Skip to main content

Inlandsbanan med Dalarna & Jämtland

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 7 dagar

Inlandsbanan med Dalarna & Jämtland

Med buss och tåg genom vårt vackra land. Spegelblanka sjöar, orörd vildmark och svensk kulturhistoria när solen står som högst på himmeln! Idylliska Tällberg, Siljansbygdens naturscenerier och välbevarade fäbodar väntar oss i Dalarna. Från anrika Mora tar vi Inlandsbanan genom Härjedalen och Jämtland till Sveriges mittpunkt Östersund vid Storsjön. Lärdomsstaden Uppsala och vår kära huvudstad sätter extra färg på en vecka med det bästa av Mellansverige! 


Snabba fakta
  • En innehållsrik rundresa där vi upplever Sveriges guldkorn.
  • Uppsala, Dalarna, Inlandsbanan, Jämtland och Stockholm.
  • Storslagna naturupplevelser, spännande kultur och historia i en perfekt mix.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Norrut via Vättern

Malmö - Uppsala: På Öresundsterminalen tar vi plats i den bekväma bussen och sätter kurs norrut. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Vätterns natursköna omgivningar. Väl i Uppsala tar vi in på Scandic Hotel Uplandia som väntar oss med middag och sköna sängar, ca 68 mil.

Dag 2, söndag: Historiska Ornässtugan

Uppsala - Tällberg: Efter frukost tar vår guide med oss på en rundtur genom lärdomsstaden. Vi fortsätter sedan västerut genom det sommarfagra Uppland och framåt eftermiddagen hälsar vi på vid Ornässtugan, känd från legenderna om Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Nu har vi inte långt kvar till Siljan och idylliska Tällberg där vi checkar in på First Hotel Gyllene Hornet, ca 24 mil.

Dag 3, måndag: Äventyr i Dalarna

Tällberg: Under medeltiden var Tällberg en bondby bland många andra runt Siljan men redan i början av förra seklet, när turismen började ta fart, utvecklade sig orten till ett populärt besöksmål. Inte undra på det! Utsikten över Siljan är magnifik och den välbevarade bebyggelsen, som domineras av faluröda trähus med vita knutar, bildar själva sinnebilden av Dalarna. För Dalarna är ju ett landskap som vi alla har en bild av, antingen det handlar om sagolik natur, dalahästar eller Vasaloppet. Med sina levande traditioner, sitt hantverk och sin natur symboliserar Dalarna även den svenska identiteten. I byn Nusnäs bedrivs fortfarande hantverkstillverkning av dalahästar enligt gammal sed. Stränderna längs Siljan bjuder på betagande vackra vyer. Sjön uppstod efter ett meteoritnedslag för 365 miljoner år sedan och i bygden finns orörd natur och genuina kulturmiljöer. Nu ska vi utforska dessa trakter lite närmare!

Dag 4, tisdag: Inlandsbanan

Tällberg - Östersund: Vi lämnar Tällberg och tar sikte på Mora. Här få vi möjlighet att besöka makarna Zorns hem och känna på Vasaloppets målgång innan vi går ombord på Inlandsbanan. Denna omtalade järnvägslinje stod färdig 1937 och sträcker sig 130 mil, från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr. Vi stiger dock av i den klassiska längdskidorten Åsarna och fortsätter sista biten mot Östersund med buss, ca 36 mil. Här välkomnar oss Hotell Östersund med middag.

Dag 5, onsdag: Östersund & Storsjöbygden

Östersund: Mellan höga fjäll i väster och stora skogsområden i öster ligger Storsjön och Östersund, en oas i den omgivande vildmarken med bördiga jordbruksområden in på knutarna. När inlandsisen smälte bort sökte sig jägarfolk hit och hällristningar med tusentals år på nacken vittnar om detta. Östersund är Jämtlands självklara kulturcentrum och det är lätt att överraskas av det innehållsrika utbudet av små butiker, experimentlystna restauranger och spännande konstinrättningar. Staden inbjuder till trevliga promenader som kantas av välbevarade byggnader från stadens drygt tvåhundraåriga historia. Ute på Frösön skapade tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger sitt hem och han blev, liksom vi kommer att bli, betagen av dess skönhet och milsvida utsikt över, fjäll, sjöar och skogar. Vi som vill vidga vyerna följer med på den innehållsrika utflykten runt Storsjön. Upplevelser i naturens- och kulturens tecken väntar oss!

Dag 6, torsdag: Stockholm hägrar

Östersund - Stockholm: Det blivit dags att lämna Östersund. Vi rullar i sydostlig riktning, genom skogsrika landskap som understundom varvas med vackra insjöar. Vi njuter av både kaffepaus och lunch innan vi framåt kvällen når Stockholm och checkar in på Scandic Hotel Järva Krog i Solna, ca 56 mil. Staden vid vattnet tar emot oss med öppna armar och allt det vackra är vårt att upptäcka!

Dag 7, fredag: Åter mot Malmö

Stockholm - Malmö: Vi lämnar Stockholm efter att ha ätit frukost och åker sedan söderut mot Malmö med många fina minnen i bagaget. Vid 20-tiden beräknas vi anlända till Öresundsterminalen i Malmö, ca 62 mil. Tack för den här gången och välkommen åter!

2022 - Utflykter

     
 
 

UTFLYKTSPAKET
Pris 895:-
(ordinarie pris 995:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

 
     

Universitetsstaden Uppsala

I lärdomsstaden Uppsala blir vi alla klokare efter ett besök. Nordens äldsta universitet, det storslagna biblioteket Carolina Rediviva och den praktfulla domkyrkan tillhör de mest framträdande sevärdheterna och bildar tillsammans med stadens slott den klassiska Uppsalasilhuetten. Fyrisån ringlar sig genom hela härligheten medan vi lyssnar på vår guides intressanta berättelser och njuter av vackra byggnader.
Ingår i resans pris.

Historiska Ornässtugan

Bland Gustav Vasas många legendariska eskapader i Dalarna innehar händelsen vid Ornässtugan en framskjuten plats. I denna historiska miljö och tillika byggnadsminne får vi se och höra om det som kanske har ägt rum…
Ingår i resans pris.

Dalarnas sköna sjöar

I dag ska vi bekanta oss mer med de natursköna områdena kring Dalarnas mest omskrivna sjöar: Siljan och Orsasjön. Hos Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs får vi veta mer om tillverkningen av dalahästar som gjort området känt över hela världen. Lagom till lunch besöker vi en av Sveriges största fäbodsmiljöer och hänförs av den bedårande utsikten över både Orsasjön och Siljan. Ute på Sollerön kanske vi får höra den lokala dialekten, soldmål. Omväxlande och härliga upplevelser väntar oss!
Pris inkl lunch med dryck ca 445:-

Mora & Anders Zorn

Mora förknippas såklart med vassa knivar, Vasaloppet och Anders Zorns målningar. Vi bekantar oss med både Zornmuseet och makarna Anders och Emmas hem, Zorngården. Dessutom får vi känna segerns sötma vid målgången av det klassiska längdskidloppet. Tid till egna strövtåg blir det också.
Ingår i resans pris.

Inlandsbanan

I Mora äntrar vi tåget på legendariska Inlandsbanan. Bekvämt tillbakalutade i rälsbussens sköna säten njuter vi av orörd vildmark som vi sent ska glömma när vi passerar genom Dalarna, Hälsingland och Härjedalen. Väl i Jämtland stiger vi av tåget och i Åsarna fortsätter vi sista biten mot Östersund med vår väntade buss.
Ingår i resans pris.

Storsjön med Frösön

Vi beger oss på strövtåg utmed Sveriges femte största sjö och slår följe med Skärgårdsvägen. Kyrkoruinen i Sunne och sägenomspunna Norderö ute i Storsjön tittar vi närmare på medan hällristningarna i Glösa flyttar oss tusentals år tillbaka i tiden. Frösö kyrka förkroppsligar idyllen om Sommarsverige och bjuder på enastående utsikt över nejden. Vi avslutar med en orienterande tur i Östersund och sedan ligger eftermiddagen öppen för egna utforskningar.
Pris ca 325:-

Upptäck Stockholm

Vi gör en rundtur i vår egen huvudstad, byggd på 14 öar och sammanlänkad av 57 broar. Grönska, vatten och storslagna byggnader präglar Stockholm och gör den till en av världens vackraste städer. Vi beundrar bland annat kungliga slottet, Gamla stan, Stadshuset och mycket annat.
Pris ca 225:-

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 6 övernattningar i dubbelrum
  • 6 frukostar (dag 2 - 7)
  • 2 middagar (dag 1 och 4)
  • Utflykterna Universitetsstaden Uppsala, Historiska Ornässtugan, Mora & Anders Zorn och Inlandsbanan

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg  1 995:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonald's E4:an syd kl 11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 4

First Hotel Gyllene Hornet, Tällberg
First Hotel Gyllene Hornet, Tällberg
Trivsamt hotell som är vackert beläget på en sluttning med utsikt över vackra ängar som sträcker sig ner mot Siljansjön i idylliska Tällberg. Hotellets historia går tillbaka till 50-talet men har bygg...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Scandic Hotel Uplandia, Uppsala
Scandic Hotel Uplandia, Uppsala
Komfortabelt och bra hotell med perfekt läge mitt i hjärtat av Uppsala. Härifrån når du populära sevärdheter såsom Domkyrkan, Uppsala slott och Linnéträdgården på bara några minuters promenad. Hotelle...

Övernattning Dag 4 - 6

Hotell Östersund, Östersund
Hotell Östersund, Östersund
Trevligt och privatägt hotell med en trivsam och ombonad miljö där de allmänna utrymmena nyligen renoverats i en mustig färgskala med sammetssoffor, stormönstrade tapeter och bambulampor. Hotellets up...

Övernattning Dag 6 - 7

Scandic Hotel Järva Krog, Solna
Scandic Hotel Järva Krog, Solna
Anrikt vägkrogshotell, byggt 1971, som renoverats i omgångar och erbjuder god komfort samt en uppskattad Scandic-frukost. Här finns en ombonad och hemtrevlig restaurang samt en trivsam lobbybar. Kansk...
Sista minuten
29/10Alsace med Colmar, Hotel Primo Colmar Centrefrån 5 495:-
29/10Paris, Hotel Victoriafrån 6 595:-
29/10Alsace med Colmar, Paul & Pia Welcome Home Hotelfrån 6 595:-
29/10Wienfrån 6 795:-
29/10Londonfrån 7 495:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö