Skip to main content

Donaukryssning till Svarta havet ✈

FLYGRESA - Tjeckien, Österrike, Ungern, Serbien, Bulgarien, Rumänien - Flodkryssning, Rundresa flyg & buss - 14 dagar

Donaukryssning till Svarta havet

En kryssning på Europas mäktigaste flod genom sex länder, från Linz till Donaudeltat. Via Wien, Budapest och Belgrad kryssar vi mot Sulina och Svarta havet. Förutom nedslag i spännande städer seglar vi genom den imponerande Järnporten, där floden bryter igenom Balkanbergen och Karpaterna, på gränsen mellan Serbien och Rumänien. Att segla genom ravinen är både spektakulärt och storslaget. Att kryssa innebär lugn och ro, bedårande naturscenerier, härliga matupplevelser och trevligt sällskap. En perfekt semester helt enkelt! På populära MS Carmen ser personalen till att vi trivs och det ingår helpension under vistelsen på båten.

MS Carmen är ett modernt och välskött flodkryssningsfartyg med god komfort. Ombord finns en elegant inredd loungebar med panoramafönster och en uppskattad restaurang där det serveras frukost, lunch och middag. Vid vackert väder lockar soldäck med avkoppling och naturscenerier.
 

Resan genomförs även i omvänd ordning, kryssning Tulcea-Linz, med avresa 11/7 och 19/9 - Klicka här »

Höjdpunkter!
  • En oförglömlig kryssning genom 6 länder
  • Melk, Wien, Budapest, Belgrad, Ruse, Tulcea, Donaudeltat och Bukarest
  • Donaukröken och Järnporten
  • Helpension under kryssningen
     

2023 - Dagsprogram & utflykter

Dag 1: Flyg till Prag
Vi lämnar Skandinavien och landar så småningom i den tjeckiska huvudstaden. På flygplatsen i Prag möter Scandoramaguiden oss och visar vägen till bussen som tar oss till Clarion Congress Hotel. Äventyret kan börja!

Dag 2: Prag - ombordstigning i Linz - Grein
Efter frukost lämnar vi Prag och färdas söderut till Ceske Budejovice, den största staden i Södra Böhmen. Staden grundades redan i mitten på 1200-talet och många praktfulla monument och byggnader vittnar om dess betydelse. Vi gör en liten rundtur och får veta mer om stadens intressanta historia. Därefter kanske en lokal öl på någon trevlig servering lockar? Vi lämnar sedan Tjeckien för Österrike och Linz där vi under eftermiddagen välkomnas ombord på vårt flodkryssningsfartyg MS Carmen. Vi får våra hytter, äter en välsmakande välkomstmiddag ombord och seglar mot Grein där vi lägger till för natten.

Dag 3: Grein - Wien
Tidigt på morgonen kastar kaptenen loss och styr vidare mot Wachaudalen. Under förmiddagen gör vi ett strandhugg i Melk och får möjlighet att besöka det praktfulla barockklostret. Efter lunch seglar vi vidare längs en av Donaus vackraste sträckningar mot dagens slutmål, Österrikes huvudstad Wien. Under kvällen ankrar vi för natten i Korneuburg, strax utanför staden.

Magnifika Melk
Vi gör ett besök i det berömda klostret i Melk, majestätiskt beläget på en klippa ovanför Donau. Vi imponeras av ­barockens glans och prakt.
Pris 295:-

Dag 4: Wien
Vi vaknar upp i underbara Wien, en klassisk och modern stad som fortfarande andas 1800-talsromantik. Vi har hela dagen på oss att lära känna den forna kejsarstaden. Under natten seglar vi mot Budapest.

Romantikens Wien
Vi inleder med att göra en rundtur med bussen för att sedan bekanta oss med centrala Wien till fots. Vi följer med vår guide på en spännande vandring som bland annat tar oss till den mäktiga Stefansdomen och Mozarts hus.
Pris 265:-

Sköna toner i Wien
I musikens huvudstad Wien besöker vi kur­salongen för en riktig Wienerkonsert. Vi får lyssna till sköna toner och njuta av berömda verk som komponerats av några av de allra största inom klassisk musik. En ­speciell upplevelse vi kommer att minnas!
Pris 695:-

Dag 5: Budapest
Efter en avkopplande förmiddagskryssning förbi ärkebiskopsstaden Esztergom och Donaukröken når vi under eftermiddagen Donaus drottning Budapest. Den mäktiga floden slingrar sig genom staden och delar upp den i de två stadshalvorna Buda och Pest. Staden är känd för sina hälsosamma bad och sin bredd av upplevelser inom kultur och historia. Vi ligger still i Budapest över natten.

Praktfulla Budapest
Vi åker på en givande rundtur i Ungerns vackra huvudstad för att upptäcka vad som erbjuds av shopping, sevärdheter och monument på båda sidor av Donau. Vi njuter av den storslagna utsikten från Gellértberget, ser Parlamentet och Hjältarnas torg.
Pris 265:-

Dag 6: Budapest - Mohács
Under förmiddagen har vi möjlighet till egna strövtåg i härliga Budapest, kanske lockar ett besök på Saluhallen eller en fika på anrika Café Gerbeaud? Vid lunchtid lämnar vi Budapest och seglar söderut genom det ungerska stäpplandskapet. Sent på kvällen lägger vi till i Mohács för ett kortare stopp innan vi under natten seglar över gränsen till Kroatien och så småningom Serbien.

Dag 7: Belgrad
Vi spenderar merparten av dagen ombord och först under eftermiddagen kommer vi fram till Serbiens huvudstad Belgrad, en av Europas äldsta städer. Följ med på upptäcktsfärd innan middagen! Under natten seglar vi vidare österut genom Serbien.

Serbiens huvudstad Belgrad
Belgrad är en av Europas äldsta städer, belägen vid floderna Donau och Sava. Det serbiska namnet Beograd betyder den vita staden. Staden har en blandning av många stilar och en lite mystisk atmosfär. Vi gör en rundtur bland sevärdheter som Savakatedralen, det kungliga palatset och fästningen Kalemegdan.
Pris 265:-

Dag 8: Donji Milanovac
På förmiddagen gör vi ett strandhugg i Donji Milanovac, passa på att strosa runt i byn innan vi åter kastar loss och ser fram emot en härlig eftermiddag ombord. Nu väntar nämligen en av resans höjdpunkter, den mäktiga Järnporten. Underbara vyer följer vår väg och under natten fortsätter vi vår färd längs Donau som här bildar en naturlig gräns mellan Rumänien i norr och Bulgarien i söder.

Dag 9: Ruse
Vid lunchtid når vi Ruse, Bulgariens femte största stad och landets främsta Donauhamn. Vi ligger still i Ruse över natten. 

Rundtur i Ruse
Nu ska vi utforska Ruse med sina breda avenyer, stora torg och renässans- och barockbyggnader. Ruse bjuder på en härlig blandning av bulgarisk och rumänsk kultur. Vi tittar på stadens främsta sevärdheter.
Pris 265:-

Dag 10: Oltenita - Cernavoda
I gryningen lämnar vi Ruse för att på morgonen nå Oltenita. Efter frukost kan den som vill följa med till Rumäniens huvudstad Bukarest. Vi går i land i Oltenita och går åter ombord i Cernavoda. Önskar man inte följa med till Bukarest kan man spendera dagen ombord. Vi äter middag tillsammans och seglar mot Braila där vi lägger till under natten. 

Metropolen Bukarest
Rumäniens huvudstad Bukarest är en myllrande storstad som ibland kallas för Östeuropas ”Lilla Paris” tack vare sin förtjusande Belle-Epoque arkitektur. Den ligger vid floden Dâmbovița och kan stoltsera med världens näst största administrativa byggnad, nämligen Parlamentspalatset. På vår guidade stadsrundtur ser vi också de berömda torgen och Gamla stan.
Pris 325:-

Dag 11: Braila - Tulcea
Vid lunchtid lämnar vi Braila och seglar mot Tulcea, Donaudeltats huvudort, som vi når under eftermiddagen. Passa på att ta en promenad innan kvällens middag ombord. Vi ligger still i Tulcea över natten. 

Dag 12: Tulcea
Vi spenderar förmiddagen i Tulcea innan vi vid lunchtid kastar loss och seglar genom det imponerande Donaudeltat till Sulina vid Svarta havet. Detta mäktiga naturreservat som sedan 1991 är skyddat av Unesco. I denna labyrint av kanaler och sjöar med över 300 fågelarter som passerar under flyttsäsongen möter vi ett unikt våtmarksområde, det största i Europa. Efter att ha nått Svarta havet vänder vi och seglar tillbaka mot Tulcea. På kvällen samlas vi i fartygets restaurang för en festlig avskedsmiddag. Vi ligger still i Tulcea över natten. 

Dag 13: Landstigning i Tulcea - Bukarest
Efter en sista frukost ombord är det dags att lämna båten och gå i land. Vår buss tar oss till Bukarest där vi checkar in på Hotel Capitol. 

Avslutningsmiddag i Bukarest
Vår sista kväll på resan ger vi oss ut i metropolen Bukarest för att äta en god middag på en genuin restaurang. En perfekt avslutning på resan!
Pris inkl middag med dryck 465:-

Dag 14: Flyg från Bukarest
Vi tar farväl av Bukarest och beger oss med bussens hjälp ut till flygplatsen. Efter ett par timmar i luften landar vi på vald flygplats.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
30/6ArlandaMS CarmenMer än 825 995:-Boka
30/6KastrupMS CarmenMer än 825 995:-Boka
30/6LandvetterMS Carmen724 995:-Boka
8/9ArlandaMS CarmenMer än 824 995:-Boka
8/9KastrupMS CarmenMer än 824 995:-Boka
8/9LandvetterMS CarmenMer än 824 995:-Boka

Information

I priset ingår
Flygresa till Prag samt hem från Bukarest, flygskatter och flygplatsavgifter, busstransfer flygplatsen - hotellet t/r, bussrundresa med Scandoramaguide, 2 övernattningar i dubbelrum, 11 övernattningar i dubbelhytt på mellandäck med fönster (ej öppningsbart), 13 frukostar, 10 luncher (varav lunchpaket dag 4 och 10), 11 middagar, dryck (öl, vin, läsk, mineralvatten) till måltiderna ombord på fartyget

Tillval
Enkelrumstillägg från 2 995:-
Avser hytt på nedre däck på MS Carmen
Tillägg för hytt på mellandäck med öppningsbart fönster 1 100:- per person
Tillägg för hytt på övre däck med fransk balkong 3 300:- per person

Utflyktspaket 2 555:- (ordinarie pris 2 840:-)
Magnifika Melk 295:-
Romantikens Wien 265:- 
Sköna toner i Wien 695:- 
Praktfulla Budapest 265:-
Serbiens huvudstad Belgrad 265:-
Rundtur i Ruse 265:-
Metropolen Bukarest 325:-
Avslutningsmiddag i Bukarest 465:- 
Boka utflyktspaketet (alla utflykter) före avresa och du sparar 10%. Du kan även köpa enskilda utflykter före avresa. När resan påbörjats kan vi inte garantera platstillgång på utflykterna.
Utflykterna kan genomföras i annan ordning.

Bra att veta
Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Avresa 8/9 bor vi på Park Inn Hotel i Bukarest dag 13-14.

Det är brukligt att visa uppskattning för båtens besättning genom att lämna dricks. På denna kryssning förväntas ca 110 euro per dubbelhytt i dricks.

Ändrat vattenstånd kan innebära ändrad resrutt eller i vissa fall omöjliggöra kryssning på delar av floden. Scandorama förbehåller sig i sådana fall rätten att justera resrutten efter de nya förhållandena.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)
Ungersk Forint (HUF)
Serbisk Dinar (RSD)
Bulgarisk Lev (BGN)
Rumänsk Leu (RON)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 13

MS Carmen
MS Carmen
Renoverat och trivsamt flodkryssningsfartyg med familjär och avkopplande atmosfär. Fartygets panoramafönster och soldäck bjuder på en härlig utsikt. Hotellet: Välskött fartyg med trevlig och tillmötes...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Clarion Congress Hotel, Prag
Clarion Congress Hotel, Prag
Stort och elegant affärshotell med hög komfort och goda gästrecensioner. Modernt hotell som angränsar till köpcentret Fénix vid FN-torget i stadsdelen Vysocany i Prags 9:de distrikt. Här finns även tu...

Övernattning Dag 13 - 14

Hotel Capitol, Bukarest
Hotel Capitol, Bukarest
Anrikt hotell inhyst i en vacker byggnad från förra sekelskiftet. Hotellet har en elegant inredd restaurang, i kontinental stil från en svunnen tid, vilken har varit mötesplats för författare, konstnä...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö