Skip to main content

Hållbart resande

Turistbuss skonar miljön mest!

Mätningen avser euro 6 motor i buss och för tåg ett genomsnitt av europeiska tågresor. Turistbussar har mindre utsläpp än något annat fordon vid genomsnittlig beläggning.

kg Co2/100 personkilometer

Källa Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar


Klicka här för att komma till våra bussresor »
 

Res hållbart med Scandorama

I snart 40 år har vi på Scandorama anordnat upplevelserika resor med buss. Att åka på semester med buss är ett av de mest klimatsmarta sätten du kan resa på då utsläppen per person minskar genom att åka kollektivt (se statistik från Svenska turistbussföretagen här ovan).

För oss är det viktigt att kunna erbjuda så miljövänliga semester- och upplevelseresor med buss i Europa som möjligt. Därför använder vi oss endast av bussar med högsta miljöklass, Euro 6. Den 1/6-2019 tog vi  nästa viktiga steg i vårt miljöarbete genom att i största möjligaste mån köra våra bussar på det fossilfria bränslet HVO. HVO är gjort på 100% förnybara råvaror och kan minska koldioxidutsläppen med upp till 90%. Med denna satsning tar vi ett stort steg i vårt arbete för hållbart resande. 

Med vårt anslutningsnät kan du dessutom istället för att ta bilen, bli upphämtad på drygt 100 orter runt om i Sverige och åka kollektivt och klimatsmart till resans startpunkt på Öresundsterminalen i Malmö. Med ett miljövänligt bränsle blir fördelarna för klimatet ännu större. En fulltankad buss har en räckvidd på ca 200 mil. Det innebär att på många av resorna räcker bränslet hela vägen från Malmö ut i Europa och tillbaka. På längre resor tankas i möjligaste mån på stationer med ett gångbart biodrivmedel.

För att även aktivt bidra till att minska vårt klimatavtryck med flyg tittar vi nu på organisationer att samarbeta med kring klimatkompensation och kommer inom en snar framtid att presentera detta.

Vårt miljöarbete – en sammanfattning:

• HVO som drivmedel i bussarna i största möjliga mån
• Euro 6-klassade bussar
• Fordonstvättar utrustade med den senaste tekniken och tvättmedel som uppfyller Kemikaliesvepets miljökrav
• Kontinuerlig utbildning av förarna i eco-driving och hållbarhet
• Källsortering på samtliga bussar

Om HVO:

HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och är ett förnybart drivmedel som kan ersätta diesel i dieselmotorer men släpper inte ut någon fossil koldioxid i atmosfären. HVO framställs genom att 100 procent förnybara råvaror, som växt- och djurfetter, processas med vätgas under inverkan av en katalysator vilket skapar kolvätekedjor som är identiska med dieselolja. Minskningen av växthusgasutsläpp beror på vilka råvaror som används och blir mellan 50 till 90 procent jämfört med traditionell vanlig diesel.

https://www.okq8.se/pa-stationen/drivmedel/diesel/diesel-bio-hvo/

https://teknikensvarld.se/hvo100-raddaren-i-dieselnoden/

https://spbi.se/uppslagsverk/fakta/drivmedel/fornybara-drivmedel/hvo-hydrogenated-vegetable-oil/


Klicka här för att komma till våra bussresor »
 

 

 

Sista minuten
9/12Advent på slott i Polenfrån 3 195:-
9/12Julmarknad i Bremenfrån 3 595:-
9/12Julmarknad i Celle 4 dagarfrån 3 595:-
10/12Julmarknad i Lübeckfrån 2 795:-
10/12Julmarknad i Celle 3 dagarfrån 2 895:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö