Skip to main content

Göta Kanal & Östergötland Weekend

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 4 dagar

Göta kanal & Östergötland Weekend
- Linköping, Vadstena & Sverges blå band - Nyhet!

Sveriges blå band bjuder på avkopplande färd genom vackra kulturlandskap. Vadstena och Linköping ruvar på spännande händelser från det förflutna som sätter vår fantasi i gungning. Utsikten från Omberg tar andan ur oss och det är lätt att bli förälskad i välbevarade Söderköping. Och allting på armlängds avstånd!
 

Snabba fakta!
  • Alla utflykter ingår!
  • Från Linköping upptäcker vi Vadstena med sitt välbevarade renässansslott, sockersöta Söderköping och historiska Stegeborg.
  • Njutning & avkoppling längs Göta kanal

Dagsprogram

Dag 1, torsdag: Via Gränna norrut

Malmö - Linköping: På Öresundsterminalen tar vi plats i den bekväma bussen och resan kan börja. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Gränna. Vi stannar till och smakar kanske en polkagris eller ser efter om André har fått ordning på sin luftballong. Väl i Linköping tar vi in på Quality Hotel Ekoxen och därefter får vi möjlighet att lära känna den östgötska residensstaden lite närmare, ca 42 mil.

Dag 2-3, fredag - lördag: Linköping & Göta kanal

Linköping: Under ett innehållsrikt veckoslut upptäcker vi Linköping och Östergötlands verkliga pärlor. Stiftstaden Linköping ståtar med ett långt och tidvis även omskakande förflutet som få andra städer i Sverige kan visa upp. Spåren från det fasanfulla blodbadet som drabbade staden för drygt fyrahundra år sedan är inte längre tydliga, men kommer att åskådliggöras genom vår guides berättelser. Rivningsvågen, som lika skoningslöst for fram genom svenska stadskärnor under 1960-talet som bödelns svärd tog sig an Sigismunds rådsherrar vid nämnda blodbad, visade emellertid viss pardon mot Linköping. Av den anledningen kan vi i dag njuta av välbevarad låg trähusbebyggelse i området Gamla Linköping. Dessutom erbjuder Linköping ett brett shoppingutbud i trivsam miljö. Det välkomponerade och varierade utflyktsprogrammet låter oss även ta del av fler omtalade sevärdheter i Östergötland. Vad sägs till exempel om en romantisk färd längs "Sveriges blå band", som Göta kanal brukar kallas. Det är heller ingen tillfällighet att ryktet om denna närmare 20 mil långa vattenväg spridits över världen. Vadstena med sitt välbevarade renässansslott, sockersöta Söderköping och historiska Stegeborg är andra höjdpunkter som väntar oss. Tänk att vi i Sverige kan möta så mycket kultur, historia, trevligt umgänge och sevärdheter under ett och samma veckoslut!

Dag 4, söndag: Omberg & Alvastra klosterruin

Linköping - Malmö: Vi sätter kurs mot historiska Skänninge och stannar till vid Rökstenen innan vi når Omberg. Här bjuds vi på en enastående utsikt över Vättern. Vid Alvastra klosterruin känner vi historiens vingslag och efter lunch i trevlig miljö beger vi oss söderut. Östergötland tackar därmed för sig för den här gången och framåt 20-tiden är vi åter på Öresundsterminalen i Malmö, ca 43 mil.

 

Utflykter


Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Linköping

Den innehållsrika kultur- och universitetsstaden Linköping bjuder på ett spännande förflutet och välbevarade byggnader. På Stora Torget reser sig Carl Milles välkända staty Folkkungabrunnen och vittnar om Linköpings stolta och dramatiska historia. Stadens mäktiga domkyrka, slottet som är en av Sverige äldsta profana byggnader, samt monumentet över slaget vid Stångebro är några av sevärdheterna som vår guide visar upp och berättar mer om.
Ingår i resans pris.

Göta kanal

I Berg stiger vi ombord på kanalbåten M/S Wasa Lejon och påbörjar en stilla färd genom ett vackert kulturlandskap. Eleganta herresäten och ståtliga lövskogar kantar vår väg medan vi förundras över Baltzar von Platens till största del handgrävda livsverk. Tillsammans låter vi oss väl smaka av lunch ombord. En resa genom tid och rum väntar medan vi lämnar vardagen bakom oss och njuter av en av Sveriges mest omtalade sevärdheter!
Ingår i resans pris, inkl lunch.

Vadstena

Redan för tusen år sedan var den plats vi i dag kallar Vadstena bebyggd. Under medeltiden utvecklades staden till en viktig pilgrimsort och ett kungligt centrum. Bebyggelsen är låg och ålderdomlig med smala gator och välbevarad stadskärna. Staden domineras fortfarande av klosterkyrkan från 1400-talet, Sveriges äldsta rådhus och det eleganta renässansslottet. Vi vandrar bakåt i tiden och njuter av allt det vackra!
Ingår i resans pris, inkl slottsguidning.

Söderköping & Stegeborg

Söderköping är en av våra äldsta städer och var under medeltiden ett betydelsefullt maktcentrum i det dåtida Sverige. Det snirkliga gatunätet och de båda välbevarade kyrkorna Sankt Laurentii och Drothem vittnar bland annat om detta. De många glasskioskerna är tack och lov av senare datum, men lika uppskattade! Ute i Slätbaken ligger ruinerna efter Stegeborg, en gång i tiden ett viktigt fäste och platsen för historiska strider. I dag omges den gamla borgen av en vacker park och örtagård.
Ingår i resans pris.

Omberg, Rökstenen & Alvastra klosterruin

Omberg bjuder på frodiga lövskogsområden och vidunderlig utsikt över Vättern. Längs vägen stannar vi till vid välkända Rökstenen och försöker tyda världens längsta runskrift. Under fyra sekler var Alvastra ett av nordens ledande kloster och kulturcentrum. I dag möts vi av suggestiva ruiner i en spännande miljö som verkligen stämmer till eftertanke.
Ingår i resans pris.

 

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 3 övernattningar i dubbelrum
  • 3 frukostar (dag 2 - 4)
  • Utflykterna Göta kanal, Vadstena, Söderköping & Stegeborg och Omberg, Rökstenen & Alvastra klosterruin


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg  895:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Knutpunkten (se monitor för gate) kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonalds E4:an syd kl 11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Sista minuten
18/9Budapest, Star Inn Hotelfrån 5 795:-
18/9Budapest, Marmara Hotelfrån 5 995:-
18/9Rhen-Mosel Gästehaus Vis-a-Visfrån 5 995:-
18/9Tysk vin- & ölresafrån 5 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö