Skip to main content

Baltikum Runt

BUSSRESA - Litauen, Lettland, Estland - Rundresa - 9 dagar

Baltikum Runt
- Fascinerande historia i österled

De mångfacetterade huvudstäderna Vilnius, Riga och Tallinn bjuder på intressanta upplevelser. Härlig shopping i charmiga gränder. Litauisk middag i det roterande TV-tornet. Slott, medeltida murar, tinnar och torn upplever vi tillsammans på vår resa i Polen, Litauen, Lettland och Estland. Ta del av ett smörgåsbord av upplevelser i våra baltiska grannländer och polska Gdansk på denna härliga bussresa!


 

Boka nu med Öppet köp!

Du kan alltid avboka fram till 60 dagar före avresa.
Läs mer »
 

 

25 gäster ger medelbetyg 4,6 av 5

★ ★ ★ ★ ★

Snabba fakta!
  • En mycket omtyckt resa med det bästa av Baltikum!
  • Boende i de tre baltiska huvudstäderna Vilnius, Riga & Tallinn.
  • Missa inte utflykten Middag i TV-tornet där vi upplever Vilnius från ovan.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Öresundsbron mot Europa

Malmö - Koszalin: Avresa från Malmö på morgonen och färd genom danska Själland och färjeöverfarten Gedser-Rostock. Snart åker vi över polska gränsen och når ganska sent Hotel Gromada Arka i den medeltida småstaden Koszalin, ca 65 mil. Här äter vi middag tillsammans i hotellets restaurang.

Dag 2, söndag: Lunch i spännande Gdansk

Koszalin - Gizycko: I dag fortsätter vår resa genom det bördiga polska jordbrukslandskapet. Framåt lunch når vi Gdansk, en spännande stad som med sin 1 000-åriga historia stått som skådeplats för flera viktiga vändpunkter i Polens dramatiska historia. Här ser vi till att få något att äta och hinner även med en kortare stadspromenad i den omsorgsfullt restaurerade Gamla stan. Ytterligare några mil senare åker vår buss över floden Nogat och vi är inne i det som fram till 1945 var tyska Ostpreussen. Efter nästa rast ser vi hur Masuriens vägar smalnar alltmer och snart kommer vi fram till Gizycko och Hotel Europa som blir vårt hem för natten, ca 46 mil.

Dag 3, måndag: Mot Litauen

Gizycko - Vilnius: Efter frukost kan vi följa med till Varglyan där Hitler bodde 1941-1944 och ledde anfallet mot Sovjetunionen. Det ges möjlighet till lunch innan vi sedan sätter kurs mot gränsen till ­Litauen, det sydligaste och största av de tre baltiska länderna. Vår Scandoramaguide berättar om traktens öden och äventyr. Vi anländer till Vilnius och checkar in på Panorama Hotel, ca 32 mil.

Dag 4, tisdag: Kungliga Vilnius

Vilnius: På förmiddagen rekommenderas vår givande rundtur i Litauens kosmopolitiska huvudstad, kallad Nordens Jerusalem och de många kyrkornas stad! Efter lunch finns det även möjlighet att följa med på en utflykt till fascinerande Trakai, där borgen som är belägen på en ö påminner om områdets spännande historia. Det ges även lite egen tid att upptäcka utbudet hos försäljarna längs strandkanten.

Dag 5, onsdag: Mot Lettland

Vilnius - Riga: Innan vi lämnar Litauen ska vi i dag titta på en av landets främsta och märkligaste platser, Korsberget. På vår väg mot Riga kör vi först till kusten och besöker Lettlands populäraste semesterort Jurmala. Jurmala är egentligen samlingsnamnet för en rad olika småstäder utmed Rigabukten. Vi fortsätter sedan till Radisson Blu Daugava Hotel, vackert beläget intill floden i Riga, ca 37 mil.

Dag 6, torsdag: Upplev fantastiska Riga

Riga: Vill du lära känna Riga ska du följa med Scandoramaguiden på dagens stadspromenad. Då får du se de bästa bitarna av staden, får en inblick i historien och kan njuta av fantastisk arkitektur från många olika tidsepoker. Visste du förresten att Riga var Sveriges största stad på 1600-talet? Ett minne från den tiden är Svenskporten som vi beundrar under promenaden. Vi rekommenderar även utflykten till Sigulda och dess fantastiska landskap.

Dag 7, fredag: Mot Estland

Riga - Tallinn: I dag reser vi vidare norrut längs Östersjökusten och kommer snart in i Estland. Här besöker vi den lilla kuststaden Pärnu, som var en populär badort för oss svenskar på 1920- och 30-talet. Vi fortsätter sedan till Estlands huvudstad Tallinn där vi bor på Go Hotel Shnelli, ca 31 mil. Som sig bör börjar vi med en givande stadsrundtur. Efteråt rekommenderas en middag på Rådhusplatsen eller kanske vill du bara strosa runt på egen hand i vackra Tallinn.

Dag 8, lördag: Njut av Tallinn

Tallinn - ombordstigning: Efter frukost väntar nya äventyr. För den som vill beger vi oss till det vackra barockslottet Kadriorg med tillhörande konstmuseum. Tallink/Silja Lines färja till Stockholm avgår ca kl 18.00 och innan vi somnar i våra hytter ombord säger vi på återseende till Baltikum.

Dag 9, söndag: Genom Sverige

Landstigning i Stockholm - Malmö: Efter ett par timmars utsikt över skärgården anländer båten till Värtahamnen i Stockholm ca kl 10.15 och sedan tar vi oss snabbt söderut. Det blir ett trevligt lunchstopp längs vägen och vi fortsätter sedan de sista milen genom Småland och Skåne. Vi beräknas vara framme i Malmö ca kl 20.00, ca 62 mil. Resan kan även avslutas på andra orter i Sverige längs med E4:an.

2022 - Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Pris 2 340:-
(ordinarie pris 2 600:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

Stadspromenad i Gdansk

Gdansk är en gammal hamnstad med en historia förknippad med bland annat andra världskrigets inledande skede och Solidaritetsrörelsen på 1980-talet. Vi besöker Gamla stan och får veta mer om stadens öden.
Ingår i resans pris.

Varglyan - Hitlers högkvarter

Vi besöker Varglyan som var ett gömställe för de högst uppsatta nazisterna på östfronten. Härifrån planerades Nazitysklands invasion av och krigföring mot Sovjetunionen. Bunkrarna hittades av de allierade först 1945. Varglyan var en av de få platser där Adolf Hitler sägs ha känt sig riktigt säker. Trots det var det just här som det mest omfattande attentatet mot honom, operation Valkyria, genomfördes på sommaren 1944 och vi ser här resterna av Hitlers bunkrar.
Pris ca 295:-

Se Vilnius

Under rundturen, som vi till stora delar gör till fots, följer vi Vilnius utveckling längs stadsmuren. Vi bekantar oss med Petrus- och Pauluskyrkan med sina 4 000 stuckaturer, presidentpalatset, universitetet samt de små hantverksbutikerna i Gamla staden.
Pris ca 265:-

Trakai

Följ med till pittoreska Trakai som under Litauens storhetstid var dess huvudstad. På en ö i Gavlesjön ligger det vackra Trakaislottet om­givet av sin fästningsmur.
Pris ca 295:-

Middag i TV-tornet

I kväll avnjuter vi en middag med underbar utsikt, i en roterande restaurang, och upplever ­Vilnius från ovan. TV-tornet är också en minnes­plats över de litauer som stupade här under frigörelsen 1991.
Pris inkl middag med dryck ca 495:-

Lettlands metropol Riga

Vi upptäcker Riga, delvis till fots, den forna svenska stormaktstidens största stad. Stadens karaktär är en blandning av många kulturer kring Östersjön. Vi besöker Svenskporten, Karl den XI:s gymnasium och Pulvertornet.
Pris ca 265:-

Sigulda - Lettlands Schweiz

Följ med till nationalparken Sigulda som ligger öster om Riga, ett området omnämnt som Lettlands Schweiz. Här finns möjlighet att titta in i grottor och dricka källvatten. I dalen flyter floden Gauja och uppe på en höjd ligger det medeltida slottet Turaida med en modern skulpturpark. För de som orkar gå upp i det högsta ­tornet är utsikten över dalen imponerande.
Pris ca 435:-

Tallinn - en estnisk juvel

Vi går mest till fots i Tallinn och ser tydligt hur olika kulturer har lämnat spår efter sig. I övre Tallinn finner vi kungliga slottet, de tre försvarstornen och Domkyrkan från 1233. Nedre delen är borgarnas stadsdel och här ser vi rådhuset och det anrika apoteket från 1422.
Pris ca 265:-

Praktfulla Kadriorg

Denna del av Tallinn rymmer ett vackert 1700-tals barockslott med ett mindre konstmuseum. Området bjuder på en stor och vacker barockpark med trädgård, fontäner och damm samt presidentpalatset.
Pris ca 285:-

Resenärsbetyg

Betyg och recensioner

25 personer ger den här resan medelbetyget 4,6 av 5

★ ★ ★ ★

av

★ ★ ★ ★

Interessant, men kanskje litt tett program. Spesielt med hele utfluktspakken.

av

★ ★ ★ ★ ★

Bra hotell, fina utflykter o mycket bra guide!

av

★ ★ ★ ★ ★

Trevlig resa, kunnig guide, duktig chaufför, bekväm buss, bra hotell, intressanta utflykter även på fri fot. Rekommenderas verkligen!!!!!!

av

★ ★ ★ ★

Mycket intressant resa med en guide som var otroligt påläst o som gjorde resan till en upplevelse man sent glömmer...

av

★ ★ ★ ★ ★

Jag och min fru har gjort 4 bussresor med Scandorama och alla har varit fantastiska. 2014 Irland runt, 2015 fyra huvudstäder, 2016 Polen runt, 2017 Baltikum runt och 2018 blir det Skottland. Bra guider och chaufförer. Lagom långa dagsetapper. Tack!

av

★ ★ ★ ★ ★

-

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastisk guide som delade med sig av sina kunskaper om Baltländerna.

av

★ ★ ★ ★ ★

En mycket givande och intressant resa. Fick lära oss så mycket om dessa länder historia - nutid. God lokal mat. Guiden var mycket duktig och engagerad.

av

★ ★ ★

Oengagerad och ointresserad guide, (april 2018 ).

av

★ ★ ★ ★ ★

Otrolig engagerad o påläst guide. Gjorde resan till en 5- stjärnig med guldkant

av

★ ★ ★ ★

en mycket kunnig reseledare

av

★ ★ ★ ★ ★

-

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastiskt duktig guide! Bra planerad resan. Vi såg otroligt mycket och upplevde många underbara platser. Hotellen låg centralt så egna äventyr underlättades. Åker gärna denna resa en gång till. Trevliga medresenärer gjorde resan särskilt lyckad!

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastisk intressant historisk resa med en guide som kunde i stort allt om alla 4 länderna. Bra hotell som även hade perfekt läge. Tack

av

★ ★ ★ ★ ★

Helt underbar färdledare och även otroligt duktig chaufför

av

★ ★ ★ ★

Bra resa med kunnig gudie. Bra chaufför och trevlig samvaro med de andra resenärerna

av

★ ★ ★ ★ ★

Balticum Runt med buss våren 2018 var en resa med trevliga reskamrater. Till detta ska också läggas en kompetent guide från Borås, som pratade utan manus och en rolig och trafiksäker chaufför från Malmö. Guide och chaufför var ett bra team!

av

★ ★ ★

Guiden tog allmän information om landet endast på utflykterna. Han var oflexibel och mästrande. Var otrevlig om någon frågade om ngt extra. Gav ingen info alls till en eng. talande resenär. Vi var flera som som aldrig mer vill åka med honom.

av

★ ★ ★ ★ ★

En väldigt intressant resa, mycket tack vare en fantastisk reseledare vid namn Mats.

av

★ ★ ★ ★ ★

En fantastisk resa, bra upplägg, trevliga sevärdheter och en fantastisk guide (Mats)

av

★ ★ ★ ★ ★

givande resa

av

★ ★ ★ ★ ★

Mycket trevlig guide och chaufför mycket humor och skoj!

av

★ ★ ★ ★ ★

Bra resa med fantastisk guide

av

★ ★ ★ ★

Trevligt upplagd kunnig guide med stora kunskaper om alla resmål. Mycket intresserad av det geografiska området och sociala samvaron med oss resenärer

av

★ ★ ★ ★

En fullspäckad resa med en mycket kunnig reseledare. Fick hela tiden mycket spännande berättelser om nutid och dåtid. God mat på många ställen. En resa helt i min smak.

 

Klicka här för att lämna omdöme på din resa »

 

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
28/5BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 395:-Boka
25/6BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 395:-Boka
16/7BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 495:-Boka
6/8BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 395:-Boka
10/9BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 595:-Boka
24/9BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 295:-Boka
8/10BussPanorama Hotel, VilniusMer än 87 195:-Boka

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 7 övernattningar i dubbelrum
  • 1 övernattning i dubbelhytt
  • 7 frukostar (dag 2 - 8)
  • 2 middagar (dag 1 - 2)
  • Utflykten Stadspromenad i Gdansk


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Enkelrumstillägg 2 295:-

Tillägg för utsideshytt Tallinn - Stockholm 200:- per person.

Dag 5-7 bor vi på Radisson Blu Daugava Hotel i Riga istället för Tallink Hotel som beslutat stänga hotellet 2022 pga pandemin.

Avstigning (kostnadsfritt)

På hemvägen från Stockholm till Malmö kan du stiga av på följande platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Värtahamnen
Sillekrog, OKQ8 E4:an
Nyköping, Mc Donalds E4:an Syd
Norrköping, Max Norra Promenaden
Linköping, Circle K Tornby Nygårdsrondellen
Mjölby, Mc Donalds E4:an
Ödeshög, Östgötaporten Dinners
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop)
Ljungby, Ljungbystopp INGO
Helsingborg, Hamntorget

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Polsk Zloty (PLN)
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 3 - 5

Panorama Hotel, Vilnius
Panorama Hotel, Vilnius
Stort bekvämt hotell med promenadavstånd till Gamla stan i Vilnius. Hotellet: Hotellet byggdes 1965 och totalrenoverades senast 2006. På hotellet finns restaurang, bar, lobby samt butiker. Värdebox fi...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Hotel Gromada Arka, Koszalin
Hotel Gromada Arka, Koszalin
Komfortabelt övernattningshotell som består av en äldre och en nyare del. Här finns en restaurang med en liten bar och lounge med biljardbord. I lobbyn har man ibland utställningar av olika lokala kon...

Övernattning Dag 2 - 3

Hotel Europa, Gizycko
Hotel Europa, Gizycko
Modernt hotell med vackert läge direkt vid strandkanten i hjärtat av det masuriska sjölandskapet. Hotellet: Hotellet uppfördes 1991 och byggdes till 2001. Här finns restaurang, frukostmatsal, bar, lob...

Övernattning Dag 5 - 7

Radisson Blu Daugava Hotel, Riga
Radisson Blu Daugava Hotel, Riga
Stort mellanklasshotell beläget direkt vid floden med utsikt över Rigas vackra historiska stadskärna på motsatt sida av vattnet. Hotellet: På hotellet finns restaurang och lobbybar som bjuder på vacke...

Övernattning Dag 7 - 8

Go Hotel Shnelli, Tallinn
Go Hotel Shnelli, Tallinn
Modernt hotell med en okonstlad och enkel skandinavisk stil. Mycket centralt beläget vid Gamla stan endast en kort promenad från sevärdheter och shopping i den Unescoskyddade stadskärnan. Hotellet: Mo...

Övernattning Dag 8 - 9

Tallink / Silja Line: Tallinn-Stockholm
Tallink / Silja Line: Tallinn-Stockholm
Moderna och bekväma kryssningsfartyg med uppskattade restauranger och populär underhållning ombord. Hotellet: Rutten Stockholm-Tallinn trafikeras vanligtvis av fartygen Baltic Queen och Victoria I. Fa...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö