Skip to main content

Telemarken med Oslo

BUSSRESA - Norge - Rundresa - 7 dagar

Telemarken med Oslo
- Nutidshistoria, stavkyrkor & medeltida städer

Vårt västra grannland bjuder på dramatisk nutidshistoria, vidunderliga naturvyer och inte minst den vänliga storstaden Oslo. Turen på Telemarkskanalen blir kanske din favorit? Eller det spännande besöket i Vemork? Oavsett får vi minnen med oss hem som sent ska blekna!
 

Snabba fakta!
  • Halden, Skien & Oslo
  • "Världens åttonde underverk" - Telemarkskanalen

2022 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Norge hägrar

Malmö - Halden: På Öresundsterminalen i Malmö tar vi plats i den bekväma bussen och vårt norska äventyr kan börja. Längs västkusten tar vi oss norrut och vid lunchtid siktar vi in oss på vackert belägna Stenungsbaden innan vi korsar gränsen till Norge. Dagens slutmål är Halden, välkänd för sin betydelsefulla fästning, ca 46 mil. Här tar vi in på Clarion Collection Hotel Park för att avnjuta en gemensam middag och därefter kan den som vill följa med på en spännande kvällspromenad innan det blir dags att gå till sängs.

Dag 2, söndag: Västerut mot Skien

Halden - Skien: Efter frukost tar vi farväl av Halden och korsar Oslofjorden på väg mot Drammen. Vackra naturscenerier avlöser varandra och lagom till lunch siktar vi Skien och Thon Hotel Höyers som blir vårt hem de kommande nätterna, ca 22 mil. Intressanta upptäckter väntar oss!

Dag 3-4, måndag - tisdag: Upplevelser i Telemarken

Skien: Vi befinner oss i huvudorten i fylket Telemark. Staden är vackert belägen vid en av södra Norges största sevärdheter, Telemarkskanalen. Kanalen invigdes 1892 och kallades för "världens åttonde underverk". Än i dag är det en imponerande vattenled som sträcker sig genom sagolikt vacker natur. Vi får möjlighet att uppleva det bedårande landskapet från däcket till en av de eleganta gamla kanalbåtarna. Även pulshöjande nutidshistoria väntar oss på utflykten i spåren av hjältarna från Telemarken. Brusande vattenforsar, unika stavkyrkor och medeltida städer står också på programmet för oss som vill vidga vyerna!

Dag 5, onsdag: På väg igen

Skien - Oslo: Efter frukost bär det av mot den norska huvudstaden. På väg norrut passerar vi natursköna Drammensfjorden och väl framme i Oslo installerar vi oss på Thon Hotel Slottsparken, ca 16 mil. Norges vackra huvudstad är nu vår att utforska!

Dag 6, torsdag: Norges huvudstad

Oslo: Staden ligger längst in i Oslofjorden och ramas in av skogrika åsar och vattendrag. Stadens ursprung går mer än tusen år tillbaka i tiden, men omkring år 1300 utsågs Oslo till huvudstad under namnet Christiania. Efter en storbrand 1624 återuppbyggdes staden, men denna gång i sten och inte i trä. Kungliga slottet, praktavenyn Karl-Johan och de livliga kvarteren kring Aker Brygge hör till stadens stora sevärdheter. I västra delen av Oslo finner vi halvön Bygdöy, omtalad för sina museer där inte minst Thor Heyerdahls berömda flotte Kon-Tiki lockar besökare från när och fjärran!

Dag 7, fredag: Via Gunnebo slottsträdgård

Oslo - Malmö: Sista dagen på resan bjuder på god frukost innan vi påbörjar färden mot svenska gränsen. Längs den svenska västkusten färdas vi söderut och lagom till lunch bekantar vi oss med Gunnebos välskötta slottsträdgård. Så småningom når vi våra avstigningsplatser och med oss i bagaget har vi många fantastiska minnen. Framåt 20-tiden är vi åter på Öresundsterminalen i Malmö, ca 57 mil. Tack för den här gången!

2022 - Utflykter

UTFLYKTSPAKET
Pris 1 550:-
(ordinarie pris 1 725:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

Halden & Fredrikstens fästning

Ovanför dåtida Fredrikshald anlades en strategisk fästning. Det var här som Karl XII mötte sin baneman i slutskedet av det stora nordiska kriget. Numera sänds det populära tv-programmet Allsång på gränsen härifrån under ledning av den karismatiska norska programledaren Katrine Moholt. Vår guide tar oss med på en intressant vandring i historiens fotspår.
Ingår i resans pris.

Båttur på Telemarkskanalen

Från däcket till en av de välskötta gamla kanalbåtarna njuter vi av landskapet längs Telemarkskanalen. Kanalen rymmer 18 slussar och höjdskillnaden är 72 meter. Vi upplever en oavbrutet växlande natur med bergväggar som stupar brant ner i vattnet, gröna dalgångar och brusande forsar.
Pris ca 495:-

Tungt vatten & hjältarna från Telemarken

För att kunna utveckla atombomber krävs så kallat tungt vatten och detta försökte den nazistiska ockupationsmakten framställa under andra världskriget i Vemork utanför Rjukan vid foten av nationalparken Hardangervidda. Produktionen saboterades dock av de allierade och norska motståndsmän. Händelsen har skildrats i den berömda Hollywoodfilmen "Hjältarna från Telemarken" med Kirk Douglas och på museet i den gamla kraftstationen berättas mer om de dramatiska krigsåren. Längs vägen stannar vi även till vid Hitterdals stavkyrka, en av Norges främsta i sitt slag och som räknar sitt ursprung från 1200-talet. Vidunderliga naturscenerier och lika spännande historia utlovas!
Pris ca 395:-

Tönsberg & Kjärraforsen

Området runt den brusande Kjärraforsen har fungerat som mötesplats under flera sekler. Den slanka träbron böjer sig djärvt över skummande vågor och bjuder på hisnande utsikt. Geoparken ger oss perspektiv på tillvaron och här har våra förfäder fiskat lax i århundraden. Väl skyddad vid en av landets otaliga fjordar, men inte så långt från Skagerrak, finner vi Norges äldsta stad, Tönsberg. Här möter medeltida lämningar den moderna stadspulsen.
Pris ca 265:-

Stadsrundtur i Oslo

Oslo ligger naturskönt längst in i Oslofjorden med skogar och berg inpå knutarna. Vi bekantar oss med en inbjudande storstad och ser bland annat den breda paradgatan Karl Johan och kungliga slottet, stadens rådhus där Nobels fredspris delas ut samt Aker Brygge med vatten, båtar och folkliv. I Frognerparken bekantar vi oss med Vigelands omtalade skulpturer och utsikten uppifrån Holmenkollen är svårslagen!
Pris ca 225:-

Kon-Tiki & vikingaskeppsmuseum

I Bygdöy strax utanför Oslos centrum finns museet över upptäcktsresanden Thor Heyerdahl. Heyerdahl blev världsberömd efter att ha korsat Stilla havet med balsaflotten Kon-Tiki 1947. På det intressanta museet finns Kon-Tiki utställd tillsammans med fynd från många upptäcktsresor. Vi besöker även Vikingaskeppshuset med världens bäst bevarade vikingaskepp.
Pris ca 345:-

Gunnebo slottsträdgård

En förmögen handelsman gav i slutet av 1770-talet den klassiskt skolade arkitekten Carl Wilhelm Carlberg i uppdrag att uppföra ett ståtligt lantställe i utkanten av Mölndal med tillhörande grönytor. Som nutida besökare kan vi njuta av såväl det eleganta slottets välbevarade exteriör som de välskötta trädgårdarna, butiken och serveringen.
Ingår i resans pris.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
4/6BussThon Hotel Höyers, SkienMer än 87 595:-Boka
23/7BussThon Hotel Höyers, SkienMer än 87 295:-Boka
27/8BussThon Hotel Höyers, SkienMer än 87 595:-Boka

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 6 övernattningar i dubbelrum
  • 6 frukostar (dag 2 - 7)
  • 2 middagar (dag 1 - 2)
  • Utflykterna Halden & Fredrikstens fästning och Gunnebo slottsträdgård


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg 2 295:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E6:an. Se hållplatser nedan.

Löddeköpinge, Dahls Hotell Center Syd kl 08.30
Landskrona, Järnvägsstationen kl 08.45
Helsingborg, Hamntorget (se monitor för gate) kl 09.05
Laholm, McDonald's Söderleden (Mellbystrand) kl 09.45
Halmstad, Arena Huvudentrén kl 10.05
Falkenberg, McDonald's (Vinbergsmotet E6:an) kl 10.30
Varberg, Björkäng Vägkrog kl 11.10
Göteborg, Nils Ericson Terminalen (se monitor för hållplats) kl 12.10  

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Norsk Krona (NOK)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 5

Thon Hotel Höyers, Skien
Thon Hotel Höyers, Skien
Anrikt och klassiskt hotell med äldre charm och atmosfär som är inhyst i en ståtlig byggnad. Hotellets allmäna utrymmen är traditionellt inredda med kristallkronor och bekväma skinnsoffor. Bästa läge...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Clarion Collection Hotel Park, Halden
Clarion Collection Hotel Park, Halden
Komfortabelt och trevligt hotell med trivsam interiör bestående av en äldre del och en modernare tillbyggnad. Beläget i ett bostadsområde med promenadavstånd till centrum på andra sidan älven och hist...

Övernattning Dag 5 - 7

Thon Hotel Slottsparken, Oslo
Thon Hotel Slottsparken, Oslo
Trevligt, inbjudande och färgstarkt hotell med god komfort. Vid ankomst till hotellet möts man av den trivsamma lobbyloungen med bekväma rosa soffor, orangea fåtöljer och limegröna barstolar som leder...
Sista minuten
9/12Advent på slott i Polenfrån 3 195:-
9/12Julmarknad i Bremenfrån 3 595:-
9/12Julmarknad i Celle 4 dagarfrån 3 595:-
10/12Julmarknad i Lübeckfrån 2 795:-
10/12Julmarknad i Celle 3 dagarfrån 2 895:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö