Telefon 040-600 00 00   Måndag till fredag kl. 9-16
Beskrivning
Visa karta
Visa väder

Shetland med Orkney & nordvästra Skottland ✈

En förtjusande resa späckad med intressant historia och naturupplevelser som tar andan ur en


      Höjdpunkter!

 • Shetland
 • Jarlshof och Eshaness
 • Orkney
 • Italian Chapel
 • Skara Brae
 • Högländerna
   
FLYGRESA - Storbritannien - Rundresa flyg & buss - 9 dagar

Shetland med Orkney & nordvästra Skottland

En förtjusande resa späckad med intressant historia och naturupplevelser som tar andan ur en. På Shetland sägs det att Skottland möter Skandinavien. Redan på 800-talet invaderade vikingarna och flera hundra år av skandinaviskt inflytande tog vid. Fortfarande sägs shetlänningen identifiera sig mer som skandinav än skotte. Men mest av allt ser de Shetland som sitt eget land. Här väntar en stark identitet och ett rikt kulturarv. Vackert, vilt och alldeles underbart! Shetland lämnar ingen oberörd. Djurlivet är mycket rikt, med bland annat betydande kolonier av sjöfåglar. Dessutom de välkända små ponnyerna! Orkney består av ungefär 70 öar och här finns fler arkeologiska lämningar än någon annanstans i Storbritannien. Även här är det nordiska arvet ständigt närvarande. Två underbara avlägsna ögrupper som bara väntar på att upptäckas. Karga landskap, ljunghedar och dramatiska havsklippor skapar en magisk stämning. Dessutom hinner vi njuta av det skotska höglandet och den ädla konsten att förvandla malt till gudabenådade drycker. Gästvänligheten hos lokalbefolkningen är inte att förglömma.

Nedan ser du en detaljerad väderprognos för de följande 6 dagarna.

Söndag
Soligt och klart väder
Soligt och klart väder
3 °C
7 °C
0,0 mm.
3,9 m/s
syd
Måndag
Delvis molnigt
Delvis molnigt
2 °C
8 °C
0,0 mm.
3,6 m/s
syd
Tisdag

5 °C
9 °C
0,8 mm.
4,8 m/s
sydväst
Onsdag
Regn
Regn
8 °C
9 °C
3,3 mm.
3,1 m/s
sydväst
Torsdag
Molnigt
Molnigt
6 °C
9 °C
1,2 mm.
1,0 m/s
öst
Fredag
Molnigt
Molnigt
4 °C
9 °C
0,7 mm.
1,8 m/s
öst

Avresedatum

18.06.2023 26.06.2023   9 dagar 23.495:- CPH Visa mer
Reseplan
Hotell
Prisinfo
Bilder

Dag 1: Flyg till Edinburgh - Aberdeen
Efter några timmar i luften landar vi i Edinburgh. Här väntar vår buss och guide för transport till Aberdeen och Copthorne Hotel där vi checkar in och äter en första middag tillsammans.

Dag 2: Aberdeen
Efter frukost lastar vi in bagaget i bussen och beger oss till slottsruinen Dunnottar Castle, belägen längst ut på en vindpinad udde som överblickar Nordsjön. Här väntar ungefär en timmes promenad och ruinen nås via en smal och kuperad gångstig (mot avgift, måste förbokas). Vi vänder sedan tillbaka till Aberdeen och får möjlighet att titta runt på egen hand. Kanske lockar ett besök på marinmuseet som berättar om stadens frakt-, fisk- och oljeindustri. Vi får också möljlighet att strosa i den gamla fiskebyn Footdee. På kvällen går vi ombord på NorthLinks nattfärja till Shetland. Vi checkar in i våra hytter och äter middag tillsammans i restaurangen. 

Dag 3: Shetland
Gå gärna upp tidigt och njut av den ljusa morgonen och inseglingen i Lerwick innan vi äter frukost ombord. Väl i land väntar buss och lokalguide. Nu ska vi börja utforska den södra huvudön, South Mainland. Vi gör en stadspromenad i Lerwick, ser shetlandsponnyer och får samt promenerar vid den vackra stranden som förbinder fastlandet med ön St Ninian's. Lite längre söderut kanske vi får syn på sälar på vägen till Jarlshof med sina förhistoriska boplatser och Sumburgh Head med sitt fyrtorn (mot avgift). Här kommer vi nära fågellivet! På eftermiddagen styr vi norrut igen och vid Hoswich vankas ett besök på det lokala besökscentrat. Vi övernattar på Sumburgh Hotel och äter middag tillsammans på hotellet på kvällen. 

Dag 4: Shetland - Orkney 
Efter frukost beger vi oss till den norra delen av huvudön. Imponerande natur väntar oss i dag vid Eshaness och vi ger oss ut på en timmes promenad. Via den natursköna Magnusbukten kör vi sedan söderut till Tingwall, den ursprungliga platsen för hövdingarnas ting, dåtidens parlament. Vi tar oss vidare till Scalloway, vikingarnas huvudsäte och Shetlands huvudort fram tills Lerwick övertog rollen. Vi besöker det lokala museet och får bland annat veta mer om den spännande Shetlandsbussen (mot avgift). Vi ser också den imponerande borgruinen. Vi tar oss sedan tillbaka till Lerwick där färjan mot Orkney väntar. Vi äter middag ombord och anländer sent på kvällen till Kirkwall. Här väntar Ayre Hotel med sköna sängar. 

Dag 5: Orkney 
Efter frukost träffar vi vår lokalguide och inleder med en stadspromenad i Kirkwall då vi bland annat får se den imponerande St. Magnus Cathedral, det mäktigaste minnesmärket över det nordiska styret på Orkney. Vi åker sedan österut på huvudön till Mull Head för en timmes promenad. Vid lunchtid är vi framme vid silversmeden Sheila Fleets verkstad och vi får möjlighet att besöka verkstaden och kyrkan som numera är showroom och kafé. Vi stannar sedan till på den lilla ön Lamb Holm och beundrar Italian Chapel, ett vackert utformat kapell som byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget (mot avgift). Dessa byggde också The Barriers, stenpirarna, som vi färdas över. Vi avslutar med ett besök i St Margaret's Hope innan vi återvänder till vårt hotell i Kirkwall för middag. 

Dag 6: Orkney - Thurso
I dag färdas vi över den nordvästliga delen av huvudön och gör ett stopp vid Broch of Gurness, en boplats från järnåldern (mot avgift), innan vi sedan når Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby som fram till mitten av 1800-talet låg begravd i sand men som uppenbarade sig efter kraftiga stormar. Vi besöker också herrgården Skaill House där William Watt, som grävde fram Skara Brea, bodde (mot avgift). Vi fortsätter till Ness och Brodgar där de mäktiga stenformationerna Ring of Brodgar väntar! En av Orkneys mest populära platser och vi förstår varför. Magiskt! Från Yesnaby njuter vi av utsikten innan vi fortsätter till Stromness och färjan som tar oss till fastlandet. Vi checkar in, äter middag och övernattar på Pentland Hotel i Thurso. 

Dag 7: Thurso - Ullapool 
I dag står det skotska höglandet på menyn! En dag med underbara vyer väntar. Storslagna vidder, ensliga byar och sköna stränder med azurblått hav. Vi inleder med Dunnet Head, Skottlands nordligaste punkt. Vägen till fyrtornet är i sig en vacker upplevelse och en försmak på vad som komma skall. Vi ska ha väldig otur om vi inte ser kolonier av sälar ligga och sola sig på stranden och klipporna. På klippväggarna vimlar det av fåglar. Glöm inte kikaren! Vi fortsätter längs kusten till Durness och grottan Smoo Cave. På vägen mot Ullapool färdas vi genom några av Skottlands ensligaste, men också vackraste, delar. Vi ger oss ut på en promenad i naturparken Knockan Crag och får veta hur landskapet ursprungligen utformats. På kvällen checkar vi in på Royal Hotel i Ullapool som väntar med middagen. 

Dag 8: Ullapool - Dundee
I dag fortsätter vår resa mot Dundee. Vi korsar det skotska höglandet på vår väg mot Strathpeffer. Här fann man svavelhaltiga källor på 1700-talet och den blivande drottning Victoria semestrade gärna här på 1800-talet. Här finns flera exempel på utmärkt viktoriansk arkitektur, bland annat det gamla pumphuset. Efter att ha njutit av Strathpeffer fortsätter vi till Muir of Ord och Glen Ord Distillery (mot avgift, måste förbokas). Här blir det rundvandring och provsmakning! Via Inverness fortsätter vi längs Cairngormsmassivet till Broughty Ferry, strax öster om Dundee, där vi checkar in och äter middag på Best Western Woodlands Hotel. 

Dag 9: Dundee - flyg från Edinburgh
Efter en sista skotsk frukost tar vi plats i bussen och färdas mot Edinburgh och flygplatsen. Beroende på flygtiderna hinner vi kanske bekanta oss med Edinburgh innan vi lyfter mot Skandinavien med underbara minnen från Shetland och Orkney!

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00
Boka resan online »

Höjdpunkter

 • Shetland
 • Jarlshof och Eshaness
 • Orkney
 • Italian Chapel
 • Skara Brae
 • Högländerna

Flygningar

Tid Från Til
Utresa
13:40 Köpenhamn Edinburgh
Hemresa
15:10 Edinburgh Köpenhamn
18.06.2023 - 19.06.2023
Copthorne Hotel, Aberdeen
Visa mer Visa mindre
Hotell: Copthorne Hotel, Aberdeen
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt stadshotell i klassisk stil med god komfort. Exteriört smälter hotellet väl in i omgivningen med sin fasad i grå granit med stora stenar som är så utmärkande för Aberdeen men även typiskt för Skottland i övrigt. Men när du väl stigit in genom hotellentrén möts du av en mildare, traditionell interiör. Restaurangen The Grain Stor Bar and Restaurant är trivsamt inredd i gråa nyanser med gula färgklickar i restaurangdelen och orangea i bardelen. Här kan du koppla av med en drink från baren och vila fötterna efter en långt dag av upplevelser i granitstaden. Hotellet är centralt beläget i stadsdelen Aberdeen West End med restauranger, barer, shopping och sevärdheter inom promenadavstånd. Bekväma, medelstora till rymliga rum som är klassiskt inredda med äldre trämöbler.

Hotellet: Restaurang med bar och lobby.
Våningar: 4
Hiss: Ja
Läge: Centralt beläget i New Aberdeen, endast ca 350 från Union Street med flertalet småbutiker, restauranger och barer som leder in till stadskärnan. Ca 15 minuters promenad till hamnen och maritimmuseet. Tvillingstaden Old Aberdeen med universitet King's College och Sankt Machars katedralen är beläget ca 2,5 km från hotellet.
Antal rum: 87
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, Wi-Fi och kaffe-/tebricka.
Officiell kategori: ****
Vår bedömning: SSSS
Adress: Huntly Street 122, AB10 1SU ABERDEEN
Telefon: +44-1224-63 04 04

19.06.2023 - 20.06.2023
Serco NorthLink Ferries
Visa mer Visa mindre
Hotell: Serco NorthLink Ferries
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

NorthLink Ferries: Aberdeen-Lerwick

Moderna och bekväma nattfärjor som trafikerar linjen Aberdeen-Lerwick. Färjorna är en viktigt förbindelselänk mellan Shetlandsöarna och fastlandet med dagliga avgångar, året runt och används av många pendlare. Varje kväll avgår en färja från Aberdeen och samtidigt lämnar den andra Lerwick, den ena färjan seglar direkt medan den andra gör ett stopp på Orkney. Färjorna MV Hrossey och MV Hjaltland är specifikt byggda och anpassade för ruttens behov, förutsättningar och klimat men man bör ändå vara medveten om att det kan bli gungigt vid hårt väder. MV Hrossey har fått sitt namn efter huvudöns gamla namn som betyder hästön och MV Hjaltland har fått sitt namn efter de norska vikingarnas ursprungliga namn för Shetland. Ombord finns en restaurang med självservering samt en trevlig pub som bland annat serverar shetländsk öl. Här finns också en liten kiosk som förutom drycker och snacks även har lite souvenirer, tidningar och guideböcker. Som underhållning erbjuds en biograf som visar två filmer per kväll. Färjans allmänna utrymmen är belägna på däck 6 medan hytterna är belägna på däck 5 där man även går ombord. Bekväma, mindre insideshytter som är spartanskt men funktionellt inredda. Om du ombord laddar ner appen PressReader har du gratis tillgång till olika dagstidningar och magasin direkt i din telefon.

Hotellet: Självserveringsrestaurang, bar, kiosk, businesslounge (specialbiljett behövs) samt varuautomater med drycker och snacks. Biograf (mot avgift, biljetter köps i kiosken), lekhörna, spelkonsoller, utomhus promenaddäck samt gratis Wi-Fi dock ibland med begränsad uppkoppling (instruktioner och lösenord finns ombord). Lounger med övernattningsfåtöljer för dem som ej bokat hytt. Fartygen är 125 meter långa och har plats för upp till 600 passagerare.
Hiss: Ja
Rummen: Insideshytter med antingen två golvstående bäddar eller våningssäng utrustade med dusch, wc, TV, interntelefon, hårfön och kaffe-/tebricka. Motorljud och vibrationer förekommer.
Övrigt: Överfarten tar ca 12-13 timmar men väder, vind och dimma kan orsaka förseningar. Fartygen är rökfria förutom markerade platser utomhus.
Bra att veta: Betalning ombord kan göras med kontanter (endast GBP), kredit-/betalkort (Visa, Mastercard, American Express) eller Apple/Google Pay. Vädret kan tidvis vara hårt på Nordsjön och därför rekommenderas sjösjuketabletter.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Aberdeen Ferry Terminal, Jamieson's Quay, AB11 5NP ABERDEEN
Telefon: +44-1856-88 55 00

20.06.2023 - 21.06.2023
Sumburgh Hotel, Sumburgh / Shetland
Visa mer Visa mindre
Hotell: Sumburgh Hotel, Sumburgh / Shetland
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt, privatägt hotell med naturskönt läge och vacker utsikt över havet. Den stiliga och anrika huvudbyggnaden från 1867 var ursprungligen hem åt en lokal godsägare men fungerar idag som semesterboende med en tillbyggd hotelldel och liten stugby. Hotellet har en restaurang och en liten bar. Vackert, enskilt och säreget beläget direkt vid havet, nästan ända längst söderut på den vindpinade shetländska huvudön. Precis bredvid hotellet ligger ruinerna efter en 1600-talsherrgård och sevärdheten Jarlshof, en förhistorisk bosättning som skotska arkeologer grävt ut sedan 1930-talet. Bekväma och trevligt inredda rum med varierande storlek och standard som är belägna antingen i huvudbyggnaden eller tillbyggnaden. 

Hotellet: Restaurang, bar och lounge. Cyklar finns för uthyrning.
Våningar: 2
Hiss: Nej
Läge: Naturskönt beläget bredvid den arkeologiska utgrävningen av Jarlsof och nära udden Sumburgh Head på huvudöns södra spets. Ca 2,5 km till fyrtornet längst ut på udden. För att nå hotellet måste man passera flygplatsen genom att korsa en av landningsbanorna medan den andra landningsbanan är belägen endast ca 250 meter från hotellet. 
Antal rum: 
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, telefon, Wi-Fi, hårfön och kaffe-/tebricka.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: ZE39JN SUMBURGH, Shetland
Telefon: +44-1950-46 02 01

21.06.2023 - 23.06.2023
The Ayre Hotel, Kirkwall / Orkney
Visa mer Visa mindre
Hotell: The Ayre Hotel, Kirkwall / Orkney
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Uppskattat och trevligt hotell med god standard och en lång tradition som värdshus. Hotellet består av flera sammanlänkade byggnader varav de äldsta har en traditionell stil med vitputsad fasad, svart tak, spetsiga takkupor och uppstickande skorstenar. Den nyrenoverade restaurangen Orcadian har fått en elegant och inbjudande stil med sammetsfåtöljer, gråa panelväggar och kristallkronor medan baren har en mer vardaglig inredning med pinnstolar och träbord. Hotellets framsida sträcker sig ut mot hamninloppet med utsikt över vattnet och båttrafiken. Centralt beläget i charmerande Kirkwall nära till sevärdheter, småbutiker och restauranger. Komfortabla och tilltalande rum med varierande storlek som är inredda med ljusa trämöbler och plommonfärgade textilier och fondväggar. 

Hotellet: Restaurang, gruppmatsal, bar och lobby. 
Våningar: 3
Hiss: Ja, men inte till alla rum.
Läge: Mycket centralt beläget vid Ayre Road som sträcker sig längs med hamninloppet. Bredvid hotellet finns ett destilleri med besökscentra. Ca 5 minuters promenad till huvudgatan med flera trevliga småbutiker, restauranger och barer. Ca 650 meter till Sankt Magnuskatedralen och resterna av det gamla biskopspalatset. 
Antal rum: 51
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, telefon, Wi-Fi, hårfön och kaffe-/tebricka. Vissa rum har snedtak. Hotellet har även lägenheter belägna i en separat byggnad på andra sidan gatan. 
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS+
Adress: PKW15 1QX KIRKWALL, Orkney
Telefon: +44-1856-87 30 01

23.06.2023 - 24.06.2023
Pentland Hotel, Thurso
Visa mer Visa mindre
Hotell: Pentland Hotel, Thurso
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Hemtrevligt och charmigt skotskt hotell med centralt läge i Thurso.

Hotellet: Välskött och genuint, äldre hotell som har trevliga allmänna utrymmen med restaurang, gruppmatsal, bar och lounge med öppen spis. Hotellet är inhyst i en äldre fastighet med en något modernare tillbyggnad.
Våningar: 3
Hiss: Nej
Läge: Centralt beläget i Thurso med kort promenadavstånd till hamnen och havet.
Antal rum: 41
Rummen: Individuellt inredda, enkla rum med varierande storlek, standard och stil utrustade med dusch/bad, wc, TV, telefon, Wi-Fi, hårfön och kaffe-/tebricka.
Övrigt: Hotellet är systerhotell med Norseman Hotel i Wick och Castletwon Hotel i Castletown där gruppen ibland kan bli placerad.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Princes Street, KW14 7AA THURSO
Telefon: +44-1847-89 32 02

24.06.2023 - 25.06.2023
Royal Hotel, Ullapool
Visa mer Visa mindre
Hotell: Royal Hotel, Ullapool
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trivsamt hotell med god komfort och vilsam atmosfär som trots sitt nutida utseende anses vara det äldsta hotellet i Ullapool då det på platsen funnits ett gästgiveri sedan 1890-talet. Här finns en trevlig restaurang i klassisk stil samt en bar med ett stort utbud av skotsk whisky där du har möjlighet att prova dig fram och välja mellan nästan 300 olika sorter. Hotellet är känt för sitt läge med vykortvackra vyer över Loch Broom. Bekväma och individuellt inredda rum i en äldre stil med varierande storlek och standard.

Hotellet: Restaurang, bar och lobby.
Våningar: 3
Hiss: Ja
Läge: Vackert beläget vid Loch Broom precis vid infarten till den lilla orten Ullapool, ca 5 minuters promenad till hamnen och museet i centrum. 
Antal rum: 55
Rummen: Dusch/bad, wc, TV och kaffe-/tebricka.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Garve Road, IV26 2SY ULLAPOOL
Telefon: +44-1854-61 21 81

25.06.2023 - 26.06.2023
Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Visa mer Visa mindre
Hotell: Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt och välkomnande mellanklasshotell som består av ett vackert herrskapshem från förra sekelskiftet som i samband med att det gjordes om till hotell byggdes ut med flera olika delar med helt kontrasterande utseende. Trots namnet är det inte beläget i en skog men har en trevlig uppfart kantad av träd som ger ett lummigt intryck. Hotellet har en trivsam lounge samt restaurang i klassisk stil och vid vackert väder kan man sitta ute på terrassen. Här finns också en uppskattad wellnessavdelning med inomhuspool, gym och bastu. Lugnt beläget i ett bostadsområde i Broughty Ferry, öster om Dundee, med promenadavstånd till strandpromenaden vid inloppet av floden Tay. Flertalet rum är belägna i en tvåvåningslänga på baksidan som går under namnet "Hamilton Wing" eller i den gamla huvudbyggnaden "Wylde's wing" medan vissa är belägna i tillbyggnaden som går under namnet "Abercromby wing". Rummen är funktionellt och individuellt inredda med mycket varierande storlek, utseende och standard. 

Hotellet: Restaurang med bar, gruppmatsal, sommarterrass samt wellnessavdelning (mot avgift) (begränsade öppettider) med inomhuspool, minigym, bastu, ångbastu och möjlighet till massagebehandlingar.
Våningar: 3
Hiss: Ja, men endast i hotelldelen Abercromby wing.
Läge: Beläget i ett bostadsområde i Broughty Ferry, ca 10 minuters promenad från vattnet. Ca 2 km till hamnen i Broughty Ferry och resterna av slottet Broughty som numera är museum. Ca 20 minuters färdväg öster om Dundee.
Antal rum: 65
Rummen: Dusch/bad, wc, TV och kaffe-/tebricka. Så kallade queensizebäddar, dvs en smalare dubbelsäng med gemensamma sängkläder, är vanligt förekommande.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Panmure Terrace 13, Broughty Ferry, DD5 2QL DUNDEE
Telefon: +44-1382-48 00 33

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 18.06.2023
Ankomst: 26.06.2023
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.495:-

Priset inkluderar

Flygresa till Edinburgh t/r, flygskatter och flygplatsavgifter, busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, bussrundresa med Scandoramaguide, lokalguide delar av resan, 7 övernattningar i dubbelrum, 1 övernattning i dubbelhytt, 8 frukostar, 8 middagar, utflykter enligt dagsprogram (exkl. entréer)

Bra att veta
Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

För resa till Storbritannien måste passinformation (APIS) uppges till flygbolaget. Detta kan göras på flygplatsen vid incheckning alternativt online på flygbolagets hemsida ett par dagar före avresa.

Avresa 21/5 bor vi på Albert Hotel i Kirkwell dag 4-6.
Avresa 27/8 bor vi på St Magnus Bay Hotel i Hillswick dag 3-4, Station Hotel i Thurso dag 6-7 och Caledonian Hotel i Ullapool dag 7-8.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Brittiskt Pund (GBP)


Tillval:
Resa och utflykter enligt program, exklusive entréer: Ingår
Dunottar Castle: 145:-
Glen Ord whiskydestilleri: 195:-

 

Rumstyper:

Dubbelrum samt utsideshytt. Måltider enligt program 23.645:-
Dubbelrum samt insideshytt. Måltider enligt program 23.495:-


Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 18.06.2023
Ankomst: 26.06.2023
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.495:-

Bilder - Shetland med Orkney & nordvästra Skottland ✈

Vi har för närvarande inga foton

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 18.06.2023
Ankomst: 26.06.2023
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.495:-

Visa mindre
27.08.2023 04.09.2023   9 dagar 23.695:- CPH Visa mer
Reseplan
Hotell
Prisinfo
Bilder

Dag 1: Flyg till Edinburgh - Aberdeen
Efter några timmar i luften landar vi i Edinburgh. Här väntar vår buss och guide för transport till Aberdeen och Copthorne Hotel där vi checkar in och äter en första middag tillsammans.

Dag 2: Aberdeen
Efter frukost lastar vi in bagaget i bussen och beger oss till slottsruinen Dunnottar Castle, belägen längst ut på en vindpinad udde som överblickar Nordsjön. Här väntar ungefär en timmes promenad och ruinen nås via en smal och kuperad gångstig (mot avgift, måste förbokas). Vi vänder sedan tillbaka till Aberdeen och får möjlighet att titta runt på egen hand. Kanske lockar ett besök på marinmuseet som berättar om stadens frakt-, fisk- och oljeindustri. Vi får också möljlighet att strosa i den gamla fiskebyn Footdee. På kvällen går vi ombord på NorthLinks nattfärja till Shetland. Vi checkar in i våra hytter och äter middag tillsammans i restaurangen. 

Dag 3: Shetland
Gå gärna upp tidigt och njut av den ljusa morgonen och inseglingen i Lerwick innan vi äter frukost ombord. Väl i land väntar buss och lokalguide. Nu ska vi börja utforska den södra huvudön, South Mainland. Vi gör en stadspromenad i Lerwick, ser shetlandsponnyer och får samt promenerar vid den vackra stranden som förbinder fastlandet med ön St Ninian's. Lite längre söderut kanske vi får syn på sälar på vägen till Jarlshof med sina förhistoriska boplatser och Sumburgh Head med sitt fyrtorn (mot avgift). Här kommer vi nära fågellivet! På eftermiddagen styr vi norrut igen och vid Hoswich vankas ett besök på det lokala besökscentrat. Vi övernattar på Sumburgh Hotel och äter middag tillsammans på hotellet på kvällen. 

Dag 4: Shetland - Orkney 
Efter frukost beger vi oss till den norra delen av huvudön. Imponerande natur väntar oss i dag vid Eshaness och vi ger oss ut på en timmes promenad. Via den natursköna Magnusbukten kör vi sedan söderut till Tingwall, den ursprungliga platsen för hövdingarnas ting, dåtidens parlament. Vi tar oss vidare till Scalloway, vikingarnas huvudsäte och Shetlands huvudort fram tills Lerwick övertog rollen. Vi besöker det lokala museet och får bland annat veta mer om den spännande Shetlandsbussen (mot avgift). Vi ser också den imponerande borgruinen. Vi tar oss sedan tillbaka till Lerwick där färjan mot Orkney väntar. Vi äter middag ombord och anländer sent på kvällen till Kirkwall. Här väntar Ayre Hotel med sköna sängar. 

Dag 5: Orkney 
Efter frukost träffar vi vår lokalguide och inleder med en stadspromenad i Kirkwall då vi bland annat får se den imponerande St. Magnus Cathedral, det mäktigaste minnesmärket över det nordiska styret på Orkney. Vi åker sedan österut på huvudön till Mull Head för en timmes promenad. Vid lunchtid är vi framme vid silversmeden Sheila Fleets verkstad och vi får möjlighet att besöka verkstaden och kyrkan som numera är showroom och kafé. Vi stannar sedan till på den lilla ön Lamb Holm och beundrar Italian Chapel, ett vackert utformat kapell som byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget (mot avgift). Dessa byggde också The Barriers, stenpirarna, som vi färdas över. Vi avslutar med ett besök i St Margaret's Hope innan vi återvänder till vårt hotell i Kirkwall för middag. 

Dag 6: Orkney - Thurso
I dag färdas vi över den nordvästliga delen av huvudön och gör ett stopp vid Broch of Gurness, en boplats från järnåldern (mot avgift), innan vi sedan når Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby som fram till mitten av 1800-talet låg begravd i sand men som uppenbarade sig efter kraftiga stormar. Vi besöker också herrgården Skaill House där William Watt, som grävde fram Skara Brea, bodde (mot avgift). Vi fortsätter till Ness och Brodgar där de mäktiga stenformationerna Ring of Brodgar väntar! En av Orkneys mest populära platser och vi förstår varför. Magiskt! Från Yesnaby njuter vi av utsikten innan vi fortsätter till Stromness och färjan som tar oss till fastlandet. Vi checkar in, äter middag och övernattar på Pentland Hotel i Thurso. 

Dag 7: Thurso - Ullapool 
I dag står det skotska höglandet på menyn! En dag med underbara vyer väntar. Storslagna vidder, ensliga byar och sköna stränder med azurblått hav. Vi inleder med Dunnet Head, Skottlands nordligaste punkt. Vägen till fyrtornet är i sig en vacker upplevelse och en försmak på vad som komma skall. Vi ska ha väldig otur om vi inte ser kolonier av sälar ligga och sola sig på stranden och klipporna. På klippväggarna vimlar det av fåglar. Glöm inte kikaren! Vi fortsätter längs kusten till Durness och grottan Smoo Cave. På vägen mot Ullapool färdas vi genom några av Skottlands ensligaste, men också vackraste, delar. Vi ger oss ut på en promenad i naturparken Knockan Crag och får veta hur landskapet ursprungligen utformats. På kvällen checkar vi in på Royal Hotel i Ullapool som väntar med middagen. 

Dag 8: Ullapool - Dundee
I dag fortsätter vår resa mot Dundee. Vi korsar det skotska höglandet på vår väg mot Strathpeffer. Här fann man svavelhaltiga källor på 1700-talet och den blivande drottning Victoria semestrade gärna här på 1800-talet. Här finns flera exempel på utmärkt viktoriansk arkitektur, bland annat det gamla pumphuset. Efter att ha njutit av Strathpeffer fortsätter vi till Muir of Ord och Glen Ord Distillery (mot avgift, måste förbokas). Här blir det rundvandring och provsmakning! Via Inverness fortsätter vi längs Cairngormsmassivet till Broughty Ferry, strax öster om Dundee, där vi checkar in och äter middag på Best Western Woodlands Hotel. 

Dag 9: Dundee - flyg från Edinburgh
Efter en sista skotsk frukost tar vi plats i bussen och färdas mot Edinburgh och flygplatsen. Beroende på flygtiderna hinner vi kanske bekanta oss med Edinburgh innan vi lyfter mot Skandinavien med underbara minnen från Shetland och Orkney!

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00
Boka resan online »

Höjdpunkter

 • Shetland
 • Jarlshof och Eshaness
 • Orkney
 • Italian Chapel
 • Skara Brae
 • Högländerna

Flygningar

Tid Från Til
Utresa
13:40 Köpenhamn Edinburgh
Hemresa
15:10 Edinburgh Köpenhamn
27.08.2023 - 28.08.2023
Copthorne Hotel, Aberdeen
Visa mer Visa mindre
Hotell: Copthorne Hotel, Aberdeen
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt stadshotell i klassisk stil med god komfort. Exteriört smälter hotellet väl in i omgivningen med sin fasad i grå granit med stora stenar som är så utmärkande för Aberdeen men även typiskt för Skottland i övrigt. Men när du väl stigit in genom hotellentrén möts du av en mildare, traditionell interiör. Restaurangen The Grain Stor Bar and Restaurant är trivsamt inredd i gråa nyanser med gula färgklickar i restaurangdelen och orangea i bardelen. Här kan du koppla av med en drink från baren och vila fötterna efter en långt dag av upplevelser i granitstaden. Hotellet är centralt beläget i stadsdelen Aberdeen West End med restauranger, barer, shopping och sevärdheter inom promenadavstånd. Bekväma, medelstora till rymliga rum som är klassiskt inredda med äldre trämöbler.

Hotellet: Restaurang med bar och lobby.
Våningar: 4
Hiss: Ja
Läge: Centralt beläget i New Aberdeen, endast ca 350 från Union Street med flertalet småbutiker, restauranger och barer som leder in till stadskärnan. Ca 15 minuters promenad till hamnen och maritimmuseet. Tvillingstaden Old Aberdeen med universitet King's College och Sankt Machars katedralen är beläget ca 2,5 km från hotellet.
Antal rum: 87
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, Wi-Fi och kaffe-/tebricka.
Officiell kategori: ****
Vår bedömning: SSSS
Adress: Huntly Street 122, AB10 1SU ABERDEEN
Telefon: +44-1224-63 04 04

28.08.2023 - 29.08.2023
Serco NorthLink Ferries
Visa mer Visa mindre
Hotell: Serco NorthLink Ferries
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

NorthLink Ferries: Aberdeen-Lerwick

Moderna och bekväma nattfärjor som trafikerar linjen Aberdeen-Lerwick. Färjorna är en viktigt förbindelselänk mellan Shetlandsöarna och fastlandet med dagliga avgångar, året runt och används av många pendlare. Varje kväll avgår en färja från Aberdeen och samtidigt lämnar den andra Lerwick, den ena färjan seglar direkt medan den andra gör ett stopp på Orkney. Färjorna MV Hrossey och MV Hjaltland är specifikt byggda och anpassade för ruttens behov, förutsättningar och klimat men man bör ändå vara medveten om att det kan bli gungigt vid hårt väder. MV Hrossey har fått sitt namn efter huvudöns gamla namn som betyder hästön och MV Hjaltland har fått sitt namn efter de norska vikingarnas ursprungliga namn för Shetland. Ombord finns en restaurang med självservering samt en trevlig pub som bland annat serverar shetländsk öl. Här finns också en liten kiosk som förutom drycker och snacks även har lite souvenirer, tidningar och guideböcker. Som underhållning erbjuds en biograf som visar två filmer per kväll. Färjans allmänna utrymmen är belägna på däck 6 medan hytterna är belägna på däck 5 där man även går ombord. Bekväma, mindre insideshytter som är spartanskt men funktionellt inredda. Om du ombord laddar ner appen PressReader har du gratis tillgång till olika dagstidningar och magasin direkt i din telefon.

Hotellet: Självserveringsrestaurang, bar, kiosk, businesslounge (specialbiljett behövs) samt varuautomater med drycker och snacks. Biograf (mot avgift, biljetter köps i kiosken), lekhörna, spelkonsoller, utomhus promenaddäck samt gratis Wi-Fi dock ibland med begränsad uppkoppling (instruktioner och lösenord finns ombord). Lounger med övernattningsfåtöljer för dem som ej bokat hytt. Fartygen är 125 meter långa och har plats för upp till 600 passagerare.
Hiss: Ja
Rummen: Insideshytter med antingen två golvstående bäddar eller våningssäng utrustade med dusch, wc, TV, interntelefon, hårfön och kaffe-/tebricka. Motorljud och vibrationer förekommer.
Övrigt: Överfarten tar ca 12-13 timmar men väder, vind och dimma kan orsaka förseningar. Fartygen är rökfria förutom markerade platser utomhus.
Bra att veta: Betalning ombord kan göras med kontanter (endast GBP), kredit-/betalkort (Visa, Mastercard, American Express) eller Apple/Google Pay. Vädret kan tidvis vara hårt på Nordsjön och därför rekommenderas sjösjuketabletter.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Aberdeen Ferry Terminal, Jamieson's Quay, AB11 5NP ABERDEEN
Telefon: +44-1856-88 55 00

29.08.2023 - 30.08.2023
St. Magnus Bay Hotel, Hillswick / Shetland
Visa mer Visa mindre
Hotell: St. Magnus Bay Hotel, Hillswick / Shetland
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Charmigt och anrikt litet mellanklasshotell med vacker exteriör med träfasad, punschveranda och takkupor. Att byggnaden är i trä är unikt och sticker ut från omgivningen då det så gott som inte växer några träd på öarna. Hotellet är ett av de första trähotellen i Storbritannien och tillverkades ursprungligen i Norge för att sedan flyttas och ställas ut på den stora utställningen i Glasgow 1896 för att slutligen byggas upp på nytt i Hillswick 1902. Här finns en välbevarad matsal med furupaneler från golv till tak och en öppen spis samt en liten loungebar. Från receptionen tar den vackra trätrappan dig upp till rummen på andra våningen. Vackert beläget på en höjd i den lilla, historiska byn Hillswick med underbar utsikt över Sankt Magnusbukten där man med lite tur kan få se uttrar och späckhuggare. Ombonade och bekväma rum i traditionell stil varav flera har träpaneler och stora fönster. 

Hotellet: Restaurang och loungebar.
Våningar: 2
Hiss: Nej
Läge: Vackert beläget i den idylliska lilla byn Hillswick med storslagen utsikt över vattnet. 
Antal rum: 27
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, Wi-Fi och kaffe-/tebricka. Vissa rum har snedtak och takfönster.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS+
Adress: ZE2 9RW HILLSWICK, Shetland
Telefon: +44-1806-50 33 72

30.08.2023 - 01.09.2023
The Ayre Hotel, Kirkwall / Orkney
Visa mer Visa mindre
Hotell: The Ayre Hotel, Kirkwall / Orkney
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Uppskattat och trevligt hotell med god standard och en lång tradition som värdshus. Hotellet består av flera sammanlänkade byggnader varav de äldsta har en traditionell stil med vitputsad fasad, svart tak, spetsiga takkupor och uppstickande skorstenar. Den nyrenoverade restaurangen Orcadian har fått en elegant och inbjudande stil med sammetsfåtöljer, gråa panelväggar och kristallkronor medan baren har en mer vardaglig inredning med pinnstolar och träbord. Hotellets framsida sträcker sig ut mot hamninloppet med utsikt över vattnet och båttrafiken. Centralt beläget i charmerande Kirkwall nära till sevärdheter, småbutiker och restauranger. Komfortabla och tilltalande rum med varierande storlek som är inredda med ljusa trämöbler och plommonfärgade textilier och fondväggar. 

Hotellet: Restaurang, gruppmatsal, bar och lobby. 
Våningar: 3
Hiss: Ja, men inte till alla rum.
Läge: Mycket centralt beläget vid Ayre Road som sträcker sig längs med hamninloppet. Bredvid hotellet finns ett destilleri med besökscentra. Ca 5 minuters promenad till huvudgatan med flera trevliga småbutiker, restauranger och barer. Ca 650 meter till Sankt Magnuskatedralen och resterna av det gamla biskopspalatset. 
Antal rum: 51
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, telefon, Wi-Fi, hårfön och kaffe-/tebricka. Vissa rum har snedtak. Hotellet har även lägenheter belägna i en separat byggnad på andra sidan gatan. 
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS+
Adress: PKW15 1QX KIRKWALL, Orkney
Telefon: +44-1856-87 30 01

01.09.2023 - 02.09.2023
Station Hotel, Thurso
Visa mer Visa mindre
Hotell: Station Hotel, Thurso
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt, litet turistklasshotell med familjär atmosfär som är inhyst i en anrik, grå stenbyggnad med flertalet välbevarade och charmiga tidstypiska detaljer såsom den vackra trappan, höga fönster samt breda socklar och dörrfoder. Här finns en liten matsal inredd i fräscha gröna toner med ceriserosa detaljer samt en bar med ett bra utbud av olika whiskysorter. Individuellt inredda och delvis renoverade, mindre till medelstora rum med varierande storlek och standard som är belägna antingen i huvudbyggnaden, annexet på baksidan eller i byggnaden sidan om. Centralt beläget i den lilla orten Thurso och Thursobukten som bjuder in till promenader längs strandkanten. 

Hotellet: Matsal, loungebar och Wi-Fi i de allmänna utrymmena.
Våningar: 4
Hiss: Nej
Läge: Centralt beläget i Thurso nära floden Thurso, ca 10 minuters promenad till turistbyrån, resterna av Old St Peter's Church och strandpromenaden. 
Antal rum: 35
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, telefon, hårfön och kaffe-/tebricka. Rum med snedtak förekommer. Vissa rum är belägna i annexet på baksidan medan andra är små lägenheter belägen i fastigheten sidan om.
Övrigt: Hotellet har även ett systerhotell i Thurso, St. Clair Hotel, där hela gruppen eller vissa rum ibland kan bli placerade.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Princess Street 54, KW14 7DH THURSO
Telefon: +44-1847-89 20 03

02.09.2023 - 03.09.2023
Caledonian Hotel, Ullapoool
Visa mer Visa mindre
Hotell: Caledonian Hotel, Ullapoool
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Enkelt hotell som är inhyst i en anrik byggnad från början av förra sekelskiftet med vitputsad fasad, svart tak, takfönster och små tornliknande utsprång i varje hörn. Genom årens lopp har hotellet byggts ut både mot sidorna och mot baksidan med längor som har en helt annan stil där flertalet rum är belägna. Hotellet har en matsal, bar och lounge. Mycket centralt beläget i den lilla kustorten Ullapool endast ett stenkast från hamnen med fiskebåtar. Mittemot hotellet står Fowlor memorial Clock, från slutet av 1800-talet, som sägs vara norra Skottlands mest fotograferade. Funktionellt inredda, mindre rum som är lite till åren komna.

Hotellet: Matsal, bar och lounge. 
Våningar: 3
Hiss: Nej
Läge: Centralt beläget i en vägkorsning endast ca 100 meter från hamnen och ca 300 meter till livsmedelsaffären i motsatt riktning.
Antal rum: 83
Rummen: Dusch/bad, wc, TV, Wi-Fi och kaffe-/tebricka.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Quay Street, IV26 2UG ULLAPOOL
Telefon: +44-1854-61 23 06

03.09.2023 - 04.09.2023
Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Visa mer Visa mindre
Hotell: Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Hotellets webbplats: Link
Beskrivning:

Trevligt och välkomnande mellanklasshotell som består av ett vackert herrskapshem från förra sekelskiftet som i samband med att det gjordes om till hotell byggdes ut med flera olika delar med helt kontrasterande utseende. Trots namnet är det inte beläget i en skog men har en trevlig uppfart kantad av träd som ger ett lummigt intryck. Hotellet har en trivsam lounge samt restaurang i klassisk stil och vid vackert väder kan man sitta ute på terrassen. Här finns också en uppskattad wellnessavdelning med inomhuspool, gym och bastu. Lugnt beläget i ett bostadsområde i Broughty Ferry, öster om Dundee, med promenadavstånd till strandpromenaden vid inloppet av floden Tay. Flertalet rum är belägna i en tvåvåningslänga på baksidan som går under namnet "Hamilton Wing" eller i den gamla huvudbyggnaden "Wylde's wing" medan vissa är belägna i tillbyggnaden som går under namnet "Abercromby wing". Rummen är funktionellt och individuellt inredda med mycket varierande storlek, utseende och standard. 

Hotellet: Restaurang med bar, gruppmatsal, sommarterrass samt wellnessavdelning (mot avgift) (begränsade öppettider) med inomhuspool, minigym, bastu, ångbastu och möjlighet till massagebehandlingar.
Våningar: 3
Hiss: Ja, men endast i hotelldelen Abercromby wing.
Läge: Beläget i ett bostadsområde i Broughty Ferry, ca 10 minuters promenad från vattnet. Ca 2 km till hamnen i Broughty Ferry och resterna av slottet Broughty som numera är museum. Ca 20 minuters färdväg öster om Dundee.
Antal rum: 65
Rummen: Dusch/bad, wc, TV och kaffe-/tebricka. Så kallade queensizebäddar, dvs en smalare dubbelsäng med gemensamma sängkläder, är vanligt förekommande.
Officiell kategori: ***
Vår bedömning: SSS
Adress: Panmure Terrace 13, Broughty Ferry, DD5 2QL DUNDEE
Telefon: +44-1382-48 00 33

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 27.08.2023
Ankomst: 04.09.2023
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.695:-

Priset inkluderar

Flygresa till Edinburgh t/r, flygskatter och flygplatsavgifter, busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, bussrundresa med Scandoramaguide, lokalguide delar av resan, 7 övernattningar i dubbelrum, 1 övernattning i dubbelhytt, 8 frukostar, 8 middagar, utflykter enligt dagsprogram (exkl. entréer)

Bra att veta
Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

För resa till Storbritannien måste passinformation (APIS) uppges till flygbolaget. Detta kan göras på flygplatsen vid incheckning alternativt online på flygbolagets hemsida ett par dagar före avresa.

Avresa 21/5 bor vi på Albert Hotel i Kirkwell dag 4-6.
Avresa 27/8 bor vi på St Magnus Bay Hotel i Hillswick dag 3-4, Station Hotel i Thurso dag 6-7 och Caledonian Hotel i Ullapool dag 7-8.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Brittiskt Pund (GBP)


Tillval:
Resa och utflykter enligt program, exklusive entréer: Ingår
Dunottar Castle: 145:-
Glen Ord whiskydestilleri: 195:-

 

Rumstyper:

Dubbelrum samt insideshytt. Måltider enligt program 23.695:-
Dubbelrum samt utsideshytt. Måltider enligt program 23.845:-


Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 27.08.2023
Ankomst: 04.09.2023
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.695:-

Bilder - Shetland med Orkney & nordvästra Skottland ✈

Vi har för närvarande inga foton

Ring och boka resan på tel. 040-600 00 00 Boka resan online »
Avresa: 27.08.2023
Ankomst: 04.09.2023
Dagar: 9 dagar
Avresa från: CPH
Pris från: 23.695:-

Visa mindre
 Ledig
 På förfrågan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter och tips från vår resevärld.

Gruppresor