Skip to main content

Peru med Machu Picchu & Amazonas ✈

FLYGRESA - Sydamerika - 16 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Peru med Machu Picchu & Amazonas - Mytomspunnet i inkarikets spår

Från metropolen Lima via Colcadalens mäktiga natur till vackra Titicacasjön och inkarikets huvudstad Cusco. En magisk tågresa tar oss till mytomspunna Machu Picchu, ett av världens sju nya underverk och för många en livslång dröm. Spännande Peru lockar med upptäcktsfärder i inkafolkets fotspår, storslagna vyer och magisk natur. I unika Amazonas bor vi på en lodge och kommer verkligt nära regnskogen.
 

Rundresan i korthet

Dag 1: Skandinavien - Lima
Dag 2: Lima
Dag 3: Lima - flyg till Arequipa
Dag 4: Arequipa - Chivay
Dag 5: Chivay - Puno
Dag 6: Titicacasjön
Dag 7: Puno - Cusco
Dag 8: Cusco
Dag 9: Cusco - Yucay
Dag 10: Yucay - Aguas Calientes - Machu Picchu
Dag 11: Aguas Calientes - Cusco
Dag 12: Cusco - flyg till Puerto Maldonado
Dag 13: Amazonas
Dag 14: Puerto Maldonado - flyg till Lima
Dag 15:
Flyg från Lima
Dag 16: Landar i Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 7/4 samt 5/5.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Huvudstaden Lima
 • Colcadalen med kondorer
 • Världsarvsstaden Cusco
 • Den heliga dalen
 • Titicacasjön - Inkakulturens vagga
 • Machu Picchu
 • Amazonas regnskog

   

Dagsprogram

Dag 1: Äventyret börjar

Flyg till Lima: Efter en kort morgonflygning mellanlandar vi i Europa, byter plan och flyger vidare över Atlanten. Efter knappt 13 timmar når vi Peru och under kvällen lokal tid landar vi på Limas flygplats. Scandoramaguiden möter upp och transferbussen tar oss från flygplatsen till moderna Libre Hotel i stadsdelen Miraflores. Här kommer vi att bo de inledande två nätterna.

Dag 2: Världsarvsstaden Lima

Lima: I dag ska vi utforska Perus huvudstad som även är landets största och en verklig metropol. Under många år var det kontinentens viktigaste stad med många traditioner och ett kolonialt arv. I dag är stadsbilden dock främst modern. Vi ger oss ut i Limas gamla stadsdel som med sina välbevarade hus är upptagen på Unescos världarvslista. Vi ser berömda torg som Plaza Mayor med regeringsbyggnaden, presidentpalatset, ärkebiskopspalatset, katedralen och San Franciscoklostret. Det sistnämnda berömt för sina katakomber i vilka det fram till Perus självständighet i början av 1800-talet begravdes över 25 000 människor. Vi kommer även att se Huaca Pucllana, ett arkeologiskt område mitt i staden från civilisationen limakulturen, nyare bostadsområden och stadens berömda parker. Det blir också ett besök på Larcomuseet, välkänt för sina sina samlingar som omfattar flera 1 000 år av Perus historia, före spanjorernas erövring. Vi får god inblick i stadens men även Perus historia under denna dag.

Dag 3: Arequipa & Santa Catalinaklostret

Lima - flyg till Arequipa: Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för att ta flyget söderut till Arequipa. Perus näst största stad är belägen ca 2 300 m ö h och omgiven av tre vulkaner - Misti, Chachani och Pichu Pichu. Den brukar kallas den vita staden eftersom många av husen är byggda av vit vulkansten. Det är en vacker och mysig stad med en stadskärna i kolonial stil som vi upptäcker under en inledande rundtur. Huvudtorget Plaza de Armas anses vara ett av de vackraste i landet, katedralen är pampig och ett framstående exempel på peruansk 1800-tals arkitektur. Vi promenerar längs de charmanta kullerstensgatorna, ser det gamla jesuittemplet och kommer så småningom fram till Santa Catalinaklostret. Som en stad i staden var detta under många hundra år en sluten plats och först 1970 öppnades det för omvärlden. Det är en verkligt vacker plats med en otrolig historia och bakgrund. Vi checkar sedan in på Hotel Casa Andina Standard, beläget på bekvämt promenadavstånd från klostret och Plaza de Armas.

Dag 4: Colcadalen & resans högsta punkt

Arequipa - Chivay: Tidigt på morgonen påbörjar vi vår resa över höglandet till den spektakulära Colcadalen. Vi färdas genom ett naturreservat där vi har chans att få se vikunjor, den minsta arten bland kameldjuren, och alpackor. Vi imponeras av de mäktiga naturscenerierna och det karga landskapet med snöklädda toppar i horisonten. Vi stannar längs vägen för en kopp av det lokala örtteet coca och gör ett fotostopp vid resans högsta punkt, 4 900 m ö h med utsikt över vulkanerna. Här känner vi av den kyliga höglandsluften men även syrebristen. När vi kommer fram till Chivay äter vi gemensam lunch innan den som önskar har möjligheten för egna strövtåg. Övernattar gör vi i genuina små stenhus på Hotel Casa Andina Standard Colca i Chivay, ca 25 mil.

Dag 5: Mäktiga Kondorkorset

Chivay - Puno: I dag stiger vi upp mycket tidigt för en utfärd till Kondorkorset, en framträdande klippa högt belägen över Colcakanjonen, en av inkarikets heligaste dalar. Vi hoppas ha turen med oss och att vi får se några av dessa enorma asätande jättefåglar. Kondoren mäter runt 3 meter mellan vingspetsarna och är tillsammans med albatrossen världens största fågel. På vägen tillbaka till Chivay stannar vi till i några traditionella små byar som bjuder på panoramiska vyer över områdets säregna odlingsterasser.

Åter i Chivay äter vi en tidig lunch tillsammans innan vi åter tar plats i bussen med sikte på Puno och Titicacasjön. Framför oss har vi en resa på knappt 35 mil som beräknas ta ca 8 timmar då vägarna är små och otillgängliga. Vi fortsätter att njuta av den vackra naturen och gör ett stopp vid en utsiktsplats för att beundra utsikten över sjön Lagunnilas, omtalad för sina vadande flamingos. Vårt mål för dagen är Puno vid Titicacasjöns strand och centralt belägna Hotel Casa Andina Standard.

Dag 6: Titicacasjön med öarna Uros & Taquile

Puno: Titicacasjön är världens högst belägna seglingsbara sjö, ca 3 800 m ö h. Det var här som inkakulturen föddes och berättelserna och legenderna är många. Sjön är den naturliga länken mellan Cusco i Peru och Bolivias huvudstad La Paz. Här är otroligt vackert - solen lyser starkt, vattnet är djupblått, luften klar och horisonten tycks inte ha något slut. Med snabba motorbåtar ger vi oss ut på sjön - räkna med härliga vyer! Första stoppet blir på ön Taquile mitt ute i sjön, Unescodiplomerad för sin kultur och traditioner som går tillbaka till tiden före inka. Här talar man språket quechua och lever enkelt som man alltid gjort med mycket starka traditioner. Förutom att ägna sig åt jordbruk är invånarna omtalade för sina fantastiska hantverk som sömnad, stickning och textilier. Båten tar oss vidare till Luquinasamhället där vi bjuds på en traditionell lunch innan vi avslutar dagen med de flytande vassöarna, Uros. Här är allt gjort av vass, marken de går på, hyddorna de bor i, butiker osv. Livet här är väldigt enkelt och indianerna som bor här livnär sig främst på fisk som de själva fångar. Vi får en inblick i livet på vassöarna och hur de är konstruerade. Fulla av intryck återvänder vi till Puno för avkoppling och återhämtning. Att vi befinner oss på hög höjd över havet känns i kroppen och aktiviteterna får anpassas efter det.

Dag 7: Andernas högplatå

Puno - Cusco: I dag väntar en hisnande busstur när vi sätter kurs mot Cusco, belägen ungefär 3 400 m ö h. Vi tar oss genom Altiplano, Andernas högplatå, via små autentiska byar, inkaruiner och fält med betande lamadjur och alpackor. Vi stannar i Ayaviri, ett viktigt boskaps- och textilcentrum, där vi ser återstoden av Kalasasayatemplet, uppfört av pukarakulturen. Vi passerar La Raya och stannar sedan för lunch vid Sicuani. Innan vi når dagens mål Cusco kommer vi också att besöka inkarikets kanske främsta kontrollpost i det vägsystem som utgick från Cusco. Dalen här är berömd för sina heliga platser och mest imponerande är återstoden av Wiracochatemplet, ett typexempel på klassisk inkaarkitektur och en mycket viktig plats för att tillbedja den största guden, Wiracocha. Slutligen stannar vi till i den andiska byn Andahuaylillas som ståtar med en imponerande kyrka, San Pedro, som brukar omnämnas som Sydamerikas Sixtinska kapell. I Cusco checkar vi in på trevliga Xima Hotel, ca 40 mil.

Dag 8: Inkarikets huvudstad

Cusco: Världsarvsstaden Cusco var på sin tid centrum och huvudstad i inkariket. Här finns mäktiga ruiner, kanaler, bevattningsanläggningar och odlingsterasser på de branta bergssluttningarna som berättar om dess storhet. Det är den kanske intressantaste staden i Peru och en verklig fröjd för ögat. Storslagna kyrkor, vitkalkade spanska byggnader och färggranna hus där indiansk och spansk kultur möts. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd och börjar med Santo Domingoklostret som är byggt på de gamla murarna från Koricancha, även omnämnt som Soltemplet, som vittnar om inkafolkets avancerade byggteknik och sedan väntar fästningsruinen Sacsayhuaman. Det blir också ett besök i katedralen vid Plaza de Armas som rymmer skatter från kolonialtiden. En härlig dag i pärlan Cusco!

Dag 9: Heliga dalen

Cusco - Yucay: I dag går färden genom den vackra och bördiga Urubambadalen, ofta kallad inkarikets kornbod. Vi befinner oss i den heliga dalen och inleder med Awanacancha där vi besöker ett textilcenter. Här arbetar man för att levandehålla textilkonsten från inkarikets tid och vi får en inblick i hur detta går till. Vi fortsätter till Pisaq vars lämningar från inkariket perfekt harmonierar med landskapet i den heliga dalen. Vi passar sedan på att besöka den livliga marknaden innan vi fortsätter till Ollantaytambo, ett strategiskt beläget inkafäste vid den heliga floden Urubamba, uppfört för att skydda dalen från Amazonas inkräktare. Här försvarade man sig framgångsrikt mot Pizarros upprepade attacker på 1530-talet. Utsikten över den lilla staden med samma namn är fantastisk med sina smala gator och kanaler. Övernattar gör vi på charmiga Sonesta Hotel Posadas del Inca i Yucay, ca 11 mil. Här kopplar vi av och vilar upp oss inför morgondagens stora äventyr!

Dag 10: Mytomspunna Machu Picchu

Yucay - Aguas Calientes: I dag väntar en av resans absoluta höjdpunkter! På morgonen beger vi oss till tågstationen i Ollantaytambo och stiger ombord på tåget som ska ta oss till ett av världens sju nya underverk - inkafolkets försvunna stad Machu Picchu. Denna magiska plats som spanjorerna sannolikt aldrig fann återupptäcktes först 1911 av Hiram Bingham under en expedition. Järnvägen slingrar sig fram genom magiskt vackra, otillgängliga och djungelliknande delar av Urubambadalen innan vi når Aguas Calientes, belägen vid foten av Anderna med Amazonas inom räckhåll. Härifrån är det en kort bussresa upp till Machu Picchu där vi ska tillbringa några timmar. Machu Picchu omges av mystik där den ligger otillgänglig på en smal bergsrygg, ofta insvept i dimma. Dramatiskt och hänförande! Det är en verkligt magisk plats som inte lämnar någon oberörd. Tillsammans med kunniga guider gör vi en rundvandring och får vi veta hur det gick till när tempelstaden återupptäcktes men också hur man tror att den användes under inkatiden. Efter en minnesvärd dag tar vi bussen tillbaka till Aguas Calientes och utmärkta El MaPi Hotel där middag väntar.

Dag 11: Åter till Cusco

Aguas Calientes - Cusco: Förmiddagen är fri för egna strövtåg, kanske vill du gå upp tidigt och njuta av soluppgången, vandra eller bara koppla av innan vi på eftermiddagen går ombord på tåget tillbaka till Ollantaytambo där vår buss väntar för vidare färd till välbekanta Cusco. Vi återser sedan Xima Hotel där vi spenderar natten.

Dag 12: Mot regnskogen

Cusco - flyg till Puerto Maldonado: Efter frukost checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för att ta flyget österut till Amazonas. Därefter inleder vi vårt magiska djungeläventyr med en ca 30 minuter lång färd med motordrivna kanoter längs Madre de Diosfloden för att komma till vår lodge i Amazonas regnskog. Väl framme på genuina Inkaterra Hotel Hacienda Conceptión väntar en gemensam lunch innan det på eftermiddagen erbjuds en introducerande vandring där vi får en första inblick i den skyddade regnskogens miljö. När det skymmer ger vi oss ut på floden i motordrivna kanoter och ytterligare utforskar regnskogen. Avresa 21/10 med boende på Inkaterra Hotel Reserva Amazonica genomförs med ett delvis annat likvärdigt program dag 12-13.

Dag 13: Unika Amazonas

Amazonas: Naturreservatet Tambopata täcker ett område på ungefär 275 000 hektar och här finns några av världens mest unika och orörda bebodda platser. Flera hundra olika växtarter och träd, över 600 fågelarter och mer än 100 olika däggdjur. Biodiversiteten är en av världens högsta. Amazonfloden kan beskrivas som en skogens motorväg. Djur, växter och människor använder den som transportmedel. Mindre floder rinner ut i Amazonfloden och utmed dessa lever många av de människor som bor i regnskogen. I dag ska vi ägna oss åt denna unika tropiska mångfald! Vi ger oss ut på en längre vandring med Sandovalsjön som mål. Vi utforskar sjön med kanot, njuter av den sköna regnskogen och lugnet som ger oss möjlighet att komma närmare djuren. Fåglar, kajmaner och den stora floduttern, en utrotningshotad djurart, är några exempel på vad vi kan få se. En magisk förmiddag! Vi återvänder till lodgen för lunch och under eftermiddagen väntar hängbrosystemet Inkaterra Canopy Walkway. Vi klättrar upp i ett av de två tornen och tar oss över de sju hängbroarna, belägna knappt 30 meter över marken. Vi imponeras av vyerna och spanar efter färgglada fåglar, sengångare och apor. På kvällen ger vi oss åter ut i djungeln utrustade med ficklampor på spaning efter kajmaner och andra nattaktiva djur. Aktiviteterna beror på väderleksförhållandena och kan ske i annan ordning/ändras gentemot vad som är angivet.

Dag 14: Åter mot huvudstaden Lima

Puerto Maldonado - flyg till Lima: Vårt djungeläventyr avslutas med att vi tidig morgon tar båten tillbaka till Puerto Maldonado där flyget till Lima väntar. Innan vi går ombord hinner vi med ett besök på Inkaterras fjärilshus. I Peru finns flera tusen fjärilsarter och vi möter några av dem här. Efter knappt två timmars flygning landar vi i Lima och återser Libre Hotel i Miraflores.

Dag 15: Äventyr på egen hand

Flyg från Lima: Då vårt flyg inte lyfter förrän framåt kvällen har vi några timmar på oss att på egen hand ytterligare njuta av härliga Lima. På eftermiddagen tar vi transferbussen mot flygplatsen och lyfter så småningom mot Europa.

Dag 16: Med minnen för livet

Hemkomst till Skandinavien: Efter en europeisk mellanlandning och byte av flyg landar vi åter i Skandinavien, fyllda av upplevelser och med minnen för livet från vår magiska resa till Peru.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare för vistelser under 90 dagar. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Passkopior
Då flera hotell och flygbolag kräver passkopior behöver vi samla in kopior på samtliga resenärers pass.

Du kan ladda upp din passkopia online. Klicka här »
Vänligen var noga med att alla uppgifter stämmer, att alla för- och efternamn finns med och är stavade som i passet.

Har du inte möjlighet att fylla i denna länk går det bra att skicka en passkopia brevledes till oss på följande adress: 

Scandorama
Att: David H/Victoria J
Box 4012
203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form & höjdsjuka
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Om du lider av hjärt- eller lungproblem bör du ej delta. Vid vistelser på mer än 2 500 meters höjd finns det risk för att drabbas av höjdsjuka. Symptomen på höjdsjuka är huvudvärk, yrsel och andnöd. Det är viktigt att dricka mycket vatten varje dag. Det finns preventiva läkemedel, tala med din läkare om du tror dig vara i behov av detta.

Aktuella höjder under resan:

Lima 0 m ö h
Arequipa 2 335 m ö h
Colcadalen 4 900 m ö h
Puno 3 827 m ö h
Cusco 3 400 m ö h
Heliga dalen 2 871 m ö h
Machu Picchu 2 400 m ö h
Puerto Maldonado 101 m ö h

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Quechua och spanska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: - 7 timmar vid sommartid i Sverige och - 6 timmar om vintertid i Sverige.
Valuta: Nuevo sol (PEN) går generellt ej att få tag på i Sverige, mest gångbart är amerikanska dollar (USD). Dessa kan vid behov växlas till den lokala valutan på plats.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de flesta städer (ej i regnskogen).
Elektricitet: 220 volt, adapter kan behövas då kontakterna ser olika ut.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Lima t/r samt Lima - Arequipa, Cusco - Puerto Maldonado och Puerto Maldonado - Lima
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 14 övernattningar i dubbelrum
 • 14 frukostar (dag 2 - 15)
 • 6 luncher (dag 4 - 7 och 12 - 13)
 • 3 middagar (dag 10 och 12 - 13)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Enkelrumstillägg från 5 995:-


Kända hotelländringar

Avresa 21/10 bor vi på Inkaterra Hotel Reserva Amazonica dag 12-14.

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö