Skip to main content

USA - Southern Highlights ✈

FLYGRESA - Nordamerika - 12 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

USA - Southern Highlights
- Från Nashville via Memphis till New Orleans

De amerikanska sydstaterna bjuder in till en fest med musikaliska förtecken. För den som gillar jazz, blues, rock'n'roll eller country blandat med cajunkökets kryddstarka mat och söderns historiska charm väntar ett oförglömligt äventyr. Rundresan tar oss från country i Nashville via rock’n'roll och blues i Memphis till jazzklubbarna i New Orleans, städer som betytt mycket för musikscenen och lockat de stora stjärnorna. Vi rör oss mellan livfulla storstäder, sumpmark och vidsträckta landskap. En underbar rundresa i södra USA!

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Atlanta
Dag 2:  Atlanta - Lynchburg - Nashville
Dag 3:  Nashville
Dag 4:  Nashville - Memphis
Dag 5:  Memphis
Dag 6:  Memphis - Natchez
Dag 7:  Natchez - Lafayette
Dag 8:  Lafayette - New Orleans
Dag 9-10:  New Orleans
Dag 11: Flyg från New Orleans
Dag 12: Landar i Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Countryns Nashville
 • Elvis Memphis
 • Jack Daniel's Tennessee Whiskey
 • Söderns cajunkök
 • New Orleans & French Quarter

   

Dagsprogram

Dag 1: Mot den amerikanska södern

Flyg till Atlanta: Efter atlantflygningen når vi delstaten Georgias huvudstad Atlanta. På flygplatsen väntar Scandoramaguiden och transferbussen tar oss till trevliga Fairfield Inn & Suites Hotel i Buckhead beläget norr om centrum. Staden ligger vid floden Chattahoochee och var tidigare hemvist för indianstammarna creeker och cherokeser. Dessa fördrevs under 1800-talet till indianterritoriet i Oklahoma. Atlanta spelade en viktig roll i det amerikanska inbördeskriget och här stod det stora slaget om Atlanta som odödliggjordes genom boken och filmen Borta med vinden. Här uppfann också apotekaren John Stith Pemberton drycken Coca Cola den 8 maj 1886. Receptet är än i dag mycket hemligt.

Dag 2: Atlanta & Jack Daniel's Tennessee Whiskey

Atlanta - Nashville: Efter frukost inleder vi dagen med en stadsrundtur i Atlanta och passerar stadens höjdpunkter som Martin Luther King Memorial, hippa utvecklingsprojektet Beltline, marknadsområdet Krog Street, Swan House, Atlantic Station, Centennial Olympic Park från Olympiska spelen 1996, CNN Center och Coca Cola-museet. Efter denna spännande introduktion till den amerikanska södern lämnar vi Atlanta och styr mot Nashville. Vid Chattanooga passerar vi delstatsgränsen till Tennessee och nu ska vi bekanta oss med den dryck som européerna introducerade i Amerika på 1700-talet. I Lynchburg väntar Jack Daniel's Tennessee Whiskey, det berömda destilleriet som är en av världens främsta producenter av bourbon. Efter en rundvandring får vi möjlighet att provsmaka de ädla dropparna som fått sitt namn efter den forna franska kungafamiljen Bourbon. Stärkta av detta smakfulla besök når vi countrymusikens hjärta Nashville under sen eftermiddag, ca 45 mil. Staden sjuder av musik och längs den lilla gatstumpen Printers Alley kantas trottoarerna av olika musikklubbar och dofterna av söderns nationalrätt, rökt kött, från de otaliga BBQ-restaurangerna är påtaglig. Vi checkar in på bekväma Capitol Hotel Downtown i centrum.

Dag 3: Nashville & Wild Horse Saloon

Nashville: Musiken och miljöerna från Nashville har rönt stort intresse genom vår svenska countrydrottning Jill Johnson och TV-programmet Jills veranda som sänts flitigt de senaste åren. Efter frukost upptäcker vi tillsammans denna livfulla stad under vår stadsrundtur och besöker bl a Country Music Hall of Fame med alla glittriga kostymer, udda instrument och Elvis Presley´s Solid Gold Cadillac. Vi får även möjlighet att beträda klassisk mark i form av Studio B där storheter som Dolly Parton, Elvis Presley, Patsy Cline och Jim Reeves spelat in många av sina berömda hits. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen bjuds vi på härlig underhållning på Wild Horse Saloon med country & westernmusik, middag och häftig linedance.

Dag 4: Memphis med Beale Street & Sun Studio

Nashville - Memphis: Vi fortsätter vår resa genom Tennessee mot Mississippifloden och Memphis, staden där rock’n'rollen föddes. Vi introduceras på ett lite annorlunda sätt till allt Memphis har att erbjuda genom att en musiker med gitarr guidar och leder oss genom staden. En sjungande guide helt enkelt! I Memphis väntar bland annat stadens epicentrum och paradgata Beale Street samt Lorraine Motel där Martin Luther King mördades 1968, dagen efter hans profetiska tal I’ve been to the mountaintop. Vi besöker också Sun Studio, här har stora stjärnor som BB King, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison och Johnny Cash spelat in många av sina skivor. Vi checkar sedan in på perfekt belägna SpringHill Suites Hotel Downtown på bekvämt promenadavstånd från många av stadens musikklubbar och restauranger, ca 34 mil.

Dag 5: Magiska Memphis

Memphis: I dag väntar en stor upplevelse när vi besöker Graceland, Memphis store son Elvis Presleys välkända hem som varit museum sedan 1982. Miljöerna andas Elvis fullt ut och vi följer i legendens fotspår under en intressant tur i hans hem. Av husets 18 rum ser vi bland annat vardagsrum, musikrum, matsal, kök och det kända djungelrummet. Turen ger oss en glimt av det liv han levde med familj och vänner. Vi får dessutom se bilar och flygplan samt en fantastisk samling av guld- och platinaskivor. Eftermiddagen är fri på egen hand och på kvällen rekommenderas ett besök längs Beale Street för att fullständigt vältra sig i musikalisk nostalgi från country till blues.

Dag 6: Historiska Natchez

Memphis - Natchez: Efter frukost rör vi oss söderut längs den natursköna historiska leden Natchez Trace Parkway till Natchez, Mississippi. Att komma hit är som att resa tillbaka i tiden till när de rika byggde sina ståtliga hem i staden. De palatsliknande plantageägarvillorna dominerar än i dag stora delar av stadsbilden och Natchez kan närmast liknas vid ett levande museum över vad den amerikanska södern en gång var. Övernattar gör vi på bekväma Hotel Holiday Inn Express South, strax utanför centrum, ca 49 mil. Kvällen är fri att på egen hand upptäcka söderns gästfrihet.

Dag 7: Baton Rouge & cajunmiddag

Natchez - Layafette: Innan vi lämnar Natchez och styr kosan söderut mot Louisiana väntar ett intressant besök i ett av stadens antebellumhus. Detta är ett arkitektoniskt begrepp på hus som byggdes före inbördeskriget och i dag är kulturmärkta. I St. Francisville får vi på Rosedown Plantation en förnimmelse av hur livet var på en bomullsplantage under slaveriets dagar. Vi fortsätter sedan till Louisianas huvudstad Baton Rouge som länge varit omtalad för sin spännande mat, musik och festivaler. Under en kortare rundtur får vi se flera historiska sevärdheter, majestätiska plantageägarvillor och intressanta museum. Dagen avslutar vi i Lafayette där vi viker kvällen åt områdets kulinariska specialiteter från cajunköket, en matkultur med förkärlek för kryddstarka rätter baserade på fläskkött eller kyckling och kräftor. Under kvällens middag lyssnar vi till levande lokal musikunderhållning. Övernattar gör vi på vänliga Wyndham Hotel Garden i Lafayette, ca 24 mil.

Dag 8: Louisiana nästa

Layafette - New Orleans: I dag bjuder den amerikanska södern på flera spännande upplevelser. Vid Martin’s Lake i Louisianas sumpiga träskmarker ger vi oss ut på en båttur. En garanterat annorlunda och berikande upplevelse! Efter vår framfart i träskmarkerna väntar Avery Island, berömd för sina stora salttillgångar. Öns saltmina är en av landets största. På Avery Island odlades tidigare en speciell peppar som tillsammans med vinäger och salt från minan blev den starka såsen Tabasco som har sitt ursprung på ön. Vi besöker Tabascofabriken och får en närmare inblick i hur såsen blir till och för de djärva ges även möjlighet att provsmaka. Med smått ansträngda strupar färdas vi mot resans slutmål New Orleans och uppskattade Wyndham Hotel French Quarter med perfekt läge i de franska kvarteren, ca 29 mil. Tack vare influenser från amerikaner, fransmän och kreoler lockade staden tidigt en multikulturell befolkning. Staden är starkt präglad av musik och mest känd som såväl jazzens krubba som Louis Armstrongs födelsestad. New Orleans var den enda nordamerikanska stad där slavar tilläts samlas på offentliga platser för att spela sin egen musik och detta ledde till födelsen av den inhemska jazzmusiken.

Dag 9-10: Unika New Orleans

New Orleans: Efter en stadsrundtur både med buss och till fots har vi fått en god bild av staden med bland annat de världskända franska kvarteren, historiska Jackson Square samt det exklusiva Garden District. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Det perfekta sättet att uppleva stadens blandande kultur är en promenad längs Bourbon Street i de franska kvarteren med musiken ständigt närvarande. Stanna till och insup atmosfären! Vår andra dag är programfri och står till var och ens förfogande. Shoppingen vid Riverwalk är utmärkt. Passa på att ta en tur med en av hjulångarna på Mississippifloden och få en känsla av svunna tiders charm. Önskar du mer musikhistoria varför inte besöka Louis Armstrongmuseet?

Dag 11: Farväl till södern

Flyg från New Orleans: Det har blivit dags att vända blickarna hemåt efter en innehållsrik resa bland södra USA:s höjdpunkter. Vi flyger från New Orleans med musikaliska, historiska och kulturella minnen i bagaget.

Dag 12: Med minnen för livet

Hemkomst till Skandinavien: Efter mellanlandning och byte av flyg landar vi åter i Skandinavien med oförglömliga minnen för livet.

Bra att veta

Visum
Svenska och norska medborgare kan resa till USA som turister under högst 90 dagar med ett förenklat visum, ESTA (Electronic System for Travel Authorization) enligt det så kallade Visa Waiver Programme (VWP). Samtliga resenärer ansöker själva om ESTA - inresetillstånd.

Ansökan görs genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär. För detta betalas en avgift på 14 USD. Du ansöker på internet genom ESTA på adress: https://esta.cbp.dhs.gov. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresan till USA. I de flesta fall får man svar inom ett par minuter. Ansökan på ESTA:s webbplats kan göras på svenska. Om du saknar ansökan/tillstånd genom ESTA kan du bli vägrad inresa till USA.

OBS! Amerikanska myndigheter har beslutat att införa speciella regler för dem som besökt Iran, Irak, Syrien, Sudan, Somalia, Jemen och Libyen efter 1 mars 2011 liksom för den som är medborgare i något av dessa länder. Reglerna innebär att man inte längre omfattas av Visa Waiver Programme (VWP) och måste därför ansöka om visum på den amerikanska ambassaden.

Vid oklarheter eller frågor om inresetillstånd eller visum, vänligen kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet. USA:s ambassad har telefonnummer 08-783 53 00. Information kan också hämtas på www.usemb.se.

Passet måste vara maskinläsbart och giltigt under hela resans vistelse. Är passet inte maskinläsbart måste ett amerikanskt visum införskaffas före avresa. Resenärer av annan nationalitet än svensk bör kontrollera vad som gäller med amerikanska ambassaden alternativt sin egen myndighet. Vid inresa fotograferas alla och fingeravtryck registreras av immigrationsmyndigheten.

Före avresa måste vi samla in olika delar av dina personuppgifter. API (Advance Passenger Information) är information som krävs av amerikanska myndigheter om samtliga personer som reser till och från landet. Flygbolagen är bundna att enligt lag överföra API/APIS information innan avresa. Denna information skickar du till oss snarast möjligt genom att fylla i online-formuläret scandorama.se/inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information annars kan ombordstigning på planet nekas och det är viktigt att uppgifterna överensstämmer exakt med uppgifterna i passet.

Det är viktigt att man kommer i god tid till flygplatsen men även till avgångsgaten. Passagerare kan bli ombedda att sätta på medtagen elektronisk utrustning vid gaten för att visa att den fungerar normalt. Därför ska surfplattor, datorer och telefoner som ska tas med ha tillräckligt med batteri.

För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Tips för ESTA-ansökan:
Namn:
Har du flera efternamn ska dessa fyllas i, eftersom flygbokningen är bokad så. Alla efternamn måste stå med i flygbokningen.
Specialtecken: Skriv aldrig in några Å, Ä, Ö i varken namn eller i adress utan ersätt dessa med A eller O.
Flygnummer: Hittar du på din biljett från Scandorama, mellanlandar du räcker det med flygnumret för den sista sträckan som landar i USA.
Adress i USA: Detta gäller endast det första boendet i USA. Adressen till hotellet hittar du på Scandoramas hemsida under beskrivningen av resan.
Om det är någon fråga du inte förstår, tryck på det lilla frågetecknet på höger sida ovanför rutan för närmare förklaring. På vissa frågor räcker det att skriva UNKNOWN.
Betalning: ESTA ska kosta $14, ca 130 SEK. Om det kostar mer har du gått in på en samlingssida. Det finns flera företag på nätet som tar betalt för att lägga in exakt den informationen som står i ESTA ansökan.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Tid: Sverige - 6-7 timmar
Valuta: US-Dollar
Kreditkort: Kort accepteras i stor utsträckning
Elektricitet: 110 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Atlanta samt hem från New Orleans
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 10 övernattningar i dubbelrum
 • 10 frukostar (dag 2 - 11)
 • 2 middagar (dag 3 och 7)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 8 495:-

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö