Skip to main content

Värmland

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 5 dagar

Värmland - Kulturella & historiska arv

De tretusen sjöarnas landskap kallas Värmland ibland. Men här finns också välputsade herrgårdsmiljöer, konst och kultur, diktkonst och historisk bruksmiljö i en underbar blandning. Det varma värmländska bemötandet sätter dessutom extra guldkant på vår resa!


 
Snabba fakta
  • Alla utflykter ingår!
  • Vi bor centralt i vackra Karlstad.
  • Inslag av värmländska herrgårdar, vackra parker och trädgårdar, kända författare och kulturpersonligheter.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, torsdag: Norrut mot Karlstad

Malmö - Karlstad: På morgonen möter vi vår guide och chaufför på Öresundsterminalen i Malmö och tar plats i den bekväma bussen. Längs västkusten går färden i riktning mot landets största sjö, Vänern. Lagom till aftonen checkar vi in på Scandic Hotel Winn i Karlstad, beläget endast ett stenkast från Lars Lerins Sandgrund, och kan omgående börja utforska Värmlands största stad, ca 52 mil.

Dag 2-4, fredag - söndag: Värmländska äventyr

Karlstad: Karlstad blir utgångspunkten för våra värmländska äventyr. Staden växte fram ur en tings- och handelsplats där Klarälven mynnar ut i Vänern och räknar sina anor från vikingatiden. I slutet av 1500-talet försåg hertig Karl det dåvarande Tingvalla med stadsprivilegier och den nygrundade staden fick sitt namn efter honom. Som bekant skiner solen alltid här och invånarna är lite gladare än på andra ställen i landet. Förutom Värmlands stolta residens-, stift- och universitetsstad har vi också under det kommande veckoslutet möjlighet att njuta av landskapets kulturella och historiska arv. Få landskap kan visa upp en sådan diger skara av diktare, skalder och författare som Värmland. För att inte tala om den romantiska naturen och den politiska betydelse som Värmland faktiskt har haft för skapandet av dagens Sverige. Statskuppen 1809 tog sin början här och i Karlstad ägde förhandlingarna rum som knappt hundra år senare ledde fram till unionsupplösningen. Vår guide tar oss med på strövtåg genom naturens, kulturens och det vänliga bemötandets Värmland!

Dag 5, måndag: Akvedukten i Håverud

Karlstad - Malmö: Efter en god värmländsk frukost tar vi farväl av Karlstad och ställer in siktet på akvedukten i Håverud. Här låter vi oss imponeras av ingenjörskonsten och de korsande vattenvägarna. Vi fortsätter söderut längs västkusten och framåt 20-tiden når vi åter Malmö, ca 54 mil. Tack för den här gången!

2022 - Utflykter

     
 

Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

 
     

Rundtur i Karlstad, Alsters herrgård & Lars Lerin

Vi börjar dagen med att bekanta oss med den värmländska residensstadens främsta sevärdheter. Östra bron slår sina bastanta valv över Klarälvens stilla flöde och vid Stora torget breder det eleganta rådhuset ut sig bakom statyn rest till minnet av unionsupplösningen. Biskopsgården, Gamla lasarettet och den sobert vitkalkade domkyrkan klarade sig alla vid den stora branden 1865. Överallt i staden lägger vi märke till statyerna över de många värmländska kulturpersonligheterna, men vem var Eva Lisa Holtz egentligen? Vi fortsätter sedan österut till Alsters herrgård och minnet av Gustaf Fröding. I denna ljuvliga miljö får vi möjlighet att besöka trädgården, butiken och kanske passar vi på att ta en fika i herrgårdscaféet. Vi avslutar med en guidad tur på Sandgrund, det forna danspalatset som Lars Lerin har gjort om till konsthall.
Ingår i resans pris, inkl inträde och guidning på Sandgrund.

Värmländska godbitar

Under de kommande timmarna kommer vi att imponeras och förundras över Värmlands innehållsrika och omväxlande natur- och kulturutbud! Vi börjar med att besöka Gustavsviks herrgård, välkänd genom Ernst Kirchsteigers renovering. Vackra vyer över Vänern leder oss sedan fram till Kristinehamn och den omtalade Picassoskulpturen. Via Alfred Nobels Karlskoga och Gelleråsens motorstadion letar vi oss fram till en välbevarad bergsmansgård från 1600-talet. Under dagen får vi möjligheter till både trevliga kaffepauser och spännande inköp i omväxlande historiska miljöer!
Ingår i resans pris.

Selma Lagerlöfs Mårbacka, Geijersgården i Ransäter & Rottneros statypark

I ståndsmässig karolinsk herrgårdsmiljö hälsar vi på Selma Lagerlöfs barndomshem som hon som förmögen och hyllad författare köpte tillbaka i vuxen ålder. Även trädgården är varsamt restaurerad enligt tidstypiskt utseende. Ransäters bruksherrgård är födelseplatsen för en annan av Värmlands framträdande kulturpersonligheter och tjänstgör numera som museum över Erik Gustafs Geijers gärningar. Längs Fryken fortsätter vi till Rottneros och Sveriges mest besökta privata parkanläggning. Här njuter vi av bedårande trädgårdsmiljöer och välkända statyer.
Ingår i resans pris, inkl inträden och guidning på Mårbacka.

Akvedukten i Håverud

Akvedukten i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter och ett stycke historia som bäst upplevs på plats. Varje år vallfärdar hundratusentals besökare till Dalslands kanal för att se det spektakulära mötet mellan landväg, järnväg och vattenväg. I dag låter även vi oss imponeras av ingenjörskonsten och de korsande vattenvägarna!
Ingår i resans pris.

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 4 övernattningar i dubbelrum
  • 4 frukostar (dag 2 - 5)
  • 1 middag (dag 1)
  • Utflykterna Rundtur i Karlstad, Alsters herrgård & Lars Lerin, Värmländska godbitar, Selma Lagerlöfs Mårbacka, Geijersgården i Ransäter & Rottneros statypark och Akvedukten i Håverud

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg 1 495:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E6:an. Se hållplatser nedan.

Löddeköpinge, Dahls Hotell Center Syd kl 08.30
Landskrona, Järnvägsstationen kl 08.45
Helsingborg, Hamntorget kl 09.05
Laholm, McDonald's Söderleden (Mellbystrand) kl 09.45
Halmstad Arena, Huvudentrén kl 10.05
Falkenberg, McDonald's (Vinbergsmotet E6:an) kl 10.30
Varberg, Björkäng Vägkrog kl 11.10

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Sista minuten
29/10Alsace med Colmar, Hotel Primo Colmar Centrefrån 5 495:-
29/10Paris, Hotel Victoriafrån 6 595:-
29/10Alsace med Colmar, Paul & Pia Welcome Home Hotelfrån 6 595:-
29/10Wienfrån 6 795:-
29/10Londonfrån 7 495:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö