Skip to main content

Volgakryssning från Moskva till Kaspiska havet ✈

FLYGRESA - Ryssland - Flodkryssning, Rundresa buss & flyg - 13 dagar

Volgakryssning - Från Moskva till Kaspiska havet

Följ med på en klassisk kryssning på Europas längsta flod i kontrastrika Ryssland! Under resan gör vi stopp i majestätiska städer och på historiska platser. Det vankas härliga naturupplevelser och avkoppling när vi kryssar fram på floden. I resans pris ingår helpension på MS Rossia, alla utflykter och aktiviteter ombord.


 

Boka nu med Öppet köp!

Du kan alltid avboka fram till 90 dagar före avresa.
Läs mer »
 

 

  Se alla bilder från resan på vår instagram - Klicka här »

Snabba fakta!
 • Storslagna naturvyer, små byar och pampiga storstäder!
 • Kultur, natur och historia i en perfekt kombination.
 • Besök i Moskva - en av Europas största städer!

2022 - Dagsprogram

Dag 1, tisdag: Mot Moskva

Flyg till Moskva - ombordstigning i Moskva: Vi stiger på vårt flyg från Skandinavien till Europas största stad, Moskva. Under kvällen landar vi i tolvmiljonersstaden och möter vår Scandoramaguide som visar oss till bussen för färd till flodkryssningsfartyget MS Rossia som blir vårt hem de nästkommande 11 nätterna. Här möts vi av besättningen som visar oss till våra hytter. Vi får tid att bekanta oss med fartyget innan en god middag väntar. Vid middagen får vi höra mer om den spännande resa vi har framför oss där vi ska få uppleva det bästa Ryssland har att erbjuda!

Dag 2-3, onsdag - torsdag: Kreml, Röda Torget & Bolsjojteatern

Moskva: Vi befinner oss i en stad som lockar många men trots det är de svenska besökarna få. I staden hittar vi vackra byggnader, breda boulevarder, ståtliga palats och en livlig miljö. Under vår vistelse här får vi bland annat följa med på en tur till maktens centrum Kreml. Vi gör också en rundtur där vi ser stadens mest kända sevärdheter som Bolsjojteatern, Vasilijkatedralen och Röda torget. Vi får också tid att på egen hand utforska lite av staden - kanske lockar en shoppingtur på det anrika köpcentret GUM eller en tur i vad som brukar kallas för världens vackraste tunnelbana? Under onsdagseftermiddagen lättar fartyget ankar och vi seglar i sakta mak på Moskvafloden som leder ut till den mäktiga floden Volga som ska ta oss hela vägen till Kaspiska havet.

Dag 4, fredag: Pärlan Uglitj

Uglitj: Vi byter storstadspulsen i Moskva mot den lilla pärlan Uglitj. Denna anrika småstad grundades redan år 1148 och är mycket älskad av ryssarna. Under en stadspromenad tar vi del av atmosfären samtidigt som vi ser på sevärdheter som katedralen. Vi får dessutom lite tid på egen hand innan vi går ombord på fartyget igen för vidare färd.

Dag 5, lördag: Historiska Jaroslavl

Jaroslavl: Stadens pittoreska gamla centrum är något vi inte får missa! Staden är både välbevarad, gammal och vacker och har därför hamnat på Unescos världsarvslista. Under vår stadsrundtur färdas vi både med buss och till fots och får bland annat se Profeten Elias kyrka och stadens berömda kloster.

Dag 6, söndag: Nizjnij Novgorod

Nizjnij Novgorod: Färden går i dag vidare mot Nizjnij Novgorod, Rysslands femte största stad. Vi åker på en rundtur i staden, som ligger vid sammanflödet av floderna Volga och Oka, och besöker bland annat stadens fästning inne i centrum. Staden fungerar som administrativt centrum för Volgaregionen och hette fram till 1990 Gorkij, efter den ryska författaren Maksim Gorkij.

Dag 7, måndag: Kazan - Tatarernas huvudstad

Kazan: Vi har nu nått fram till Kazan som är ungefär lika stor som Stockholm. Kazan är huvudstad i den ryska republiken Tatarstan och fungerar som centrum för Volgatatarerna som utgör en majoritet av invånarna i republiken. Här talar man utöver ryska även tatariska, ett språk besläktat med bland annat turkiskan. Till skillnad från grannregionerna är majoriteten av invånarna här muslimer och under vår stadsrundtur kommer vi märka att staden skiljer sig åt från många andra i regionen. Vi ser bland annat Söyembikätornet, Kul Sharifmoskén och Peter- och Pauluskatedralen. Dessutom får vi provsmaka traditionella tatariska sötsaker! När vi lättar ankar kryssar vi mot Volgas bredaste passage - Kujbysjevreservoaren. Denna reservoar är världens tredje största konstgjorda sjö med en längd på 500 kilometer och bredd på 35 kilometer!

Dag 8, tisdag: Samara

Samara: I dag ankommer vi Samara som är en av Rysslands mest betydande industristäder på grund av de rika oljekällorna i närheten. Staden var fram till Sovjetunionens fall känd under namnet Kujbysjev efter den sovjetiske politikern Valerian Kujbysjev. Staden var stängd för utländska besökare fram till Sovjets fall i början på 1990-talet - troligtvis eftersom det var här en stor del av landets missiler förvarades. 

Dag 9, onsdag: Volgatyskarnas Saratov

Saratov: I dag når vi staden Saratov som med sina cirka 800 000 invånare är landets 16:e största stad. Området kring Saratov var hem för en relativt stor tysktalande befolkning - volgatyskarna som bott i området sedan 1700-talet. Efter andra världskriget deporterades en stor del av volgatyskarna till Sibirien och många andra flydde utomlands. I dag bor det cirka 12 000 volgatyskar kvar omkring Saratov. Under vår utflykt i staden får vi se många av stadens vackra byggnader som överlevt sedan tiden före kommunismen. 

Dag 10, torsdag: Stridsfrontens Stalingrad

Volgograd: Vårt fartyg stannar till i miljonstaden Volgograd, kanske mer känd under sitt tidigare namn - Stalingrad. Här utkämpades ett av de blodigaste slagen under hela andra världskriget och i princip hela staden jämnades med marken. Staden blev dock den vändande punkten under den tyska invasionen av Sovjet. Stora delar av vår rundtur har fokus på slaget och vi får veta mer om striderna som utkämpades här. Vi får bland annat se statyn Fosterlandet kallar som när den invigdes på 1960-talet var världens största staty - totalt 85 meter hög!

Dag 11, fredag: Astrachan

Astrachan: Under förmiddagen avverkar vi de sista milen på floden Volga. Färden tar oss bland annat en liten bit genom den buddhistiska regionen Kalmuckien innan vi under eftermiddagen når vårt slutmål Astrachan, belägen vid Volgadeltat i närheten av Kaspiska havet. Astrachan är ungefär 1 000 år gammal och bjuder på mycket spännande historia - bland annat har staden varit en del av Gyllene horden, den mongolstam som erövrade stora delar av östra Europa. 1556 erövrade Ivan den förskräcklige staden och sedan dess har den varit en del av olika ryska stater. Härifrån kommer också den världsberömda ryska kaviaren som vi ges möjlighet att inhandla under vår stadsrundtur!

Dag 12, lördag: Farväl till flodlivet

Landstigning i Astrachan: I dag lämnar vi för sista gången MS Rossia och tar farväl av fartygets personal. Vi ser framemot en sista dag i Astrachan innan vi tar in på Azimut Hotel som står redo med sköna sängar.

Dag 13, söndag: Tillbaka mot Skandinavien

Flyg från Astrachan: Vi checkar ut och snart stiger vi ombord på vårt flyg som tar oss tillbaka till Skandinavien. Resan har nu nått sitt slut men minnena lever för evigt kvar!

2022 - Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Kreml - Moskvas hjärta

Mitt i centrum av Moskva ligger Kreml - stadens och landets kanske mest betydelsefulla plats. Från detta befästa byggnadskomplex har omkringliggande områden styrts sedan 1300-talet. Här hittar vi regeringsbyggnader, vackra katedraler, stora kanoner och sätet för Rysslands president. Vår guide visar oss runt i området kring maktens centrum. 
Ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Moskva

Vi gör en fascinerande stadsrundtur i praktfulla Moskva. Vi insuper storstadsatmosfären bland boulevarderna, monumenten och folkmyllret. Självklart får vi bland annat se Bolsjojteatern, Röda Torget och Vasilijkatedralen.
Ingår i resans pris.

Uglitj

Vi besöker den idylliska lilla staden Uglitj och vår guide berättar den sorgliga historien om den unge Tsarevitj Dmitrij. Vi beskådar den unika kyrkan och får dessutom tid att botanisera i stadens butiker. Kanske handlar vi hem något fint konsthantverk?
Ingår i resans pris.

Jaroslavl

I dag ägnar vi staden Jaroslavl ett besök. Stadens centrum är ett av Rysslands bäst bevarade vilket gjort att hela centrum hamnat på Unescos världsarvslista. Vi färdas med buss samt promenerar för att se så mycket som möjligt av staden.
Ingår i resans pris.

Nizjnij Novgorod

Nizjnij Novgorod är med sina drygt 1,2 miljoner invånare landet Rysslands femte största stad och hette fram till Sovjetunionens fall Gorkij, efter författaren Maksim Gorkij som kommer härifrån. Under vår rundtur i staden ser vi bland annat Chkalovtrapporna, Alexander Nevskijkatedralen, teatern, den vackra bankbyggnaden och Bolsjaja Pokrovskaja, stadens huvudgata.
Ingår i resans pris.

Kazan - Tatarernas huvudstad

Miljonstaden Kazan skiljer sig ganska markant från andra städer vi hittills besökt. Majoriteten av stadens invånare är muslimer och mitt i staden hittar vi därför bland annat en stor moské med vackert blått tak. Staden har också ett eget Kreml, en fästning som staden tidigare styrts från. Kazans Kreml hamnade år 2000 på Unescos världsarvslista och är en av stadens största sevärdheter. Vi ser också Söyembikätornet, uppkallat efter Kazans regent under mitten av 1500-talet. Legenden säger att Ivan den förskräcklige ville gifta sig med henne och därför byggde detta torn. När hon gick upp i det och tittade på utsikten blev hon så överväldigad över hur vacker staden var att hon valde att hellre hoppa mot sin död än att lämna staden.
Ingår i resans pris.

Samara

Under vår rundtur i Samara får vi se flera sidor av staden - klassiska byggnader möter sovjetiska fabrikskomplex och nya moderna byggnader. Staden var under Sovjettiden hem åt en stor del av landets missilförsvar och var därför förbjuden att besöka för utlänningar fram till Sovjetunionens fall. I dag är staden en stor industristad och här tillverkas bland annat satelliter, delar till rymdfarkoster och motorer. 
Ingår i resans pris.

Volgatyskarnas Saratov

Vi gör en gemensam rundtur i Saratov som tidigare varit hem åt volgatyskarna, etniska tyskar som bott här sedan 1700-talet. Vad som gör staden extra speciell är att den byggdes upp på bara några få dagar! De flesta träbyggnaderna från den tiden byggdes upp norr om staden och skickades sedan i delar längs med Volga för att sedan snabbt byggas upp som försvar mot mongoliska horder.
Ingår i resans pris.

Stridsfrontens Stalingrad

I Stalingrad, som numera heter Volgograd, utkämpades det kanske blodigaste slaget i världshistorien, med nära två miljoner offer. Under vår rundtur i staden får vi se flera av de viktiga platserna från andra världskriget - bland annat monumentet Mamajev Kurgan som vid när det byggdes var det högsta fristående monumentet i världen med sina 85 meter.
Ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Astrachan

Astrachan är en gammal stad med intressant historia. Genom århundradena har den varit huvudstad i en självstyrande judisk stat, en del av det mongoliska väldet, styrts av kosackerna samt varit Rysslands språngbräda för kolonialiseringen av Centralasien och Kaukasus. I centrum hittar vi bland annat Astrachans Kreml - en fästning byggd på 1500- och 1600-talet med stenar från Sarai, huvudstaden för den mongoliska Gyllene horden. En spännande stad på korsvägarna mellan öst och väst!
Ingår i resans pris.

Visum

För denna resa krävs det visum för svenska och norska medborgare. Ifall du är medborgare i annat land rekommenderar vi dig att kontakta Rysslands ambassad för att ta reda på ifall även du behöver visum. Visum kan sökas i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på ryska centret för viseringsansökningar.

För att få visum till Ryssland krävs följande handlingar vid ansökningsprocessen:

• Pass, giltigt minst 6 månader efter hemresa samt minst två tomma sidor.
• Inbjudan från rysk turistorganisation (detta fås genom att kontakta Scandorama efter bokning av resa)
• Ifyllt visumformulär, undertecknat av den ansökande
• Färgfoto av dig i storlek 3,5x4,5 cm
• Ditt pass i original
• Reseförsäkringsbrev på engelska. Kontakta din hemförsäkring och be om ett så kallat ”Rysslandsbrev”.
• För personer som söker visum i Köpenhamn krävs även fingeravtryck.

Ytterligare specificering av de olika punkterna ovan samt mer information om visumprocessen går att hitta på https://interlinkservice.world/sweden/se samt https://ifs-denmark.com/ beroende på från vilket land du söker visum. Om du bor långt från visumcentren i Stockholm/Göteborg/Köpenhamn går det också att skicka ansökan postledes med rekommenderad post till något av de svenska visumcentren. Information om hur du går tillväga finns på hemsidan i länken ovan.

Rysk visumansökan -steg för steg »

Information för visuminbjudan

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
20/9ArlandaMS RossiaMer än 824 995:-Boka
20/9KastrupMS RossiaMer än 824 995:-Boka
20/9LandvetterMS RossiaInga tillgängliga platser24 995:-Inga tillgängliga platser
20/9GardermoenMS RossiaMer än 824 995:-Boka

Information

Allt detta ingår

 • Flyg till Moskva samt hem från Astrachan
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - kryssningsfartyget t/r
 • Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide i samband med utflykterna
 • 1 övernattning i dubbelrum
 • 11 övernattningar i dubbelhytt
 • 12 frukostar (dag 2 - 13)
 • 10 luncher (dag 2 - 11)
 • 12 middagar (dag 1 - 12)


Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Det är brukligt att visa uppskattning för båtens besättning genom att lämna dricks. Vi rekommenderar ca 110 Euro per dubbelhytt. Detta är givetvis frivilligt.

Ändrat vattenstånd kan komma att innebära ändrad resrutt.

Enkelrumstillägg 12 295:-

Tillägg för hytt på mellandäck med balkong 1 100:- per person
Tillägg för hytt på övre däck med balkong 2 200:- per person
 

E-visum till Ryssland

Nordiska medborgare kan besöka Ryssland genom att ansöka om ett e-visum.

Visumtjänsten tar cirka fyra kalenderdagar. Ungefärlig kostnad 50 USD för utfärdande av visum.

Du söker e-visumet på egen hand via denna sida:
https://evisa.kdmid.ru/

 • Visumet kan sökas tidigast 40 dagar innan ankomst till Ryssland och senast 4 dagar innan ankomst.
 • Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst från Ryssland och ha tomma sidor för stämplar.
 • Om ditt namn innehåller Å, Ä eller Ö, skriver du istället ut det så som det står skrivet längst ner på den maskinläsbar raden i ditt pass (Å blir AA, Ä blir AE, Ö blir OE).
 • För övriga nationaliteter rekommenderar vi dig att kontakta Rysslands ambassad eller konsulat för att se vad som gäller i just ditt fall.

Innan du åker till Ryssland måste du också skaffa ett så kallat ”Rysslandsbrev” från ditt försäkringsbolag, som visar att du har försäkring som täcker din resa. Kontakta ditt försäkringsbolag via telefon eller mail så kan de hjälpa dig med detta.

Vi rekommenderar dig att söka e-visumet tidigast möjligt, det vill säga 40 dagar innan avresa.

Ändrat vattenstånd kan komma att innebära ändrad resrutt.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Ryska Rubel (RUB)
 

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 1 - 12

MS Rossia
MS Rossia
Komfortabelt flodkryssningsfartyg byggt i Tyskland 1978 och totalrenoverat senast 2007. Avkopplande och trevlig miljö där du kan sitta och njuta medan naturen och sevärdheterna på floden Volga passera...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 12 - 13

Azimut Hotel, Astrachan
Azimut Hotel, Astrachan
Bekvämt och delvis renoverat mellanklasshotell med vackert läge direkt vid floden Volga. Hotellet har en fräsch och modernt inredd lobbylounge med bar och utsikt över floden. Varma sommarkvällar visas...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö