Skip to main content

Stora Sverigeresan

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 9 dagar

Stora Sverigeresan 

Arvidsjaur i exotiska Lappland är belägen omkring 11 mil söder om polcirkeln, Unescoskyddade Höga kusten bjuder på speciell natur och legendariska Inlandsbanan tar oss med på upplevelser vi inte trodde var möjliga att finna i vårt eget land. Örnsköldsvik vid Moälvens utlopp i Bottenhavet hade sin blomstringstid under 1800-talets sågverksepok. Den orörda naturen och den vackra skärgården lockar besökare från när och fjärran under sommarhalvåret och Ö-viksbornas vänliga sinnelag är som skapat för att ta emot oss! Den jämtländska residensstaden Östersund, vackert belägen vid Storsjön, brukar ta äran åt sig som Sveriges mittpunkt. Dalarnas kulturbygd och oöverträffade naturscenerier förkroppsligar drömmen om Sverige. Residensstaden Falun finns med på Unescos lista över världsarv och är vida berömd för sin korv, ikoniska rödfärg, uråldriga koppargruva och legendariska skidstadion Lugnet. Dalarna är ett landskap som alla har en bild av, antingen det handlar om sagolik natur, dalahästar eller Vasaloppet. Vi både inleder och avslutar i vår vackra huvudstad på denna resa där solen aldrig går ner!

 
Fri direktanslutning från 37 orter »

Höjdpunkter
  • Höga kusten
  • Lappland
  • Samisk kultur
  • Inlandsbanan
  • Dalarna
  • Carl Larssons Sundborn
  • Uppsala
  • Stockholm
  • Storslagna naturupplevelser

2023 - Dagsprogram & utflykter

Dag 1: Malmö - Stockholm
Efter att vi tagit plats i vår bekväma buss på Öresundsterminalen i Malmö påbörjas vårt nordsvenska äventyr. Under förmiddagen kan vi se fram emot en kaffepaus och det blir även ett lunchuppehåll i närheten av Ödeshög under färden mot Stockholm. Väl framme i huvudstaden checkar vi in på Scandic Hotel Alvik där middag och sköna sängar väntar.

Dag 2: Stockholm - Örnsköldsvik
Vi inleder dagen med frukost innan vi påbörjar resan mot norra Sverige. Vägen följer Bottenhavets kust och emellanåt öppnar sig vackra vyer över vattnet. Vi passerar bland annat Gävle och Sundsvall och unnar oss en god lunch på väg norrut. Framåt kvällen når vi Ångermanland och First Hotel Statt i Örnsköldsvik. Vi hälsas välkomna och första kvällen äter vi en god middag tillsammans på hotellet.

Dag 3: Örnsköldsvik

Höga kusten & Ulvön
Under en dagsutflykt upplever vi Höga kustens alldeles speciella natur. Här finns unika bergsformationer, höga berg, inbjudande vikar och branta kuststräckor. Området anses så unikt att det sedan år 2000 återfinns på Unescos världsarvslista. I hjärtat av Höga kusten ligger den välbevarade fiskebyn Ulvön med medeltida anor. Här gör vi ett uppehåll och får veta mer om öns kända specialitet: surströmming!
Pris inkl lunch med dryck 745:-

Dag 4: Örnsköldsvik - Arvidsjaur
Efter frukost beger vi oss ännu längre norrut. Dagens mål är Arvidsjaur i Lappland. Vi åker längs kusten och passerar bland annat Umeå och Skellefteå. På eftermiddagen når vi Arvidsjaur och Hotell Laponia. Vi befinner oss mitt i den mäktiga lappländska fjällvärlden. Arvidsjaur var ursprungligen en sameby som på 1600-talet utvecklades till ett samhälle. Redan under eftermiddagen får vi tillfälle att bekanta oss med samekulturen genom en utflykt till Båtsuoj samecenter. En fängslande inblick i en för de flesta okänd värld!

Båtsuoj samecenter
Vi besöker Båtsuoj samecenter som skildrar samernas livsstil i autentisk miljö. Vi provar på samiska läckerheter som torkat renkött, dricker kaffe vid kåtans sprakande eld och strövar med renarna. En upplevelse för alla sinnen i storslagen lappländsk natur!
Pris inkl middag med dryck 475:-

Dag 5: Arvidsjaur - Östersund
Under förmiddagen får vi möjlighet att utforska nejderna kring Arvidsjaur ytterligare innan vi kan se fram emot en minnesvärd färd med Inlandsbanan. Järnvägslinjen stod färdig 1937 och sträcker sig 130 mil, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Resan med rälsbuss ger både avkoppling och upplevelser. Ombord finns värdar som beskriver de sevärdheter som passeras. Bekvämt tillbakalutade njuter vi av orörd vildmark på en färd som vi sent ska glömma! Efter några timmars resa når vi Vilhelmina där vår buss väntar för att ta oss vidare till Östersund, vackert belägen vid Storsjön. Här checkar vi in på Hotell Östersund där vi senare på kvällen äter middag tillsammans.

Arvidsjaurs hembygdsmuseum
I Arvidsjaurs gamla prästgård finns i dag ett gemytligt hembygdsmuseum. Här får vi en inblick i Arvidsjaurs historia och möjlighet att inhandla lokala hantverksprodukter.
Pris 125:-

Dag 6: Östersund - Falun
Vårt norrländska äventyr går mot sitt slut och i dag har det blivit dags att lämna länshuvudstaden Östersund men först tar vi oss en tur genom staden och bort till Frösön, Jämtlands gamla huvudort. Vackert belägen på ön ligger Frösö kyrka, med anor från 1100-talet, en av vårt lands populäraste vigselkyrkor. Vår guide tar oss med på en liten rundtur där vi givetvis också spanar efter Storsjöns berömda sjöodjur! Vi rullar sedan söderut genom den jämtländska vildmarken och tar sikte på Dalarna och Falun. Efter lunch installerar vi oss på First Grand Hotel och börjar omgående bekanta oss med omgivningarna. Första kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet. 

Falun & Carl Larssons Sundborn
Falun utvecklades samtidigt med Falu koppargruva som på 1600-talet var världens största i sitt slag. Staden har bevarat sin småstadskänsla med gågator och småbutiker. Vi får veta mer om Falun och tar oss därefter till natursköna Sundborn. Här får vi en guidad rundvisning i familjen Larssons orörda hem, kallat Lilla Hyttnäs. I den här miljön tillverkade den folkkäre konstnären många av de älskade akvarellerna med familjen som modeller. Det är nästan så att man hör familjens åtta barn leka och stoja och känner doften av färg!
Pris 365:-

Dag 7: Falun

Siljan runt med Nusnäs
I dag njuter vi av den förföriskt vackra Siljansbygden! Under dagen gör vi flera stopp för att beundra allt som gör Siljan så omtalad. Ute på Sollerön kanske vi får höra den lokala dialekten, soldmål. Mora förknippas såklart med vassa knivar, Vasaloppet och Anders Zorns målningar. Vid ett besök hos Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs får vi veta mer om tillverkningen av dalahästar, som gjort området känt över hela världen. Omväxlande och härliga upplevelser väntar oss!
Pris 395:-

Dag 8: Falun - Stockholm
Efter god frukost sitter vi upp i bussen och tar sikte på lärdomsstaden Uppsala. Nordens äldsta universitet, det storslagna biblioteket Carolina Rediviva och den praktfulla domkyrkan tillhör de mest framträdande sevärdheterna och bildar tillsammans med stadens slott den klassiska Uppsalasilhuetten. Fyrisån ringlar sig genom hela härligheten medan vi lyssnar på vår guides intressanta berättelser och njuter av vackra byggnader. Under eftermiddagen fortsätter vi genom Uppland i riktning mot Stockholm och återser så småningom Scandic Hotel Alvik. Staden vid vattnet tar emot oss med öppna armar och allt det vackra är vårt att upptäcka!

Stadsrundtur i Stockholm
Vi gör en rundtur i vår egen huvudstad, byggd på 14 öar och sammanlänkad av 57 broar. Grönska, vatten och storslagna byggnader präglar Stockholm och gör den till en av världens vackraste städer. Vi beundrar bland annat kungliga slottet, Gamla stan, Stadshuset och mycket annat.
Pris 225:-

Dag 9: Stockholm - Malmö
Vi lämnar Stockholm efter att ha ätit frukost och åker sedan söderut mot Malmö med många fina minnen i bagaget. Vid 20-tiden beräknas vi anlända till Öresundsterminalen. Tack för den här gången och välkommen åter.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
17/6BussHotell Laponia, ArvidsjaurMer än 810 595:-Boka
24/6BussHotell Laponia, ArvidsjaurMer än 810 495:-Boka
8/7BussHotell Laponia, ArvidsjaurMer än 810 195:-Boka
22/7BussHotell Laponia, ArvidsjaurMer än 810 495:-Boka
5/8BussHotell Laponia, ArvidsjaurMer än 89 995:-Boka

Information

I priset ingår
Resa i komfortbuss med Scandoramaguide, 8 övernattningar i dubbelrum, 8 frukostar, 4 middagar

Tillval
Enkelrumstillägg 2 695:-

Utflyktspaket 2 095:- (ordinarie pris 2 330:-)
Höga kusten & Ulvön 745:-
Båtsuoj samecenter 475:-
Arvidsjaurs hembygdsmuseum 125:-
Falun & Carl Larssons Sundborn 365:-
Siljan runt med Nusnäs 395:-
Stadsrundtur i Stockholm 225:- 
Boka utflyktspaketet (alla utflykter) före avresa och du sparar 10%. Du kan även köpa enskilda utflykter före avresa. När resan påbörjats kan vi inte garantera platstillgång på utflykterna.
Utflykterna kan genomföras i annan ordning.

Bra att veta
Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning. Fri direktanslutning från 37 orter.

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt) 

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl. 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl. 10.40
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl. 12.05
Ödeshög, Östgötaporten Dinners kl. 13.35
Mjölby, McDonald's E4:an kl. 14.10
Linköping, Circle K Tornby Nygårdsrondellen kl. 14.30
Norrköping, Max Norra Promenaden kl. 15.10
Nyköping, McDonald's E4:an Syd kl. 15.50
Sillekrog, OKQ8 E4:an kl. 16.10
Stockholm/Scandic Hotel Alvik kl. 17.45

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)
 

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 4 - 5

Hotell Laponia, Arvidsjaur
Hotell Laponia, Arvidsjaur
Trevligt hotell bestående av flera delar som andas vildmarkskänsla men samtidigt ger sina gäster komfort och stil. Hotellet byggdes redan 1957 men har vid ett flertal tillfällen blivit omsorgsfullt re...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Scandic Hotel Alvik, Bromma UTRESA
Scandic Hotel Alvik, Bromma UTRESA
Familjevänligt hotell med god standard. Hotellet har trivsamma allmänna utrymmen med en smakfyllt inredd restaurang med avkopplande lounge samt en ljus och välkomnande lobby med receptionskiosk och lo...

Övernattning Dag 2 - 4

First Hotel Statt, Örnsköldsvik
First Hotel Statt, Örnsköldsvik
Traditionellt och äldre hotell med stilfullt inredd restaurang beläget i en tjusig byggnad vilken ursprungligen uppfördes omkring förra sekelskiftet. Individuellt inredda och något till åren komna rum...

Övernattning Dag 5 - 6

Hotell Östersund, Östersund
Hotell Östersund, Östersund
Trevligt och privatägt hotell med en trivsam och ombonad miljö där de allmänna utrymmena nyligen renoverats i en mustig färgskala med sammetssoffor, stormönstrade tapeter och bambulampor. Hotellets up...

Övernattning Dag 6 - 8

First Hotel Grand, Falun
First Hotel Grand, Falun
Trevligt hotell som delvis genomgick en renovering 2015 då det fick en design som till viss del inspirerats av Faluns kulturarv. Beläget i centrala Falun med promenadavstånd till den världsarvslistade...

Övernattning Dag 8 - 9

Scandic Hotel Alvik, Bromma HEMRESA
Scandic Hotel Alvik, Bromma HEMRESA
Familjevänligt hotell med god standard. Hotellet har trivsamma allmänna utrymmen med en smakfyllt inredd restaurang med avkopplande lounge samt en ljus och välkomnande lobby med receptionskiosk och lo...
Sista minuten
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Arlandafrån 10 995:-
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Kastrupfrån 10 995:-
3/2Jokkmokks Marknad från Arlandafrån 9 295:-
18/2Andalusien 22 dgr reseledare från Kastrup
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö