Telefon 040-600 00 00   Måndag till fredag kl. 9-16

Tjusningen med flodkryssning

Kombinationen av omväxling och avkoppling får många att åka på flodkryssning i Europa igen och igen. Jeanette Larsson på Scandorama berättar om ett speciellt sätt att resa och ger några aktuella tips inför vår, sommar och höst.
 
Lockas du av idén att åka på kryssning, fast kanske inte lika mycket av tanken på gigantiska fartyg till Medelhavet eller Karibien? Gillar du bussresornas variation men tycker kanske det är lite bökigt att kuska runt på vägarna och sova i en ny hotellsäng varje natt? Eller, söker du helt enkelt en resa som är lugn och avkopplande men samtidigt full av nya intryck och upplevelser? Ja, då kan en kryssning på någon av Europas floder vara något för dig.
 

Soldäck och strandhugg

– Att åka flodkryssning är att sitta på soldäck och bara njuta när landskapet sakta glider förbi och ständigt skiftar. Båten gör strandhugg här och där vid olika sevärdheter, iland väntar vår buss om det vi vill utforska ligger en bit bort. En perfekt kombination av avkoppling och omväxling, berättar Jeanette Larsson, marknads- och försäljningschef på resebolaget Scandorama, med lång erfarenhet av att arrangera flodkryssningar runtom i Europa.
Till skillnad från havens kryssningsfartyg är flodernas mindre, ja mycket mindre: oftast kring med 50-70 hytter för cirka 100-150 passagerare.
– Mindre men med hög standard: på våra resor är alla hytter som bekväma hotellrum med dubbelsäng, dusch, wc, värme och luftkonditionering, och alltid med fönster och ovanför vattenlinjen. Det är också helpension ombord med alla måltider, och vi har alltid en kunnig och engagerad Scandoramaguide med på resan.

Från tulpanblomning till vinskörd

Den europeiska flodkryssningssäsongen sträcker sig huvudsakligen från april till oktober, och det finns en lång rad olika rutter och inriktningar att välja bland. Jeanette Larsson tipsar om några aktuella kryssningar 2023:

• Holland när tulpanerna blommar

– Att färdas rakt igenom de stora blommande tulpanfälten i Holland på våren är något alldeles särskilt. Blomsterparadiset Keukenhof är ett givet stopp, liksom storstäderna Amsterdam och Rotterdam.

• Längs Donau på sommaren

– Donau flyter genom en stor del av östra Europa och här finns flera vackra kryssningsrutter, många av dem genom både Ungern, Österrike och Slovakien. Det är häftigt att ”segla” rakt in i och angöra centrala Wien och Budapest till exempel, men även mycket vacker natur längs vägen.

• Portugal längs Douro

– En storslagen kryssning från världsarvet Porto genom Douroflodens vindalar, inklusive en utflykt till spanska världsarvet Salamanca. Massor av god mat, goda viner, kultur, historia och vackra scenerier.

• Vinskörd längs Rhen, Mosel och Saar

– De tyska vindalarna på höstkanten erbjuder inte bara ett makalöst vackert landskap med grönska och gamla slott på bergstoppar, vi ser även vinet skördas och är med på provningar.
För vem är en flodkryssning?
– För dig som vill ha en bekväm semester där allt är ordnat och du kan ägna all din tid åt att njuta och uppleva. Många par och goda vänner reser tillsammans, men vi har även många ensamresenärer. Ombord är det lätt att lära känna varann och börja umgås.

Alla resor i kategorien

Visa översikt
Visa kalender

Rundresor »  Flodkryssningar »  Weekend »  Storstäder »  Vinresor »  Vandringsresor »  Långsemester » Blomsterresor »
augean

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter och tips från vår resevärld.

Gruppresor