Skip to main content

Sydafrika med Blue Train ✈

FLYGRESA - Afrika - 11 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Sydafrika med Blue Train - Exklusivt på räls från Pretoria till Kapstaden

Följ med på en av världens lyxigaste och mest extravaganta tågresor! Blue Train har i 10 års tid röstats fram som Afrikas ledande tågupplevelse. Att färdas med det anrika tåget från Pretoria till Kapstaden är en oförglömlig resa. Naturscenerierna som under 160 mil spelas upp framför ögonen är hänförande och tågresan når ytterligare en dimension genom utsökta måltider. Inledningen i Johannesburg, safariupplevelser i Mabula Game Reserve med game drives, pulserande Kapstaden och den hänförande regionen Winelands ramar in resan på ett synnerligen smakfullt sätt!
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Johannesburg
Dag 3:  Johannesburg - Bela Bela
Dag 4:  Bela Bela
Dag 5:  Bela Bela - Pretoria - ombordstigning Blue Train
Dag 6Blue Train
Dag 7:  Blue Train - avstigning Kapstaden
Dag 8-9:  Kapstaden
Dag 10:  Flyg från Kapstaden
Dag 11: Landar i Skandinavien


Höjdpunkter på resan!
 • Safari i Mabula Game Reserve
 • Exklusiva Blue Train
 • Kosmopolitiska Kapstaden
 • Godahoppsudden
 • Stellenbosch & vinprovning
   

Dagsprogram

Dag 1-2: Vi flyger mot varmare breddgrader

Flyg till Johannesburg: Avresa från Skandinavien och efter mellanlandning med byte flyger vi under natten vidare mot Sydafrikas största stad Johannesburg där vi landar påföljande förmiddag. Förväntansfulla stiger vi på bussen vid flygplatsen och välkomnas av Scandoramaguiden och en engelsktalande lokalguide som kommer att visa oss kontrastfyllda Johannesburg. Vi får ta del av stadens historia när vi åker genom Newtown och ser bland annat skyskrapan Carlton Centre innan vi når Sandton och kosmopolitiska Nelson Mandela Square. Under eftermiddagen checkar vi in på eleganta Sandton Sun Hotel i fashionabla Sandton.

Dag 3: Sydafrikas djurliv

Johannesburg - Bela Bela: I dag väntar en spännande dag! Efter ett par timmars färd i nordlig riktning når vi Mabula Game Reserve och den genuina tältlodgen Safari Plains, ca 21 mil. Här väntar två dygn fyllda med safariupplevelser och vi kommer att genomföra fyra olika game drives, djurskådningar. Redan efter lunch är det dags för ett första möte med det spännande djurlivet. Efter en inspirerande eftermiddagssafari bjuds vi på en välsmakande middag på lodgen.

Dag 4: Mer safari & klassiskt lodgeliv

Mabula Game Reserve: I dag vaknar vi tidigt för en arla game-drive och återvänder berikade med härliga upplevelser till vår lodge för frukost. Dagen står till eget förfogande fram till seneftermiddagens game drive. Passa på att slappa i lodgens härliga miljöer och ta ett dopp i poolen. Efter en andra vildmarksupplevelse som varar till kvällen bjuds vi till bords för ytterligare en middag.

Dag 5: Via Pretoria mot rälsäventyret

Bela Bela - Pretoria: Även i dag ringer klockan tidigt och vår ranger tar oss med på ytterligare en avslutande game drive innan vi vänder tillbaka för frukost på lodgen. Efter två härliga dagar i vildmarken åker vi söderut och når efter knappt två timmar den administrativa huvudstaden Pretoria, ca 16 mil. Palats och monument kantas av bedårande jakarandaträd och tack vare den prunkande grönskan ger staden, trots sina två miljoner invånare, ett betydligt lugnare intryck än Johannesburg.

Efter lunch checkar vi in vid Blue Trains lounge på Pretoria Station. Under eftermiddagen går vi ombord på det stilfulla tåget, gör oss hemmastadda i vår kupé och utforskar tågets bekvämligheter. Förväntningarna är höga när vi färdas söderut genom gräsmarkerna i de gamla guldområdena över bergåsen Witwatersrand. Färden går via städer med tydlig holländsk klang som vittnar om landets förflutna som holländsk koloni. På kvällen samlas passagerarna i restaurangvagnen för en första middag med förstklassig service i en elegant miljö.

Dag 6: Diamantgruvan i Kimberley & Great Karoo

Blue Train: Koppla av i den exklusiva loungen och njut av landskapet från fönstret. I restaurangvagnen dukas det upp tre gånger om dagen. Vid sidan om 24-timmars kupéservice ingår varje dag frukost samt noga utvalda lunch- och middagsmenyer, vin av mycket god klass och eftermiddagste. Även drinkar samt avec ingår och serveras i de vackra salongsvagnarna. Efter frukost angör vi Kimberley, huvudstad i norra Kapprovinsen, och får fast mark under fötterna för några timmar. Vi besöker ett museum och en underjordisk diamantgruva, det omtalade ”Big Hole”. Lagom till lunch bordar vi tåget och fortsätter resan söderut mot det karga stäppområdet Great Karoo.
(Programmet kan variera beroende på väderlek och tidtabellsändringar.)

Dag 7: Mot räls ände i Kapstaden

Blue Train - Kapstaden: Efter en hänförande tågresa når vi på förmiddagen vår slutdestination, Kapstaden. Här möts vi av vår buss som tar oss med på en stadsrundtur där vi bland annat får se Company Gardens, malajkvarteren och mycket annat som denna stad har att bjuda på där den ligger vackert mellan berg och hav. Vi tar oss också till exklusiva och kändistäta Camps Bay och imponeras av det dramatiska Taffelberget. Med mängder av fantastiska intryck och upplevelser i bagaget checkar vi in på moderna Radisson Blu Hotel, beläget i närheten av det topprenoverade hamnområdet V&A Waterfront.

Dag 8-9: Godahoppsudden & Winelands

Kapstaden: Nu har vi två dagar framför oss med spännande upplevelser! Vi inleder med en naturskön upplevelse på Kaphalvön. Vi färdas längs en naturskön sträcka förbi fiskesamhället Hout Bay och om vädret tillåter tar vi båten ut till Seal Island för att beskåda sälar och sjöfåglar vid Duiker Island. Via Chapman’s Peak och Cape Peninsula når vi Boulders Beach där vi möter de kända men sällsynta afrikanska pingvinerna. På lunchmenyn står det hummer vilken avnjuts på en lokal skaldjursrestaurang. Vid Kapuddens spets tar vi linbanan upp till toppen av den berömda fyren Cape Point och blickar ut över det till synes oändliga havet där Indiska Oceanen möter Atlanten vid Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste punkt. På kvällen väntar ett smakrikt möte med det sydafrikanska köket. Det blir en överdådig matsafari med massor av olika rätter från stora delar av det afrikanska köket på omtalade Gold Restaurant.

Andra dagen ägnar vi åt Winelands, området som börjar redan vid Kapstadens utkant. De sydafrikanska vinerna håller hög kvalitet och har blivit en betydande exportvara. Vi besöker inledningsvis en av de äldsta vingårdarna, Babylonstoren, där vi gör en första vinprovning. Via Franschhoek, Sydafrikas självutnämnda mat- och vinhuvudstad, når vi själva hjärtat av vindistriktet, Stellenbosch. På Neethlingshof Wine Estate bjuds vi på lunch och rundvandring i vinkällarna innan det är dags för ytterligare en vinprovning. Efter en dag i vinets tecken återvänder vi till Kapstaden.

Dag 10: Underbara Kapstaden

Flyg från Kapstaden: Sista dagen på äventyret spenderas efter eget behag. Passa på att strosa runt i V&A Waterfront, shoppa och ät en god lunch. Först på eftermiddagen blir vi hämtade av transferbussen som tar oss till flygplatsen. På kvällen lyfter flyget från Kapstaden.

Dag 11: Hemma igen med härliga minnen

Landar i Skandinavien: Vi landar åter i Skandinavien, fyllda av upplevelser och med minnen för livet.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passuppgifter
Före avresa behöver vi samla in dina passuppgifter. Informationen krävs av flygbolaget och vår lokala agent för uppbokning av hotell, utflykter och eventuella inrikesflygningar. Denna information skickar du till oss snarast möjligt efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
scandorama.se/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Fysisk form
Du måste kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till och från sevärdheter, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar för resor i Sydafrika rekommenderas 2-4 USD per dag till chaufför, 6-8 USD per dag till lokalguide och 8-12 USD per dag till rangers. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Zulu, xhosa, afrikaans, nordsotho, engelska, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda och ndebele är officiella språk.
Klimat: Den sydafrikanska sommaren (infaller när vi har vinter) är torr och het. Försommaren i oktober månad är som vår maj månad och blommor och träd blommar för fullt. Vintern är lite svalare, men har dock fortfarande en behaglig temperatur. Temperaturerna är alltid något lägre vid kusten än i inlandet, och det är en god idé att ta med en varm tröja eller jacka då kvällarna kan bli kyliga.
Tid: Sverige + 1 timme
Valuta: Sydafrikanska rand (ZAR). In- och utförsel begränsning på 5000 ZAR per person, så man kan komplettera med US-Dollar.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på hotell. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i alla större städer.
Elektricitet: 220/230 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Johannesburg samt hem från Kapstaden
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide under delar av resan
 • 6 övernattningar i dubbelrum
 • 2 övernattningar i dubbelbäddskupé i De Luxe-kategori
 • 8 frukostar (dag 3 - 10) 
 • 6 luncher (dag 3 - 6 och 8 - 9)
 • 5 middagar (dag 3 - 6 och 8)
 • All inclusive på tåget dag 5 - 7
 • Arrangemang enligt program

Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg 11 995:-

Tillägg för Luxury-kategori på tåget 3 000:- per person i delad kupé.
Tillägg för Luxury-kategori på tåget 4 750:- per person i kupé för eget bruk.

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö