Skip to main content

Stora Sverigeresan

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 9 dagar

Stora Sverigeresan - Höjdpunkter, guldkorn & mer därtill

Exotiska Lappland, Unescoskyddade Höga kusten och legendariska Inlandsbanan tar oss med på upplevelser vi inte trodde var möjliga att finna i vårt eget land. Dalarnas kulturbygd och oöverträffade naturscenerier förkroppsligar drömmen om Sverige. Vi både inleder och avslutar i vår vackra huvudstad på denna resa där solen aldrig går ner!


 

Snabba fakta
  • En innehållsrik rundresa där vi upplever Sveriges guldkorn.
  • Höga kusten, Lappland, Inlandsbanan, Dalarna, Uppsala och Stockholm.
  • Storslagna naturupplevelser, spännande kultur och historia i perfekt mix.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Mot huvudstaden

Malmö - Stockholm: Efter att vi tagit plats i vår bekväma buss på Öresundsterminalen i Malmö påbörjas vårt nordsvenska äventyr. Under förmiddagen kan vi se fram emot en kaffepaus och det blir även ett lunchuppehåll i närheten av Ödeshög under färden mot Stockholm. Väl framme i huvudstaden checkar vi in på Scandic Hotel Alvik där middag och sköna sängar väntar, ca 62 mil.

Dag 2, söndag: Ångermanland nästa

Stockholm - Örnsköldsvik: Vi inleder dagen med frukost innan vi påbörjar resan mot norra Sverige. Vägen följer Bottenhavets kust och emellanåt öppnar sig vackra vyer över vattnet. Vi passerar bland annat Gävle och Sundsvall och unnar oss en god lunch på väg norrut. Framåt kvällen når vi Ångermanland och First Hotel Statt i Örnsköldsvik som hälsar oss välkomna med en god middag, ca 53 mil.

Dag 3, måndag: Ö-vik & Höga kusten

Örnsköldsvik: Under 1800-talet blomstrade sågverksindustrin utmed den norrländska kusten och det var i samband med denna utveckling som Örnsköldsvik grundades. Staden är en av få städer i Sverige som bär namn efter en person som inte är av kunglig börd, nämligen häradshövding Per Abraham Örnsköld. Fast nuförtiden är vi nog många som mest förknippar staden med ishockeylegenden Peter Forsberg och en räcka andra framgångsrika hockeyspelare. Den orörda naturen och den vackra skärgården lockar besökare från när och fjärran under sommarhalvåret och Ö-viksbornas vänliga sinnelag är som skapat för att ta emot oss!

Dag 4, tisdag: Lappland & samekultur

Örnsköldsvik - Arvidsjaur: Efter frukost beger vi oss ännu längre norrut. Dagens mål är Arvidsjaur i Lappland. Vi åker längs kusten och passerar bland annat Umeå och Skellefteå. På eftermiddagen når vi Arvidsjaur och Hotell Laponia, ca 38 mil. Vi befinner oss mitt i den mäktiga lappländska fjällvärlden, omkring 11 mil söder om polcirkeln. Arvidsjaur var ursprungligen en sameby som på 1600-talet utvecklades till ett samhälle. Redan under eftermiddagen får vi tillfälle att bekanta oss med samekulturen genom en utflykt till Båtsuoj samecenter där vi får uppleva samernas kultur. En fängslande inblick i en för de flesta okänd värld!

Dag 5, onsdag: Inlandsbanan

Arvidsjaur - Östersund: Under förmiddagen får vi möjlighet att utforska nejderna kring Arvidsjaur ytterligare innan vi kan se fram emot en minnesvärd färd med Inlandsbanan. Järnvägslinjen stod färdig 1937 och sträcker sig 130 mil, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Resan med rälsbuss ger både avkoppling och upplevelser. Ombord finns värdar som beskriver de sevärdheter som passeras. Vi njuter av orörd vildmark på en färd som vi sent ska glömma! Efter några timmars resa når vi Vilhelmina där vår buss väntar för att ta oss vidare till Östersund, ca 45 mil. Här checkar vi in på Hotell Östersund där vi senare på kvällen äter middag tillsammans.

Dag 6, torsdag: Vidare mot Dalarna

Östersund - Falun: Vårt norrländska äventyr går mot sitt slut och i dag har det blivit dags att lämna Östersund men först tar vi oss en tur genom staden och bort till Frösön. Vi rullar sedan söderut genom den jämtländska vildmarken och tar sikte på Dalarna och Falun. Efter lunch installerar vi oss på First Grand Hotel och börjar omgående bekanta oss med omgivningarna, ca 38 mil.

Dag 7, fredag: Traditionsrik bygd

Falun: Residensstaden Falun finns med på Unescos lista över världsarv och är vida berömd för sin korv, ikoniska rödfärg, uråldriga koppargruva och legendariska skidstadion Lugnet. Vi får möjlighet att titta närmare på detta men också tillfälle till trevliga utflykter. Dalarna är ett landskap som alla har en bild av, antingen det handlar om sagolik natur, dalahästar eller Vasaloppet. Med levande traditioner, genuint hantverk och vacker natur symboliserar Dalarna även den svenska identiteten. Landskapet är också ett begrepp i resten av världen och dalahästen är en symbol för både Dalarna och Sverige. Dalahästar började snidas på 1600-talet och var till en början främst en leksak. På 1800-talet började de bemålas i traditionell dekor. I byn Nusnäs bedrivs fortfarande hantverkstillverkning av dalahästar enligt gammal sed. Inom konstens område har Carl Larsson och Anders Zorn gjort landskapet berömt över hela världen. På Carl Larsson-gården i Sundborn, strax utanför Falun, inspireras besökare från hela världen av konstnärsparet Carl och Karins stilsäkra och tidlösa inredning. Lika vackert som ett konstverk är själva landskapet. Stränderna längs Siljan bjuder på betagande vackra vyer. Sjön uppstod efter ett meteoritnedslag för 365 miljoner år sedan och i bygden finns orörd natur och genuina kulturmiljöer.

Dag 8, lördag: Via lärdomsstaden Uppsala

Falun - Stockholm: Efter god frukost sitter vi upp i bussen och tar sikte på lärdomsstaden Uppsala. Vår guide tar oss med på en tur genom staden innan vi får möjlighet att äta lunch. Under eftermiddagen fortsätter vi genom Uppland i riktning mot Stockholm och återser så småningom Scandic Hotel Alvik, ca 26 mil. Staden vid vattnet tar emot oss med öppna armar och allt det vackra är vårt att upptäcka!

Dag 9, söndag: Åter mot Malmö

Stockholm - Malmö: Vi lämnar Stockholm efter att ha ätit frukost och åker sedan söderut mot Malmö med många fina minnen i bagaget. Vid 20-tiden beräknas vi anlända till Öresundsterminalen, ca 62 mil. Tack för den här gången och välkommen åter.

2022 - Utflykter

     
 

UTFLYKTSPAKET
Pris 1 995:-
(ordinarie pris 2 220:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

 
     

Höga kusten & Ulvön

Under en dagsutflykt upplever vi Höga kustens alldeles speciella natur. Här finns unika bergsformationer, höga berg, inbjudande vikar och branta kuststräckor. Området anses så unikt att det sedan år 2000 återfinns på Unescos världsarvslista. I hjärtat av Höga kusten ligger den välbevarade fiskebyn Ulvön med medeltida anor. Här gör vi ett uppehåll och får veta mer om öns kända specialitet: surströmming!
Pris inkl lunch med dryck ca 665:-

Båtsuoj samecenter

Vi besöker Båtsuoj samecenter som skildrar samernas livsstil i autentisk miljö. Vi provar på samiska läckerheter som torkat renkött, dricker kaffe vid kåtans sprakande eld och strövar med renarna. En upplevelse för alla sinnen i storslagen lappländsk natur!
Pris inkl middag med dryck ca 445:-

Arvidsjaurs hembygdsmuseum

I Arvidsjaurs gamla prästgård finns i dag ett gemytligt hembygdsmuseum. Här får vi en inblick i Arvidsjaurs historia och möjlighet att inhandla lokala hantverksprodukter.
Pris ca 125:-

Inlandsbanan

I Arvidsjaur äntrar vi tåget på legendariska Inlandsbanan. Denna unika järnvägslinje stod färdig 1937 och band samman sydvästra och norra Sverige. Bekvämt tillbakalutade njuter vi av orörd vildmark på en färd vi sent ska glömma!
Ingår i resans pris.

Östersund & Frösön

Länshuvudstaden Östersund ligger vackert belägen vid Storsjöns strand. Via en kort bro tar vi oss från stadens centrala delar över till Frösön, Jämtlands gamla huvudort. Vackert belägen på ön ligger Frösö kyrka, med anor från 1100-talet, en av vårt lands populäraste vigselkyrkor. Vår guide tar oss med på en liten rundtur där vi givetvis också spanar efter Storsjöns berömda sjöodjur!
Ingår i resans pris.

Falun & Carl Larssons Sundborn

Falun utvecklades samtidigt med Falu koppargruva som på 1600-talet var världens största i sitt slag. Staden har bevarat sin småstadskänsla med gågator och småbutiker. Vi får veta mer om Falun och tar oss därefter till natursköna Sundborn. Här får vi en guidad rundvisning i familjen Larssons orörda hem, kallat Lilla Hyttnäs. I den här miljön tillverkade den folkkäre konstnären många av de älskade akvarellerna med familjen som modeller. Det är nästan så att man hör familjens åtta barn leka och stoja och känner doften av färg!
Pris ca 365:-

Siljan runt med Nusnäs

I dag njuter vi av den förföriskt vackra Siljansbygden! Under dagen gör vi flera stopp för att beundra allt som gör Siljan så omtalad. Ute på Sollerön kanske vi får höra den lokala dialekten, soldmål. Mora förknippas såklart med vassa knivar, Vasaloppet och Anders Zorns målningar. Vid ett besök hos Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs får vi veta mer om tillverkningen av dalahästar, som gjort området känt över hela världen. Omväxlande och härliga upplevelser väntar oss!
Pris ca 395:-

Universitetsstaden Uppsala

I lärdomsstaden Uppsala blir vi alla klokare efter ett besök. Nordens äldsta universitet, det storslagna biblioteket Carolina Rediviva och den praktfulla domkyrkan tillhör de mest framträdande sevärdheterna och bildar tillsammans med stadens slott den klassiska Uppsalasilhuetten. Fyrisån ringlar sig genom hela härligheten medan vi lyssnar på vår guides intressanta berättelser och njuter av vackra byggnader.
Ingår i resans pris.

Upptäck Stockholm

Vi gör en rundtur i vår egen huvudstad, byggd på 14 öar och sammanlänkad av 57 broar. Grönska, vatten och storslagna byggnader präglar Stockholm och gör den till en av världens vackraste städer. Vi beundrar bland annat kungliga slottet, Gamla stan, Stadshuset och mycket annat.
Pris ca 225:-

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 8 övernattningar i dubbelrum
  • 8 frukostar (dag 2 - 9)
  • 4 middagar (dag 1 - 2 och 5 - 6)
  • Utflykterna Inlandsbanan, Östersund & Frösön och Universitetsstaden Uppsala

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg 2 595:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl. 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl. 10.40
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl. 12.05
Ödeshög, Östgötaporten Dinners kl. 13.35
Mjölby, McDonald's E4:an kl. 14.10
Linköping, Circle K Tornby Nygårdsrondellen kl. 14.30
Norrköping, Max Norra Promenaden kl. 15.10
Nyköping, McDonald's E4:an Syd kl. 15.50
Sillekrog, OKQ8 E4:an kl. 16.10
Stockholm/Scandic Hotel Alvik kl. 17.45

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Sista minuten
29/10Alsace med Colmar, Hotel Primo Colmar Centrefrån 5 495:-
29/10Paris, Hotel Victoriafrån 6 595:-
29/10Alsace med Colmar, Paul & Pia Welcome Home Hotelfrån 6 595:-
29/10Wienfrån 6 795:-
29/10Londonfrån 7 495:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö