Skip to main content

Varma hälsningar från Scandorama ♥

Håll fast vid dina resedrömmar och ta hand om dig och de dina.
– Tillsammans upplever vi snart hela världen igen!


Vi befinner oss i en tid där många känner oro och osäkerhet inför närmaste tiden och de härliga semesterresorna som vi verkligen sett framemot får vi nu så smått börja uppleva igen! Nu är det viktiga att vi står enade och tar ansvar för varandra och vårt välmående. För oss är omsorgen om våra resenärer viktigast och när reslusten återvänder hoppas vi att du vill uppleva världen tillsammans med oss igen och redan nu får vi ju lov att uppleva en del av detta!

Som vi längtat att få ta dig med på nya upplevelser!!

Varma hälsningar från våra Scandoramaguider ❤

Som vi längtar tills vi kan ta med dig ut i världen igen! Så länge kommer här några hälsningar från våra Scandoramaguider med tips på hur du kan skapa lite semesterkänsla där hemma. Håll fast vid dina resedrömmar och ta hand om dig och de dina, vi längtar efter att få ta med dig på resa när allt vänder.

 ''Ciao, alla kära Scandoramaresenärer!

När hela världen står stilla kan vi resa med våra sinnen utan gränser och på det viset se och återuppleva det vi längtar efter.

Själv längtar jag efter att känna friheten och uppleva kärleken till Italien. Jag blundar och ser mitt Italien där min mamma, syster och bror bor med hela släkten. Men jag längtar även till Capri och att få simma in i den Blåa Grottan där hela kroppen får samma blå- och silverfärg som grottan, magiskt! Jag ser Capri tidigt på morgonen från vårt hotell San Michele och beundrar soluppgången över Sorrento, jag upplever oändligheten av Neapelbukten.

Jag blundar och ser Venedig och Canal Grande med alla båtar, jag hör den venetianska dialekten och ser en mamma som plockar upp ett gråtande barn som just fallit. Jag ser Rom och Peterskyrkan tidigt på morgonen med solens strålar som färgar Michelangelos kupol orange, Colosseum, Trevifontänen, Spanska trappan, Via Appia Antica, Piazza Navona och alla broar vid Tibern. Där igen, så nära.

Jag blundar och känner smaken av Siciliens citroner, apelsiner och fikon som väntar vid vulkanens Etnas sluttningar - de bästa citronerna, apelsinerna och fikonen i hela världen. Smakar och känner det gudomliga i naturen, snart Sicilien får jag njuta av dina frukter igen. Jag ser Toscanas kullar som finns i Leonardo da Vincis målning - Bebådelse. Jag känner lukten av cypresser och nypressade druvor som blir till vin så att även Baccus blir berusad av Toscanas skönhet. Dolomiterna och poesin är där för dig och mig och jag tackar Gud att jag föddes i världens vackraste land.

Blunda och dröm, din dröm ska snart bli verklighet igen, grazie e arrivederci!”

Varma hälsningar, Ivo Parolin

 

 ”I väntans tider....

Jag kom hem från Kuba för några veckor sedan och skulle snart resa till Spanien och visa runt mina gäster i härliga Andalusien... Men som vi alla vet gäller det att hålla sig hemma just nu. Jag vet att det är många av våra gäster som längtar att få ge sig ut på en efterlängtad resa någonstans. Så även alla vi guider som vill börja jobba igen...

Jag är glad att jag har min härliga trädgård. Där finns det alltid något att pyssla med. Njuta av allt som grönskar just nu, fåglarna som kvittrar och har flyttat in i holken. Att få sitta ute i solen och ta en fika...Nu finns det också tid att läsa den där boken som man tänkt...

Tre böcker som jag vill tipsa om skrivna av Ildefonso Falcones är Katedralen vid havet som handlar om Barcelona. Man får följa pojken Arnaus liv under 1300 talet. När han är med och bygger folkets katedral Santa Maria del Mar. Fatimas hand utspelar sig i Andalusien på 1500-talet där muslimerna varit bosatta i ca. 800 år. Boken berättar om hur det blev efter att Isabella och Fernando intagit tronen. Den tredje boken heter Barfotadrottningen och tar er med till Spanien på 1700-talet när en kubansk före detta slavinna kommer till Cádiz i Spanien. Hennes intresse för musik för henne till Sevilla.

Nu är grilltiden igång och man känner en härlig doft sprida sig från grannarna runtom när man är i trädgården. Lite beroende på hur man bor såklart om man kan grilla eller inte. Annars får man laga något annat gott. Kanske en paella med kyckling och skaldjur. Eller så fyller man den med det som man tycker bäst om.Så unnar man sig ett gott glas rött... Det finns många goda röda viner från Spanien - en favorit hos mig just nu är Marqués de Riscal från Rioja.

Ja, vi kan bara vänta och göra det bästa av situationen...
Var rädda om er och varandra. ❤
Så hoppas jag att vi väldigt snart kan ses igen på en resa.”

Varma hälsningar och kram från Ingela Dahlby

 
 ”Finaste Scandorama-resenärer,

Jag hoppas att ni, under omständigheterna, mår bra och att alla i er närhet är friska. Det är märkliga tider vi lever i och kanske känner ni som jag, att livet har satts på paus. Men jag tror benhårt på att man alltid kan hitta en ljusglimt även när det stormar och som min kollega Joakim sa i ett tidigare nyhetsbrev 'att längta är roligare än att sakna'.

Så jag ser fram emot att ta med er ut i 'gamla öst' igen - med mäktiga naturupplevelser i Rumänska skogar, fartfyllda danser under ungerska aftnar och ren njutning glidande fram på Donau.

Vi kan fortfarande planera och drömma. Och laga mat.Här hemma värmer jag ugnen för att lära mig hur man gör Georgisk 'Kachapuri' (ett slags bröd fyllt med ost). Plockar fram vinflaskor från tidigare äventyr i Österrike & Ungern. Låter glädjefylld musik av tjeckiske kompositören Dvorak strömma ur högtalarna och så fram med en bra bok (såsom 'Den döende kommunismen' av Wolfgang Hansson om Östeuropas fall 1989 eller kanske Bram Stokers klassiska rysare 'Dracula' för att komma i stämning för Transsylvanien).

Sen tänker jag på er och längtar tills vi ses på en buss där ute i världen. Ta hand om er.”

Varma hälsningar, Lina Sandén

 
 ”Hola!

Utanför fönstret viner vinden och sol blandas med hagel. Ett riktigt aprilväder!Precis som många av er, kära Scandoramagäster, sitter jag här och drömmer om att resa ut i världen igen. Ibland kan det vara ett annat väder jag längtar efter, en annan atmosfär, annan mat eller kulturella upplevelser. För mig spelar även språket en viktig roll och min kärlek går i första hand till Spanien och andra spanskspråkiga länder. Vilka härliga platser det finns att besöka! Sevilla, Barcelona, Machu Picchu, Lima, Málaga, Cádiz, Cusco och Titicacasjön för att nämna några. Nu finns det tid att leta upp dem på kartan och kolla var de ligger!

Jag har alltid tyckt om att läsa och när jag reser mycket har jag även börjat lyssna på böcker. Nu när resandet ligger på is är jag ute och promenerar istället och har alltid en bok i öronen. Likaså hemma i soffan drömmer jag mig bort. Jag tycker alltid det är spännande att läsa/lyssna på böcker som utspelar sig på platser jag ska besöka eller har besökt. Här kommer några tips:

Peru: Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa
Historien börjar i Perus huvudstad Lima och tar dig sedan vidare på en svindlande resa runt världen.

Spanien: Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
Utspelar sig i Barcelona på 1300-talet där historiska fakta kombineras med sociala intriger, konspirationer och kärleksöden.

Med ett glas bubblig Cava från Spanien och en bok känns allting mycket bättre även i dessa tider!Hasta Pronto!”

Varma Hälsningar, Lotta Edcrona
 

 
 ”Just nu ligger mångas resplaner på is, och det är inte helt klart när vi kan börja resa igen. Under väntetiden finns det många sätt att drömma sig bort en stund: ta fram de gamla semesterfotona, njuta av mat och vin från olika länder eller läsa böcker som utspelar sig på exotiska platser. Jag har ett tips till: det finns massor med språkkurser i bokform eller online. Varför inte passa på att fräscha upp gamla kunskaper eller kanske t.o.m. lära sig ett nytt språk? Tänk vad kul det skulle vara att kunna växla några ord med den trevlige vinbonden i Italien eller snacka med folket i den livliga tapasbaren i Spanien? Språk kan öppna hjärtan och underlätta förståelse om främmande kulturer. Man behöver inte vara perfekt; några enstaka ord och fraser kan räcka väldigt långt. Så kommer du vara ännu bättre förberedd den dagen vi äntligen kan resa igen. Och då kan du lita på att mina kollegor och jag också kommer att vara förberedda för att visa dig det bästa av Europa och den stora världen: både kända resmål och personliga smultronställen. Vi ser mycket fram emot det - jag hoppas vi ses!” 

Varma hälsningar, Nikolaus von Davidson

 
 ”Alla bär vi på resedrömmar. Stora som små... Så många spännande och vackra platser det finns där ute att upptäcka. Men ibland så sätter ödet stopp för vår planering.

Trots det så vill jag säga till er alla - sluta inte drömma! Det gör inte vi Scandoramaguider. Vi längtar efter att få se er på våra fina och bekväma bussar. Vi plockar det finaste från våra resmål. Små pärlor, guldkorn och smultron - känn er förväntningsfulla!

Jag som är guide med bas i Polen längtar efter att få ta er med till mitt forna land och berätta om dess fascinerande historia. Polen Runt är en resa i tid och rum - den har verkligen allt.Medan ni väntar, titta gärna på 'Schindlers list', 'Pianisten' eller bläddra i Herman Lindquist senaste bok '1000 år av krig och kärlek'.

Livet återgå snart till det vanliga och då välkomnar vi er och ser till att era drömmar blir till verklighet!”

Varma hälsningar, Dorota Bengtsson
 

 
 "Käraste resenärer, hoppas ni har det bra!

Jag läste i en bok, det läses en del i dessa tider, att bara 40% av befolkningen hade någon form av passion och bara hälften av dessa, levde sin passion någon gång. Alltså var femte svensk lever ett något så när passionerat liv.

Min ena passion är att resa, gärna till Frankrike och Italien och min andra passion är vin. Jag är med i Munskänkarna och har under vintern diplomerats till sommelier och är med i ett par vinklubbar.

I samma bok stod det också att vi inte har någon längtan efter något längre och vi känner sällan någon hunger eller törst. Blir vi hungriga eller törstiga, åtgärdas detta direkt. Godis eller snacks äter vi när vi vill. Ingen längtan till lördagen längre. I stället för att längta efter ett nytt avsnitt av "My brilliant friend" eller någon annan serie, ser vi nu hela säsongen på en gång. Om man får längta efter något så blir upplevelsen mycket större. Fråga vilken gravid kvinna som helst. Dessutom är längtans tid en ganska behaglig tillvaro. Att längta är mycket roligare än att sakna.

Jag längtar efter att ta er med till Paris, Amarone, Barolo & Chianti och Alsace, Bourgogne & Champagne! Medan ni längtar, njut ett glas rött från Toscana eller ett glas bubbel, med en lagrad ost från Parma. Kom ihåg att det aldrig är för sent att skaffa sig en passion och aldrig för tidigt att börja längta!

Jag längtar efter er! Jag längtar efter att dela min passion med er och jag längtar efter att visa er hur man bäst njuter ett glas Barolo eller en sval Gewurtztraminer! Ta hand om er och hoppas vi ses snart!

Varma hälsningar, Joakim Bengtsson

 
 "Ni är säkert många där ute, som precis som jag, bara väntar (och längtar!) tills dagen kommer då vi tillsammans kan upptäcka världen igen.

Jag satte mig i solen på min balkong med en kaffe i handen och tittade igenom de många foton jag tagit genom åren under mina resor och vips så var jag plötsligt tillbaka!En solig dag i blomsterparken Keukenhof utanför Amsterdam, en svalkande Mojito i soliga Havanna, en vindpinad upplevelse på irländska västkusten, en iskall (men spektakulär) kväll på Edinburghs military tattoo och nu senast en varm dag vid Tegalalangs risterrasser på Bali.

Gräv lite i era telefoner och kameror - så kan vi drömma oss bort en liten stund.Ser fram emot dagen när jag får träffa er alla ute på vägarna igen!"

Varma hälsningar, Matilda Mikaelsdotter

 
 Snart skulle jag ha åkt iväg på årets första resa till Italien, och det känns givetvis väldigt tråkigt att det inte blir någonting med det just nu under de rådande omständigheterna. Jag hoppas att allt vänder åt rätt håll snart, och att vi åter kan ge oss iväg på våra resor ut i Europa. Fram till dess får jag skapa mitt Italien hemma – vilket jag gör med film, böcker och matlagning. För dig som aldrig prövat att göra en riktig italiensk risotto har du kanske nu lite mer tid att sätta dig in i detta hantverk. Det är ju en rätt som man dessutom kan variera på hur många olika sätt som helst. Själv föredrar jag sparrisrisotto, salsiccia-risotto eller favoriten – saffransrisotto med räkor. Några tips på vägen för att lyckas med den perfekta risotton är att röra om regelbundet, ha i en rejäl skvätt med vitt vin i början och en stor klick smör i slutet. Det sista hjälper dig att få den krämiga konsistensen du vill komma åt. Lycka till och hoppas vi ses i sommar eller till hösten!”

Varma hälsningar, Martin Karlsson

 
 ”Jag som jobbar som guide älskar såklart att resa. Så ibland kan jag fantisera om hur det var att ge sig ut mot totalt okända platser, att vara där före någon annan. I Sven Wikbergs bok 'Den första världsomseglingen' är det precis vad du får göra. Nog kan jag känna igen mig i portugisen Ferdinand Magellans suktan efter äventyr. Ett perfekt sätt att 'resa' hemifrån soffan, tills vindarna vänder. Då ser jag fram emot att få ta dig med på Scandoramas äventyr igen!”

Varma hälsningar, Christine Olsson

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö