Sydafrika med LAND ✈

Avresa: 8 - 21/11 från Köpenhamn och Arlanda

 

Sydafrika - Ett storslaget äventyr

Vackra huvudstaden Pretoria, valparadiset Hermanus och trendiga Kapstaden. Magiska vyer och dramatiska naturscenerier på Kaphalvön, där Indiska oceanen och Atlanten möts. På safari i Krugerparken spanar vi efter elefanter, lejon och noshörningar och i Boulder får vi möta pingvinerna. Magnifika landskap, ett enastående djurliv, intressant nutidshistoria, spännande kulturupplevelser och kvalitetsviner. En fantastisk rundresa som dessutom bjuder på f.d. Swaziland med "hemma-hos" besök hos lokalbefolkningen och en inblick i sydafriukanskt jordbruk genom två unika studiebesök av agrar och marin karaktär.
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Johannesburg - Pretoria
Dag 3:  Pretoria - Hazyview
Dag 4:  Safari i Krugerparken
Dag 5:  Hazyview - Ezulwini (f.d. Svawiland)
Dag 6:  Ezulwini - agrart studiebesök - Johannesburg
Dag 7:  Johannesburg - Soweto
Dag 8:  Flyg till Kapstaden - rundtur
Dag 9:  Kaphalvön med Seal Island, Boulder Bay och Godahoppsudden
Dag 10:  Hermanus med valsafari och marint studiebesök
Dag 11:  Winelands
Dag 12:  Fri dag
Dag 13-14:  Kapsataden - Skandinavien


Höjdpunkter på resan!
 • Safari i Krugerparken
 • Eswatini - f.d. Swaziland
 • Kosmopolitiska Kapstaden
 • Hermanus med valsafari
 • Kaphalvön & Godahoppsudden
 • Winelands & vinprovning

 

LANDs läsarrabatt på denna resa är 1000:- per person.
Ange kampanjkod LASYD när du bokar resan.

Dagsprogram

Dag 1-2: Vi flyger mot varmare breddgrader

Flyg till Johannesburg - Pretoria: Avresa från Skandinavien och efter mellanlandning med byte flyger vi under natten vidare mot Sydafrikas största stad Johannesburg där vi landar påföljande förmiddag. Förväntansfulla stiger vi på bussen och sätter kurs mot huvudstaden Pretoria, en stad där palats och monument kantas av bedårande jakarandaträd. Tack vare den prunkande grönskan ger staden, trots sina två miljoner invånare, ett betydligt lugnare intryck än Johannesburg. Vi äter lunch tillsammans och tittar på de mest intressanta byggnadsverken och monumenten. Pretoria bjuder på en härlig atmosfär med alla sina bedårande parker som små oaser i staden. Vi ser Voortrekker Monument och Union Buildings, Sydafrikas parlament. Efter rundturen checkar vi in på City Lodge Lynwood och kvällen är fri för egna strövtåg, ca 6 mil. (Lunch)

Dag 3: The Panorama Route

Pretoria - Hazyview: I dag väntar en heldag med enastående vyer på en av de högsta och mest natursköna vägarna i Sydafrika, kallad Panoramarutten. Vi ser höjdpunkten Blyde River Canyon, världens tredje största ravin som är över tre mil lång och har väggar som är hundratals meter höga, och Three Sisters/Three Rondawels samt Bourke’s Luck Potholes. Framåt kvällen checkar vi in på naturskönt belägna Protea Hotel utanför Hazyview i provinsen Mpumalanga, Solens land, ca 48 mil. (Frukost och middag)

Dag 4: Safari i Krugerparken

Hazyview: I arla morgonstund beger vi oss till en av världens största nationalparker, Krugerparken, inrättad som skyddszon av president Kruger för drygt 100 år sedan. I den gigantiska parken strövar över en kvarts miljon däggdjur, uppdelade på ca 150 olika arter. Här finns tusentals giraffer, flodhästar, lejon och elefanter och du får njuta av den afrikanska savannen från första parkett i safarijeepar. Öppna dina sinnen för stora upplevelser och glöm inte kameran. Efter en heldag i den väldiga nationalparken med många fantastiska upplevelser väntar en gemensam middag på hotellet. (Frukost och middag)

Dag 5: Mot före detta Swaziland

Hazyview - Ezulwini: Efter frukost åker vi vidare mot kungadömet Eswatini, tidigare känt som Swaziland men som sedan 2018 heter Eswatini. Vi korsar gränsen vid Jeppes Reef i norra delen av landet och här väntar ett böljande landskap med vackra vyer. Eswatini har varit självständigt från Sydafrika sedan 1968 och är i dag det enda kvarvarande landet i södra Afrika som styrs av en kung utan några demokratiska val. Landet är litet med ungefär 1,3 miljoner invånare och här finns inte heller några större städer. Vi besöker en by och får inblick i hur det vardagliga livet ter sig i en swaziby. På vägen till Ezulwinidalen och bekväma Lugogo Sun Hotel passerar vi också det gamla guldgrävarsamhället Piggs Peak, ca 27 mil. (Frukost och middag)

Dag 6: Från Ezulwini till Johannesburg med agrart studiebesök

Ezulwini - Johannesburg: Vi lämnar Eswatini vid gränsen Oshoek och åter i Sydafrika väntar lunch och ett besök i Ndebele Cultural Village. Eftermiddagen bjuder på ett besök på en farm med boskapsuppfödning och majsodling. Efter studiebesöket fortsätter resan till Johannesburg och Hotel Garden Court Sandton City, ca 43 mil. (Frukost och lunch)

Dag 7: Soweto & Johannesburg

I dag väntar Soweto, den omtalade kåkstaden i Johannesburg, där kontrasterna mellan rika och fattiga är ytterst tydliga. Vi får ta del av intressant historia i den stora frihetshjälten Nelson Mandelas före detta hem och vi lär oss om hur livet ter sig i en kåkstad. Vi äter lunch i Soweto innan vi fortsätter till kontrastfyllda Johannesburg Vi får ta del av stadens historia när vi åker genom Newtown och ser bland annat skyskrapan Carlton Centre innan vi når Sandton och kosmopolitiska Nelson Mandela Square, ca 8 mil. (Frukost och lunch)

Dag 8: Mot Mother City med stadsrundtur

I dag tar vi flyget från Johannesburg till Kapstaden där vi landar i lagom tid för lunch vilken vi intar nere i populära V&A Waterfront. Mätta och belåtna efter besöket hos ”the Greek Fisherman” tittar vi närmare på vad Kapstaden har att erbjuda. Eftermiddagens stadsrundtur får en att inse stadens storhet och varför kosmopolitiska Kapstaden är Sydafrikas främsta turistmål. (Frukost och lunch)

Dag 9: Kaphalvön med Seal Island, Boulder Bay och Godahoppsudden

Kapstaden: Vi upplever de allra sydligaste delarna av Sydafrika och tar en tur längs den storslagna Atlantkusten. Från fiskesamhället Hout Bay tar vi, om vädret tillåter, båten till Seal Island som precis som namnet avslöjar är en ö full med sälar. Färden går via Chapman's Peak och Cape Peninsula till Boulders där vi hälsar på de kända men sällsynta pingvinerna. Vi stannar till vid både Kapudden och Godahoppsudden och blickar ut mot det till synes oändliga havet. Lunch äter vi på en lokal fisk- och skaldjursrestaurang. Kvällen bjuder på en härlig middag på berömda Gold Restaurant. (Frukost, lunch och middag)

Dag 10: Hermanus med valsafari och marint studiebesök

Efter ca 1,5 timmer i sydöstlig riktning från Kapstaden når vi den populära kustorten Hermanus vilken vunnit internationellt erkännande som världens bästa landbaserade valskådningsplats. Vid tillrådligt väder bordar vi en valskådningskatamaran för ett nära möte med det marina livet som förutom valar kan omfatta delfiner, sälar och afrikanska pingviner. Efter vårt safari till havs väntar ett studiebesök på en marin farm som odlar abaloner, mer kända som havsöron, även kallade havssniglar. Studiebesöket avslutas med sedvanlig provsmakning för den våghalsige. Kvällen avslutas med gemensam middag på hotellet, 28 mil. (Frukost och middag)

Dag 11: Winelands

Winelands: I dag passar vi på att lära oss mer om de omåttligt populära vinerna i Sydafrika! Vi börjar med den trevliga staden Franschhoek, Sydafrikas mat och vinhuvudstad som grundades för över 300 år sedan av de franska hugenotterna. Stellenbosch, som karaktäriseras av kultur och lärdom, är vintillverkningens centrum. Här besöker vi själva staden men också välkända vinmakaren Neethlingshof Wine Estate. Här väntar rundvandring, provsmakning och lunch. En perfekt avslutning på vårt sydafrikanska äventyr! Efter en djupdykning i landets vinhistoria tar vi oss åter till Kapstaden, 17 mil. (Frukost och lunch)

Dag 12: Fri dag

Kapstaden: Njut av en dag på egen hand. (Frukost)

Dag 13-14: Fri dag

Hemresa från Kapstaden: Efter frukost och en lugn förmiddag väntar transferbussen som tar oss till flygplatsen för hemresa vid Qatar. Vi landar påföljande morgon i Skandinavien fyllda av minnen och nya bekantskaper efter en härlig rundresa.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passuppgifter
Före avresa behöver vi samla in dina passuppgifter. Informationen krävs av flygbolaget och vår lokala agent för uppbokning av hotell, utflykter och eventuella inrikesflygningar. Denna information skickar du till oss snarast möjligt efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
http://www.scandoramaselection.se/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Fysisk form
Du måste kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till och från sevärdheter, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar för resor i Sydafrika rekommenderas 2-4 USD per dag till chaufför, 6-8 USD per dag till lokalguide och 8-12 USD per dag till rangers. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Zulu, xhosa, afrikaans, nordsotho, engelska, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda och ndebele är officiella språk.
Klimat: Den sydafrikanska sommaren (infaller när vi har vinter) är torr och het. Försommaren i oktober månad är som vår maj månad och blommor och träd blommar för fullt. Vintern är lite svalare, men har dock fortfarande en behaglig temperatur. Temperaturerna är alltid något lägre vid kusten än i inlandet, och det är en god idé att ta med en varm tröja eller jacka då kvällarna kan bli kyliga.
Tid: Sverige + 1 timme
Valuta: Sydafrikanska rand (ZAR). In- och utförsel begränsning på 5000 ZAR per person, så man kan komplettera med US-Dollar.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på hotell. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i alla större städer.
Elektricitet: 220/230 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Johannesburg, Johannesburg - Kapstaden samt Kapstaden - Skandinavien
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 11 övernattningar i dubbelrum
 • 11 frukostar
 • 6 luncher
 • 5 middagar
 • Arrangemang enligt dagsprogram
   

 

Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö eller vid Arlanda.

Enkelrumstillägg från 5 495:-