Skip to main content

Vinfest i Bardolino med Amarone & Barolo ✈

Avresa: 3/10 - 8/10 från Arlanda

 
 

Vinfest i Bardolino med Amarone & Barolo

Följ med på en unik vinfestresa i norra Italien. Kärlekens vin "Amarone" och den mystiska Barolo två fantastiska viner som är kända över hela världen. Dessa komplexa och fylliga viner passar perfekt till det norra Italienska köket. Mellan upplevelsen av dessa underbara viner njuter vi av erkänt genuina och kulinariska middagar på vår vingård Costa Degli Ulivi i Valpolicella och Hotel Lis i staden Asti i Piemonte. På resan mellan dessa två pärlor passar vi på att bekanta oss med fler gastronomiska höjdpunkter som tryffeln, parmaskinkan, parmesanosten och mycket mer. En resa för den som älskar såväl mat och vin som möte med det lokala norditalienska livet och den vackra naturen.

Dagsprogram

Dag 1: Mot det italienska äventyret

Efter ankomst till Milanos flygplats färdas vi österut mot Verona. På vägen dit passar vi på att göra vår första upptäcktsfärd av vad norra Italien har att erbjuda genom att besöka vinområdet Franciacorta. Vi besöker Agriturismo Al Rocol, en härlig vingård i mitten av Franciacorta, förvaltad av de senaste arvingarna av Castellini-familjen, Gianluigi och hans syster Francesca. Det producerar runda och fina viner med ett speciellt öga för den italienska versionen av champagne "Spumante BRUT", grappa, olivolja och läckra kastanj honung, olika blommor och akacia. Vi får smaka på det lokala köket genom en lätt lunch i kombination med några av deras viner som serveras i vackra omgivningar. Därefter fortsätter vi vår resa till Verona och vinområdet Valpolicella där vårt hotell ligger. Det finns nu möjlighet till avkoppling och varför inte en promenad i de vackra omgivningarna?

Dag 2: Festa dell’uva e del vino – Vinfesten i Bardolino startar

Efter frukost tar vi oss till Gardasjöns strandkant och till Bardolino där den stora festen startar. Staden är nu smyckad med vinbodar, vinrankor, vindruvor och människor iklädda medeltidskläder och med redskap från medeltiden som blandas med lokalbefolkningen och stadens besökare. Nu är det fest i byn, njut av ett äkta skådespel med historia och tradition! Trots tidig timme och innan lunch flödar vinet friskt och det provsmakas i varje hörn.

Efter lunch på egen hand, under sen eftermiddag, lämnar vi Bardolino bakom oss för att ge oss ut på en scenisk färd i Valpolicelladalen där Amarone- och Ripassovinerna kommer ifrån. Områden Valpolicella hade många kända villor daterade tillbaka till det romerska riket. Området är känt för sina böljande kullar, lite som det kanske mer kända Toscana, vilket utgör villkoren för det perfekta vinet, med stora skillnader i dag- och nattemperaturer. Solsken på dagen och friska svala vindar under natten, vilket är viktiga förhållanden under de viktigaste månaderna juli och augusti för utveckling av socker och vinsyra i druvorna. Ett underart landskap öppnar upp sig för oss och det blir garanterat några härliga fotostopp under färden.

Vi gör också ett besök på ytterligare en vingård, självklart med provsmakning av gårdens produkter innan vi styr hemåt mot vår egen lilla vingård. En härlig dag som väldigt mycket går i vinets tecken precis som sig bör under denna tid på året i detta område öster om Gardasjön. Middag avnjutes tillsamman under kvällen och kanske blir det en lokal ”digestivo” (matsmältare) efter maten i form av den kända grappa som också produceras i detta område?

Dag 3: Verona

Efter frukost bär det iväg till nästa äventyr. Blott 20 minuter från vårt hotell ligger den underbara staden Verona, av många säkert förknippad med Romeo och Julia. När vi kommer fram blir det en guidad stadsvandring som ska visa oss staden många sevärdheter. Vi passerar den Romerska amfiteatern som under sommaren blir en av världens kändaste operascen med plats för 25000 åskådare samtidigt. Vi ser på gamla romerska utgrävningar med bågar, arkader och kolonner, Julias hus med sin mycket kända balkong i samband med Shakespeares "Romeo and Juliet", "Scala-gravarna, Piazza dei Signori, Lords Square och Piazza Erbe, det äldsta antika torget i Verona och stadens Forum under det romerska imperiet. Detta torg valdes nyligen till den mest älskade italienska piazzan.

Vid lunchtid styr vi mot en genuin vinbar i staden precis bakom Piazza Bra där den stora romerska arenan finns. I avslappnad miljö får vi möta och avsmaka det lokala köket. Efter stadsvandringen finns det sen tid att på egen hand strosa runt bland staden gränder, gator och sevärdheter eller kanske bara slå sig ner på en av de många uteserveringarna och njuta av det lokala folklivet. På eftermiddagen återvänder vi till vår vingård och kan i underbar miljö koppla av och invänta kvällen middag.

Dag 4: Valpolicella och Piemonte

Vi styr nu färden västerut igen, mot Piemonte och vinområdet Barolo men vi ska passa på att få med oss en liten gastronomisk upplevelse på vägen dit. Vår resa startar söder ut över Po-slätten, ett åtta mil brett område som omsluter floden Po och har blivet ett av Italiens största agrikulturcentra. Vi kommer i regionen Emilia Romagna nära Parma var den så kallade "Crudo di Parma", av oss kallad Parma-skinka och den torra lagrade osten "Parmigiano Reggiano", som kallas Parmesanost. Vi besöker en producent av båda dessa produkter där vi kommer att introduceras i produktionen av dessa världskända produkter. Efter visningen bjuds vi till bords och vi får smaka både skinka och ost.

Efter detta välsmakande besök fortsätter resan vi kommer fram till Asti i hjärtat av Barolo där vårt hotell de två sista nätterna ligger. Asti är en liten charmig stad med drygt 75000 invånare med historia från tiden långt innan romerska riket. Staden och områdets starkaste period var under 11- och 1200-talet då man här präglade sina egna mynt. Idag känt för sina gormandiska produkter som Barolovinerna, den sötare Asti Spumante, tryffeln och mycket mera. Vi checkar in på Hotel Lis och får ikväll avnjuta en lokal middag från annan dela av det härliga Norditalien.

Dag 5: Tryffeljakt och Baroloprovning

Vi intar frukost på morgonen för att förbereda oss att ta oss ut i omgivningens skogar och gå på jakt. Det blir inte vilken jakt som helst, även om jakten bedrivs med hundar och faktiskt ibland grisar, utan jakten på tryffel. Idag ska vi få träffa Gianni som arbetar på universitetet för tryffelhundar, där vi träffar hans egen hund Lila. När det finns ett universitet för dessa hundar så förstår man hur viktigt detta så kallade svarta guld är i dessa trakter. Gianni förklarar om olika varianter av tryffel och ger oss en snabb bild av hur man hittar dessa läckra svampar. Sedan går vi tillsammans med Gianni och Lila in i fälten och skogen och tillsammans med Lila jagar vi de berömda läckra tryfflarna som gömmer sig där i jorden. När dagen området är rensat på tryffel får vi ett mycket välförtjänt besök på en lokal vingård för ett guidat besök och självklart som avslutning en rejäl provsmakning av gårdens olika Baroloviner. Nu kan vi verkligen känna skillnaderna mot viner vi provat de senaste dagarna i Valpolicella mot denna trakts robusta smaker. Efter detta besök i naturen och vingård återvänder till vårt hotell och kan koppla av en stund, kanske ta en promenad i den mysiga staden innan det kallas till bords för en sista njutningsfylld lokal middag för vårt Italienbesök för denna gång.

Dag 6: Hemresa

Det är dags att lämna Italien för denna gång. Bussen tar oss norrut till Milano där vi checkar in och flyget tar oss tillbaka till Arlanda.