Telefon 040-600 00 00   Måndag till fredag kl. 9-13

Hållbart resande

Turistbuss skonar miljön mest!

Välj en klimatsmart semester – en bussrundresa med oss!

Visste du att turistbussen är det mest miljövänliga sättet att resa på? Genom att resa tillsammans minskar utsläppen per person.
 

Våra bussar är i den högsta miljöklassen, Euro 6, och vi kör dessutom på fossilfritt, förnybart drivmedel!

 

kg Co2/100 personkilometer
Källa Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar

Turistbuss skonar miljön mest!

Mätningen avser euro 6 motor i buss och för tåg ett genomsnitt av europeiska tågresor. Turistbussar har mindre utsläpp än något annat fordon vid genomsnittlig beläggning. Källa: Svenska turistbussföretagen, ministeriet för miljö i Tyskland, EU European Environmental Agency, RDA och Ecopar

Att resa med buss är ett fantastiskt sätt att upptäcka och komma närmare nya länder och regioner. Givetvis reser du i förstklassig komfort hela vägen från Sverige och tillbaka i våra moderna komfortbussar. Våra erfarna chaufförer ser till att körningen blir trygg och avkopplande och din Scandoramaguide förgyller reseupplevelsen och ger synintrycken extra liv. Vi tar hand om allt det praktiska, det enda du behöver fokusera på är att njuta av resan. Vill du, kan du dessutom smidigt ta bussen till bussen. Våra anslutningsbussar går från 37 olika svenska orter till vår moderna avreseterminal Öresundsterminalen, utanför Malmö.

Välj mellan många olika bussresor - Rundresor, Storstäder, Weekendresor, Vandringsresor och Vinresor – alltid med Scandoramaguide!


Klicka här för att komma till våra bussresor »


Res hållbart med Scandorama

I över 42 år har vi på Scandorama anordnat upplevelserika resor med buss. Att åka på semester med buss är ett av de mest klimatsmarta sätten du kan resa på då utsläppen per person minskar genom att åka kollektivt (se statistik från Svenska turistbussföretagen här ovan).

För oss är det viktigt att kunna erbjuda så miljövänliga semester- och upplevelseresor med buss i Europa som möjligt. Därför använder vi oss endast av bussar med högsta miljöklass, Euro 6. Den 1/6-2019 tog vi ett viktigt steg i vårt miljöarbete genom att i största möjligaste mån köra våra bussar på det fossilfria bränslet HVO. HVO är gjort på 100% förnybara råvaror och kan minska koldioxidutsläppen med upp till 90%. Med denna satsning tar vi ett stort steg i vårt arbete för hållbart resande. 

Med vårt anslutningsnät kan du dessutom istället för att ta bilen, bli upphämtad på 37 orter runt om i Sverige och åka kollektivt och klimatsmart till resans startpunkt på Öresundsterminalen i Malmö. Med ett miljövänligt bränsle blir fördelarna för klimatet ännu större. En fulltankad buss har en räckvidd på ca 200 mil. Det innebär att på många av resorna räcker bränslet hela vägen från Malmö ut i Europa och tillbaka. På längre resor tankas i möjligaste mån på stationer med ett gångbart biodrivmedel.

För att även aktivt bidra till att minska vårt klimatavtryck med flyg tittar vi nu på organisationer att samarbeta med kring klimatkompensation och kommer inom en snar framtid att presentera detta.

Vårt miljöarbete – en sammanfattning:

• HVO som drivmedel i bussarna i största möjliga mån
• Euro 6-klassade bussar
• Fordonstvättar utrustade med den senaste tekniken och tvättmedel som uppfyller Kemikaliesvepets miljökrav
• Kontinuerlig utbildning av förarna i eco-driving och hållbarhet
• Källsortering på samtliga bussar

Om HVO:

HVO står för Hydrerad Vegetabilisk Olja och är ett förnybart drivmedel som kan ersätta diesel i dieselmotorer men släpper inte ut någon fossil koldioxid i atmosfären. HVO framställs genom att 100 procent förnybara råvaror, som växt- och djurfetter, processas med vätgas under inverkan av en katalysator vilket skapar kolvätekedjor som är identiska med dieselolja. Minskningen av växthusgasutsläpp beror på vilka råvaror som används och blir mellan 50 till 90 procent jämfört med traditionell vanlig diesel.

https://www.okq8.se/pa-stationen/drivmedel/diesel/diesel-bio-hvo/

https://teknikensvarld.se/hvo100-raddaren-i-dieselnoden/

https://spbi.se/uppslagsverk/fakta/drivmedel/fornybara-drivmedel/hvo-hydrogenated-vegetable-oil/


Klicka här för att komma till våra bussresor »
 


Frågor och svar - Turistbussens klimatpåverkan

Hur mycket påverkar en bussemester klimatet?

Bussar är det fordonsslag där förnybara drivmedel fått störst genomslag. Räknas kollektivtrafiken in går 80 procent på förnybara drivmedel. En långfärdsbuss på icke-förnybart drivmedel släpper ut 27 g CO2 per personkilometer medan en buss som körs på 100 procent RME, biodiesel, endast släpper ut 14 g CO2 per person och kilometer. Körs den på HVO blir utsläppen endast 4 g CO2 per personkilometer. Siffrorna beräknas på långfärdsbuss av typen Euro V med katalysator. I dag är nästan alla långfärdsbussar av miljöklass Euro VI som ger upphov till lägre utsläpp vad som anges ovan.

Vilka drivmedel kan turistbussar kan gå på?

Svenska turistbussar körs främst på HVO, RME och diesel.

HVO står för Hydrogenated Vegetable Oil och är ett förnybart drivmedel som kan blandas i diesel eller helt ersätta diesel i dieselmotorer. Det är vegetabilisk olja eller animaliska fetter som processats med vätgas för att kunna användas i dieselmotorer. HVO släpper ut 86 procent mindre CO2 än diesel . Under de senaste åren har mängderna HVO på den svenska marknaden fördubblats varje år och HVO är nu det tredje största drivmedlet efter diesel och bensin.

RME kallas också biodiesel. Det görs av rapsolja och kan användas i vissa dieselmotorer. Förkortningen RME står för rapsmetylester. Med RME minskar utsläppen med 50 procent jämfört med diesel.

Hur mycket drivmedel drar en turistbuss?

Den genomsnittliga turistbussen drar 2,5 liter per mil. Med i genomsnitt 40 passagerare betyder det 0,0625 liter eller 6,25 cl bränsle per passagerare och mil. Hur många resenärer får plats i en buss? En normalstor turistbuss har cirka 50 platser. Den genomsnittliga beläggningsgraden på svenska turistbussar är 40 personer eller 80 procent enligt Sveriges Bussföretag.

augean

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter och tips från vår resevärld.