Telefon 040-600 00 00   Måndag till fredag kl. 9-16

Reseledarkurs


 

Scandorama ingår i Maxli Travel Group AB. Vi arrangerar och genomför rundresor, storstadsresor, vinresor, flodkryssningar, vandringsresor och weekendresor med buss och flyg runt om i Europa. Vårt huvudkontor ligger på Öresundsterminalen i Malmö/Arlöv och härifrån administreras alla våra resor, men våra reseledare bor runt om i landet eftersom de kostnadsfritt kan utnyttja vårt omfattande anslutningsnät som sträcker sig upp till Göteborg och Stockholmstrakten! Säsongen 2024 kommer vi att arrangera resor till ett tjugotal länder runt om i Europa, fördelat på ett nittiotal olika resmål. Mer info om Scandorama och vårt utbud av resor hittar du här på hemsidan.

Inför säsongen 2024, april - november, behöver vi ett antal nya reseledare som tar väl hand om våra resenärer och därför anordnar vi en kurs i Malmö i slutet av januari för att vägleda blivande reseledare. Under fyra mycket intensiva dagar ger vi dig en inblick i vad det innebär att vara reseledare och vilka arbetsuppgifter en reseledare har hos oss. Du kan känna efter om det är ett yrke som du skulle kunna trivas med. Olika föreläsare kommer att lära dig vilka krav som ställs och vilka förväntningar resenärer och researrangörer har på sina reseledare. För att bli en bra reseledare krävs bland annat en inbyggd servicekänsla, bred allmänbildning, ett stort intresse för människor och ett levande intresse för andra länder. Du måste vara vetgirig och nyfiken för att sätta dig in i andra länders geografi, kultur, historia, seder och bruk. Denna kunskap ska du sedan på ett intressant sätt förmedla till dina resenärer.
 

Kursen innehåller bland annat följande:

 • allmän rese- och branschkunskap
 • mikrofonteknik
 • presentationsteknik
 • försäkringsfrågor
 • guidning i teori och praktik
 • lagar och bestämmelser
 • ledarskap
 • guidning i buss
 • stresshantering
 • valutor och valutakurser
 • praktisk problemlösning
 • service och kvalitet
 • tester och övningar
 • litteratur, kartor och material
 • reseledarrollen
 • SOS International


Du kommer att testas i olika situationer och genom olika uppgifter. Vi har en direkt uppföljning och genomgång av alla enskilda prestationer och gruppövningar. Kursen avslutas med en personlig intervju samt utdelning av kursintyg. För att erhålla kursintyget krävs att du har varit närvarande på samtliga lektioner och genomgångar.

Kursen fungerar även som en uttagning till fortsatt utbildning som är kostnadsfri. Om du blir uttagen blir du tilldelad ett passande resmål, får samla material, göra en utbildningsresa tillsammans med en erfaren reseledare som blir din mentor och lära dig hur allt fungerar i praktiken.
 

Hur gör jag för att ansöka till kursen?

1. Ladda hem ansökningshandlingar här och spara PDF-filen på din dator.

2. Fyll i ansökan digitalt med Adobe Acrobat Reader (eller motsvarande). Spara den ifyllda ansökan.

3. Maila din ifyllda ansökan till reseledarkurs@scandorama.se.
Bifoga fotografi och eventuella betyg, intyg samt andra handlingar som du vill att vi ska ta del av.

Du kan även skriva ut och skicka din ansökan brevledes till:
"Reseledarkurs 2024"
Maxli Travel Group AB
Scandorama
Box 4012
203 11 MALMÖ

OBS, vi behöver din ansökan senast 20 december 2023.


KURSPLATS OCH KURSDATUM
Årets reseledarkurs kommer att hållas på Scandic Hotel Segevång, Segesvängen i Malmö, fyra dagar torsdag till söndag, 25-28 januari 2024.
 

PRISUPPGIFT
Utbildningen på fyra dagar kostar 1 495 kr, inkl. moms, vilket är betydligt lägre än självkostnadspris. I priset ingår föreläsningar, kursmaterial, kursintyg samt lunch och fika såväl förmiddag som eftermiddag samtliga fyra dagar.

BOENDE
Vi erbjuder del i dubbelrum på Scandic Hotel Segevång tre nätter, torsdag till söndag för bara 855 kr (285 kr per natt) inkl. frukost. Önskas enkelrum tillkommer enkelrumstillägg med 660 kr (220 kr per natt). Priserna är subventionerade av oss.
 

VEM KAN SÖKA?
Minimiålder är 20 år, men det är ingen nackdel att vara äldre. Vi har några reseledare som är över 60. Bred allmänbildning och goda språkkunskaper är ett krav. Enbart engelska räcker inte. Som reseledare hos oss har du ansvar från resans start till mål vilket gör att du behöver behärska alla viktiga delmoment som utmärker en resa. God organisationsförmåga är av yttersta vikt, men också en öppen och social personlighet kompletterat med förmågan att förmedla innehållsrik och intressant information. Utöver detta behöver du behärska administrativa arbetsområden som ekonomisk redovisning, valutaväxling och kartläsning. Det är en fördel om du har ett förflutet inom turism- och/eller servicebranschen. Du bör dessutom ha ett stort intresse för människor samt för andra länder och kulturer. Tänk på att val av framtida resmål påverkas av under vilken del av året som du vill arbeta. Vissa resmål är populärast under sommaren, exempelvis destinationer vid Medelhavet, och andra är populärast under våren och hösten, exempelvis weekendresor till norra Tyskland. Vi brukar ha flest avgångar i maj, juli och september och det är ett stort plus om du är tillgänglig för uppdrag dessa perioder. Glöm ej att bifoga foto med ansökan.

VAD KAN VI ERBJUDA DIG?
Hos oss börjar du med att lära dig ett resmål i Europa grundligt och därefter ökar möjligheterna och utmaningarna efter din förmåga och ditt intresse. Att få ha hela Europa som sin arbetsplats är få förunnat. Ena dagen arbetar du nära historiens vingslag i Rom eller känner pulsen i London för att sedan kanske berätta om viner i den provencalska landsbygdens vackra natur. Du kommer att möta många olika sorters människor, kulturer, sevärdheter, maträtter och oförberedda händelser. Att få arbeta med människors semester är verkligen berikande, ett stort men roligt ansvar vilar på dina axlar och vi lovar att du kommer utvecklas och lära dig mycket om mycket!


Vi vill påpeka att genomförd kurs inte är någon garanti för arbete som reseledare hos Scandorama. Ungefär en tredjedel av kursdeltagarna kommer dock att erbjudas reseledaruppdrag hos oss efter genomförd kurs. Vi hoppas att just du blir en av dem som ska ta hand om våra resenärer nästa säsong och att du ska trivas i detta spännande och ansvarsfyllda yrke. Du ska veta att vi är mycket stolta över vår reseledarkår!

Har du några frågor är du välkommen att ringa Pier Ågårdh på 0708-89 82 99

Med vänlig hälsning

SCANDORAMA AB

Pier Ågårdh

PS. Antalet platser är begränsat. Du som antagits till kursen kommer att få besked senast 2024-01-09. DS

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter och tips från vår resevärld.

Gruppresor