Skip to main content

Tysk vin- & ölresa

BUSSRESA - Tyskland - Vinresa, Rundresa - 7 dagar

Tysk vin- & ölresa
- Würzburg & Dresden i smakfull harmoni

Det forna furstbiskopsdömet Franken i norra Bayern och det insomnade kungadömet Sachsen längre österut påminner en hel del om varandra. Båda ståtar med välbevarade huvudstäder och praktfull historia. Dessutom utgör de varsitt kvalitetsvindistrikt och stoltserar med en månghundraårig ölbryggartradition. Slingrande floder, överdådig arkitektur, sömniga små vinbyar och levande sagoslott har de också gemensamt. Och tillsamman bildar de njutningarnas och skönhetens landskap som vi bjuds in till att upptäcka under en fantastisk resa!

 
Snabba fakta!
  • Vi bor centralt i både Würzburg och Dresden.
  • Utflykter med både vin- och ölprovningar i både Franken och Sachsen.
  • Därtill böljande vacker natur, historiska slott och borgar.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Äntligen på väg

Malmö - Göttingen: Vårt äventyr inleds på morgonen i Malmö. Här välkomnas vi av vår guide och snart är vi på väg över Öresundsbron mot Danmark. I Rödby väntar färjan och så småningom gör vi ett uppskattat uppehåll för lunch på en trevlig restaurang i norra Tyskland. Framåt seneftermiddagen rullar vår bekväma buss in i Göttingen där Hotel Astoria hälsar oss välkomna med en god middag, ca 62 mil.

Dag 2, söndag: Slottsparken i Werneck

Göttingen - Würzburg: Hotellets frukostbuffé blir en bra start på dagen och sedan fortsätter vi söderut. Längs med vägen stannar vi till i Werneck och njuter av den eleganta slottsparken. Strax efter lunch väntas vi anlända till Würzburg och under eftermiddagen checkar vi in på Mercure Hotel am Mainufer, alldeles i närheten av floden Main, ca 25 mil. Nu får vi möjlighet att utforska den historiska staden och tillika forna furstbiskopsdömet.

Dag 3, måndag: Würzburg i Franken

Franken: Würzburg ligger i den nordligaste delen av Bayern som kallas Franken. Området präglas av lokala traditioner, idylliska småstäder och här tillverkas både öl och vin av bästa sort! Würzburg anses vara en av Tysklands vackraste städer och panoramat från den gamla bron över floden Main mot fästningen Marienberg är storslaget. Den vita fästningen höjer sig ovanför grönskande vinodlingar på sluttningarna ner mot floden. Trots att Würzburg bombades under andra världskriget har många arkitektoniska pärlor återuppbyggts och i dag fängslar staden åter sina besökare med ett rikt arv av historiska sevärdheter. Ute på den kringliggande landsbygden avlöser de sömniga små vinbyarna varandra. Livet levs omsorgsfullt och i en behaglig takt där vinet och det som odlas på fälten tas om hand på bästa sätt. Frankens vita viner tillhör de främsta i Tyskland och är verkligen värda att upptäcka!

Dag 4, tisdag: Besök i Bamberg

Würzburg - Dresden: Efter frukost rullar vi österut för att bekanta oss med Frankens öltradition. Vi gör ett uppehåll i medeltidsstaden Bamberg som under trettioåriga kriget plågades av svenska trupper. I dag kommer vi däremot med fredliga avsikter för att provsmaka stadens omtalade rökta öl. Ett par erfarenheter rikare tar vi farväl av Bamberg och även Franken för att under eftermiddagen anlända till ännu en praktfull stad: Sachsens huvudstad Dresden. Liksom Würzburg har Dresden mycket omsorgsfullt restaurerats efter andra världskrigets förstörelse och i den gamla delen, Altstadt, ligger de spännande och intressanta byggnaderna sida vid sida. Efter incheckning på Ibis Hotels Zentrum får vi möjlighet att lära känna staden lite närmare, ca 37 mil.

Dag 5-6, onsdag - torsdag: Dresden i Sachsen

Sachsen: Nuförtiden är Sachsen namnet på ett av de förbundsländer, eller delstater, som utgör dagens Tyskland. Sachsen, tillsamman med Franken, utgör också två av de sammanlagt 13 vindistrikten som finns i Tyskland. Men Sachsen har också ett långt och omtumlande förflutet som både kurfurstendöme och självständigt kungarike. Dess historia är intimt förknippad med fursteätten Wettin som styrde över området från medeltiden och ända fram till början av nittonhundratalet. Under de senaste fem århundradena har Dresden utgjort det självklara navet i Sachsens politiska och kulturella liv, samtidigt som utvecklingen har gått framåt i en rasande takt sedan Tysklands återförening för trettio år sedan. Förutom kulturell prakt och glans finner vi god mat och lika god dryck här, för i omgivningarna runt Dresden finner vi både framgångsrika vinproducenter och ett av Tysklands mest kända bryggerier. Ett besök i dagens Sachsen är en resa tillbaka i tiden såväl som en titt in i framtiden!

Dag 7, fredag: Hemåt efter vin & öl

Dresden - Malmö: Efter frukost tar vi åter plats i bussen tillsammans med reskamrater och Scandoramaguide. Vi åker genom Tyskland och med färjan Rostock-Gedser till Danmark innan vi ankommer till Öresundsterminalen i Malmö ca kl 20.00, ca 62 mil.

2022 - Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Pris 2 295:-
(ordinarie pris 2 550:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

Stadsrundtur i Würzburg

Würzburg ståtar med en mängd historiska byggnader, bland annat det storslagna furstebiskopsresidenset i överflödande barockstil från 1700-talet och den drygt femhundra år gamla bron över Main, Alte Mainbrücke. Vi gör en fängslande rundtur i stadens äldsta delar och besöker även fästningen Marienberg på en höjd ovanför floden.
Pris ca 285:-

Vinprovning i Würzburg

För över fyrahundra år sedan skapade en av furstebiskoparna som styrde över Würzburg en inrättning som skulle sörja för samhällets gamla och sjuka. Detta sociala och humanitära engagemang var grunden till det som i dag anses vara en av Tysklands främsta och mest ansedda vinproducenter. I slottets källare, bland gångar med stora ekfat, får vi under en spännande vandring reda på mer om detta.
Pris ca 295:-

Franken med vingårdsbesök

Vindistriktet Franken breder ut sig längs floden Mains sluttningar. Här odlas druvor som ger friska och torra vita viner. De tappas traditionellt på en grön rundad och ganska platt flaska som kallas Bocksbeutel. Vi färdas genom ett varierande landskap som kännetecknas av både branta terrassodlingar och välskötta vinbyar. Hos en odlare tas vi emot och får reda på hur livet på en vingård går till. Givetvis får vi möjlighet att provsmaka och få inblick i tillverkningen.
Pris inkl lunch med dryck ca 495:-

Ölprovning i Bamberg

I Bamberg har man tillverkat öl i flera århundraden och än i dag ståtar staden med nästan ett dussin bryggerier. Den mest karaktäristiska sorten är Rauchbier, rököl på svenska, och på ett rustikt värdshus får vi möjlighet att bekanta oss med detta speciella öl.
Ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Dresden

Dresden utvecklades redan under medeltiden till en mäktig och betydelsefull stad men det var i början av 1700-talet som staden blev erkänd för sin skönhet. Vid ett bombanfall i februari 1945 sargades staden svårt men återuppbyggdes. I dag är Dresden en inbjudande stad, där gammalt och nytt lever i harmoni sida vid sida. Vår kunnige guide inspirerar oss när vi får veta mer om historien kring stadens många imponerande byggnadsverk, som exempelvis Semperoperan, Zwinger och Frauenkirche.
Pris ca 285:-

Slottsafton med vinprovning & middag

I trakterna kring Dresden ligger många eleganta slott och på ett av de mest ansedda gör vi ett besök. Inramad av terrasserade vinsluttningar och välansade grönytor provar vi några av domänens viner och njuter av den vackra miljön. Vi rundar av kvällen med en välkomponerad middag som tar fasta på traktens råvaror avseende såväl mat som dryck.
Pris inkl middag med dryck ca 695:-

Sachsen med slott samt öl- & vinprovning

Den respektingivande medeltida borgen Klippenstein tronar uppe på en klippa och bjuder på både vidsträckt utsikt och spännande historia. I staden Radeberg, belägen knappt två mil nordost om Dresden, brygger man ölet Radeberger som är en dryck med stolta anor. Vi hälsar på i stadens välkända bryggeri och får följa med på en intressant vandring. Utmed floden Elbes slingrande lopp löper den 60 km långa Sächsische Weinstrasse. På de solvarma sluttningarna har vinrankor vuxit sedan 1100-talet. Tillsammans med ett och annat vinslott bildar vingårdarna ett bedövande vackert landskap. Detta är ett av Tysklands minsta vindistrikt med viner som på senare år uppmärksammats allt mer. Givetvis gästar vi en odlare för att bekanta oss ytterligare med det lokala vinutbudet.
Pris ca 495 :-

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
29/10BussMercure Hotel am Mainufer, WürzburgInga tillgängliga platser5 595:-Inga tillgängliga platser

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 6 övernattningar i dubbelrum
  • 6 frukostar (dag 2 - 7)
  • 1 middag (dag 1)
  • Utflykten Ölprovning i Bamberg


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Enkelrumstillägg 1 895:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 4

Mercure Hotel am Mainufer, Würzburg
Mercure Hotel am Mainufer, Würzburg
Modernt och komfortabelt hotell av god tysk standard. Ypperligt läge vid floden Main endast en kort promenad från Gamla stan. Hotellet: Bekvämt hotell som blev totalrenoverat senast 2012. Här finns fr...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Hotel Astoria, Göttingen
Hotel Astoria, Göttingen
Bekvämt och trevligt mellanklasshotell med en ljus och välkomande atmosfär. När du trätt in genom hotellentrén med glastak möts du av den ljusa lobbyn som är modernt inredd med trevliga sittgrupper me...

Övernattning Dag 4 - 7

Ibis Hotels Zentrum, Dresden
Ibis Hotels Zentrum, Dresden
Bekvämt stadshotell med mycket centralt läge som består av två höghuskroppar som förenas av en shoppingarkad. Hotellet byggdes under DDR-tiden i slutet av 60-talet vilket till viss del gör sig påmint...
Sista minuten
29/10Alsace med Colmar, Hotel Primo Colmar Centrefrån 5 495:-
29/10Paris, Hotel Victoriafrån 6 595:-
29/10Alsace med Colmar, Paul & Pia Welcome Home Hotelfrån 6 595:-
29/10Wienfrån 6 795:-
29/10Londonfrån 7 495:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö