Skip to main content

Siciliens Guldkorn med UNT Mera ✈

Avresa: 25/4 - 2/5 från Arlanda

 
 

Siciliens Guldkorn

Med sitt strategiska läge mitt i Medelhavet är det många kulturer och folkslag som under årtusenden passerat revy och gjort Sicilien till den smältdegel av influenser, historia, kultur, tradition med & vin och mycket mer. Rundresan ger oss det bästa av Sicilien för precis som siciliananaren nöjer vi oss bara med de bästa upplevelserna.

Dagsprogram

Dag 1: Mot den sköna mångfaldens ö

Vårt flyg tar oss över Europas kontinent och vi landar på Medelhavets största ö, Sicilien och staden Catania. Vi välkomnas av vår guide som tar oss med på transferbussen till vårt hotell för incheckning. På kvällen avnjuter vi en god middag tillsammans innan vi laddar batterierna för alla sevärdheter och upplevelser av olika slag som väntar runt hörnet.

Dag 2: Etna och Taormina

Det är dags att starta vår resa och starten blir östra Sicilien. Efter frukost startar vi vår färd till något av det mäktigaste på Sicilien, vulkanen Etna. Etna är Europas högsta vulkan med 3300 m.ö.h, av många utropad som en död vulkan många gånger men den visar sina mäktiga krafter med jämna mellanrum om än i mindre skala än förr med jämna mellanrum. Vår resa går upp för sluttningarna i ett mäktigt landskap där växtlivet och djurlivet har anpassat sig. Vårt mål är att nå en plattform på 1900 m.ö.h. där vi hittar Etnas centra för den nationalpark det är idag. Härifrån utgår vandringsleder i området och det finns god service med barer, restauranger och kafé för den som vill koppla av och njuta en denna mäktiga plats med utsikt utan fysisk ansträngning. Den som vill nå den optimala upplevelsen kan nå högsta punkten med en linbana (ingår ej) upp till kraterns topp på 3000 m.ö.h. och få en riktigt oförglömlig upplevelse med vyer över Etnas krater till stora delar av Sicilien i väster, italienska fastlandet och Kalabrien i öster samt sundets många öar däromkring. En extra jacka att ta med på 3000 meters höjd är att rekommendera men upplevelsen är otrolig. Oavsett valet man gör med aktivitet eller inte är upplevelsen stor vid vulkanen Etna.

Vi beger oss efter lunch ner till havsnivå och kanske den mest kända fotograferade staden på Sicilien. Taormina med sina pittoreska exteriörer, sitt läge nere vid Medelhavets strand och sina hamnar har blivit vida omtalat i såväl Europa som världen. Många filmer har producerats, med bilder och miljöer hämtade från Taormina. I stadens historiska centrum gör vi en guidad promenad genom den berömda Corso Umberto gatan med sina affärer, butiker och barer, Vi besöker den antika grekiska teatern med en fantastisk utsikt till hamnen och till Etna vi nyss besökt. Vi får möjligheter att utforska stadens alla gränder, det särpräglade lokala livet, boutiquer, glassbarer och caféer på egen hand innan vår buss tar oss tillbaka för med avkoppling smälta dagens alla intryck innan middagen serveras på kvällen.

Dag 3: Syrakusa

En heldag väntar i Syrakusa och som för många förknippas med St Lucia men som har så mycket mer. Det var den största staden på Sicilien under den grekiska perioden på ön. Den berömde romerska talaren Cicero beskrev staden som – "den största Grekiska staden och vackrast av dom alla". Under resans gång blir vi självklart berikade av historian om St Lucia, helgon i den katolska kyrkan som led martyrdöden, högt aktad och firad i Sverige varje år den 13 december. Vi kommer att träffa vår guide när vi anländer till den arkeologiska platsen i Neapolis innan vi når Ortigia, den antika delen av staden. sammankopplad med fastlandet genom en bro. Vi kommer besöker den klassiska katedralen i Ortigia och uppleva det vackra torget strax utanför där vi får fri tid att på egen hand njuta av Piazzans storhet eller ge oss in i de typiskt smala gatorna i gamla stan. Efter en storslagen dag i arkeologins högborg på Sicilien återvänder vi till hotellet där en gemensam middag serveras på kvällen.

Dag 4: Piazza Armerina och tempeldalen i Agrigento

Dagens resa går mot västlig riktning mot dess centrala delar där vi hittar Piazza Armerina och i dess närhet platsen med enormt historiskt intresse, Villa Romana del Casale. Denna är av Unesco upptaget som världsarv och har den största samlingen romerska mosaiker i världen. Den romerska villan är daterad till en bit in på 300-talet e.Kr. skapad på lämningar av en äldre villa. Arkeologer spelade en vikg roll i ett större utgrävningsprojekt i mitten av 1700-talet, vilket lyfte fram 3500 kvadratmeter mosaikgolv, figurativt och geometriskt, tillsammans med mosaik, kolumner, statyer, kapitäler och mynt. Väl framme får vi en guidad tur i detta komplex som kommer att få oss att häpna både med sin historia såväl som de bevarade mosaikerna, alla med sin historia.

Tempeldalen i Agrigento är en av de bäst bevarade arkeologiska platserna i klassisk grekisk civilisation som medförde att det blev ett av Unescos världsarv 1997. Det arkeologiska området är resterna av det antika Akragas, den ursprungliga kärnan i det moderna Agrigento. Längs steniga skarpa klippformation kommer vi in det som utgör stadens södra gräns. Här ligger fortfarande det stora doriska templet tillägna de gamla gudarna. Efter en guidad vandring blir det tid på egen hand på denna klassiska mark. Efter oförglömliga upplevelser på klassik mark fortsätter vi mot vårt hotell  efter en spektakulär heldag. Här kommer vi att stanna under fyra nätter. Efter incheckning putsar vi av oss resdammet och samlas itll en gemensam middag.

Dag 5: Castelbuono och Cefalù

Vi vaknar upp i norra och centrala delen av ön redo för nya upplevelser. I Castelbuono får vi en vyernas promenad i dess historiska centrum och kan beundra det vackra och karakteristiska medeltida slottet. Innan vi åker vidare kommer vi dock att få en snabb smak av Panetton di piazzaen in Castelbuono” som görs hela året av Fiasconaro (en av de mest kända konditorierna i Italien). Detta mellanmål ger lagom retning för lite mer av Siciliens kulinariska upplevelser och då passar vi på att närma oss strax utanför Castelbuonos utkanter vingården Relais. Vi får se produktionens gång och framförallt avslutas och efter detta en siciliansk tradition där vi får ta del av en typisk siciliansk lunch med matchning av olika viner som är producerad i den egna vingården. ”Med bröd, vin, vatten och god mat överlever man dagen”

Risk finns för lång lunch, men det är ju kutymen för denna ö, men efter lunchen fortsätter vi till staden Cefalù och dess historiska centrum. Vi får en guidad vandring genom denna gamla medeltida fiskarby som för några år sedan utgjorde inramningen för det populära TV-programmet Mästarnas Mästare. Här kommer vi att besöka den magnifika katedralen och den intressanta medeltida ”toaletten” med sin udda historia. Njut av lite ledig tid till att uppleva de många udda saker här finns innan vi kör tillbaka till hotellet för lite avkoppling, kanske en ”aperitivo” och sen en god middag.

Dag 6: Palermo och Monreale

Det har blivit dags att upptäcka öns huvudstad Palermo, full av traditioner och historia som annekterats sedan staden grundades ca 700-talet f.Kr. Fenicierna lär vara de första och efter detta Karthago, Grekerna, Romarna, Vandalerna, Normanderna, Morerna och övriga arabiska riken, Spanjorerna, Frankrike har varit här och räkna det till sitt men sedan slutet 1800-talet är det en del av Italien. Vi slussas genom staden på en intressant historisk guidad resa där vi verkligen får uppleva det mångfacetterade med denna stad. Vi besöker Palatine Chapel, en av de historiska marknaderna och den antika stadskärnan som är en av de största i Europa nere i stadens centrum idag. Tid ges i denna myllrande stadskärna att upptäcka staden på egen hand, äta en klassik lunch och varför inte en Espresso med en lika klassisk italiensk hemlagad glass.

Efter lunch tar bussen oss till det kanske mäktigaste staden har att erbjuda, Monreale. Vi besöker denna hisnande och historiska katedral daterad tillbaka till 1100-talet, rik av gyllene mosaiker och så mycket mer vår guide berättar om under detta unika möte med en av världens mäktigaste kyrkor. Denna dag vigd till Palermos skönhet och mäktighet, efter mötet kör vi tillbaka till vårt hotel för möjlighet till avkoppling inför en väntande god middag.

Dag 7: Matlagningsskola med lunch på Villa Dafne

Idag är inte vilken dag som helst, det är sista dagen på vår resa och ska få uppleva en plats av skönhet på den sicilianska landsbygden. Vi ska samtidigt gå in i den sicilianska kulinariska traditionen och få möjlighet att förkovra oss hur de med så enkla medel tillagar de underbara rätter som här erbjuds på lokala produkter. Vi köra till Villa Dafne i byn Alia i en liten by i Palermo-området och till en lantgård med alla sin genuinitet är uppbyggd på. Vi kommer att besöka gården och laga all mat för lunchen tillsammans med kocken. Förklaringarna blir många varför, eller varför man inte bör kombinerar olika råvaror, vad det finns för historia bakom rätterna och framförallt hur man får fram de bästa smakerna av Sicilien på bästa sätt! Därefter njuter vi av den lunch vi har förberett och låter oss koppla under eftermiddagen koppla av i underbar miljö innan vi återvänder tillbaka till hotellet sen eftermiddag. En promenad efter denna upplevelse kanske lockar men middag väntar på kvällen som en extra krydda denna dag.

Dag 8: Hemresa

Dags för att lämna denna ljuvliga ö, mångfaldens och drömmarnas ö av många bemämnt. Efter frukost går bussen till flygplatsen för hemresa till nära och kära för att visa bilderna och berätta om upplevelserna från Sicilien.

Hotell under rundresan

Hotell

Under resan ”Siciliens Guldkorn” bor vi preliminärt på följande hotell och orter. Notera att hotell kan komma att ändras till hotell av samma eller bättre klass.

Dag 1-4 Lachea Hotel, mellan Catania och Taormina på östkusten

Se bilder från hotellet här!

Dag 4-8 Hotel Santa Lucia e le Sabbie d'Oro, Cefalù

Se bilder från hotellet här!

Information

I priset ingår

  • Flygresa Arlanda - Catania t/r
  • Flygskatter och flygplatsavgifter
  • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
  • 7 övernattningar i dubbelrum
  • 7 frukostar (dag 2 - 8)
  • Lunch vid matlagningsskola på agriturismon Villa Dafne (dag 7)
  • 7 middagar (dag 1 - 7)
  • Scandoramaguide
  • Samtliga utflykter, arrangemang och inträden under rundresan enligt dagsprogrammet


Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen efter din resa vid Arlanda.

Enkelrumstillägg 1 495:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö