Skip to main content

Odessa & Moldavien ✈

FLYGRESA - Ukraina - Moldavien - Rundresa flyg & buss - 7 dagar

Odessa & Moldavien
- Europas bortglömda skatter

Följ med på en kontrasternas resa! Vi flyger till Odessa som lockar med ståtliga byggnader och vackra stränder. Därefter åker vi in i Europas minst besökta land - Moldavien. Trots få besökare har Moldavien mycket att erbjuda. Utmärkta viner på spännande druvsorter, milslånga vinkällare, vackra naturvyer, spännande historia och utbrytarrepubliken Transnistrien. Ett besök i den sistnämnda är som att komma tillbaka till Sovjettiden.
 

Snabba fakta!
 • Europas minst besökta land!
 • Goda viner på både kända och okända druvsorter!
 • Utflykt till Transnistrien, den sista kvarvarande delen av Sovjetunionen!

2021 - Dagsprogram

Dag 1, torsdag: Flyg till Svarta havets pärla

Flyg till Odessa: Vi lämnar Skandinavien och efter en mellanlandning med byte av flyg når vi den ukrainska staden Odessa, ofta omnämnd som Svarta havets pärla. Här möter vår guide och chaufför och visar oss till bussen som tar oss till Continental Business Hotel som välkomnar oss med middag och sköna sängar.

Dag 2-3, fredag - lördag: Potemkintrapporna, katakomber & ukrainska traditioner

Odessa: Nu har det blivit dags att upptäcka varför Odessa brukar kallas Svarta havets pärla! Staden med sina drygt en miljon invånare är Ukrainas tredje största och lockar med ståtliga byggnader som minner om en svunnen tid. När vi promenerar längs boulevarderna och ser de vackra, men något nedgångna, byggnaderna kan vi föreställa oss hur staden en gång i tiden sett ut men även vilka svårigheter den drabbats av. Under vår stadsrundtur har vi möjlighet att upptäcka mer av den vackra staden men vi får också möjlighet att upptäcka Odessa från en annan sida - underjorden. Staden ligger ovanför ett av världens längsta grottsystem och de som vill kan följa med under jord! För den som hellre vill göra något annat erbjuder staden utöver vacker arkitektur även fina sandstränder där vattnet även i september och oktober håller behaglig temperatur. Vi får också möjlighet att upptäcka det ukrainska köket på nära håll under en trevlig ukrainsk folkloreafton.

Dag 4, söndag: Vingården Purcari

Odessa - Chisinau: I dag vinkar vi adjö till Odessa och korsar gränsen till Europas minst besökta land - Moldavien! Detta land har det senaste århundradet varit en del av både Rumänien och Sovjetunionen och blev för första gången självständigt i samband med Sovjets upplösning i början på 1990-talet. Moldavien är ett av Europas fattigaste länder och börjar först nu hitta sin turismnisch i form av viner. Tillsammans med Georgien var landet Sovjetunionens främsta vinproducent och i dag har man börjat gå från kvantitet till kvalitet. En kort sträcka från gränsen gör vi vårt första stopp i vinregionen Purcari där vi får prova några av landets kanske godaste viner! I regionen odlas både internationella druvor som cabernet sauvignon och merlot men också den georgiska druvan saperavi och den för regionen inhemska negru de purcari. Efter provningen fortsätter vi till den moldaviska huvudstaden Chisinau och City Park Hotel som blir vårt hem nästkommande tre nätter, ca 20 mil. Hotellet ligger på Chisinaus enda gågata med flera restauranger i närheten.

Dag 5-6, måndag - tisdag: Chisinau, milslånga vinkällare, kalabaliken i Bender & ett land som inte finns

Chisinau: Staden är en av Europas minst besökta huvudstäder vilket kanske till viss del kan förklaras med att den inte ligger ”på vägen” till någon annan plats och har få kommunikationer till andra länder. Vi får möjlighet att upptäcka Chisinaus sevärdheter på en stadsrundtur och därefter kan vi även besöka en av världens längsta vinkällare - Cricova. Källaren är 120 kilometer lång och består till stor del av gamla kalkstensgrottor som finns under nästan hela staden. Vi har också möjlighet att göra ett besök på en plats som få känner till - Transnistrien. Denna republik fungerar som ett helt självständigt land och har varit det sedan Sovjetunionens upplösning vilket följdes av ett självständighetskrig mot Moldavien. Landet har egen valuta, egna pass och allt annat som ett land brukar ha men erkänns inte av något annat land. Här finns också svenskkoppling i form av staden Bender som vi kanske främst känner från ”kalabaliken i Bender”, där den svenska kungen Karl XII drevs härifrån av de osmanska styrkorna.

Dag 7, onsdag: Skandinavien kallar

Flyg från Chisinau: Det har nu blivit dags för oss att lämna Moldavien. Vi åker med buss till Chisinaus flygplats där vårt första flyg väntar. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi på respektive skandinaviska destination. Tack för en trevlig resa!

2021 - Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Pris 2 475:-
(ordinarie pris 2 755:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet senast två veckor före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

Observera att om du inte bokar utflyktspaketet måste de enstaka utflykterna du väljer att deltaga i förbokas minst två veckor före avresa.

Stadsrundtur i Odessa

Under vår givande rundtur får vi höra mer om Odessas och Ukrainas färgstarka och annorlunda historia. Trots att staden bara är drygt 200 år gammal korsades här för länge sedan viktiga handelsvägar. Tidigt efter grundandet visade det sig att ingen annan stad i Europa kunde mäta sig med Odessa i fråga om utveckling och rikedom. Vi ser flera av stadens sevärdheter som det praktfulla operahuset och den berömda Potemkintrappan samtidigt som vi fascineras över den varierande arkitekturen.
Pris ca 265:-

Ukrainsk afton

Till toner av folkmusik och traditionell dans får vi prova på lokala specialiteter från det ukrainska köket på en av stadens trevligare restauranger. En kväll vi inte vill missa!
Pris inkl middag ca 395:-

Odessas katakomber

Under Odessa finns ett av världens största grottsystem, med över 250 mil gångar, som sträcker sig i tre nivåer ner till 60 meter under havsytan. Katakomberna kom till på grund av stenbrytning då många av husen i Odessa under 1800-talet byggdes av kalksten som finns i stora mängder under staden. De har sedan dess använts av smugglare och under andra världskriget fungerade de som gömställe för sovjetallierade upprorsmän när området tagits över av nazisterna. Tillsammans med vår Scandoramaguide och en lokal grottguide utforskar vi en liten del av tunnlarna!
Pris ca 345:-

Vingården Purcari

Den moldaviska vinregionen Purcari är landets kanske främsta producent av viner. Vi besöker en av regionens mest kända vingårdar, Chateau Purcari, där vi får prova lokala viner av hög kvalitet. Här odlas både välkända druvsorter som cabernet sauvignon, merlot och chardonnay men också lokala sorter som feteasca neagra och rara neagra. 
Ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Chisinau

Vi ger oss ut på en rundtur i Europas minst besökta huvudstad där vi bland annat får se krigsmonumentet Eternitate, boulevarden Stefan Cel Mare, den övergivna cirkusbyggnaden i brutalistisk stil och operahuset. Ett utmärkt sätt att få en snabb överblick över den moldaviska huvudstaden!
Pris ca 265:-

Vinkällaren Cricova

Strax utanför Chisinau hittar vi vinkällaren Cricova som är en av världens kanske mest unika vinkällare med cirka 12 mil av kalkstensgrottor som sträcker sig som en labyrint runt området. Omkring hälften av dess längd används för tillfället för vinförvaring till drygt 1,3 miljoner flaskor vin medan andra halvan står tom. För att ta oss runt i källaren färdas vi med små bussar i tunnlarna och nere under jord provar vi tre av de lokala vinerna. En upplevelse utöver det vanliga!
Pris inkl vinprovning ca 595:-

Transnistrien - Landet som inte finns

I dag ska vi upptäcka ett land som inte finns! Efter en kort färd österut från Chisinau möts vi av en passkontroll. För den som tittar på kartan kan det verka konstigt då det ser ut som vi fortfarande är i Moldavien. Efter passkontrollen välkomnas vi in i ett av Europas mest annorlunda territorier - Transnistrien! När vi passerat gränsen är det som att vi färdats 30 år tillbaka i tiden. Här finns fortfarande Leninstatyer, hammaren och skäran pryder regeringsbyggnader och den hemliga säkerhetstjänsten heter fortfarande KGB. Transnistrien är ett land som inte är erkänt av någon annan nation i världen men som trots det har allt som förväntas av ett land - egen regering, egen valuta, egna pass och egna gränser. Vi åker till landets huvudstad Tiraspol där vi får en guidad rundtur. Vi ser bland annat regeringsbyggnaden, Leninstatyer, cognacsfabriken KVINT och frihetsmonumentet. Därefter äter vi lunch på en lokal restaurang och fortsätter sedan till staden Bender som för svenskar framförallt kanske är känd för att staden var hem åt kung Karl XII under fyra år och under denna tid praktiskt sätt fungerade som Sveriges huvudstad! Vi besöker också platsen där den berömda Kalabaliken utspelade sig. En utflykt vi aldrig kommer att glömma!
OBS! På denna utflykt måste pass medtagas!
Pris inkl lunch ca 495:-

Moldavisk folkloreafton

Vi går till bords på en restaurang som tar landets traditioner på stort allvar. Här serveras vi traditionell moldavisk mat lagad efter recept som använts i hundratals år. Medan vi äter kan vi ryckas med i tonerna av för regionen typisk sång och dans!
Pris inkl middag ca 395:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
30/9ArlandaContinental Business Hotel, OdessaInga tillgängliga platser10 295:-Inga tillgängliga platser
30/9KastrupContinental Business Hotel, OdessaInga tillgängliga platser10 295:-Inga tillgängliga platser
30/9GardermoenContinental Business Hotel, OdessaInga tillgängliga platser10 295:-Inga tillgängliga platser

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Odessa samt hem från Chisinau
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • Bussrundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 6 övernattningar i dubbelrum
 • 6 frukostar (dag 2 - 7)
 • 1 middag (dag 1)
 • Utflykten Vingården Purcari

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen. 

Enkelrumstillägg 2 295:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Ukrainska Hryvnia (UAH)
Moldaviska Lei (MDL)
Transnistriska Rubel (PRB) - enbart för utflykten till Transnistrien

Ingen av valutorna går att växla på de större växlingskontoren i Skandinavien. Vi rekommenderar därför att du antingen tar ut kontanter på plats eller växlar till dig EUR eller USD i mindre valörer.

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 1 - 4

Continental Business Hotel, Odessa
Continental Business Hotel, Odessa
Gemytligt och trevligt hotell i klassisk stil inhyst i en vacker byggnad från förra sekelskiftet och en modernare tillbyggnad. Hotellet har en ombonad och trevlig restaurang i modern bistrostil. För d...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 4 - 7

City Park Hotel, Chisinau
City Park Hotel, Chisinau
Modernt, fräscht och komfortabelt litet hotell som öppnade 2015 med tilltalande exteriör och trevlig interiör. I källarvalven under hotellet finns en trendig och trivsam pubrestaurang där det ibland b...