Skip to main content

Dourokryssning ✈

FLYGRESA - Portugal - Flodkryssning, Rundresa flyg & buss - 8 dagar

Dourokryssning

Följ med på en storslagen kryssning med MS Infante Don Henrique längs Europas vackraste vindal. Här erbjuds avkoppling, storslagna naturscenerier, härliga matupplevelser och trevligt sällskap. Kryddat med Unescopärlan Porto, landets näst största stad som gett namn åt både landet och det världsberömda vinet. Guimarâes som anses vara en av landets viktigaste historiska städer och i Vila Real väntar vackra Casa de Mateus, en av resans höjdpunkter! Spanska Salamanca är som ett levande museum och givetvis ska vi även stifta bekantskap med områdets härliga viner. En semester som har allt!

På vårt moderna och uppskattade flodkryssningsfartyg MS Infante Don Henrique ingår helpension med dryck och personalen ser till att vi trivs!
 

 

3 gäster ger medelbetyg 4,7 av 5

★ ★ ★ ★ ★

Höjdpunkter!
 • Portvinets hemland
 • En naturskön seglats från Porto till Spanien
 • En utmärkt kombination av avkoppling och upplevelser
 • Alla utflykter ingår!

2022 - Dagsprogram & Utflykter

Dagsprogram

Dag 1, måndag: Mot avkopplande äventyr

Flyg till Porto: Vi lämnar Skandinavien och landar på Portos flygplats. Här väntar Scandoramaguiden och vår buss som kör oss den korta sträckan till flodkryssningsfartyget MS Infante Don Henrique som ligger förtöjt vid Vila Nova de Gaia-kajen på Douroflodens södra strand. Om flygen landar på förmiddagen har vi några timmar på egen hand innan vi runt 17-tiden checkar in och gör oss hemmastadda i de bekväma hytterna. Vi njuter av en välkomstcocktail och kan sedan se fram emot en första välsmakande middag ombord. Båten ligger still i Porto över natten.

Dag 2, tisdag: Portvinets Porto 

Porto: Vi ägnar dagen åt Portugals näst största stad som gett namn åt både landet och det världsberömda vinet. Charmiga Porto är belägen på kullar som sträcker ut sig längs Dourofloden som haft stor betydelse för stadens historia och utveckling. Portos historiska centrum har klassats som världskulturarv av Unesco och det finns mycket som påminner om det enorma välstånd som präglat staden sedan medeltiden. Följ med på vår stadsrundtur och beundra barockkatedraler, romantiska 1600-talsbyggnader och låt dig imponeras av de vackra broarna som sträcker sig högt över floden, varav en är ritad av Gustave Eiffel. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och på kvällen samlas vi för middag ombord. Båten ligger still i Porto över natten.

Dag 3, onsdag: Vi kastar loss

Porto - Régua: I dag påbörjar vi seglatsen på den gyllene floden, genom området Vila Real till Régua i hjärtat av portvinsregionen. Följ med på en förmiddagsutflykt till Guimarâes, en av de viktigaste historiska städerna i Portugal och ibland omnämnd som Portugals vagga. Vi går ombord igen i Leverinho och njuter av eftermiddagens kryssning. Framåt kvällen når vi Régua och samlas för middag. Båten ligger still i Régua över natten.

Dag 4, torsdag: Förtjusande trädgårdar & Mateus Rosé

Régua - Vega de Terrón: På morgonen kastar vi loss, lämnar Régua och fortsätter mot Pinhão. Följ med på utflykt till Vila Real och vackra Casa de Mateus, en av resans höjdpunkter. Vi ser de förtjusande salarna, biblioteket och kapellet och får höra mer om kopplingen mellan slottet och det kända vinet Mateus Rosé. Det blir även tid att besöka trädgården som av många anses vara en av de vackraste i Portugal. Vi går ombord igen i Pinhão och under eftermiddagen bjuds vi på vyer med dramatiskt branta klippformationer, pittoreskt terrasserade vingårdar och graciösa broar som höjer sig över floden. Framåt kvällen når vi Vega de Terrón på den spanska sidan av floden. Vi äter middag tillsammans ombord. Båten ligger still i Vega de Terrón över natten.

Dag 5, fredag: Spanska Salamanca

Vega de Terrón - Barca d’Alva: Vi är nära den spanska gränsen och i dag vänder vårt kryssningsfartyg västerut mot Barca d’Alva. Passa på att följa med på en utflykt genom den iberiska landsbygden till Salamanca i Spanien. Denna gamla stad, ett av Unescos världsarv, är ett levande museum som tar besökaren tillbaka till medeltiden. Det är också en kosmopolitisk och mångkulturell stad med många internationella studenter. Vi går ombord på kryssningsfartyget igen i Barca d’Alva och äter middag tillsammans. Båten ligger still i Barca d’Alva över natten.

Dag 6, lördag: Douros viner

Barca d’Alva - Pinhão: Förmiddagen spenderar vi ombord och under eftermiddagen gör vi en utflykt på temat Douros viner. På vår väg ser vi några av områdets många vingårdar och kanske någon av vinodlarna när de sköter om sina vinstockar. Floden används också av de så kallade Barcos rabelos, båtarna som för tunnor med portvin nedför floden till Porto. Vingårdarna i denna region var de första som av en särskild portvinsmyndighet fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen. Portvinerna delas upp med en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende på buteljering och lagring. Ett gynnsamt klimat och den skifferrika jorden ger portvinerna sin karakteristiska sötma. Vi besöker en så kallad Quinta, vingård, för provsmakning. Vårt kryssningsfartyg har nu nått den pittoreska lilla orten Pinhão i hjärtat av vinområdet mellan Douro och dess biflod Pinhão. Här stiger vi åter ombord och stannar i Pinhão över natten.

Dag 7, söndag: Pilgrimernas Lamego

Pinhão - Porto: Vi kryssar vidare mot Porto och under förmiddagen kan den som vill följa med på utflykt till Lamego, de söta vinernas stad, tillika regionens kulturort. Den spektakulära katedralen och helgedomen Nossa Senhora dos Remédios är en av de viktigaste pilgrimsplatserna i Portugal. Kanske passar vi på att köpa med oss några av Lamegos gastronomiska specialiteter såsom den rökta skinkan Bola de Lamego eller det mousserande vinet Raposeira. Vi går ombord igen i Régua och kan njuta och koppla av under eftermiddagen. På kvällen når vi Porto och det dukas för resans sista gemensamma middag. Båten ligger still i Porto över natten.

Dag 8, måndag: På återseende Portugal

Flyg från Porto: Vi njuter av en god frukost ombord innan vi checkar ut för den korta transfern till flygplatsen. Snart är vi tillbaka i Skandinavien igen.

Utflykter 2022


Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Porto

Missa inte Porto, Portugals näst största stad och portvinets hemort. Här får vi se både vacker medeltida och nyare fashionabel bebyggelse samt Gamla stan. Vi färdas över Gustave Eiffels storslagna järnbro innan vi fortsätter till den högt belägna katedralen med en fantastisk vy över floden och förbi magnifika byggnader som Clérigoskyrkan och São Bentostationen. 
Ingår i resans pris. 

Historiska Guimarâes

Vi besöker Guimarâes som är en av de viktigaste historiska städerna i Portugal och ibland kallas för Portugals vagga. Det är en charmig stad och dess långa historia speglas i nationalmonument och historiska byggnader. Sköna torg kantade med byggnader i både gotisk och traditionell stil är som gjorda för en paus. Guimarâes är ett perfekt utflyktsmål från Porto!
Ingår i resans pris. 

Vila Real & Mateuspalatset

Vi inleder med att besöka Vila Real och ett bageri där vi passar på att prova det lokala bakverket Cristas de Galo. Vi tar oss sedan till det vackra barockpalatset med möbler från 1600- och 1700-talet, målningar från samma tidsperiod och biblioteket med rariteter samt spännande kuriosa. Kanske känner vi igen palatset från etiketten på rosévinet Mateus karaktäristiska runda flaskor. Vi får tid att titta in i vinbutiken och beundra den vackert anlagda trädgården.
Ingår i resans pris. 

Upptäck Salamanca

Att besöka traditionsrika Salamanca är nästan som att komma tillbaka till medeltiden. En given mötesplats är Plaza Mayor, det vackra torget i hjärtat av staden med eleganta arkader där vi får tid att se oss omkring bland butiker och kaféer. Vi gör en rundtur där vi bland annat får se det kända snäckhuset, Casa de las Conchas, och den säregna tvillingkatedralen som vi besöker. Salamancas universitet, som är det äldsta på Iberiska halvön, anses i dag vara en av Europas främsta forskningsinstanser och även här hinner vi med ett besök. Staden har med sitt rika kulturarv blivit uppsatt på Unescos världsarvslista. I utflykten ingår en typiskt spansk lunch med tillhörande vin på en lokal restaurang.
Ingår i resans pris, inkl lunch med dryck och lokalguide.

Douros viner

I den berömda vindalen besöker vi en så kallad Quinta för att prova det berömda portvinet. På vår väg skymtar vi några av områdets många vingårdar och kanske någon av vinodlarna när de sköter om sina vinstockar. Vackra vyer och vin!
Ingår i resans pris. 

Pilgrimsstaden Lamego

Den lilla charmiga staden Lamego är rik på historia och en vallfärdsort för pilgrimer med sin fantastiska vallfärdskyrka Nossa Senhora dos Remédios. Kyrkan är uppförd i portugisisk barockstil, började byggas runt år 1750, stod klar 1905 och stoltserar med en imponerande trappa med närmare 700 trappsteg, vackert smyckad med kakelplattor i blått och vitt. Innan vi lämnar Lamego får vi lite tid för egna upptäckter.
Ingår i resans pris. 

Övrig information 2022

Allt detta ingår

 • Flygresa till Porto t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - kryssningsfartyget t/r
 • 7 övernattningar i dubbelhytt
 • 7 frukostar (dag 2 - 8)
 • 6 luncher (dag 2 - 7)
 • 7 middagar (dag 1 - 7)
 • Dryck (öl, vin, läsk, mineralvatten) till måltiderna ombord på fartyget
 • Scandoramaguide
 • Utflykterna Stadsrundtur i Porto, Historiska Guimarâes, Vila Real & Mateuspalatset, Upptäck Salamanca, Douros viner och Pilgrimsstaden Lamego

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Tillägg för hytt på mellandäck 800:- per person
Tillägg för hytt på övre däck 1 600:- per person
Grundpriset avser hytt på nedre däck.

Enkelhyttstillägg 9 995:-

Det är brukligt att visa uppskattning för båtens besättning genom att lämna dricks. Vi rekommenderar ca 70 Euro per dubbelhytt. Detta är givetvis frivilligt.

Ändrat vattenstånd kan komma att innebära ändrad resrutt.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

2023 - Dagsprogram & Utflykter

Dag 1: Flyg till Porto
På Portos flygplats väntar Scandoramaguiden och vår buss som kör oss den korta sträckan till flodkryssningsfartyget MS Infante Don Henrique som ligger förtöjt vid Vila Nova de Gaia-kajen på Douroflodens södra strand. Om flygen landar på förmiddagen har vi några timmar på egen hand innan vi runt 17-tiden checkar in och gör oss hemmastadda i de bekväma hytterna. Vi njuter av en välkomstcocktail och kan sedan se fram emot en första middag ombord. Båten ligger still i Porto över natten.

Dag 2: Porto 
Charmiga Porto är belägen på kullar som sträcker ut sig längs Dourofloden som haft stor betydelse för stadens historia och utveckling. Portos historiska centrum har klassats som världskulturarv av Unesco och det finns mycket som påminner om det enorma välstånd som präglat staden sedan medeltiden. Vi gör en stadsrundtur och beundrar barockkatedraler, romantiska 1600-talsbyggnader och imponeras av de vackra broarna som sträcker sig högt över floden, varav en är ritad av Gustave Eiffel. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och på kvällen samlas vi för middag ombord. Båten ligger still i Porto över natten.

Dag 3: Porto - Régua
I dag påbörjar vi seglatsen på den gyllene floden, genom området Vila Real till Régua i hjärtat av portvinsregionen. Vi gör en förmiddagsutflykt till Guimarâes, en av de viktigaste historiska städerna i Portugal och ibland omnämnd som Portugals vagga. Vi går ombord igen i Leverinho och njuter av eftermiddagens kryssning. Framåt kvällen når vi Régua och samlas för middag. Båten ligger still i Régua över natten.

Dag 4: Régua - Vega de Terrón
På morgonen kastar vi loss, lämnar Régua och fortsätter mot Pinhão. Dagens utflykt går till Vila Real och vackra Casa de Mateus, en av resans höjdpunkter. Vi ser de förtjusande salarna, biblioteket och kapellet och får höra mer om kopplingen mellan slottet och det kända vinet Mateus Rosé. Det blir även tid att besöka trädgården som av många anses vara en av de vackraste i Portugal. Vi går ombord igen i Pinhão och under eftermiddagen bjuds vi på vyer med dramatiskt branta klippformationer, pittoreskt terrasserade vingårdar och graciösa broar som höjer sig över floden. Framåt kvällen når vi Vega de Terrón på den spanska sidan av floden. Vi äter middag tillsammans ombord. Båten ligger still i Vega de Terrón över natten.

Dag 5: Vega de Terrón - Barca d’Alva
Vi är nära den spanska gränsen och i dag vänder vårt kryssningsfartyg västerut mot Barca d’Alva. Vi passar på att göra en utflykt till Salamanca i Spanien. Denna gamla stad, ett av Unescos världsarv, är ett levande museum som tar besökaren tillbaka till medeltiden. En given mötesplats är Plaza Mayor, det vackra torget i hjärtat av staden med eleganta arkader där vi får tid att se oss omkring bland butiker och kaféer. Vi gör en rundtur där vi bland annat får se det kända snäckhuset, Casa de las Conchas, och den säregna tvillingkatedralen. Det är också en kosmopolitisk och mångkulturell stad med många internationella studenter. I utflykten ingår en typiskt spansk lunch med tillhörande vin på en lokal restaurang. Vi går ombord på kryssningsfartyget igen i Barca d’Alva och äter middag tillsammans. Båten ligger still i Barca d’Alva över natten.

Dag 6: Barca d’Alva - Pinhão
Förmiddagen spenderar vi ombord och under eftermiddagen gör vi en utflykt på temat Douros viner. På vår väg ser vi några av områdets många vingårdar och kanske någon av vinodlarna när de sköter om sina vinstockar. Floden används också av de så kallade Barcos rabelos, båtarna som för tunnor med portvin nedför floden till Porto. Vingårdarna i denna region var de första som av en särskild portvinsmyndighet fick den statligt kontrollerade ursprungsbeteckningen. Portvinerna delas upp med en mängd olika kvalitetsbenämningar, beroende på buteljering och lagring. Ett gynnsamt klimat och den skifferrika jorden ger portvinerna sin karakteristiska sötma. Vi besöker en så kallad Quinta, vingård, för provsmakning. Vårt kryssningsfartyg har nu nått den pittoreska lilla orten Pinhão i hjärtat av vinområdet mellan Douro och dess biflod Pinhão. Här stiger vi åter ombord och stannar i Pinhão över natten.

Dag 7: Pinhão - Porto
Vi kryssar vidare mot Porto och under förmiddagen gör vi en utflykt till Lamego, de söta vinernas stad, tillika regionens kulturort. Den spektakulära katedralen och helgedomen Nossa Senhora dos Remédios är en av de viktigaste pilgrimsplatserna i Portugal. Vi går ombord igen i Régua och kan njuta och koppla av under eftermiddagen. På kvällen når vi Porto och det dukas för resans sista gemensamma middag. Båten ligger still i Porto över natten.

Dag 8: Flyg från Porto
Vi njuter av en god frukost ombord innan vi checkar ut för den korta transfern till flygplatsen. Snart är vi tillbaka i Skandinavien igen.

Övrig information 2023

I priset ingår

Flygresa till Porto t/r, Flygskatter och flygplatsavgifter, Busstransfer flygplatsen - kryssningsfartyget t/r, 7 övernattningar i dubbelhytt, 7 frukostar, 6 luncher, 7 middagar, dryck (öl, vin, läsk, mineralvatten) till måltiderna ombord på fartyget, Scandoramaguide, utflykter enligt program

Tillval
Enkelhyttstillägg 9 995:-
Grundpriset avser hytt på nedre däck
Tillägg för hytt på mellandäck 1 400:- per person
Tillägg för hytt på övre däck 2 100:- per person

Bra att veta
Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Det är brukligt att visa uppskattning för båtens besättning genom att lämna dricks. Vi rekommenderar ca 70 Euro per dubbelhytt. 

Ändrat vattenstånd kan komma att innebära ändrad resrutt.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Resenärsbetyg

Betyg och recensioner

3 personer ger resan medelbetyget 4,7 av 5

★ ★ ★ ★ ★

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastisk resa, bra båt, bra hotell i Prag, bra mat, mycket duktig och kunnig guide (Anders Eriksson).

av

★ ★ ★ ★

-

av

★ ★ ★ ★ ★

En fantastisk resa. Underbar mat och bra boende. Väldigt bra personal.

 

Klicka här för att lämna omdöme på din resa »

 

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
10/10ArlandaMS Infante Don HenriqueInga tillgängliga platser21 695:-Inga tillgängliga platser
10/10KastrupMS Infante Don Henrique
Passa på, nu prissänkt med 1000 kronor.
Inga tillgängliga platser20 495:-Inga tillgängliga platser
10/10LandvetterMS Infante Don HenriqueInga tillgängliga platser21 895:-Inga tillgängliga platser
10/10GardermoenMS Infante Don HenriqueInga tillgängliga platser21 895:-Inga tillgängliga platser
24/4ArlandaMS Infante Don HenriqueMer än 821 895:-Boka
24/4KastrupMS Infante Don HenriqueMer än 821 895:-Boka
24/4LandvetterMS Infante Don Henrique621 895:-Boka
24/4GardermoenMS Infante Don Henrique621 895:-Boka

Information

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

MS Infante Don Henrique
MS Infante Don Henrique
Komfortabelt och välskött flodkryssningsfartyg med panoramafönster och soldäck. Hotellet: Modernt kryssningsfartyg byggt 2003, renoverat 2014 som tillhör det franska kryssningsrederiet CroisiEurope. O...
Sista minuten
29/10Alsace med Colmar, Hotel Primo Colmar Centrefrån 5 495:-
29/10Paris, Hotel Victoriafrån 6 595:-
29/10Alsace med Colmar, Paul & Pia Welcome Home Hotelfrån 6 595:-
29/10Wienfrån 6 795:-
29/10Londonfrån 7 495:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö