Skip to main content

Donaukryssning från Svarta havet ✈

FLYGRESA - Rumänien, Bulgarien, Serbien, Ungern, Slovakien, Österrike, Tjeckien - Flodkryssning, Rundresa flyg & buss - 14 dagar

Donaukryssning från Svarta havet

En kryssning på Europas mäktigaste flod genom sex länder, från Donaudeltat till Linz. Från Sulina och Svarta havet kryssar vi mot Belgrad, Budapest och Wien. Förutom nedslag i spännande städer seglar vi genom den imponerande Järnporten, där floden bryter igenom Balkanbergen och Karpaterna, på gränsen mellan Serbien och Rumänien. Att segla genom ravinen är både spektakulärt och storslaget. Att kryssa innebär lugn och ro, bedårande naturscenerier, härliga matupplevelser och trevligt sällskap. En perfekt semester helt enkelt! På populära MS Carmen ser personalen till att vi trivs och det ingår helpension under vistelsen på båten.

MS Carmen är ett modernt och välskött flodkryssningsfartyg med god komfort. Ombord finns en elegant inredd loungebar med panoramafönster och en uppskattad restaurang där det serveras frukost, lunch och middag. Vid vackert väder lockar soldäck med avkoppling och naturscenerier.
 

Resan genomförs även i omvänd ordning, kryssning Linz-Tulcea, med avresa 30/6 och 8/9 - Klicka här »

Höjdpunkter!

  • En oförglömlig kryssning genom 6 länder
  • Bukarest, Tulcea, Donaudeltat, Belgrad, Budapest, Bratislava, Wien & Melk
  • Järnporten
  • Avslutning i Prag
  • Helpension under kryssningen
     

2023 - Dagsprogram & utflykter

Dag 1: Flyg till Bukarest
Vi lämnar Skandinavien och landar så småningom i den rumänska huvudstaden. På flygplatsen i Bukarest möter Scandoramaguiden oss och visar vägen till bussen som tar oss till Hotel Capitol. Äventyret kan börja!

Dag 2: Bukarest - ombordstigning i Tulcea
Efter frukost lämnar vi Bukarest och sätter kurs mot Tulcea, Donaudeltats huvudort. Under eftermiddagen välkomnas vi ombord på vårt bekväma flodkryssningsfartyg MS Carmen. Vi får våra hytter och äter en välsmakande välkomstmiddag ombord. Vi ligger still i Tulcea över natten.

Dag 3: Donaudeltat
Tidigt på morgonen seglar vi från Tulcea ut i det imponerande Donaudeltat, hela vägen till Sulina vid Svarta havet. Detta mäktiga naturreservat som sedan 1991 är skyddat av Unesco. I denna labyrint av kanaler och sjöar med över 300 fågelarter som passerar under flyttsäsongen möter vi ett unikt våtmarksområde, det största i Europa. Under morgontimmarna vänder vi i Sulina och påbörjar seglatsen längs den mäktiga Donau. Medan vi under dagen och natten kryssar västerut kopplar vi av, njuter av vyerna och gör oss hemmastadda ombord.

Dag 4: Oltenita - Svishtov
Vi har nu kommit ett stycke på Donau och efter frukost kan den som vill följa med till Rumäniens huvudstad Bukarest. Under morgonen lägger vi till och går i land i trakten kring Oltenita för att framåt kvällen åter gå ombord i närheten av Svishtov. Önskar man inte följa med till Bukarest kan man spendera dagen ombord. På kvällen äter vi middag tillsammans och seglar vidare. 

Metropolen Bukarest
Rumäniens huvudstad Bukarest är en myllrande storstad som ibland kallas för Östeuropas ”Lilla Paris” tack vare sin förtjusande Belle-Epoque arkitektur. Den ligger vid floden Dâmbovița och kan stoltsera med världens näst största administrativa byggnad, nämligen Parlamentspalatset. På vår guidade stadsrundtur ser vi också de berömda torgen och Gamla stan.
Pris 325:-

Dag 5: Vidin
Vi spenderar hela dagen ombord och njuter av att kryssa på Donau som här bildar en naturlig gräns mellan Rumänien i norr och Bulgarien i söder. Underbara vyer följer vår väg. Under eftermiddagen lägger vi till i bulgariska Vidin där vi kan passa på att gå i land. Efter middagen kastar vi åter loss och seglar vidare i riktning mot Karpaterna och Balkan!

Dag 6: Donji Milanovac
Under förmiddagen väntar en av resans höjdpunkter, den mäktiga Järnporten där floden bryter igenom Balkanbergen och Karpaterna, på gränsen mellan Serbien och Rumänien. Att segla genom ravinen är både spektakulärt och storslaget. Framåt eftermiddagen gör vi ett strandhugg i trakterna kring Donji Milanovac, passa på att ta en promenad innan vi åter kastar loss och seglar vidare under natten.

Dag 7: Belgrad
På morgonkvisten anländer vi till Serbiens huvudstad Belgrad, en av Europas äldsta städar, där vi spenderar förmiddagen. Följ med på upptäcktsfärd! Under eftermiddagen seglar vi med lots förbi Novi Sad och ser den imponerande Petrovaradinfästningen trona över staden.

Serbiens huvudstad Belgrad
Belgrad är en av Europas äldsta städer, belägen vid floderna Donau och Sava. Det serbiska namnet Beograd betyder den vita staden. Staden har en blandning av många stilar och en lite mystisk atmosfär. Vi gör en rundtur bland sevärdheter som Savakatedralen, det kungliga palatset och fästningen Kalemegdan.
Pris 265:-

Dag 8: Mohács
Under natten har vi förflyttat oss längs gränsen mellan Serbien och Kroatien för att under de tidiga morgontimmarna nå Ungern. På morgonen lägger vi till i Mohács och nu kan den som vill följa med till vinområdet Villany för besök på en vingård. Efter lunch seglar vi vidare mot Budapest.

Vinprovning i Villány
Ungerns sydligaste vinregion är främst förknippad med lite kraftigare rödviner och brukar därför kallas Ungerns Bordeaux. Vi besöker en vinmakare och får lära oss mer om framställningen. Givetvis får vi även provsmaka!
Pris 265:-

Dag 9: Budapest
På morgonen når vi Donaus drottning Budapest. Den mäktiga floden slingrar sig genom staden och delar upp den i de två stadshalvorna Buda och Pest. Staden är känd för sina hälsosamma bad och sin bredd av upplevelser inom kultur och historia. Allra bäst tar vi del av detta genom att följa med på stadsrundturen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i härliga Budapest, kanske lockar ett besök på Saluhallen eller en fika på anrika Café Gerbeaud? Sent på kvällen seglar vi vidare mot Slovakien. 

Praktfulla Budapest
Vi åker på en givande rundtur i Ungerns vackra huvudstad för att upptäcka vad som erbjuds av shopping, sevärdheter och monument på båda sidor av Donau. Vi njuter av den storslagna utsikten från Gellértberget, ser Parlamentet och Hjältarnas torg.
Pris 265:-

Dag 10: Bratislava
Vi spenderar förmiddagen ombord med att stilla flyta fram längs Donau. Efter lunch når vi Slovakiens huvudstad Bratislava där vi tillbringar eftermiddagen. Vid midnatt kastar vi loss och seglar under natten i riktning mot Österrike. 

Upptäck Bratislava
Vi tar en promenad genom den slovakiska ­huvudstadens gamla hjärta där vi tillsammans med vår guide upptäcker vackra historiska ­byggnader, mysiga gator och öppna torg.
Pris 225:-

Dag 11: Wien
På morgonen är vi framme i underbara Wien, en klassisk och modern stad som fortfarande andas 1800-talsromantik. Vi lägger till i Korneuburg strax utanför staden och har sedan hela dagen på oss att lära känna den forna kejsarstaden. Under natten seglar vi mot Melk.

Romantikens Wien
Vi inleder med att göra en rundtur med bussen för att sedan bekanta oss med centrala Wien till fots. Vi följer med vår guide på en spännande vandring som bland annat tar oss till den mäktiga Stefansdomen och Mozarts hus.
Pris 265:-

Sköna toner i Wien
I musikens huvudstad Wien besöker vi kur­salongen för en riktig Wienerkonsert. Vi får lyssna till sköna toner och njuta av berömda verk som komponerats av några av de allra största inom klassisk musik. En ­speciell upplevelse vi kommer att minnas!
Pris 695:-

Dag 12: Melk - Linz
Under morgonen seglar vi genom den vackra Wachaudalen för att under förmiddagen göra ett strandhugg i Melk där det ges möjlighet att besöka det praktfulla barockklostret. Därefter går vi åter ombord på MS Carmen, äter lunch och kastar loss. Resten av dagen njuter vi av det trevliga sällskapet och den härliga atmosfären. På kvällen samlas vi i fartygets restaurang för en festlig avskedsmiddag. Under natten anländer vi till Linz.

Magnifika Melk
Vi gör ett besök i det berömda klostret i Melk, majestätiskt beläget på en klippa ovanför Donau. Vi imponeras av ­barockens glans och prakt.
Pris 295:-

Dag 13: Landstigning i Linz - Prag
Efter en sista frukost ombord är det dags att lämna båten och gå i land. Vi tar plats i bussen och sätter kurs norrut till Ceske Budejovice, den största staden i Södra Böhmen. Staden grundades redan i mitten på 1200-talet och många praktfulla monument och byggnader vittnar om dess betydelse. Vi gör en liten rundtur och får veta mer om stadens intressanta historia. Därefter kanske en lokal öl på någon trevlig servering lockar? Vi fortsätter till Prag och checkar in på Clarion Congress Hotel. På kvällen kan vi följa med på en trevlig avskedsmiddag i den tjeckiska huvudstaden.

Avslutningsmiddag i Prag
Från den vackra Petrinhöjden i Prag beundrar vi den fantastiska utsikten och skålar i böhmisk sekt. Därefter äter vi en god middag i maritim miljö. En kväll att minnas!
Pris inkl middag med dryck 465:-

Dag 14: Flyg från Prag
Vi tar farväl av Prag och beger oss med bussens hjälp ut till flygplatsen. Efter ett par timmar i luften landar vi på vald flygplats.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
11/7ArlandaMS CarmenMer än 824 995:-Boka
11/7KastrupMS CarmenMer än 824 995:-Boka
11/7LandvetterMS CarmenMer än 824 995:-Boka
19/9ArlandaMS CarmenMer än 825 995:-Boka
19/9KastrupMS CarmenMer än 825 995:-Boka
19/9LandvetterMS Carmen424 995:-Boka

Information

I priset ingår
Flygresa till Bukarest samt hem från Prag, flygskatter och flygplatsavgifter, busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, bussrundresa med Scandoramaguide, 2 övernattningar i dubbelrum, 11 övernattningar i dubbelhytt på mellandäck med fönster (ej öppningsbart), 13 frukostar, 10 luncher (varav lunchpaket dag 4 och 11), 11 middagar, dryck (öl, vin, läsk, mineralvatten) till måltiderna ombord på fartyget

Tillval
Enkelrumstillägg från 2 995:-
Avser hytt på nedre däck på MS Carmen
Tillägg för hytt på mellandäck med öppningsbart fönster 1 100:- per person
Tillägg för hytt på övre däck med fransk balkong 3 300:- per person

Utflyktspaket 2 760:- (ordinarie pris 3 065:-)
Metropolen Bukarest 325:-
Serbiens huvudstad Belgrad 265:-
Vinprovning i Villány 265:- 
Praktfulla Budapest 265:-
Upptäck Bratislava 225:- 
Romantikens Wien 265:- 
Sköna toner i Wien 695:- 
Magnifika Melk 295:-
Avslutningsmiddag i Prag 465:- 
Boka utflyktspaketet (alla utflykter) före avresa och du sparar 10%. Du kan även köpa enskilda utflykter före avresa. När resan påbörjats kan vi inte garantera platstillgång på utflykterna.
Utflykterna kan genomföras i annan ordning.

Bra att veta
Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Avresa 19/9 bor vi på Park Inn Hotel i Bukarest dag 1-2.

Det är brukligt att visa uppskattning för båtens besättning genom att lämna dricks. På denna kryssning förväntas ca 110 euro per dubbelhytt i dricks.

Ändrat vattenstånd kan innebära ändrad resrutt eller i vissa fall omöjliggöra kryssning på delar av floden. Scandorama förbehåller sig i sådana fall rätten att justera resrutten efter de nya förhållandena.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)
Rumänsk Leu (RON)
Bulgarisk Lev (BGN)
Serbisk Dinar (RSD)
Ungersk Forint (HUF)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 13

MS Carmen
MS Carmen
Renoverat och trivsamt flodkryssningsfartyg med familjär och avkopplande atmosfär. Fartygets panoramafönster och soldäck bjuder på en härlig utsikt. Hotellet: Välskött fartyg med trevlig och tillmötes...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Hotel Capitol, Bukarest
Hotel Capitol, Bukarest
Anrikt hotell inhyst i en vacker byggnad från förra sekelskiftet. Hotellet har en elegant inredd restaurang, i kontinental stil från en svunnen tid, vilken har varit mötesplats för författare, konstnä...

Övernattning Dag 13 - 14

Clarion Congress Hotel, Prag
Clarion Congress Hotel, Prag
Stort och elegant affärshotell med hög komfort och goda gästrecensioner. Modernt hotell som angränsar till köpcentret Fénix vid FN-torget i stadsdelen Vysocany i Prags 9:de distrikt. Här finns även tu...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö