Skip to main content

Orkneyöarna & historiska Skottland med Hemmets Journal ✈

FLYGRESA - Storbritannien - Rundresa flyg & buss - 8 dagar

 

Orkneyöarna & historiska Skottland

En unik Skottlandsresa med boende 3 nätter på de förtrollande Orkneyöarna. Här väntar andlöst vackra landskap! En svårslagen resa fylld av intressant historia och naturupplevelser som går utanpå det mesta och tar andan ur en. Storbritanniens karga landskap, ljunghedar och dramatiska havsklippor skapar en magisk stämning.

Öppet köp när du bokar senast 31/3! Läs mer»

Dagsprogram

Dag 1: Mot vårt skotska äventyr

Ankomst till Edinburghs flygplats där vår buss väntar på oss för att ta oss in till centrala delen av staden. Vi får en guidad orienteringspromenad och ges möjlighet att strosa runt lite efter flygresan, känna av atmosfären av det äkta Skottland, innan vi åter samlas för att starta denna upplevelserika resa. Vi styr nu våra steg mot Skottlands ”hjärta”, Edinburghs slott som dominerar staden från sin plats uppe på en 120 meter hög klippa. Vi får en guidad tur i och omkring slottet där vi ser de skotska kronjuvelerna och Stone of Destiny, åter tillbaka i Skottland där den hör hemma efter att varit borta sedan år 1296. Vi besöker de privata lägenheterna i Mary Stuart och St Margaret's Chapel, den äldsta byggnaden i staden som går tillbaka till 1100-talet. Efter avslutad start tar vi oss till vårt hotell för incheckning och en gemensam middag på kvällen.

Dag 2: Skotska högländerna

Efter frukost beger vi oss norrut genom Fife, Perthshire och in i högländerna. Vi njuter av ett underbart landskap under vår resa och första målet måste bli att lära oss mer om den Skottlands höglandsmystik. Vad passar då bättre än Highland Folk Museum? Här får vi vandra genom den levande historian och museet lära oss hur de skotska högländska förfäderna bodde, hur de byggde sina hem, hur de bearbetade marken och hur de klädde sig. Allt presenterat i en vänlig och välkomnande miljö. Efter denna historielektion om Highlanders leder vår sceniska resa oss till vårt hotell för incheckning, lite avkoppling och reflektion av dagens händelser innan en god skotsk middag väntar oss.

Dag 3: Loch Ness, Urquhart Castle & Inverness

Dags att leta sjöodjur! Dagens utflyktsmål är Urquhart Castle, en fästningsborg vid den mytomspunna sjön Loch Ness. Under vår resa garanteras ett otroligt vackert landskap. Loch Ness är en 38,5 km lång klyfta i Great Glen provinsen som utgör en del av den Caledoniska kanalen som förbinder Inverness med Fort William. Vida berömd över hela världen för sin mystiska invånare Nessie, Loch Ness odjuret.

Vi får en guidad tur av ruinerna av Urquhart Castle, som var ett av de största slotten i Skottland men som förföll efter 1689 och sprängdes 1692 för att förhindra att det blev ockuperat av Jakobiterna. De flesta av de befintliga resterna är från 1500-talet. Njut av utsikten över sjön med dess mäktiga berg i ryggen. Från Urquhart Castle tar vi oss på eftermiddagen till Inverness, den gamla huvudstaden i högländerna. För att kontrollera högländerna ansågs det alltid nödvändigt att kontrollera Inverness. Efter slaget vid Culloden rensades staden av Cumberlands armé och många grymheter ägde rum. Idag är Inverness ett industriellt, kommersiellt och kulturellt centrum. En guidad tur följs av möjligheter till egna strövtåg i staden innan vi återvänder till vårt hotell i Aviemore för gemensam middag.

Dag 4: Mot Orkneyöarna

Idag lämnar vi fastlandet och styr mot Orkneyöarna. Begränsningarna avseende boende är stora och det är få förunnat att bo där under ett antal dagar. Vår resa går norrut genom höglandet med utsikt över Nordsjön i riktning mot Scrabster, hamnstaden varifrån vår båt avgår till Orkney. Vi får njuta av en klassik lokal publunch längs vår resa innan vi går ombord på färjan från Scrabster till Stromness. Vid ankomsten till Stromness väntar transport till vårt hotell där vi får möjlighet till avkoppling och att bekanta oss med staden. Hotellet ligger bekvämt nere vid hamnen och kvällen är fri för egna aktiviteter, kanske en Fish & Chips till middag, Fish garanterat färsk från dagens fångst!

Dag 5: Nyckfulla Orkney

Dagen idag styrs på väder, vindar och de gamla gudarnas godhet. Vi ska dock uppleva allt det viktigaste som bara måste ses här på Orkney. Programmet kan i följdordning självklart ändras för bästa genomförande.

Skara Brae - Den neolitiska bosättningen Skara Brae är en av de bäst bevarade grupperna av förhistoriska hus i Västeuropa. Skara Brae avslöjades av en storm 1850 och ger en anmärkningsvärd bild av livet för 5000 år sedan, innan Stonehenge byggdes. Vi utforskar denna förhistoriska by och upplever antika hem utrustade med stenbäddar, byråer och stolar. Ett replikhus ger besökarna möjlighet att utforska dess inre, medan besöksscentrat ger pekskärmpresentationer, frågeformulär och en möjlighet att se föremål som upptäcktes under de arkeologiska utgrävningarna på 1970-talet. 

Maes Howe - Maeshowe är den finaste kammargraven i Nordvästeuropa och är mer än 5 000 år gammal. Vikingar/Korsfarare bröt sig in i varden på 1100-talet och snidade graffitirunor på väggarna i huvudkammaren. Maeshowe är en del av Heart of Neolithic Orkney World Heritage Site, tillsammans med Skara Brae, Ring of Brodgar och Stones of Stenness. Väldigt många begrepp och namn som vår guide redogör närmare och reder ut i detalj.

Kirbuster Farm Museum – Kirbuster museum öppnades för allmänheten 1986 och är det sista ej helt återställda exemplet på en traditionell uppvärmning i Nordeuropa. Huset har en central eldstad, komplett med torveld och en steneuksäng som påminner om de neolitiska interiörerna för många tusen år sedan och som kan ses på platser som Skara Brae, Orkney. Kirbuster ockuperades fram till 1960-talet och var en gång hemmet för de kända Spence- och Hay-familjerna på öarna. Även autentiska trädgårdar kan ses här innan vi återvänder till vårt hotell för middag i denna så speciella miljö.

Dag 6: Kirkwall - St Magnuskatedralen

Tillsammans gör vi en stadspromenad i Kirkwall från hamnen, genom den historiska staden och Royal Burgh of Kirkwall, längs de smala, slingrande gatorna, som utgjorde Kirkwalls medeltida kust, och lyssnar på berättelser om den ökända ”Press Gang” och de orkadiska bröllopstraditionerna. Hör om det fruktansvärda Kirkwall Ba Game, som delar staden i hälften, vid jul och nyår. Vi besöker St Magnus-katedralen, som ligger i centrum av Kirkwall. Katedralen har en fascinerande historia - den byggdes 1137 av en Viking Earl för att hedra sin mördade farbror, och den förstördes nästan av regeringsstyrkor som undertryckte ett uppror 1614! Kvällen lämnar vi fri denna sista dag och natt på Orkney att få njuta av vad vi tycker var det bästa.

Dag 7: Åter mot fastlandet - Pitlochry - Perth

Idag packar vi ihop och går ombord på färjan mot fastlandet. Efter färjan från Stromness till Scrabster fortsätter vi söderut. Vi färdas genom Cairngorms National Park och stannar i charmiga Pitlochry, en by i Highlands med en elegant viktoriansk arkitektur. Tillåter tiden det kommer vi att se dammen och laxstegen byggda för att låta fisken fortsätta sin naturliga kurs uppströms längs floden. Vi tittar på de traditionella små butikerna och upplever den pittoreska miljön. Efter detta pittoreska stopp fortsätter färden till Perth och vårt hotell den sista natten i denna underbara del av Storbritannien. Gemensam middag serveras denna kväll.

Dag 8: Hemresa från Edinburgh

Efter frukost tar vi transferbussen till Edinburgh flygplats för hemresa, fyllda av fantastiska och originella upplevelser från en enastående del av Europa.

Hotell under rundresan

Hotell

Under resan ”Skottland & Orkney” bor vi på följande hotell och orter. Notera att hotell kan komma att ändras till hotell av samma eller bättre klass.

Dag 1-2 Adamson Hotel, Edinburgh

Se bilder från hotellet här!

Dag 2-4 The Strathspey Hotel, Aviemore

Se bilder från hotellet här!

Dag 4-7 Stromness Hotel, Orkney

Se bilder från hotellet här!

Dag 7-8 The Station Hotel, Perth

Se bilder från hotellet här!

 

 

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
13/8ArlandaRundresa Skottland-OrkneyMer än 819 995:-Boka
13/8KastrupRundresa Skottland-OrkneyMer än 819 995:-Boka
13/8LandvetterRundresa Skottland-Orkney819 995:-Boka

Information

I priset ingår

 • Flygresa Skandinavien - Edinburgh t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • Rundresa i helturistbuss
 • 7 övernattningar i dubbelrum av god mellanklass
 • 7 frukostar (dag 2 - 8)
 • 1 lunch
 • 5 middagar
 • Scandoramaguide
 • Samtliga utflykter, arrangemang och inträden under rundresan enligt dagsprogram
 • Representant för ICA-Kuriren vid fler än 25 bokningar

 

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö samt vid Arlanda och Landvetter.

Enkelrumstillägg 1 995:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Brittiskt Pund (GBP)

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö