Skip to main content

Göta Kanal & Östergötland Weekend

BUSSRESA - Sverige - Weekend - 4 dagar

Göta kanal & Östergötland Weekend
- Linköping, Vadstena & Sverges blå band

Sveriges blå band bjuder på avkopplande färd genom vackra kulturlandskap. Vadstena och Linköping ruvar på spännande händelser från det förflutna som sätter vår fantasi i gungning. Utsikten från Omberg tar andan ur oss och det är lätt att bli förälskad i välbevarade Söderköping. Och allting på armlängds avstånd!
 

Snabba fakta!
  • Alla utflykter ingår!
  • Från Linköping upptäcker vi Vadstena med sitt välbevarade renässansslott, sockersöta Söderköping och historiska Stegeborg.
  • Njutning & avkoppling längs Göta kanal

2022 - Dagsprogram

Dag 1, torsdag: Via Vättern norrut

Malmö - Linköping: På Öresundsterminalen tar vi plats i den bekväma bussen och resan kan börja. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Vätterns natursköna omgivningar. Väl i Linköping tar vi in på Quality Hotel Ekoxen och därefter får vi möjlighet att lära känna den östgötska residensstaden lite närmare, ca 42 mil.

Dag 2-3, fredag - lördag: Linköping & Göta kanal

Linköping: Under ett innehållsrikt veckoslut upptäcker vi Linköping och Östergötlands verkliga pärlor. Stiftstaden Linköping ståtar med ett långt och tidvis även omskakande förflutet som få andra städer i Sverige kan visa upp. Spåren från det fasanfulla blodbadet som drabbade staden för drygt fyrahundra år sedan är inte längre tydliga, men kommer att åskådliggöras genom vår guides berättelser. Rivningsvågen, som lika skoningslöst for fram genom svenska stadskärnor under 1960-talet som bödelns svärd tog sig an Sigismunds rådsherrar vid nämnda blodbad, visade emellertid viss pardon mot Linköping. Av den anledningen kan vi i dag njuta av välbevarad låg trähusbebyggelse i området Gamla Linköping. Dessutom erbjuder Linköping ett brett shoppingutbud i trivsam miljö. Det välkomponerade och varierade utflyktsprogrammet låter oss även ta del av fler omtalade sevärdheter i Östergötland. Vad sägs till exempel om en romantisk färd längs "Sveriges blå band", som Göta kanal brukar kallas. Det är heller ingen tillfällighet att ryktet om denna närmare 20 mil långa vattenväg spridits över världen. Vadstena med sitt välbevarade renässansslott, sockersöta Söderköping och historiska Stegeborg är andra höjdpunkter som väntar oss. Tänk att vi i Sverige kan möta så mycket kultur, historia, trevligt umgänge och sevärdheter under ett och samma veckoslut!

Dag 4, söndag: Omberg & Alvastra klosterruin

Linköping - Malmö: Vi sätter kurs mot historiska Skänninge och stannar till vid Rökstenen innan vi når Omberg. Här bjuds vi på en enastående utsikt över Vättern. Vid Alvastra klosterruin känner vi historiens vingslag och efter lunch i trevlig miljö beger vi oss söderut. Östergötland tackar därmed för sig för den här gången och framåt 20-tiden är vi åter på Öresundsterminalen i Malmö, ca 43 mil.

 

2022 - Utflykter


Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Linköping

Den innehållsrika kultur- och universitetsstaden Linköping bjuder på ett spännande förflutet och välbevarade byggnader. I friluftsmuseet Gamla Linköping har stadskvarter med ursprunglig trähusbebyggelse bevarats och på Stora Torget reser sig Carl Milles välkända staty Folkkungabrunnen. Stadens mäktiga domkyrka och slottet, som är en av Sverige äldsta profana byggnader, vittnar om Linköpings stolta och dramatiska historia och utgör några av sevärdheterna som vår guide visar upp och berättar mer om.
Ingår i resans pris.

Göta kanal & Vadstena

I Berg stiger vi ombord på kanalbåten M/S Wasa Lejon och påbörjar en stilla färd genom ett vackert kulturlandskap. Eleganta herresäten och ståtliga lövskogar kantar vår väg medan vi förundras över Baltzar von Platens till största del handgrävda livsverk. Tillsammans låter vi oss väl smaka av lunch ombord. Efter Sveriges blå band väntar Vadstena på oss. Redan under medeltiden utvecklades staden till en viktig pilgrimsort och ett kungligt centrum. Bebyggelsen är låg och ålderdomlig med smala gator och välbevarad stadskärna. Staden domineras fortfarande av klosterkyrkan från 1400-talet, Sveriges äldsta rådhus och det eleganta renässansslottet. Vi vandrar bakåt i tiden och njuter av allt det vackra!
Ingår i resans pris, inkl lunch med dryck, inträde och slottsguidning.

Söderköping, Slätbaken & Stegeborg

Vi beger oss över bördiga Vikobolandet och ute i Slätbaken skymtar vi ruinerna av Stegeborg, en gång i tiden ett viktigt fäste och platsen för historiska strider. Söderköping är en av våra äldsta städer och var under medeltiden ett betydelsefullt maktcentrum i det dåtida Sverige. Det snirkliga gatunätet och de båda välbevarade kyrkorna Sankt Laurentii och Drothem vittnar bland annat om detta. De många glasskioskerna är tack och lov av senare datum, men lika uppskattade!
Ingår i resans pris.

Omberg, Rökstenen & Alvastra klosterruin

Omberg bjuder på frodiga lövskogsområden och vidunderlig utsikt över Vättern. Längs vägen stannar vi till vid välkända Rökstenen och försöker tyda världens längsta runskrift. Under fyra sekler var Alvastra ett av nordens ledande kloster och kulturcentrum. I dag möts vi av suggestiva ruiner i en spännande miljö som verkligen stämmer till eftertanke.
Ingår i resans pris.

 

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
26/5BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 695:-Boka
23/6BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 595:-Boka
7/7BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 595:-Boka
21/7BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 695:-Boka
4/8BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 695:-Boka
1/9BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 595:-Boka

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 3 övernattningar i dubbelrum
  • 3 frukostar (dag 2 - 4)
  • Utflykterna Stadsrundtur i Linköping, Göta kanal & Vadstena, Söderköping, Slätbaken & Stegeborg och Omberg, Rökstenen & Alvastra klosterruin


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg 1 095:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonald's E4:an syd kl 11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Quality Hotel Ekoxen, Linköping
Quality Hotel Ekoxen, Linköping
Komfortabelt och omtyckt hotell med populär restaurang. Vackert beläget i centrala Linköping, granne med parken Trädgårdsföreningen. Hotellet: Byggt 1972 och renoverats löpande, senast 2018. Restauran...
Sista minuten
9/12Advent på slott i Polenfrån 3 195:-
9/12Julmarknad i Bremenfrån 3 595:-
9/12Julmarknad i Celle 4 dagarfrån 3 595:-
10/12Julmarknad i Lübeckfrån 2 795:-
10/12Julmarknad i Celle 3 dagarfrån 2 895:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö