Skip to main content

Dalarna

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 5 dagar

Dalarna

Konstnärer har målat, poeter har diktat och nu har turen kommit till oss. Dalarna är ett landskap som alla har en bild av, antingen det handlar om sagolik natur, dalahästar eller Vasaloppet. Med sina levande traditioner, sitt hantverk och sin natur symboliserar Dalarna även den svenska identiteten. På 1500-talet inledde Gustav Vasa sitt uppror mot danskarna i Dalarna och lade grunden till det moderna Sverige. Residensstaden Falun finns med på Unescos lista över världsarv och är vida känd för sin korv, ikoniska rödfärg, uråldriga koppargruva och legendariska skidstadion, Lugnet. Vi får möjlighet att titta närmare på allt detta, men också tillfälle till trevliga utflykter i grannskapet. Dalahästar började snidas på 1600-talet och var till en början främst en leksak. På 1800-talet började de bemålas i traditionell dekor. I byn Nusnäs bedrivs fortfarande hantverkstillverkning av dalahästar enligt gammal sed. På konstens område har Carl Larsson och Anders Zorn gjort landskapet känt över hela världen. På Carl Larsson-gården i Sundborn, strax utanför Falun, inspireras besökare från hela världen av konstnärsparet Carl och Karins stilsäkra och tidlösa inredning. Lika vackert som ett konstverk är själva landskapet. Stränderna längs Siljan bjuder på betagande vackra vyer och i bygden finns orörd natur och genuina kulturmiljöer. Nu har vi några härliga dagar att se fram emot, fyllda med klassiska natur- och kulturupplevelser!

I Falun bor vi på First Hotel Grand, centralt beläget i hjärtat av Falun nära shopping och restauranger. 

 
Fri direktanslutning från 37 orter »

Höjdpunkter!
  • Alla utflykter ingår
  • Falun
  • Koppargruvan
  • Mora och Nusnäs
  • Sundborn och Zorngården
  • Ornässtugan 
  • Naturupplevelser, kultur och historia 

2023 - Dagsprogram & Utflykter

Dag 1: Malmö - Falun
På Öresundsterminalen tar vi plats i den bekväma bussen och sätter kurs norrut. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Vätterns natursköna omgivningar. Väl i Falun tar vi in på First Hotel Grand där vi första kvällen bjuds på middag.

Utflykter dag 2-4

Falun & Staberg bergsmansgård
Falun är en stad med många strängar på sin lyra. Residensstad, världsarv, kulturstad och centrum för vintersport är några av titlarna. Ån, med samma namn som staden, bildar gräns för den gruvliga respektive ljuvliga delen och mer om detta och den tillika världsarvslistade bergsmansgården får vi både se och höra om under vår inledande rundtur.

Falu koppargruva
I åtminstone tolv hundra år har det brutits kopparmalm i dessa trakter och Falu koppargruva utgjorde den ekonomiska grundbulten i skapandet av den svenska stormakten på 1600-talet. Under några spännande timmar får vi följa med ner i underjorden och ta del av berättelser och legender i en unik miljö. Fysiska förutsättningar för att kunna gå i trappor, en varm tröja och rejäla skor rekommenderas.

Siljan runt med Mora & Nusnäs
I dag njuter vi av den förföriskt vackra Siljansbygden! Under dagen gör vi flera stopp för att beundra allt som gör Siljan så omtalad. Mora förknippas såklart med vassa knivar, Vasaloppet och Anders Zorns målningar. Vi bekantar oss med både Zornmuseet och makarna Anders och Emmas hem, Zorngården. Vid ett besök hos Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs får vi veta mer om tillverkningen av dalahästar, som gjort området känt över hela världen, och i Rättvik tar vi givetvis chansen att vandra ut på den legendariska Långbryggan. Härliga och omväxlande upplevelser väntar oss!

Carl Larssons Sundborn
I Sundborn får vi en guidad rundvisning i familjen Larssons orörda hem, kallat Lilla Hyttnäs. I den här miljön tillverkade den folkkäre konstnären många av de älskade akvarellerna med familjen som modeller. Det är nästan så att man hör familjens åtta barn leka och stoja och känner doften av färg!

Dag 5: Falun - Malmö
Efter frukost tar vi farväl av Falun och påbörjar färden söderut. Vi stannar till vid Ornässtugan, känd från legenderna om Gustav Vasas äventyr i Dalarna. I denna historiska miljö och tillika byggnadsminne får vi se och höra om det som kanske har ägt rum… Vid lunchtid når vi Karlsborg, där Göta kanal flyter förbi, passar på att äta lunch och får en skymt av fästningen. Under eftermiddagen slår vi sedan följe med Vätterns västra strand och framåt 20-tiden siktar vi åter Malmö. Vi ses igen!

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
18/6BussFirst Hotel Grand, FalunMer än 85 595:-Boka
2/7BussFirst Hotel Grand, FalunMer än 85 395:-Boka
16/7BussFirst Hotel Grand, FalunMer än 85 295:-Boka
6/8BussFirst Hotel Grand, FalunMer än 85 295:-Boka
27/8BussFirst Hotel Grand, FalunMer än 85 495:-Boka

Information

I priset ingår
Resa i komfortbuss med Scandoramaguide, 4 övernattningar i dubbelrum, 4 frukostar, 1 middag, 4 utflykter

Tillval
Enkelrumstillägg 1 395:-

Bra att veta
Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning. Fri direktanslutning från 37 orter.

Utflykterna kan genomföras i annan ordning.

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt) 

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonalds E4:an syd kl.11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)
 

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

First Hotel Grand, Falun
First Hotel Grand, Falun
Trevligt hotell som delvis genomgick en renovering 2015 då det fick en design som till viss del inspirerats av Faluns kulturarv. Beläget i centrala Falun med promenadavstånd till den världsarvslistade...
Sista minuten
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Arlandafrån 10 995:-
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Kastrupfrån 10 995:-
3/2Jokkmokks Marknad från Arlandafrån 9 295:-
18/2Andalusien 22 dgr reseledare från Kastrup
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö