Skip to main content

Sydafrika ✈

FLYGRESA - Afrika - 14 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Sydafrika - Ett storslaget äventyr

Vackra huvudstaden Pretoria, underbara Garden Route och trendiga Kapstaden. Magiska vyer och dramatiska naturscenerier på Kaphalvön, där Indiska oceanen och Atlanten möts. På safari i Krugerparken spanar vi efter elefanter, lejon och noshörningar och i Boulder får vi möta pingvinerna. Magnifika landskap, ett enastående djurliv, intressant nutidshistoria, spännande kulturupplevelser och kvalitetsviner. En fantastisk rundresa som dessutom bjuder på f.d. Swaziland!
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Johannesburg - Pretoria
Dag 3:  Pretoria - Hazyview
Dag 4:  Safari i Krugerparken
Dag 5:  Hazyview - Ezulwini
Dag 6:  Ezulwini - Johannesburg
Dag 7:  Johannesburg - flyg till George
Dag 8-9:  Garden Route, Oudtshoorn, Plettenberg Bay & Tsitsikamma

Dag 10:  George - Kapstaden
Dag 11-12:  Kapstaden
Dag 13:  Flyg från Kapstaden
Dag 14:  Landar i Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 24/1, 28/2 samt 14/3.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Safari i Krugerparken
 • Eswatini - f.d. Swaziland
 • Garden Route
 • Kosmopolitiska Kapstaden
 • Godahoppsudden
 • Stellenbosch & vinprovning

Dagsprogram

Dag 1-2: Vi flyger mot varmare breddgrader

Flyg till Johannesburg - Pretoria: Avresa från Skandinavien och efter mellanlandning med byte flyger vi under natten vidare mot Sydafrikas största stad Johannesburg där vi landar på morgonen. Förväntansfulla stiger vi på bussen och sätter kurs mot huvudstaden Pretoria, en stad där palats och monument kantas av bedårande jakarandaträd. Tack vare den prunkande grönskan ger staden, trots sina två miljoner invånare, ett betydligt lugnare intryck än Johannesburg. Vi äter lunch tillsammans och tittar på de mest intressanta byggnadsverken och monumenten. Pretoria bjuder på en härlig atmosfär med alla sina bedårande parker som små oaser i staden. Vi ser Voortrekker Monument och Union Buildings, Sydafrikas parlament. Efter rundturen checkar vi in på nyöppnade Protea Hotel Loftus Park och kvällen är fri för egna strövtåg, ca 6 mil.

Dag 3: The Panorama Route

Pretoria - Hazyview: I dag väntar en heldag med enastående vyer på en av de högsta och mest natursköna vägarna i Sydafrika, kallad Panoramarutten. Vi ser höjdpunkten Blyde River Canyon, världens tredje största ravin som är över tre mil lång och har väggar som är hundratals meter höga, och Three Sisters/Three Rondawels samt Bourke’s Luck Potholes. Framåt kvällen checkar vi in på naturskönt belägna Protea Hotel utanför Hazyview i provinsen Mpumalanga, Solens land, ca 48 mil.

Dag 4: Safari i Krugerparken

Hazyview: I arla morgonstund beger vi oss till en av världens största nationalparker, Krugerparken, inrättad som skyddszon av president Kruger för drygt 100 år sedan. I den gigantiska parken strövar över en kvarts miljon däggdjur, uppdelade på ca 150 olika arter. Här finns tusentals giraffer, flodhästar, lejon och elefanter och du får njuta av den afrikanska savannen från första parkett i safarijeepar. Öppna dina sinnen för stora upplevelser och glöm inte kameran. Efter en heldag i den väldiga nationalparken med många fantastiska upplevelser väntar en gemensam middag på hotellet.

Dag 5: Mot före detta Swaziland

Hazyview - Ezulwini: Efter frukost åker vi vidare mot kungadömet Eswatini, tidigare känt som Swaziland men som sedan 2018 heter Eswatini. Vi korsar gränsen vid Jeppes Reef i norra delen av landet och här väntar ett böljande landskap med vackra vyer. Eswatini har varit självständigt från Sydafrika sedan 1968 och är i dag det enda kvarvarande landet i södra Afrika som styrs av en kung utan några demokratiska val. Landet är litet med ungefär 1,3 miljoner invånare och här finns inte heller några större städer. Vi besöker en by och får inblick i hur det vardagliga livet ter sig i en swaziby. På vägen till Ezulwinidalen och bekväma Lugogo Sun Hotel passerar vi också det gamla guldgrävarsamhället Piggs Peak, ca 27 mil.

Dag 6: Via Soweto till Johannesburg

Ezulwini - Johannesburg: Vi lämnar Eswatini vid gränsen Oshoek och åter i Sydafrika väntar Soweto, den omtalade kåkstaden i Johannesburg, där kontrasterna mellan rika och fattiga är ytterst tydliga. Vi får ta del av intressant historia i den stora frihetshjälten Nelson Mandelas före detta hem och vi lär oss om hur livet ter sig i en kåkstad. Efter besöket i Soweto tar vi oss till trevliga Peermount Metcourt Hotel, beläget vid ett kasino- och nöjeskomplex nära Johannesburgs flygplats, ca 46 mil.

Dag 7: Vackra Garden Route

Johannesburg - George: I dag tar vi flyget från Johannesburg till George på Sydafrikas sydöstra kust i det vackra och välkända området Garden Route. Beläget mellan Indiska oceanen och höga berg lockar Garden Route, som fått sitt namn av växtligheten som finns här, med charmiga kuststäder, strutsfarmer, droppstensgrottor, sandstränder, urskog och mycket mer! George är den största staden och härifrån tar vi oss till hjärtat av Garden Route och härliga kuststaden Knysna, belägen vid en vacker lagun omgiven av urskog. Om vädret tillåter ger vi oss ut på en båttur i den skyddade lagunen, hemvist åt bland annat den sällsynta Knysnasjöhästen. Vi åker sedan åter till George och checkar in på lantliga Protea Hotel King George, ca 14 mil. 

Dag 8-9: Oudtshoorn, Plettenberg Bay & Tsitsikamma

George: Nu har vi två dagar framför oss då vi ska utforska Garden Route och dess omgivningar! En dag beger vi oss till Oudtshoorn, beläget i Klein Karros semiöken, som är välkänt för sina strutsar och ofta omnämns som Sydafrikas strutshuvudstad. Vi besöker en strutsfarm och får lära oss om uppfödning, historia och vilken avgörande roll industrin spelat för området. På gården serveras lunch och vi kommer nära de imponerande djuren. Under dagen besöker vi också de berömda droppstensgrottorna Congo Caves. Under en guidad tur fascineras och hänförs vi av stalaktiternas formationer i grottsystemet. Den andra dagen beger vi oss till Plettenberg Bay, en av Sydafrikas mest fashionabla semesterorter, vid Indiska oceanen. Den lilla staden är omgiven av berg och framstår nästan som uppslukad av skog. Vi fortsätter till nationalparken Tsitsikamma, vars namn betyder vattenfylld plats på khoisan, som 1964 utnämndes till den första marina nationalparken i Afrika. Många anser den dessutom vara en av de vackraste och mest spektakulära.

Dag 10: Via Mossel Bay

George - Kapstaden: Vi checkar ut och siktar mot den lilla staden Mossel Bay, belägen mittemellan Kapstaden och Port Elizabeth. Med ett underbart klimat och ofördärvade sandstränder är det lätt att förstå varför staden är så populär! Intressanta museer, historisk arkitektur och utmärkta fisk- och skaldjursrestauranger bidrar också. Här ser vi bland annat det berömda Post Office Tree och får höra den originella historien om hur Sydafrikas första postkontor grundades under trädet år 1501. Platsen klassas i dag som nationalmonument. Från Mossel Bay färdas vi sedan västerut till vackra Kapstaden, ca 45 mil. Vi checkar in på Protea Hotel Breakwater Lodge beläget nära det populära Waterfrontområdet och miljonstaden ligger för våra fötter!

Dag 11-12: Underbara Kapstaden

Kapstaden: Kapstaden är Sydafrikas främsta turistmål och den kosmopolitiska blandningen är påtaglig. En dag upptäcker vi de allra sydligaste delarna av Sydafrika och tar en tur längs den storslagna Atlantkusten. Från fiskesamhället Hout Bay tar vi, om vädret tillåter, båten till Seal Island som precis som namnet avslöjar är en ö full med sälar. Färden går via Chapman's Peak och Cape Peninsula till Boulders där vi hälsar på de kända men sällsynta pingvinerna. Vi stannar till vid både Kapudden och Godahoppsudden och blickar ut mot det till synes oändliga havet. Lunch äter vi på en lokal fisk- och skaldjursrestaurang. Den andra dagen upptäcker vi Kapstaden med det dramatiska Taffelberget. Vi ger oss ut på en rundtur där vi bland annat får se Company Gardens, malajkvarteren och mycket annat som denna vackra stad har att bjuda på där den ligger vackert mellan berg och hav. Vi tar oss också till exklusiva och kändistäta Camps Bay och topprenoverade hamnområdet V&A Waterfront.

Dag 13: Sydafrikanska vingårdar

Winelands: I dag passar vi på att lära oss mer om de omåttligt populära vinerna i Sydafrika! Den trevliga staden Stellenbosch, som karaktäriseras av kultur och lärdom, är vintillverkningens centrum och vi besöker själva staden men också välkända vinmakaren Neethlingshof Wine Estate. Här väntar rundvandring, provsmakning och lunch. En perfekt avslutning på vårt sydafrikanska äventyr! Efter en djupdykning i landets vinhistoria tar bussen oss åter till Kapstaden och flygplatsen där vi under kvällen påbörjar hemresan.

Dag 14: Hemma igen med härliga minnen

Landar i Skandinavien: Vi landar åter i Skandinavien, fyllda av upplevelser och med minnen för livet.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passuppgifter
Före avresa behöver vi samla in dina passuppgifter. Informationen krävs av flygbolaget och vår lokala agent för uppbokning av hotell, utflykter och eventuella inrikesflygningar. Denna information skickar du till oss snarast möjligt efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
scandorama.se/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Fysisk form
Du måste kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till och från sevärdheter, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar för resor i Sydafrika rekommenderas 2-4 USD per dag till chaufför, 6-8 USD per dag till lokalguide och 8-12 USD per dag till rangers. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Zulu, xhosa, afrikaans, nordsotho, engelska, sydsotho, siswati (swazi), tsonga, tswana, venda och ndebele är officiella språk.
Klimat: Den sydafrikanska sommaren (infaller när vi har vinter) är torr och het. Försommaren i oktober månad är som vår maj månad och blommor och träd blommar för fullt. Vintern är lite svalare, men har dock fortfarande en behaglig temperatur. Temperaturerna är alltid något lägre vid kusten än i inlandet, och det är en god idé att ta med en varm tröja eller jacka då kvällarna kan bli kyliga.
Tid: Sverige + 1 timme
Valuta: Sydafrikanska rand (ZAR). In- och utförsel begränsning på 5000 ZAR per person, så man kan komplettera med US-Dollar.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på hotell. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i alla större städer.
Elektricitet: 220/230 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Johannesburg, Johannesburg - George samt Kapstaden - Skandinavien
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 11 övernattningar i dubbelrum
 • 11 frukostar (dag 3 - 13)
 • 5 luncher (dag 2, 6, 8, 11 och 13)
 • 4 middagar (dag 3 - 5 och 11)
 • Arrangemang enligt program
   

 

Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 4 395:-

Kända hotelländringar

Avresa 15/1 & 24/1 bor vi på Umbhaba Eco Lodge utanför Hazyview dag 3-5.

Sista minuten
5/8Bordershopfrån 795:-
8/8Nordkap med Lofotenfrån 15 195:-
8/8Dalarnafrån 3 995:-
8/8Jylland med Skagenfrån 5 695:-
14/8Inlandsbanan med Dalarna & Jämtlandfrån 7 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö