Telefon 040-600 00 00   Måndag till fredag kl. 9-13
Beskrivning
Visa karta
Visa väder

Shetland med Orkney & nordvästra Skottland ✈

En förtjusande resa späckad med intressant historia och naturupplevelser som tar andan ur en


      Höjdpunkter!

 • Shetland
 • Jarlshof och Eshaness
 • Orkney
 • Italian Chapel
 • Skara Brae
 • Högländerna
   
FLYGRESA - Storbritannien - Rundresa flyg & buss - 9 dagar

Shetland med Orkney & nordvästra Skottland

En förtjusande resa späckad med intressant historia och naturupplevelser som tar andan ur en. På Shetland sägs det att Skottland möter Skandinavien. Redan på 800-talet invaderade vikingarna och flera hundra år av skandinaviskt inflytande tog vid. Fortfarande sägs shetlänningen identifiera sig mer som skandinav än skotte. Men mest av allt ser de Shetland som sitt eget land. Här väntar en stark identitet och ett rikt kulturarv. Vackert, vilt och alldeles underbart! Shetland lämnar ingen oberörd. Djurlivet är mycket rikt, med bland annat betydande kolonier av sjöfåglar. Dessutom de välkända små ponnyerna! Orkney består av ungefär 70 öar och här finns fler arkeologiska lämningar än någon annanstans i Storbritannien. Även här är det nordiska arvet ständigt närvarande. Två underbara avlägsna ögrupper som bara väntar på att upptäckas. Karga landskap, ljunghedar och dramatiska havsklippor skapar en magisk stämning. Dessutom hinner vi njuta av det skotska höglandet och den ädla konsten att förvandla malt till gudabenådade drycker. Gästvänligheten hos lokalbefolkningen är inte att förglömma.

Nedan ser du en detaljerad väderprognos för de följande 6 dagarna.

Fredag
Molnigt
Molnigt
20 °C
15 °C
0,0 mm.
4,5 m/s
syd
Lördag
Mycket regn
Mycket regn
19 °C
9 °C
3,1 mm.
6,2 m/s
väst
Söndag
Lätt molnigt
Lätt molnigt
14 °C
10 °C
0,1 mm.
3,5 m/s
sydväst
Måndag
Molnigt
Molnigt
13 °C
11 °C
5,7 mm.
2,7 m/s
sydväst
Tisdag
Delvis molnigt
Delvis molnigt
16 °C
11 °C
0,6 mm.
2,6 m/s
sydväst
Onsdag
Delvis molnigt
Delvis molnigt
18 °C
15 °C
0,2 mm.
4,7 m/s
syd

Avresedatum

18.08.2024 26.08.2024   9 dagar 23.995:- CPH Visa mer
Reseplan
Hotell
Prisinfo
Bilder

Dag 1: Flyg till Edinburgh - Aberdeen
Efter några timmar i luften landar vi i Edinburgh. Här väntar vår buss och guide för transport till Aberdeen och Station Hotel där vi checkar in och äter en första middag tillsammans.

Dag 2: Aberdeen
Efter frukost lastar vi in bagaget i bussen och beger oss till slottsruinen Dunnottar Castle, belägen längst ut på en vindpinad udde som överblickar Nordsjön. Här väntar ungefär en timmes promenad och ruinen nås via en smal och kuperad gångstig (mot avgift, måste förbokas). Vi vänder sedan tillbaka till Aberdeen och får möjlighet att titta runt på egen hand. Kanske lockar ett besök på marinmuseet som berättar om stadens frakt-, fisk- och oljeindustri. Vi får också möjlighet att strosa i den gamla fiskebyn Footdee. På kvällen går vi ombord på NorthLinks nattfärja till Shetland. Vi checkar in i våra hytter och äter middag tillsammans i restaurangen. 

Dag 3: Shetland
Gå gärna upp tidigt och njut av den ljusa morgonen och inseglingen i Lerwick innan vi äter frukost ombord. Väl i land väntar buss och lokalguide. Nu ska vi börja utforska den södra huvudön, South Mainland. Vi tar en promenad i Lerwick, ser shetlandsponnyer och får samt promenerar vid den vackra stranden som förbinder fastlandet med ön St Ninian's. Lite längre söderut kanske vi får syn på sälar på vägen till Jarlshof med sina förhistoriska boplatser och Sumburgh Head med sitt fyrtorn (mot avgift, måste förbokas). Här kommer vi nära fågellivet! På eftermiddagen styr vi norrut igen och vid Hoswick vankas ett besök på det lokala besökscentrat. Vi övernattar på Brae Hotel i Brae och äter middag tillsammans på hotellet på kvällen. 

Dag 4: Shetland - Orkney 
Efter frukost beger vi oss till den norra delen av huvudön. Imponerande natur väntar oss i dag vid Eshaness och vi ger oss ut på en timmes promenad. Via den natursköna Magnusbukten kör vi sedan söderut till Tingwall, den ursprungliga platsen för hövdingarnas ting, dåtidens parlament. Vi tar oss vidare till Scalloway, vikingarnas huvudsäte och Shetlands huvudort fram tills Lerwick övertog rollen. Vi besöker det lokala museet och får bland annat veta mer om den spännande Shetlandsbussen (mot avgift). Vi ser också den imponerande borgruinen. Vi tar oss sedan tillbaka till Lerwick där färjan mot Orkney väntar. Vi äter middag ombord och anländer sent på kvällen till Kirkwall. Här väntar Albert Hotel med sköna sängar. 

Dag 5: Orkney 
Efter frukost träffar vi vår lokalguide och inleder med en stadspromenad i Kirkwall då vi bland annat får se den imponerande St. Magnus Cathedral, det mäktigaste minnesmärket över det nordiska styret på Orkney. Vi åker sedan österut på huvudön till Mull Head för en timmes promenad. Vid lunchtid är vi framme vid silversmeden Sheila Fleets verkstad och vi får möjlighet att besöka verkstaden och kyrkan som numera är showroom och kafé. Vi stannar sedan till på den lilla ön Lamb Holm och beundrar Italian Chapel, ett vackert utformat kapell som byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget (mot avgift). Dessa byggde också The Barriers, stenpirarna, som vi färdas över. Vi avslutar med ett besök i St Margaret's Hope innan vi återvänder till vårt hotell i Kirkwall för middag. 

Dag 6: Orkney - Thurso
I dag färdas vi över den nordvästliga delen av huvudön och gör ett stopp vid Broch of Gurness, en boplats från järnåldern (mot avgift), innan vi sedan når Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby som fram till mitten av 1800-talet låg begravd i sand men som uppenbarade sig efter kraftiga stormar. Vi besöker också herrgården Skaill House där William Watt, som grävde fram Skara Brea, bodde (mot avgift). Vi fortsätter till Ness och Brodgar där de mäktiga stenformationerna Ring of Brodgar väntar! En av Orkneys mest populära platser och vi förstår varför. Magiskt! Från Yesnaby njuter vi av utsikten innan vi fortsätter till Stromness och färjan som tar oss till fastlandet. Vi checkar in, äter middag och övernattar på Royal Hotel i Thurso. 

Dag 7: Thurso - Ullapool 
I dag står det skotska höglandet på menyn! En dag med underbara vyer väntar. Storslagna vidder, ensliga byar och sköna stränder med azurblått hav. Vi färdas längs kusten till Durness och grottan Smoo Cave. På vägen mot Ullapool färdas vi genom några av Skottlands ensligaste, men också vackraste, delar. Vi ger oss ut på en promenad i naturparken Knockan Crag och får veta hur landskapet ursprungligen utformats. På kvällen checkar vi in på Caledonian Hotel i Ullapool som väntar med middagen. 

Dag 8: Ullapool – Strathpeffer - Dundee
I dag fortsätter vår resa mot Dundee. Vi korsar det skotska höglandet på vår väg mot Strathpeffer. Här fann man svavelhaltiga källor på 1700-talet och den blivande drottning Victoria semestrade gärna här på 1800-talet. Här finns flera exempel på utmärkt viktoriansk arkitektur, bland annat det gamla pumphuset. Efter att ha njutit av Strathpeffer fortsätter vi till Muir of Ord och Glen Ord Distillery (mot avgift, måste förbokas). Här blir det rundvandring och provsmakning! Via Inverness fortsätter vi längs Cairngormsmassivet till Broughty Ferry, strax öster om Dundee, där vi checkar in och äter middag på Best Western Woodlands Hotel. 

Dag 9: Dundee - flyg från Edinburgh
Efter en sista skotsk frukost tar vi plats i bussen och färdas mot Edinburgh och flygplatsen. Beroende på flygtiderna hinner vi kanske bekanta oss med Edinburgh innan vi lyfter mot Skandinavien med underbara minnen från Shetland och Orkney!

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00
Boka resan online »

Höjdpunkter

 • Shetland
 • Jarlshof och Eshaness
 • Orkney
 • Italian Chapel
 • Skara Brae
 • Högländerna

Flygningar

Tid Från Til
Utresa
13:40 Köpenhamn Edinburgh
13:40 Köpenhamn Edinburgh
Hemresa
15:10 Edinburgh Köpenhamn
15:10 Edinburgh Köpenhamn
18.08.2024 - 19.08.2024
Station Hotel, Aberdeen
Visa mer Visa mindre
Hotell: Station Hotel, Aberdeen
Hotellets webbplats: Link
19.08.2024 - 20.08.2024
Serco NorthLink Ferries
Visa mer Visa mindre
Hotell: Serco NorthLink Ferries
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

NorthLink Ferries: Aberdeen-Lerwick

Moderna och bekväma nattfärjor som trafikerar linjen Aberdeen-Lerwick. Färjorna är en viktigt förbindelselänk mellan Shetlandsöarna och fastlandet med dagliga avgångar, året runt och används av många pendlare. Varje kväll avgår en färja från Aberdeen och samtidigt lämnar en annan färja Lerwick, den ena färjan seglar direkt medan den andra gör ett stopp på Orkney. Färjorna MV Hrossey och MV Hjaltland är specifikt byggda och anpassade för ruttens behov, förutsättningar och klimat men man bör ändå vara medveten om att det kan bli kännbar sjögång när det blåser. MV Hrossey har fått sitt namn efter huvudöns gamla namn som betyder hästön och MV Hjaltland har fått sitt namn efter de norska vikingarnas ursprungliga namn för Shetland. Ombord finns en restaurang med självservering samt en trevlig pub som bland annat serverar shetländsk öl. Här finns också en liten, enkel kiosk som förutom drycker och snacks även har lite souvenirer, tidningar och guideböcker. Som underhållning erbjuds en biograf som visar två filmer per kväll. Färjans allmänna utrymmen är belägna på däck 6 medan hytterna är belägna på däck 5 där man även går ombord. Funktionella, mindre insideshytter som är enkelt och spartanskt inredda. Mot tillägg erbjuds även utsideshytter. Om du ombord laddar ner appen PressReader har du gratis tillgång till olika dagstidningar och magasin direkt i din telefon.

Hotellet: Självserveringsrestaurang, bar, kiosk, businesslounge (specialbiljett behövs) samt varuautomater med drycker och snacks. Biograf (mot avgift, biljetter köps i kiosken), lekhörna, spelkonsoller, utomhus promenaddäck samt gratis Wi-Fi dock ibland med begränsad uppkoppling (instruktioner och lösenord finns ombord). Lounger med övernattningsfåtöljer för dem som ej bokat hytt. Fartygen är 125 meter långa och har plats för upp till 600 passagerare.
Hiss: Ja
Rummen: Insideshytter med antingen två golvstående bäddar eller våningssäng utrustade med dusch, wc, TV, interntelefon, hårfön och kaffe-/tebricka. Utsideshytter med fönster mot tillägg. Motorljud och vibrationer förekommer.
Övrigt: Överfarten tar ca 12-13 timmar men väder, vind och dimma kan orsaka förseningar. Fartygen är rökfria förutom markerade platser utomhus.
Bra att veta: Betalning ombord kan göras med kontanter (endast GBP), kredit-/betalkort (Visa, Mastercard, American Express) eller Apple/Google Pay. Vädret kan tidvis vara hårt på Nordsjön och därför rekommenderas sjösjuketabletter.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Aberdeen Ferry Terminal, Jamieson's Quay, AB11 5NP ABERDEEN
Telefon: +44-1856-88 55 00

20.08.2024 - 21.08.2024
Busta House Hotel, Brae / Shetland
Visa mer Visa mindre
Hotell: Busta House Hotel, Brae / Shetland
Hotellets webbplats: Link
21.08.2024 - 23.08.2024
The Albert Hotel, Kirkwall / Orkney
Visa mer Visa mindre
Hotell: The Albert Hotel, Kirkwall / Orkney
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Den vackra stenfasaden med takkupor och spröjsade fönster ger intrycket av att detta är ett anrikt hotell men när man väl stigit in genom den inbjudande hotellentrén visar det sig att detta är ett modernt hotell med bekväma faciliteter. Hotellet har en trevlig restaurang, en loungebar och från receptionen leder en vacker ektrappa upp till rummen. Mest trivsam är dock Bothy bar som har en ombonad atmosfär i gammaldags stil med takbjälkar och öppen spis där det serveras lokala alesorter vilka bidrar till den goda stämningen. Huvudentrén vetter ut mot en liten gränd och härifrån är det bara ett stenkast till huvudgatan med flera småbutiker, barer och restauranger samt sevärdheter såsom St Magnus Cathedral och Orkney museum. Bekväma och trivsamt inredda rum med en harmonisk färgskala i krämfärgat och auberginetoner som är individuellt inredda med varierande storlek, faciliteter och standard.

Hotellet: Restaurangen The Neuk, barlounge och traditionell Orkney bar. 
Våningar: 3
Hiss: Ja
Läge: Mycket centralt beläget, endast ca 50 meter till Albert Street med småbutiker, restauranger och barer. Ca 5 minuters promenad till kyrkan, museet samt resterna efter biskoparnas palats samt hamnen i motsatt riktning.
Antal rum: 18
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, telefon, Wi-Fi, hårfön, strykbräda och kaffe-/tebricka. Så kallade queensizebäddar, dvs en smalare dubbelsäng med gemensamma sängkläder, förekommer och vissa rum har snedtak och takfönster.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS+
Adress: Mounthoolie Lane, KW15 1JZ KIRKWALL, Orkney
Telefon: +44-1856-87 60 00

23.08.2024 - 24.08.2024
The Royal Thurso Hotel
Visa mer Visa mindre
Hotell: The Royal Thurso Hotel
Hotellets webbplats: Link
24.08.2024 - 25.08.2024
Caledonian Hotel, Ullapoool
Visa mer Visa mindre
Hotell: Caledonian Hotel, Ullapoool
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Enkelt hotell som är inhyst i en anrik byggnad från början av förra sekelskiftet med vitputsad fasad, svart tak, takfönster och små tornliknande utsprång i varje hörn. Genom årens lopp har hotellet byggts ut både mot sidorna och mot baksidan med längor som har en helt annan stil där flertalet rum är belägna. Hotellet har en matsal, bar och lounge. Mycket centralt beläget i den lilla kustorten Ullapool endast ett stenkast från hamnen med fiskebåtar. Mittemot hotellet står Fowlor memorial Clock, från slutet av 1800-talet, som sägs vara norra Skottlands mest fotograferade. Funktionellt inredda, mindre rum som är lite till åren komna.

Hotellet: Matsal, bar och lounge. 
Våningar: 3
Hiss: Nej
Läge: Centralt beläget i en vägkorsning endast ca 100 meter från hamnen och ca 300 meter till livsmedelsaffären i motsatt riktning.
Antal rum: 83
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, Wi-Fi och kaffe-/tebricka.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Quay Street, IV26 2UG ULLAPOOL
Telefon: +44-1854-61 23 06

25.08.2024 - 26.08.2024
Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Visa mer Visa mindre
Hotell: Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt och välkomnande mellanklasshotell som består av ett vackert herrskapshem från förra sekelskiftet som i samband med att det gjordes om till hotell byggdes ut med flera olika delar med helt kontrasterande utseende. Trots namnet är det inte beläget i en skog men har en trevlig uppfart kantad av träd som ger ett lummigt intryck. Hotellet har en trivsam lounge samt restaurang i klassisk stil och vid vackert väder kan man sitta ute på terrassen. Här finns också en uppskattad wellnessavdelning med inomhuspool, gym och bastu. Lugnt beläget i ett bostadsområde i Broughty Ferry, öster om Dundee, med promenadavstånd till strandpromenaden vid inloppet av floden Tay. Flertalet rum är belägna i en tvåvåningslänga på baksidan som går under namnet "Hamilton Wing" eller i den gamla huvudbyggnaden "Wylde's wing" medan vissa är belägna i tillbyggnaden som går under namnet "Abercromby wing". Rummen är funktionellt och individuellt inredda med mycket varierande storlek, utseende och standard. 

Hotellet: Restaurang med bar, gruppmatsal, sommarterrass samt wellnessavdelning (mot avgift) (begränsade öppettider) med inomhuspool, minigym, bastu, ångbastu och möjlighet till massagebehandlingar.
Våningar: 3
Hiss: Ja, men endast i hotelldelen Abercromby wing.
Läge: Beläget i ett bostadsområde i Broughty Ferry, ca 10 minuters promenad från vattnet. Ca 2 km till hamnen i Broughty Ferry och resterna av slottet Broughty som numera är museum. Ca 20 minuters färdväg öster om Dundee.
Antal rum: 65
Rummen: Dusch/bad, wc, TV och kaffe-/tebricka. Så kallade queensizebäddar, dvs en smalare dubbelsäng med gemensamma sängkläder, är vanligt förekommande.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Panmure Terrace 13, Broughty Ferry, DD5 2QL DUNDEE
Telefon: +44-1382-48 00 33

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 18.08.2024
Ankomst: 26.08.2024
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.995:-

Priset inkluderar

Flygresa till Edinburgh t/r, flygskatter och flygplatsavgifter, busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, bussrundresa med Scandoramaguide, lokalguide delar av resan, 7 övernattningar i dubbelrum, 1 övernattning i dubbelhytt, 8 frukostar, 8 middagar, utflykter enligt dagsprogram (exkl. angivna avgifter & entréer)


Bra att veta

Om flyget landar sent ankomstkvällen serveras ingen middag på hotellet.

Avresa 16/6 bor vi på Kirkwall Hotel i Kirkwall dag 4-6.
Avresa 18/8 bor vi på Busta House Hotel i Brae dag 3-4.

För resa till Storbritannien måste passinformation (APIS) uppges till flygbolaget. Detta kan göras på flygplatsen vid incheckning alternativt online på flygbolagets hemsida ett par dagar före avresa.

Uppskattad kostnad för de i dagsprogrammet angivna arrangemangen mot avgift (som ej måste förbokas) är ca 50 pund.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Brittiskt pund (GBP)


Tillval:
Resa och utflykter enligt dagsprogram (exkl.avgifter & entréer): Ingår
Dunottar Castle: 170:-
Glen Ord whiskydestilleri: 170:-
Jarlshof: 120:-
Flyg: Flyg utresa CPH: 1.600:-

 

Rumstyper:

Dubbelrum för ensambruk samt utsideshytt. Måltider enligt program 36.395:-
Dubbelrum för ensambruk samt insideshytt. Måltider enligt program 35.995:-
Dubbelrum samt insideshytt. Måltider enligt program 23.995:-
Dubbelrum samt utsideshytt. Måltider enligt program 24.195:-
Dubbelrum med extrabädd samt insideshytt. Måltider enligt program 23.995:-
Dubbelrum med extrabädd samt utsideshytt. Måltider enligt program 24.195:-


Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 18.08.2024
Ankomst: 26.08.2024
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.995:-

Bilder - Shetland med Orkney & nordvästra Skottland ✈

Vi har för närvarande inga foton

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 18.08.2024
Ankomst: 26.08.2024
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.995:-

Visa mindre
 Ledig
 På förfrågan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter och tips från vår resevärld.