Skip to main content

Thailand, Kambodja & Vietnam ✈

FLYGRESA - Asien - 15 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Thailand, Kambodja & Vietnam - En spännande resa med Bangkok, Phnom Penh & Ho Chi Minh-staden

Från Thailands myllrande huvudstad Bangkok till Kambodja och khmerrikets överväldigande ruinstad Angkor till huvudstaden Phnom Penh. Via Mekongdeltat korsar vi gränsen till Vietnam och avslutar i Ho Chi Minh-staden. Tre länder och tre imponerande städer med stora upplevelser däremellan. Från Mekongdeltats flytande marknadsbyar till pulserande världsstäder. Natur, kultur och minnen för livet!


 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Bangkok
Dag 3-4:  Bangkok
Dag 5:  Bangkok - Siem Reap
Dag 6-7:  Siem Reap
Dag 8:  Siem Reap - Phnom Penh
Dag 9:  Phnom Penh
Dag 10:  Phnom Penh - Chau Doc
Dag 11:  Chau Doc - Mekongdeltat - Can Tho
Dag 12:  Can Tho - Ho Chi Minh-staden
Dag 13:  Ho Chi Minh-staden
Dag 14:  Flyg från Ho Chi Minh-staden
Dag 15:  Landar i Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 26/1, 2/3 samt 16/3.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Bangkok & båttur på floden Chao Phraya
 • Siem Reap & unika Angkor Wat
 • Kambodjas huvudstad Phnom Penh
 • Speedboat från Kambodja till Vietnam
 • Mekongdeltat
 • Ho Chi Minh-staden

Dagsprogram

Dag 1-2: Äventyret börjar

Flyg till Bangkok: Flygen lyfter, vi mellanlandar och byter till vårt direktflyg till Bangkok där vi landar nästa dag. På flygplatsen väntar guide och transferbuss för transport till moderna X2 Vibe Sukhumvit Hotel i stadsdelen Phra Khanong väster om centrum.

Dag 3-4: Myllrande Bangkok

Bangkok: Thailands huvudstad liknar inte någon annan stad i världen och här slåss högljudda marknader och gyllene tempel om vår uppmärksamhet! Givetvis ger vi oss ut på en rundtur för att uppleva stadens största sevärdheter. Vi inleder med Wat Traimit som rymmer världens största buddhastaty i solitt guld innan vi tar oss till Wat Pho, Den vilande Buddhans tempel, som anses vara stadens främsta tempel. Här finns den enorma vilande buddastatyn som vi låter oss imponeras av. Nästa sevärdhet är Grand Palace och Smaragdbuddhan, buddhismens kanske viktigaste avbildning. Efter en gemensam lunch bordar vi traditionella långbåtar och spenderar eftermiddagen på stadens kanaler, eller klongs som de kallas, för att uppleva en lugnare sida av staden. Ingen rundtur i Bangkok är komplett utan det ikoniska och spektakulära Wat Arun, Gryningstemplet, som reser sig vid floden Chao Praya. Med sin utsirade design och viktiga historia är det ett av stadens stora landmärken. På kvällen äter vi en autentisk thaimiddag ackompanjerad av en dansuppvisning som berättar om Thailands kulturarv.

Andra dagen beger vi oss till den forna huvudstaden Ayutthaya, en av Thailands verkliga historiska höjdpunkter och ett av Unescos världsarv. Arkitekturen är en blandning av många olika stilar och trots krig och belägringar är det lätt att förstå stadens forna storhet. Vi besöker bland annat det kungliga palatset Bang Pa-In Palace och tempelruinerna Wat Yai Chai Mongkol och Wat Mahathat. Staden är strategiskt placerad på en plats där flera floder möts och vi äter lunch vid vattnet innan vi ger oss ut på en flodbåt för att få andra perspektiv på Ayutthayas ruiner. Under seneftermiddagen återvänder vi till Bangkok.

Dag 5: Vidare till Kambodja

Bangkok - Siem Reap: I dag lämnar vi Thailand och Bangkok för Kambodja och Siem Reap. Via gränsövergången vid Poi Pet tar bussen oss till Siem Reap, berömd som utgångspunkten för att utforska tempelruinerna i Angkor. Övernattar gör vi på trendiga Hostel Lub d Cambodia i centrum, ca 40 mil.

Dag 6-7: Nationalsymbolen Angkor Wat

Siem Reap: I dag ska vi utforska de mytomspunna tempelruinerna i Angkor, en av resans verkliga höjdpunkter! Ruinstaden Angkor bjuder på över 70 större ruiner och mer än tusen mindre historiska lämningar. Vi börjar med Angkor Thom, den sista huvudstaden i khmerriket och den egentliga staden. Här finner vi Bayontemplet, berömt för sina 54 torn med gåtfulla ansikten som symboliserar de 54 provinserna i det stora khmerriket. Vi besöker också Ta Prohm, även kallat djungeltemplet. Efter dessa första tempelupplevelser återvänder vi till Siem Reap för lunch och relax under de varmaste timmarna mitt på dagen. Senare på eftermiddagen väntar legendariska Angkor Wat, en av världens mest berömda sevärdheter! Platsen är mytomspunnen och det gigantiska templet är landets nationalsymbol. Vi avslutar med att uppifrån templet Pre Rup se solen gå ned över djungeln. En dag med upplevelser vi sent ska glömma!

Nästa dag tar vi oss till utkanterna av Siem Reap och ger oss ut på en cykeltur där vi får se hur livet ter sig på den kambodjanska landsbygden. Vi njuter av de grönskande risfälten, grönsaksodlingarna, möter lokalbefolkningen, stiftar bekantskap med det lokala hantverket och kommer nära den genuina landsbygden. En halvdag med upplevelser långt ifrån myllret och folklivet vid Angkors ruiner. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg i Siem Reap.

Dag 8: Söderut mot huvudstaden

Siem Reap - Phnom Penh: Efter frukost färdas vi vidare söderut. Vårt slutmål för dagen är Phnom Penh, ca 32 mil, och bekväma V Hotel i centrum.

Dag 9: Phnom Penhs höjdpunkter

Phnom Penh: Nu ska vi ägna oss åt huvudstaden Phnom Penh, en gång kallad Asiens pärla och av många ansedd som den vackraste franskbyggda staden i Indokina. Breda boulevarder med villor från kolonialtiden samsas med strandpromenader, trähus på pålar och myllrande marknader. Vi besöker det kungliga palatset och ser bland annat Silverpagoden som har fått sitt namn av de 5 000 silverplattor som täcker pagodens golv. Eftersom kungen fortfarande bor här är inte hela palatset öppet för allmänheten. Därefter fördjupar vi oss i Kambodjas moderna och mörka historia. De röda khmererna tog makten 1975 och de grymheter som Kambodjas folk fick utstå fram till 1979 tillhör några av världshistoriens värsta brott. Vi inleder med ett besök på Tuol Sleng, folkmordsmuseet, som är inhyst i den skola som röda khmererna övertog och använde som ett tortyrcentrum under andra halvan av 1970-talet. Vi fortsätter sedan till ökända Choeung Ek, mer känt som Killing Fields, ett av Kambodjas många dödens fält. Gripande besök som inte lämnar någon oberörd.

Dag 10: Vietnam hägrar

Phnom Penh - Chau Doc: I dag lämnar vi Kambodja för Vietnam och vi gör det vattenvägen med speedboat! Vi färdas genom det lägre Mekongdeltat till Chau Doc och checkar in på charmiga Victoria Nui Sam Lodge, vackert beläget med utsikt över risfälten, där vi övernattar i terrasserade småhus. Gränsstaden Chau Doc, med sina flytande hus, präglas av en hektisk gränshandel med de många varor som smugglas in från Kambodja. Flodbyn är omtalad för sin marknad och i de smala gatorna bedrivs handel av alla de slag, cykelreperatörer trängs med palmnötsförsäljare.

Dag 11: Mekongdeltat

Chau Doc - Can Tho: Vi inleder med en kort busstransport till Tra Su-skogen som vi upptäcker i traditionella flatbottnade träbåtar, kallade Sampan. De ändlösa vattenvägarna, mangroven och den frodiga grönskan är ett paradis för många djur och växter. Här finns över 100 olika sorters vattenfåglar och även kolonier av fladdermöss. På väg till skogen besöker vi en khmerby och får berättat för oss hur viktig buddhismen är i samhället. Vi får också möjlighet att stifta bekantskap med munkarna i byns kloster. Vi fortsätter sedan vår resa till Can Tho och bekväma West Hotel, ca 15 mil.

Dag 12: Flytande marknad

Can Tho - Ho Chi Minh-staden: Vi vaknar upp i huvudstaden i Mekongdeltat, omtalad för sina välfyllda båtar varifrån handeln med deltats varor, frukter och grödor sker. Givetvis missar vi inte ett tidigt morgonbesök på den flytande marknaden där båtägarna hänger upp frukt och grönsaker på bambustänger så att deras förstklassiga varor verkligen ska synas. En speciell upplevelse! Efter frukost på hotellet fortsätter vi sedan till Ho Chi Minh-staden och moderna Lavender Boutique Hotel, ca 17 mil. Staden har över sju miljoner invånare och är Vietnams ekonomiska hjärta. Kvällen är fri för egna upptäcktsfärder i forna Saigon.

Dag 13: Ho Chi Minh-staden

Ho Chi Minh-staden: Vietnams största stad hette tidigare Saigon och många kallar den fortfarande vid detta namn. Ursprungligen var staden känd som Prey Nokor och en viktig hamn för khmererna. Under namnet Saigon var den huvudstad i den franska kolonin Cochinkina och senare i den självständiga republiken Sydvietnam mellan 1955 och 1975. Efter att Nordvietnam och Sydvietnam återförenats efter Vietnamkrigets slut fick staden namnet Ho Chi Minh-staden efter den tidigare nordvietnamesiske ledaren Ho Chi Minh.

Givetvis ska vi utforska den myllrande staden! Vi tar oss till Cho Lon, en av världens största och äldsta Chinatowns, för att lära oss mer om de vietnamesiska och kinesiska samhällena. Vi inleder med att besöka den livliga marknaden Ben Thanh - ett utmärkt tillfälle att pruta! Vi kommer att få en inblick i det dagliga livet som äger rum på gatorna. Små butiker, som nästan kan liknas vid bås, finns i princip överallt där de kan erbjuda sina varor och det prutas på allting och affärsförhandlingarna är högljudda. Med buss tar vi oss till pagoden Chua Ong, ett utmärkt exempel på kinesiskinspirerad arkitektur som står i kontrast till den klassiska franska arkitektur som också återfinns i staden. Härefter får vi lära oss om traditionell örtmedicinering innan vi avslutar med en härlig lunch. Efter några timmar med det bästa av Ho Chi Minh-staden är resten av dagen fri att på egen hand fortsätta upptäcka staden.

Dag 14: Hemåt efter magiska dagar

Flyg från Ho Chi Minh-staden: Det har blivit dags att åka till flygplatsen och påbörja hemresan efter en innehållsrik rundresa.

Dag 15: Med minnen för livet

Hemkomst till Skandinavien: Efter en mellanlandning och byte av flyg landar vi åter i Skandinavien fyllda av starka intryck, nya vänner och oförglömliga minnen för livet.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare för vistelse i Thailand, kostnadsfritt inresetillstånd ordnas vid ankomst.

För inresa till Kambodja krävs visum.
Vi rekommenderar att ansöka om e-visum innan avresa på https://www.evisa.gov.kh/. Detta kostar ca 36 USD och tar ca 3 dagar. Observera att visumet gäller i 3 månader efter utfärdandedatum och att inresa i Kambodja ska ske inom denna tidsrymd. Visumet gälleri 30 dagar.

I Vietnam behövs ej visum för svenska medborgare för vistelser under 15 dagar. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passkopior
Då flera hotell och flygbolag kräver passkopior behöver vi samla in kopior på samtliga resenärers pass.

Du kan ladda upp din passkopia online. Klicka här »
Vänligen var noga med att alla uppgifter stämmer, att alla för- och efternamn finns med och är stavade som i passet.

Har du inte möjlighet att fylla i denna länk går det bra att skicka en passkopia brevledes till oss på följande adress: 

Scandorama
Att: David H/Victoria J
Box 4012
203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch och/eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Thailändska, khmer och vietnamesiska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: + 5 timmar vid sommartid i Sverige och + 6 timmar om vintertid i Sverige.
Valuta: Baht (THB), riel (KHR) och dong (VND). Thailändska baht går att växla i Sverige men du kan även växla på flygplatsen, på banker, på växlingskontor och de flesta hotell i Thailand. Kambodjansk valuta kan inte växlas i förväg utan måste köpas på plats. Ta med USD för växling. Vietnamesiska dong kan vara svårt att växla i Sverige, däremot kan amerikanska dollar (USD) växlas till lokal valuta på plats.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de flesta större städer.
Elektricitet: 220 volt, adapter kan behövas då kontakterna ser olika ut.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Bangkok samt hem från Ho Chi Minh-staden
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 3 - 14)
 • 7 luncher (dag 3 - 4, 6, 9 och 11 - 13)
 • 2 middagar (dag 3 och 10)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 3 295:-

Kända hotelländringar

Avresa 10/11 bor vi på Chau Pho Hotel i Chau Doc dag 10-11.

 

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö