Skip to main content

Shetland med Orkney & nordvästra Skottland ✈

FLYGRESA - Storbritannien - Rundresa flyg & buss - 9 dagar

Shetland med Orkney & nordvästra Skottland

En förtjusande resa späckad med intressant historia och naturupplevelser som tar andan ur en. På Shetland sägs det att Skottland möter Skandinavien. Redan på 800-talet invaderade vikingarna och flera hundra år av skandinaviskt inflytande tog vid. Fortfarande sägs shetlänningen identifiera sig mer som skandinav än skotte. Men mest av allt ser de Shetland som sitt eget land. Här väntar en stark identitet och ett rikt kulturarv. Vackert, vilt och alldeles underbart! Shetland lämnar ingen oberörd. Djurlivet är mycket rikt, med bland annat betydande kolonier av sjöfåglar. Dessutom de välkända små ponnyerna! Orkney består av ungefär 70 öar och här finns fler arkeologiska lämningar än någon annanstans i Storbritannien. Även här är det nordiska arvet ständigt närvarande. Två underbara avlägsna ögrupper som bara väntar på att upptäckas. Karga landskap, ljunghedar och dramatiska havsklippor skapar en magisk stämning. Dessutom hinner vi njuta av det skotska höglandet och den ädla konsten att förvandla malt till gudabenådade drycker. Gästvänligheten hos lokalbefolkningen är inte att förglömma. 

 

2 gäster ger medelbetyg 5 av 5

★ ★ ★ ★ ★

Höjdpunkter!
  • Shetland
  • Jarlshof och Eshaness
  • Orkney
  • Italian Chapel
  • Skara Brae
  • Högländerna

2023 - Dagsprogram & Utflykter

Dag 1: Flyg till Edinburgh - Aberdeen
Efter några timmar i luften landar vi i Edinburgh. Här väntar vår buss och guide för transport till Aberdeen och Copthorne Hotel där vi checkar in och äter en första middag tillsammans.

Dag 2: Aberdeen
Efter frukost lastar vi in bagaget i bussen och beger oss till slottsruinen Dunnottar Castle, belägen längst ut på en vindpinad udde som överblickar Nordsjön. Här väntar ungefär en timmes promenad och ruinen nås via en smal och kuperad gångstig (mot avgift, måste förbokas). Vi vänder sedan tillbaka till Aberdeen och får möjlighet att titta runt på egen hand. Kanske lockar ett besök på marinmuseet som berättar om stadens frakt-, fisk- och oljeindustri. Vi får också möljlighet att strosa i den gamla fiskebyn Footdee. På kvällen går vi ombord på NorthLinks nattfärja till Shetland. Vi checkar in i våra hytter och äter middag tillsammans i restaurangen. 

Dag 3: Shetland
Gå gärna upp tidigt och njut av den ljusa morgonen och inseglingen i Lerwick innan vi äter frukost ombord. Väl i land väntar buss och lokalguide. Nu ska vi börja utforska den södra huvudön, South Mainland. Vi gör en stadspromenad i Lerwick, ser shetlandsponnyer och får samt promenerar vid den vackra stranden som förbinder fastlandet med ön St Ninian's. Lite längre söderut kanske vi får syn på sälar på vägen till Jarlshof med sina förhistoriska boplatser och Sumburgh Head med sitt fyrtorn (mot avgift). Här kommer vi nära fågellivet! På eftermiddagen styr vi norrut igen och vid Hoswich vankas ett besök på det lokala besökscentrat. Vi övernattar på Sumburgh Hotel och äter middag tillsammans på hotellet på kvällen. 

Dag 4: Shetland - Orkney 
Efter frukost beger vi oss till den norra delen av huvudön. Imponerande natur väntar oss i dag vid Eshaness och vi ger oss ut på en timmes promenad. Via den natursköna Magnusbukten kör vi sedan söderut till Tingwall, den ursprungliga platsen för hövdingarnas ting, dåtidens parlament. Vi tar oss vidare till Scalloway, vikingarnas huvudsäte och Shetlands huvudort fram tills Lerwick övertog rollen. Vi besöker det lokala museet och får bland annat veta mer om den spännande Shetlandsbussen (mot avgift). Vi ser också den imponerande borgruinen. Vi tar oss sedan tillbaka till Lerwick där färjan mot Orkney väntar. Vi äter middag ombord och anländer sent på kvällen till Kirkwall. Här väntar Ayre Hotel med sköna sängar. 

Dag 5: Orkney 
Efter frukost träffar vi vår lokalguide och inleder med en stadspromenad i Kirkwall då vi bland annat får se den imponerande St. Magnus Cathedral, det mäktigaste minnesmärket över det nordiska styret på Orkney. Vi åker sedan österut på huvudön till Mull Head för en timmes promenad. Vid lunchtid är vi framme vid silversmeden Sheila Fleets verkstad och vi får möjlighet att besöka verkstaden och kyrkan som numera är showroom och kafé. Vi stannar sedan till på den lilla ön Lamb Holm och beundrar Italian Chapel, ett vackert utformat kapell som byggdes av italienska krigsfångar under andra världskriget (mot avgift). Dessa byggde också The Barriers, stenpirarna, som vi färdas över. Vi avslutar med ett besök i St Margaret's Hope innan vi återvänder till vårt hotell i Kirkwall för middag. 

Dag 6: Orkney - Thurso
I dag färdas vi över den nordvästliga delen av huvudön och gör ett stopp vid Broch of Gurness, en boplats från järnåldern (mot avgift), innan vi sedan når Skara Brae, en 5 000 år gammal stenby som fram till mitten av 1800-talet låg begravd i sand men som uppenbarade sig efter kraftiga stormar. Vi besöker också herrgården Skaill House där William Watt, som grävde fram Skara Brea, bodde (mot avgift). Vi fortsätter till Ness och Brodgar där de mäktiga stenformationerna Ring of Brodgar väntar! En av Orkneys mest populära platser och vi förstår varför. Magiskt! Från Yesnaby njuter vi av utsikten innan vi fortsätter till Stromness och färjan som tar oss till fastlandet. Vi checkar in, äter middag och övernattar på Pentland Hotel i Thurso. 

Dag 7: Thurso - Ullapool 
I dag står det skotska höglandet på menyn! En dag med underbara vyer väntar. Storslagna vidder, ensliga byar och sköna stränder med azurblått hav. Vi inleder med Dunnet Head, Skottlands nordligaste punkt. Vägen till fyrtornet är i sig en vacker upplevelse och en försmak på vad som komma skall. Vi ska ha väldig otur om vi inte ser kolonier av sälar ligga och sola sig på stranden och klipporna. På klippväggarna vimlar det av fåglar. Glöm inte kikaren! Vi fortsätter längs kusten till Durness och grottan Smoo Cave. På vägen mot Ullapool färdas vi genom några av Skottlands ensligaste, men också vackraste, delar. Vi ger oss ut på en promenad i naturparken Knockan Crag och får veta hur landskapet ursprungligen utformats. På kvällen checkar vi in på Royal Hotel i Ullapool som väntar med middagen. 

Dag 8: Ullapool - Dundee
I dag fortsätter vår resa mot Dundee. Vi korsar det skotska höglandet på vår väg mot Strathpeffer. Här fann man svavelhaltiga källor på 1700-talet och den blivande drottning Victoria semestrade gärna här på 1800-talet. Här finns flera exempel på utmärkt viktoriansk arkitektur, bland annat det gamla pumphuset. Efter att ha njutit av Strathpeffer fortsätter vi till Muir of Ord och Glen Ord Distillery (mot avgift, måste förbokas). Här blir det rundvandring och provsmakning! Via Inverness fortsätter vi längs Cairngormsmassivet till Broughty Ferry, strax öster om Dundee, där vi checkar in och äter middag på Best Western Woodlands Hotel. 

Dag 9: Dundee - flyg från Edinburgh
Efter en sista skotsk frukost tar vi plats i bussen och färdas mot Edinburgh och flygplatsen. Beroende på flygtiderna hinner vi kanske bekanta oss med Edinburgh innan vi lyfter mot Skandinavien med underbara minnen från Shetland och Orkney!

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
21/5KastrupSumburgh Hotel, SumburghMer än 823 995:-Boka
18/6KastrupSumburgh Hotel, SumburghMer än 823 495:-Boka
27/8KastrupSt Magnus Bay Hotel, Hillswick/ShetlandMer än 823 695:-Boka

Information

I priset ingår
Flygresa till Edinburgh t/r, flygskatter och flygplatsavgifter, busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, bussrundresa med Scandoramaguide, lokalguide delar av resan, 7 övernattningar i dubbelrum, 1 övernattning i dubbelhytt, 8 frukostar, 8 middagar, utflykter enligt dagsprogram (exkl. entréer) 

Tillval
Tillägg för utsideshytt på färjan Aberdeen - Lerwick 150:- per person.

Dunottar Castle 145:-
Glen Ord whiskydestilleri 195:- 
Uppskattad kostnad för de sex i dagsprogrammet angivna arrangemangen mot avgift (som ej måste förbokas) är ca 35 £.

Bra att veta
Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

För resa till Storbritannien måste passinformation (APIS) uppges till flygbolaget. Detta kan göras på flygplatsen vid incheckning alternativt online på flygbolagets hemsida ett par dagar före avresa.

Avresa 21/5 bor vi på Albert Hotel i Kirkwell dag 4-6.
Avresa 27/8 bor vi på St Magnus Bay Hotel i Hillswick dag 3-4, Station Hotel i Thurso dag 6-7 och Caledonian Hotel i Ullapool dag 7-8.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Brittiskt Pund (GBP)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 3 - 4

St Magnus Bay Hotel, Hillswick/Shetland
Charmigt och anrikt litet mellanklasshotell med vacker exteriör med träfasad, punschveranda och takkupor. Att byggnaden är i trä är unikt och sticker ut från omgivningen då det så gott som inte växer...

Övernattning Dag 3 - 4

Sumburgh Hotel, Sumburgh
Trevligt, privatägt hotell med naturskönt läge och vacker utsikt över havet. Den stiliga och anrika huvudbyggnaden från 1867 var ursprungligen hem åt en lokal godsägare men fungerar idag som semesterb...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Copthorne Hotel, Aberdeen
Trevligt stadshotell i klassisk stil med god komfort. Exteriört smälter hotellet väl in i omgivningen med sin fasad i grå granit med stora stenar som är så utmärkande för Aberdeen men även typiskt för...

Övernattning Dag 2 - 3

NorthLink Aberdeen-Lerwick
Moderna och bekväma nattfärjor som trafikerar linjen Aberdeen-Lerwick. Färjorna är en viktigt förbindelselänk mellan Shetlandsöarna och fastlandet med dagliga avgångar, året runt och används av många...

Övernattning Dag 4 - 6

The Ayre Hotel, Kirkwall/Orkney
Uppskattat och trevligt hotell med god standard och en lång tradition som värdshus. Hotellet består av flera sammanlänkade byggnader varav de äldsta har en traditionell stil med vitputsad fasad, svart...

Övernattning Dag 6 - 7

Pentland Hotel, Thurso
Pentland Hotel, Thurso
Hemtrevligt och charmigt skotskt hotell med centralt läge i Thurso. Hotellet: Välskött och genuint, äldre hotell som har trevliga allmänna utrymmen med restaurang, gruppmatsal, bar och lounge med öppe...

Övernattning Dag 7 - 8

Royal Hotel, Ullapool
Trivsamt hotell med god komfort och vilsam atmosfär som trots sitt nutida utseende anses vara det äldsta hotellet i Ullapool då det på platsen funnits ett gästgiveri sedan 1890-talet. Här finns en tre...

Övernattning Dag 8 - 9

Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Best Western Woodlands Hotel, Dundee
Trevligt och välkomnande mellanklasshotell som består av ett vackert herrskapshem från förra sekelskiftet som i samband med att det gjordes om till hotell byggdes ut med flera olika delar med helt kon...
Sista minuten
23/12Julhelgen i Lübeckfrån 3 995:-
23/12Julhelgen på slott i Polenfrån 5 995:-
28/12Nyår i Estoril - Lissabons riviera från Kastrupfrån 12 995:-
30/12Nyår i Stettinfrån 6 195:-
30/12Nyår på slott i Polenfrån 6 695:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö