Skip to main content

Göta Kanal & Östergötland Weekend

BUSSRESA - Sverige - Weekend - 4 dagar

Göta kanal & Östergötland Weekend

Sveriges blå band bjuder på avkopplande färd genom vackra kulturlandskap. Under ett innehållsrikt veckoslut upptäcker vi Linköping och Östergötlands verkliga pärlor. Stiftstaden Linköping ståtar med ett långt och tidvis även omskakande förflutet som få andra städer i Sverige kan visa upp. Spåren från det fasanfulla blodbadet som drabbade staden för drygt fyrahundra år sedan är inte längre tydliga, men kommer att åskådliggöras genom vår guides berättelser. Rivningsvågen, som lika skoningslöst for fram genom svenska stadskärnor under 1960-talet som bödelns svärd tog sig an Sigismunds rådsherrar vid nämnda blodbad, visade emellertid viss pardon mot Linköping. Av den anledningen kan vi i dag njuta av välbevarad låg trähusbebyggelse i området Gamla Linköping. Dessutom erbjuder Linköping ett brett shoppingutbud i trivsam miljö. Vad sägs om en romantisk färd längs "Sveriges blå band", som Göta kanal brukar kallas. Det är heller ingen tillfällighet att ryktet om denna närmare 20 mil långa vattenväg spridits över världen. Vadstena med sitt välbevarade renässansslott, sockersöta Söderköping och historiska Stegeborg är andra höjdpunkter som väntar oss. Tänk att vi i Sverige kan möta så mycket kultur, historia, trevligt umgänge och sevärdheter under ett och samma veckoslut! Och allting på armlängds avstånd!

I Linköping bor vi på Quality Hotel Ekoxen, ett trivsamt hotell med centralt läge, granne med parken Trädgårdsföreningen.

 
Fri direktanslutning från 37 orter »

 
Höjdpunkter!
  • Alla utflykter ingår
  • Linköping
  • Vadstena
  • Stegeborg
  • Njutning & avkoppling längs Göta kanal
  • Rökstenen, Omberg och Alvastra

2023 - Dagsprogram & utflykter

Dag 1: Malmö - Linköping
På Öresundsterminalen tar vi plats i den bekväma bussen och resan kan börja. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Vätterns natursköna omgivningar. Väl i Linköping tar vi in på Quality Hotel Ekoxen och därefter får vi möjlighet att lära känna den östgötska residensstaden lite närmare.

Stadsrundtur i Linköping
Den innehållsrika kultur- och universitetsstaden Linköping bjuder på ett spännande förflutet och välbevarade byggnader. I friluftsmuseet Gamla Linköping har stadskvarter med ursprunglig trähusbebyggelse bevarats och på Stora Torget reser sig Carl Milles välkända staty Folkkungabrunnen. Stadens mäktiga domkyrka och slottet, som är en av Sverige äldsta profana byggnader, vittnar om Linköpings stolta och dramatiska historia och utgör några av sevärdheterna som vår guide visar upp och berättar mer om.

Utflykter dag 2-3

Göta kanal & Vadstena
I Berg stiger vi ombord på kanalbåten M/S Wasa Lejon och påbörjar en stilla färd genom ett vackert kulturlandskap. Eleganta herresäten och ståtliga lövskogar kantar vår väg medan vi förundras över Baltzar von Platens till största del handgrävda livsverk. Tillsammans låter vi oss väl smaka av lunch ombord. Efter Sveriges blå band väntar Vadstena på oss. Redan under medeltiden utvecklades staden till en viktig pilgrimsort och ett kungligt centrum. Bebyggelsen är låg och ålderdomlig med smala gator och välbevarad stadskärna. Staden domineras fortfarande av klosterkyrkan från 1400-talet, Sveriges äldsta rådhus och det eleganta renässansslottet. Vi vandrar bakåt i tiden och njuter av allt det vackra!
Inkl lunch med dryck, inträde och slottsguidning.

Söderköping, Slätbaken & Stegeborg
Vi beger oss över bördiga Vikobolandet och ute i Slätbaken skymtar vi ruinerna av Stegeborg, en gång i tiden ett viktigt fäste och platsen för historiska strider. Söderköping är en av våra äldsta städer och var under medeltiden ett betydelsefullt maktcentrum i det dåtida Sverige. Det snirkliga gatunätet och de båda välbevarade kyrkorna Sankt Laurentii och Drothem vittnar bland annat om detta. De många glasskioskerna är tack och lov av senare datum, men lika uppskattade!

Dag 4: Linköping - Malmö
Vi sätter kurs mot historiska Skänninge och stannar till vid välkända Rökstenen och försöker tyda världens längsta runskrift innan vi når Omberg. Här bjuds vi på en enastående utsikt över Vättern. Vid Alvastra klosterruin känner vi historiens vingslag, under fyra sekler var Alvastra ett av nordens ledande kloster och kulturcentrum. I dag möts vi av suggestiva ruiner i en spännande miljö som verkligen stämmer till eftertanke. Östergötland tackar för sig för den här gången och framåt 20-tiden är vi åter på Öresundsterminalen i Malmö.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
25/5BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 84 995:-Boka
22/6BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 85 095:-Boka
6/7BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 85 295:-Boka
20/7BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 85 395:-Boka
3/8BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 85 195:-Boka
31/8BussQuality Hotel Ekoxen, LinköpingMer än 85 295:-Boka

Information

I priset ingår
Resa i komfortbuss med Scandoramaguide, 3 övernattningar i dubbelrum, 3 frukostar, 1 lunch, 3 utflykter

Tillval
Enkelrumstillägg 1 095:-

Bra att veta
Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning. Fri direktanslutning från 37 orter.

Utflykterna kan genomföras i annan ordning.

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt) 

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonald's E4:an syd kl 11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)
 

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Quality Hotel Ekoxen, Linköping
Quality Hotel Ekoxen, Linköping
Komfortabelt och omtyckt hotell med populär restaurang. Vackert beläget i centrala Linköping, granne med parken Trädgårdsföreningen. Hotellet: Byggt 1972 och renoverats löpande, senast 2018. Restauran...
Sista minuten
2/12Julmarknad i Celle 3 dagarfrån 3 295:-
3/12Julmarknad i Rostock 2 dagarfrån 1 995:-
8/12Julshopping i Stettinfrån 3 195:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö