Skip to main content

Dalarna

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 5 dagar

Dalarna
- Sagolik natur, dalahästar & Vasaloppet

Konstnärer har målat, poeter har diktat och nu har turen kommit till oss. Att få uppleva Siljans vackra stränder, landskapets levande traditioner och dramatiska historia i det som av många ansas vara det mest svenska vi har: Dalarna!

 
Snabba fakta!
  • En innehållsrik resa där vi upplever Dalarnas guldkorn.
  • Falun, koppargruvan, Mora, Nusnäs, Carl Larsson, Ornässtugan med mera.
  • Härliga naturupplevelser, spännande kultur och historia i en perfekt mix.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, söndag: Norrut via Vättern

Malmö - Falun: På Öresundsterminalen tar vi plats i den bekväma bussen och sätter kurs norrut. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Vätterns natursköna omgivningar. Väl i Falun tar vi in på First Hotel Grand som väntar oss med middag och sköna sängar, ca 68 mil.

Dag 2-4, måndag - onsdag: Äventyr i Dalarna

Falun: Dalarna är ett landskap som alla har en bild av, antingen det handlar om sagolik natur, dalahästar eller Vasaloppet. Med sina levande traditioner, sitt hantverk och sin natur symboliserar Dalarna även den svenska identiteten. På 1500-talet inledde Gustav Vasa sitt uppror mot danskarna i Dalarna och lade grunden till det moderna Sverige. Residensstaden Falun finns med på Unescos lista över världsarv och är vida känd för sin korv, ikoniska rödfärg, uråldriga koppargruva och legendariska skidstadion, Lugnet. Vi får möjlighet att titta närmare på allt detta, men också tillfälle till trevliga utflykter i grannskapet. Dalahästar började snidas på 1600-talet och var till en början främst en leksak. På 1800-talet började de bemålas i traditionell dekor. I byn Nusnäs bedrivs fortfarande hantverkstillverkning av dalahästar enligt gammal sed. På konstens område har Carl Larsson och Anders Zorn gjort landskapet känt över hela världen. På Carl Larsson-gården i Sundborn, strax utanför Falun, inspireras besökare från hela världen av konstnärsparet Carl och Karins stilsäkra och tidlösa inredning. Lika vackert som ett konstverk är själva landskapet. Stränderna längs Siljan bjuder på betagande vackra vyer. Sjön uppstod efter ett meteoritnedslag för 365 miljoner år sedan och i bygden finns orörd natur och genuina kulturmiljöer. Nu har vi några härliga dagar att se fram emot, fyllda med klassiska natur- och kulturupplevelser!

Dag 5, torsdag: Historiska Ornässtugan

Falun - Malmö: Efter frukost tar vi farväl av Falun och påbörjar färden söderut. Vi stannar till vid Ornässtugan, känd från legenderna om Gustav Vasas äventyr i Dalarna. Vid lunchtid når vi Karlsborg, där Göta kanal flyter förbi, passar på att äta lunch och får en skymt av fästningen. Under eftermiddagen slår vi sedan följe med Vätterns västra strand och framåt 20-tiden siktar vi åter Malmö, ca 68 mil. Vi ses igen!

2022 - Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Pris 1 180:-
(ordinarie pris 1 310:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

Falun & Staberg bergsmansgård

Falun är en stad med många strängar på sin lyra. Residensstad, världsarv, kulturstad och centrum för vintersport är några av titlarna. Ån, med samma namn som staden, bildar gräns för den gruvliga respektive ljuvliga delen och mer om detta och den tillika världsarvslistade bergsmansgården får vi både se och höra om under vår inledande rundtur.
Pris ca 195:-

Falu koppargruva

I åtminstone tolv hundra år har det brutits kopparmalm i dessa trakter och Falu koppargruva utgjorde den ekonomiska grundbulten i skapandet av den svenska stormakten på 1600-talet. Under några spännande timmar får vi följa med ner i underjorden och ta del av berättelser och legender i en unik miljö. Fysiska förutsättningar för att kunna gå i trappor, en varm tröja och rejäla skor rekommenderas.
Pris ca 395:-

Siljan runt med Mora & Nusnäs

I dag njuter vi av den förföriskt vackra Siljansbygden! Under dagen gör vi flera stopp för att beundra allt som gör Siljan så omtalad. Mora förknippas såklart med vassa knivar, Vasaloppet och Anders Zorns målningar. Vi bekantar oss med både Zornmuseet och makarna Anders och Emmas hem, Zorngården. Vid ett besök hos Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs får vi veta mer om tillverkningen av dalahästar, som gjort området känt över hela världen, och i Rättvik tar vi givetvis chansen att vandra ut på den legendariska Långbryggan. Härliga och omväxlande upplevelser väntar oss!
Pris ca 425:-

Carl Larssons Sundborn

I Sundborn får vi en guidad rundvisning i familjen Larssons orörda hem, kallat Lilla Hyttnäs. I den här miljön tillverkade den folkkäre konstnären många av de älskade akvarellerna med familjen som modeller. Det är nästan så att man hör familjens åtta barn leka och stoja och känner doften av färg!
Pris ca 295:-

Historiska Ornässtugan

Bland Gustav Vasas många legendariska eskapader i Dalarna innehar händelsen vid Ornässtugan en framskjuten plats. I denna historiska miljö och tillika byggnadsminne får vi se och höra om det som kanske har ägt rum…
Ingår i resans pris.

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 4 övernattningar i dubbelrum
  • 4 frukostar (dag 2 - 5)
  • 1 middag (dag 1)
  • Utflykten Historiska Ornässtugan

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg  1 395:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonalds E4:an syd kl.11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

First Hotel Grand, Falun
First Hotel Grand, Falun
Trevligt hotell som delvis genomgick en renovering 2015 då det fick en design som till viss del inspirerats av Faluns kulturarv. Beläget i centrala Falun med promenadavstånd till den världsarvslistade...
Sista minuten
4/10Spansk vinresa från Arlandafrån 9 695:-
4/10Spansk vinresa från Kastrupfrån 9 495:-
6/10Berlin Weekendfrån 3 595:-
6/10Stettin Weekend Radisson Blu Hotel Szczecinfrån 3 595:-
6/10Rom från Arlandafrån 8 095:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö