Skip to main content

Normandie Landstigningsspecial

BUSSRESA - Frankrike - Rundresa - 7 dagar

Normandie Landstigningsspecial

En bussresa med stort B för oss tillbaka till Dagen D. De allierades invasion av Normandie den 6 juni 1944. Atlantvågorna slår in mot Normandies klippor och mot Omaha Beach när de första soldaterna landsätts. Vi kan nästan ta på historien och livsödena som möter oss. Under tre fullmatade dagar ägnar vi oss åt att utforska platserna där dramatiska händelser i samband med landstigningen ägde rum. Staden Caen vid floden Orne är huvudort i södra delen av Normandie, Basse-Normandie, och utgör en utmärkt utgångspunkt för våra upptäcktsfärder i denna del av Frankrike som lockar med tusen år av spännande historia. Nordiska vikingar grundade en gång ett kungadöme här och från Normandie utgick Vilhelm Erövrarens krigståg mot England år 1066. Vi lämnar förstås heller inte Normandie utan att ha stiftat närmare bekantskap med kulinariska specialiteter såsom cider, camembert och calvados. Den perfekta resan för oss som både vill ta del av intressant historia och njuta av det goda franska livet!

I Caen bor på Best Western Royal Hotel Centre, perfekt beläget mitt i centrum.

 
Fri direktanslutning från 37 orter »
 

15 personer ger medelbetyg 5 av 5

★ ★ ★ ★ ★

Se reseledare Ulf berätta om Normandie Landstigningsspecial »

Höjdpunkter!
  • Tre utflykter ingår
  • Invasionskusten
  • Bayeuxtapeten
  • Boende i centrala Caen

2023 - Dagsprogram & Utflykter

Dag 1: Malmö - Remscheid
Vi börjar resan på Öresundsterminalen i Malmö där vi stiger ombord på vår bekväma buss. Efter att ha passerat över Öresundsbron fortsätter vi till Rödby. Här väntar tysklandsfärjan till Puttgarden. Vi gör uppehåll för lunch och kaffe och via tyska motorvägar tar vi oss smidigt till vårt hotell i Remscheid där middag väntar. 

Dag 2: Remscheid - Caen
Efter frukost inleder vi vår andra resdag. Färden går västerut genom Belgien och in i Frankrike där vi gör ett lunchstopp. Vi fortsätter sedan mot Engelska kanalen och vid Seines utlopp kör vi över den imponerande bron Pont de Normandie. Framåt kvällen når vi Caen där vi checkar in på Best Western Royal Hotel Centre för de kommande fyra nätterna. 

Stadspromenad i Caen
Första kvällen i Caen beger vi oss ut på en promenad för att lära känna staden. Vi passerar rådhuset, Vilhelm Erövrarens borg, kyrkorna St Pierre och St Sauveur och mycket annat. Vi äter också middag tillsammans på en trevlig restaurang. En perfekt inledning första kvällen i Frankrike!
Pris inkl middag med dryck 475:-

Dag 3: Omaha Beach & Arromanches
Genom det böljande normandiska landskapet når vi Omaha Beach där den berömda amerikanska kyrkogården med sina drygt 9 000 vita kors gör ett starkt intryck på oss. Här på stränderna inleddes Europas befrielse från Hitlers våldsvälde. Därefter följer vi kusten österut mot Longues-sur-Mer där välbevarade tyska kanonbatterier fortfarande står kvar som ett kusligt minne av Hitlers "Atlantvall". Vi styr sedan till Arromanches vid kuststräckan kallad Gold Beach där vi fortsätter vår studie av Operation Overlord. Arromanches är förknippat med de enorma konstgjorda hamnar, så kallade "Mulberries", som var en förutsättning för att invasionen skulle lyckas. Ute i havslinjen syns fortfarande ett antal vågbrytande pontoner som överlevt 75 års vinterstormar, trots att hamnen endast byggdes för att användas under ett fåtal månader.

Calvados & Deauville
Normandie är berömt för sina goda äpplen och för den ädla dryck de efter noggrann destillering ger upphov till. Denna eftermiddag åker vi till Pays d’Auge där den finaste calvadosen framställs. Hos en välrenommerad tillverkare provsmakar vi de gyllene dropparna. Vi fortsätter sedan ut till kusten och den eleganta badorten Deauville. I mitten på 1800-talet blev det högsta mode att tillbringa sommaren längs denna kust, La Côte fleurie, den normandiska blomsterkusten. Strandpromenaden kantas av påkostade villor och anrika hotell som minner om Deauvilles glansdagar. Här hålls årligen en internationell filmfestival och kasinot lockar både den lokala societeten och långväga besökare. På ett äkta brasserie avnjuter vi en välsmakande middag.
Pris inkl middag med dryck 545:-

Dag 4: Mervillebatteriet & Pegasusbron 
Innanför Sword Beach i närheten av Orneflodens mynning besöker vi museet ägnat åt det tyska kustbatteriet vid Merville. I en av bunkarna förflyttar vi oss för en stund med hjälp av bilder och ljud till de normandiska stränderna den 6 juni 1944. Därefter fortsätter vi några kilometer upp längs Ornefloden vars bro vid byn Bénouville gått till historien som Pegasusbron. Detta kodnamn betecknade bron som blev den första att säkras av allierade glidflygplan under de ödesmättade gryningstimmarna i inledningen av Dagen D.

Bayeuxtapeten med middag
På denna kvällstur beger vi oss till grannstaden Bayeux för att besöka den berömda Bayeuxtapeten där Vilhelm Erövrarens fälttåg mot England och slaget vid Hastings 1066 beskrivs i 72 scener. En 70 meter lång actionspäckad historisk exposé vi inte vill missa vid ett besök i detta franska landskap. Vi avslutar med att äta en normandisk middag tillsammans.
Pris inkl middag med dryck 545:-

Dag 5: La Cambe, Sainte-Mère-Eglise & Pointe du Hoc
Den tredje dagen inleder vi med att ägna en tanke åt förlorarsidan. Strax intill motorvägen vid La Cambe finns den anspråkslösa tyska krigskyrkogården där 20 000 soldater vilar under oansenliga gravstenar. Vi tar oss sedan till den lilla byn Sainte-Mère-Eglise, belägen några kilometer från Utah Beach. Här fastnade fallskärmsjägaren John Steele i kyrktornet och blev hängande under flera timmar, mitt i den tyska skottlossningen. Mirakulöst överlevde han genom att spela död. Än i dag hänger han där i form av en docka som ett minne av en av invasionens mest omtalade episoder. Vid torget finns även det intressanta Airbornemuseet som berättar om de luftburna truppernas alla vedermödor. Vi rundar av dagen med att känna historiens vingslag vid Pointe du Hoc, den branta klippa som amerikanska elitstyrkor intog med hjälp av repstegar.

Dag 6: Caen - Mettmann
Våra innehållsrika dagar i Normandie går mot sitt slut. Vi sätter kurs österut och under förmiddagen passerar vi floden Somme där blodiga strider ägde rum under första världskriget. Så småningom måste vi motvilligt ta farväl av Frankrike. På vägen gör vi ett lunchuppehåll innan vi framåt kvällen via Belgien når Tyskland och vårt hotell i orten Mettmann strax öster om Düsseldorf. Vi checkar in och äter middag tillsammans.

Dag 7: Mettmann - Malmö
Efter en tidig tysk hotellfrukost påbörjar vi hemresan. Vi åker via Hamburg och Lübeck till Puttgarden där vi tar färjan över till Rödby. Vi har snart lagt de sista danska milen bakom oss och bron nalkas. Vi beräknas vara framme i Malmö ca kl 20.00.

Resenärsbetyg

Betyg och recensioner

15 personer ger resan medelbetyget 5 av 5

★ ★ ★ ★ ★

av

★ ★ ★ ★ ★

En helt fantastisk resa i historien & även då med trevliga kulturella upplevelser Ett mkt bra team med kunnig guide & duktig chaufför samt båda 2 väldigt hjälpsamma & tillmötesgående. Vilket gjorde gruppen väldigt sammansvetsad

av

★ ★ ★ ★ ★

Mycket intressant resa. Väldigt kunnig guide.

av

★ ★ ★ ★ ★

Mycket bra resa med duktig och kunnig guide och trevlig chaufför allt välordnat och intressant bra boende och utflykter har länge velat göra denna resa och nu blev det av äntligen skulle gärna göra om den igen

av

★ ★ ★ ★ ★

I september åkte jag till Normandie för att utforska viktiga och spännande platser i andra världskrigets spår. Återigen en lyckad resa med en mycket kunnig reseledare och ett mycket trevligt resesällskap där man faktiskt fick vänner för livet. Bra hotell, spännande utflykter och en bra organisation genomsyrade hela resan. Återigen beröm till reseledaren som med sin kunnighet och organisationsförmåga gav 63 resenärer en upplevelse som de sent ska glömma.

av

★ ★ ★ ★ ★

En helt fantastisk resa med en mycket kunnig och intressant guide. Skulle gärna göra om samma resa igen.

av

★ ★ ★ ★ ★

En otroligt intressant och gripande resa med en mycket påläst och kunnig guide.

av

★ ★ ★ ★ ★

Mycket duktig, tydlig och kunnig reseledare.

av

★ ★ ★ ★ ★

Jag följde med en resa ner till Normandie i början av september 2018. Ulf (guiden) och Tobbe (chauffören) gjorde verkligen resan minnesvärd! Landstigningen i Normandie i juni 1944 är en sån viktig del av historien och att själv få besöka de platser man läst om och sett på film var magiskt.

av

★ ★ ★ ★ ★

En kanoresa skulle kunna åka dit igen guiden Gunnar och chauffören Carsten var underbara och tog oss runt med bravur

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastisk resa och kunnig reseledare Ulf Irheden som gav oss många inlevelser hur det var under landstigningen på både sidor. Stort tack till Ulf.

av

★ ★ ★ ★ ★

Bra och kunnig reseledare och en jättebra chaufför ...

av

★ ★ ★ ★ ★

Kunnig och mycket bra reseledare (Ulf) och en utomordentlig chaufför (Tommy)

av

★ ★ ★ ★ ★

En fantastisk resa för den som ä intresserad av andra världskrigetmed en föstklassig guide. En resa med både skratt och gråt.

av

★ ★ ★ ★ ★

Överraskande bra, fantastisk för den historieintresserade men lika fantastisk för den reseglade medresenären.

av

★ ★ ★ ★ ★

En mycket kunnig och bra guide/reseledare och det räcker långt.

av

★ ★ ★ ★ ★

Toppen guide och chaufför. Toppenval av restauranger och hotell. De historiska platserna var valda helt rätt. Helnöjd med hela resan.

 

Klicka här för att lämna omdöme på din resa »

 

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
22/4BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 595:-Boka
13/5BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 895:-Boka
20/5BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 595:-Boka
17/6BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 495:-Boka
8/7BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 595:-Boka
22/7BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 595:-Boka
2/9BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 795:-Boka
16/9BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 595:-Boka
7/10BussBest Western Royal Hotel Centre, CaenMer än 87 495:-Boka

Information

I priset ingår

Resa i komfortbuss med Scandoramaguide, 6 övernattningar i dubbelrum, 6 frukostar, 2 middagar, 3 utflykter

Tillval
Enkelrumstillägg 2 195:-

Utflyktspaket 1 410:- (ordinarie pris 1 565:-)
Stadspromenad i Caen 475:-
Calvados & Deauville 545:- 
Bayeuxtapeten med middag 545:- 
Boka utflyktspaketet (alla utflykter) före avresa och du sparar 10%. Du kan även köpa enskilda utflykter före avresa. När resan påbörjats kan vi inte garantera platstillgång på utflykterna.
Utflykterna kan genomföras i annan ordning.

Bra att veta
Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Fri direktanslutning från 37 orter.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 6

Best Western Royal Hotel Centre, Caen
Best Western Royal Hotel Centre, Caen
Trivsamt och omtyckt litet hotell med fransk charm och perfekt läge mitt i centrum med utsikt över det gröna torget Place de la Republique. Hotellet: Familjedrivet hotell byggt 1949 som har frukostrum...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Övernattningshotell Tyskland - Utresa
Övernattningshotell Tyskland - Utresa
Bekvämt övernattningshotell av god tysk standard beläget längs med färdvägen. På hotellet finns restaurang, bar, lounge samt hiss. Komfortabla rum av varierande storlek med dusch/bad, wc, TV och telef...

Övernattning Dag 6 - 7

Övernattningshotell, Tyskland - Hemresa
Övernattningshotell, Tyskland - Hemresa
Bekvämt övernattningshotell av god tysk standard beläget längs med färdvägen. På hotellet finns restaurang, bar, lounge samt hiss. Komfortabla rum av varierande storlek med dusch/bad, wc, TV och telef...
Sista minuten
2/12Julmarknad i Celle 3 dagarfrån 3 295:-
3/12Julmarknad i Rostock 2 dagarfrån 1 995:-
8/12Julshopping i Stettinfrån 3 195:-
8/12Advent på slott i Polenfrån 3 595:-
8/12Julmarknad i Hildesheimfrån 3 695:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö