Skip to main content

Finland

BUSSRESA - Finland - Rundresa - 6 dagar

Finland
- Upplevelser i de tusen sjöarnas land

Följ med på en vidunderlig resa i österled! Poetiska och sägenomspunna landskap blandas med moderna skönheten Helsingfors. Vi besöker natursköna områden och tar del av spännande historia och kultur med många intressanta svenskanknytningar. En resa längs djupa skogar och allsköns öar i de tusen sjöarnas land. Saima kanal och ryska Viborg sätter extra guldkant på resan!


 

Boka nu med Öppet köp!

Du kan alltid avboka fram till 60 dagar före avresa.
Läs mer »
 


 
Snabba fakta
  • En underbar sommarresa när Finland är som bäst!
  • Njut av vackra landskap, trolska sjöar och historiska inslag.
  • Utflykter till bland annat Saima kanal, Lappeenranta och Borgå.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, söndag: Mot huvudstaden

Malmö - ombordstigning i Stockholm: Efter att vi tagit plats i vår bekväma buss på Öresundsterminalen i Malmö påbörjar vi resan mot grannlandet. Under dagen väntar trevlig guidning, kaffepaus och det blir även ett lunchuppehåll under vår färd till Stockholm. Väl framme vid färjeterminalen stiger vi ombord på Tallink/Silja Lines fartyg som kommer att ta oss till Helsingfors, ca 62 mil. Ombord checkar vi in i våra hytter och får under kvällen tillfälle till lite shopping och middag på egen hand.

Dag 2, måndag: Via Savonlinna

Landstigning i Helsingfors - Lappeenranta: Utvilade efter skön nattsömn ombord fortsätter färden. Från Helsingfors tar vi oss mot staden Lappeenranta, eller Villmanstrand på svenska. Färden går genom Europas största sjödistrikt som är rena sinnebilden för Finland. Vi gör ett uppehåll i Savonlinna, på svenska Nyslott. Orten är bland annat känd för sin mäktiga medeltida borg Olavinlinna eller Olofsborg. Väl framme i Lappeenranta installerar vi oss på Scandic Hotel Patria, ca 49 mil. Redan första kvällen gör vi en utflykt till fots där vi både bekantar oss med staden och äter en gemensam middag.

Dag 3, tisdag: Ryssland kallar

Lappeenranta: Vi vaknar upp i en trivsam småstad vid sjön Saimen, landets fjärde största sjö. Staden är en viktig gränsstad och centrum för trafiken på Saima kanal. Lappeenranta grundades på 1600-talet och har lytt under såväl ryskt som svenskt och numera finskt styre. Saima kanal sträcker sig genom den del av Karelen som Finland förlorade till Ryssland efter andra världskriget. I dag får vi möjlighet att uppleva kanalen på en heldagsutflykt som tar oss till ryska Viborg. Vi möter ett romantiskt nordiskt landskap av skogar och sjöar längs den drygt fyra mil långa kanalen, där vi även passerar flera slussar. Slussningen kan vi uppleva från däck och det är något av ett skådespel där folk samlas även på stranden. Vi når fram till Viborg som länge var Finlands port mot öster innan staden blev rysk. Staden grundades av den svenske marsken och riksrådet Torgils Knutsson 1293 och var en viktig svensk utpost i flera århundraden. Vår guide tar oss med på en promenad i Viborg innan vårt fartyg under eftermiddagen och kvällen tar oss tillbaka till Lappeenranta.

Dag 4, onsdag: Åter mot Helsingfors

Lappeenranta - Helsingfors: Dagens mål är den finska huvudstaden Helsingfors. Vi tar oss genom södra Finland och passerar bland annat Kouvola, en viktig knutpunkt i förbindelserna med Ryssland. Framåt eftermiddagen når vi Helsingfors och Clarion Hotel Helsinki, ca 22 mil. Helsingfors är en stad värd att upptäcka. Staden grundades av Gustav Vasa år 1550 men blev huvudstad först 1812, då storfurstendömet Finland tillhörde Ryssland. Staden präglas av storslagen nyklassicistisk 1800-talsarkitektur. Följ med och upplev Helsingfors på vår stadsrundtur.

Dag 5, torsdag: Sverige nästa

Ombordstigning i Helsingfors: Efter utcheckning på hotellet finns möjlighet att följa med på en utflykt till den idylliska småstaden Borgå, en av Finlands sex medeltida städer. Därefter väntar ombordstigning på Tallink/Silja Lines fartyg för återresa mot Stockholm. Efter att ha installerat oss i våra hytter kan vi njuta av den vackra Mickelskärsfjärden medan skymningen sänker sig.

Dag 6, fredag: Söderut mot Malmö

Landstigning i Stockholm - Malmö: Vi anländer till Värtaterminalen i Stockholm på morgonen och fortsätter sedan söderut mot Malmö med många fina minnen, ca 62 mil. Vi ankommer till Öresundsterminalen vid 20-tiden. Tack för den här gången!

2022 - Utflykter

     
 

UTFLYKTSPAKET
Pris 2 395:-
(ordinarie pris 2 660:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet senast en månad före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

 
     

Kvällstur i Lappeenranta

Småstaden Lappeenranta grundades av drottning Kristina 1649 under namnet Villmanstrand. Senare erövrades orten av ryssarna, blev sedan åter svensk och slutligen finsk. Vi gör en rundtur i stadens centrum som avslutas med en gemensam middag under trevlig samvaro.
Pris inkl middag med dryck ca 425:-

Saima kanal & ryska Viborg

Saima kanal flyter som ett blått band genom trakterna kring den finsk-ryska gränsen. Vid lunchtid når vi fram till Viborg vid Finska viken och här tar vår guide med oss på en promenad. Vi får bland annat uppleva stadens mäktiga slott och saluhallen. Viborg tillhörde Finland fram till andra världskriget men efter krigsslutet tillföll staden det dåvarande Sovjetunionen. Staden har också minnen från andra epoker och var på 1500-talet en viktig medlem i Hansan. Vi bekantar oss med en fascinerande stad som balanserar mellan öst och väst innan vårt fartyg tar oss tillbaka till Lappeenranta.
Utflykten måste förbokas senast 1 månad före avresa om du ej valt utflyktspaketet. Inskickad passkopia krävs.
Pris inkl middag med dryck ca 1 695:-

Stadsrundtur i Helsingfors

I Helsingfors känns tydligt influenser från både öst och väst. Närheten till havet, grönskan och den nyklassicistiska 1800-talsarkitekturen ger staden en särskild charm. På vår rundtur beundrar vi bland annat stadens historiska centrum kring Senatstorget och domkyrkan, presidentpalatset och den ryskortodoxa Uspenskijkatedralen.
Pris ca 245:-

Kuststaden Borgå

Borgå ligger vid kusten och är efter Åbo Finlands äldsta stad. Staden grundades på 1200-talet och blev en viktig handelsstad. Både danska och ryska arméer brände Borgå vid flera tillfällen under 1500-talet. I dag är det en välbevarad och levande idyll med kullerstensgator och doftande trädgårdar. Till Borgås sevärdheter hör bland annat de gamla rödmålade hamnmagasinen, de så kallade strandbodarna, som förr utgjorde stadens livliga handelskvarter.
Pris ca 295:-

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
26/6BussScandic Hotel Patria, LappeenrantaMer än 84 995:-Boka
3/7BussScandic Hotel Patria, LappeenrantaMer än 85 095:-Boka
17/7BussScandic Hotel Patria, LappeenrantaMer än 85 095:-Boka
14/8BussScandic Hotel Patria, LappeenrantaMer än 85 195:-Boka

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 2 övernattningar i dubbelhytt
  • 3 övernattningar i dubbelrum
  • 3 frukostar (dag 3 - 5)

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö söndagar kl 06.20. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg 2 295:-

Tillägg för utsideshytt Stockholm - Helsingfors 500:- per person t/r.

VISUMFRI UTFLYKT TILL RYSKA VIBORG.
Det krävs ej visum för utflykten. Dock måste passet vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Kopia på passets fotosida ska skickas in till Scandorama senast 3 veckor före avresa.
Du laddar upp din passkopia online på /passinformation. 

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Malmö, Öresundsterminalen kl 06.20
Malmö, Scandic Hotel Stortorget kl 06.35
Helsingborg, Hamntorget kl 07.10
Ljungby, Ljungbystopp Ingo kl 08.50
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 10.25
Ödeshög, Östgötaporten Dinners kl 11.55          
Mjölby, McDonald's E4:an kl 12.30  
Linköping, Circle K, Tornby Nygårdsrondellen kl 12.50
Norrköping, Max Restaurang, Norra Promenaden kl 13.30   
Nyköping, McDonald's E4:an Syd kl 14.10         
Sillekrog, OKQ8 E4:an kl 14.30   
Stockholm, Värtahamnen kl 15.45


Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)
Svenska kronor (SEK)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 4

Scandic Hotel Patria, Lappeenranta
Scandic Hotel Patria, Lappeenranta
Trevligt och bekvämt hotell med mycket centralt och bra läge i sommarstaden Lappeenranta. Vid ankomst till hotellet möts man av den ljusa och fräscha lobbyn och hotellet har även en nyrenoverad och mo...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Tallink / Silja Line: Stockholm-Helsingfors
Tallink / Silja Line: Stockholm-Helsingfors
Moderna och bekväma kryssningsfartyg med populära barer och underhållning där det bjuds på shower och liveband. På däck 7 finns fartygens pampiga paradgata kantad av restauranger och butiker. Hotellet...

Övernattning Dag 4 - 5

Clarion Hotel Helsinki, Helsingfors
Clarion Hotel Helsinki, Helsingfors
Stort, flärdfullt och toppmodernt hotell med unik arkitektur bestående av två höga tornliknande byggnader. Hotellet är en del av det nya urbana satsningsområdet Busholmen i Västra hamnen. Med Helsingf...

Övernattning Dag 5 - 6

Tallink / Silja Line: Helsingfors-Stockholm
Tallink / Silja Line: Helsingfors-Stockholm
Moderna och bekväma kryssningsfartyg med populära barer och underhållning där det bjuds på shower och liveband. På däck 7 finns fartygens pampiga paradgata kantad av restauranger och butiker. Hotellet...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö