Skip to main content

Nya Zeeland ✈

FLYGRESA - Australien & Nya Zeeland - 20 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Nya Zeeland - Unika upplevelser på andra sidan jorden

Fantasieggande och naturskönt, mytomspunnet och unikt är beskrivningar som passar utmärkt in på Nya Zeeland. Beläget på andra sidan jordklotet lockar Nya Zeeland med ett enastående vackert landskap - gröna kullar, snöklädda berg, vita stränder, vulkaner och fjordar. En svårslagen mix! Vi utforskar både Nord- och Sydön med mäktiga nationalparker, ett rikt kulturutbud och härliga städer. En reseupplevelse utöver det vanliga! 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Auckland
Dag 3:  Auckland

Dag 4:  Auckland - Whakatane
Dag 5:  Whakatane
Dag 6:  Whakatane - Rotorua
Dag 7:  Rotorua - Ruapehu
Dag 8:  Ruapehu - Wellington
Dag 9:  Wellington
Dag 10:  Wellington - Nelson
Dag 11:  Nelson
Dag 12:  Nelson - Fox Glacier
Dag 13:  Fox Glacier - Queenstown
Dag 14:  Queenstown
Dag 15:  Queenstown - Te Anau
Dag 16:  Te Anau - Dunedin
Dag 17:  Dunedin - Fairlie
Dag 18:  Fairlie - Christchurch
Dag 19-20: Christchurch - Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Mäktig natur & unikt djurliv
 • Maorikulturen
 • Tongariro National Park
 • Glaciärerna Fox & Franz Josef
 • Regnskog & alplandskap
 • Storslagna Milford Sound
 • Auckland, Wellington, Queenstown & Christchurch
 • Det bästa av både Nord- & Sydön

Dagsprogram

Dag 1-2: Hela vägen till Nya Zeeland

Flyg till Auckland: Vi lyfter från vår skandinaviska flygplats och efter en mellanlandning med byte av flyg i Singapore fortsätter vi mot Auckland där vi landar sent på kvällen, lokal tid, dag 2. På flygplatsen väntar vår lokalguide och buss för att ta oss till centralt belägna Amora Hotel.

Dag 3: Upptäck Auckland

Auckland: Vi inleder med en introducerande tur i landets största stad som med förstäder har över en miljon invånare. Auckland breder ut sig på en smal landtunga mellan Stilla havet och Tasmanska havet och den forna huvudstaden brukar omnämnas som City of Sails, ett riktigt paradis för den segelsportsintresserade. På helgerna trängs tusentals båtar i Haurakigolfen och staden gör skäl för sitt smeknamn. Landskapet karaktäriseras av de runt sextio utslocknade vulkaner som i dag ger sig till känna som grönskande kullar. Från Mount Eden, ca 200 m ö h och den högsta, är vyn över staden magnifik. Vi tittar också närmare på stadsdelen Parnell som lockar med vackert restaurerad viktoriansk bebyggelse, kaféer och butiker. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna strövtåg.

Dag 4: Mot solhuvudstaden

Auckland - Whakatane: I dag lämnar vi Auckland och färdas i sydöstlig riktning över Nordön. Det är här merparten av Nya Zeelands befolkning bor och klimatet anses vara bäst här, helt enkelt på grund av att ön ligger närmare ekvatorn. Vårt mål för dagen är Whakatane, ofta omnämnd som landets solhuvudstad, ca 30 mil. Här väntar Tuscany Villas Hotel, centralt beläget nära flodmynningen.

Dag 5: Whakatane & maorikultur

Whakatane: Belägen vid floden Whakatanes mynning i havet är det en livlig liten stad med bra shopping och trevliga kaféer men också vackra stränder, aktiva vulkaner och goda chanser att skåda både delfiner och valar. Vi njuter av den härliga atmosfären, kanske lockar en promenad i de natursköna omgivningarna eller ett besök på något galleri? På kvällen får vi ta del av maoriernas, landets ursprungsbefolkning, kultur och traditioner. Vi serveras en traditionell hangimåltid och får se en uppvisning med sång, musik och dans. Kanske får vi även se den berömda dansen haka?

Dag 6: Rotorua - maoriernas huvudstad

Whakatane - Rotorua: I dag har vi en färd med vackra vyer framför oss! Vi färdas genom exotiska skogar förbi grönskimrande sjöar i ett geotermiskt område fullt av gejsrar, bubblande lervulkaner och svavelkällor. Vårt mål är spastaden Rotorua, maoriernas huvudstad, ca 9 mil. Ursprungsbefolkningen såg området som heligt och fortfarande utgörs ungefär 35% av befolkningen av maorier. Ursprungsbefolkningens traditioner och historia gör Rotorua till ett populärt resmål. Vi passar på att bekanta oss med det lokala vinet under en provning med utsikt över sjön. Kvällen avslutas med middag på en restaurang belägen på berget Ngongotaha som vi når med linbana. Vackra vyer och god mat väntar! Övernattar gör vi på Sudima Hotel vid sjön.

Dag 7: Tongariro National Park

Rotorua - Ruapehu: På morgonen besöker vi Te Puia Thermal Park och lär oss mer om områdets geotermiska aktivitet. Här stiftar vi också bekantskap med nationalsymbolen kivi, fågeln som inte kan flyga. Vi tar oss sedan till det berömda Hukafallet och ser vattnet forsa fram. Vattnet ser ut som skum när det träffar floden nedanför fallet och därav namnet, huka betyder just skum. Vi fortsätter till Tongariro National Park, Nya Zeelands äldsta nationalpark, centralt belägen på Nordön, som också är upptagen på Unescos världsarvslista. I området spelades delar av Sagan om ringen-filmerna in och vi får möjlighet att strosa runt och njuta av den härliga naturen. Nationalparken består av både ökenlandskap, berg och skog. Omgiven av tre vulkaner personifierar det mäktiga landskapet själva sinnebilden av Nya Zeelands magiska natur! Vi spenderar natten på rustika The Park Hotel i Ruapehu National Park Village, ca 18 mil, omgivet av vacker natur.

Dag 8: Huvudstaden hägrar

Ruapehu - Wellington: Vi reser vidare och ska i dag ta oss längst söderut på Nordön. Vi färdas genom bördiga jordbrukslandskap med siktet inställt på huvudstaden Wellington, ca 34 mil. Staden har allt man som besökare kan önska sig, bra shopping, ett rikt kulturutbud och kulinariska upplevelser. Wellington med sina närmare 400 000 invånare har varit huvudstad sedan 1865 och här finns både parlamentet och regeringsbyggnader. Vi inleder med en introducerande rundtur och beundrar utsikten från Mount Victoria. Vi har sedan möjlighet att på egen hand ytterligare uppleva livliga Wellington. Natten spenderar vi på West Plaza Hotel perfekt beläget mitt i centrum.

Dag 9: Fokus på Wellington

Wellington: I dag har vi hela dagen på oss att på egen hand njuta av Wellington, uppkallad efter hertigen med samma namn som stod som segrare efter slaget vid Waterloo. Influenserna från brittiska bosättare, och även andra nationaliteter, är många, inte minst när det kommer till ortsnamn. Kanske lockar något av alla populära museer? Ett av de främsta är Te Papa Tongarewa, även kallat Museum of New Zealand, som berättar om landet och dess kulturella arv. Njut av citypulsen i Oceaniens största huvudstad!

Dag 10: Mot Sydön & Nelson

Wellington - Nelson: Det har blivit dags att lämna Nordön för Sydön och vi tar färjan över Cooksundet till Picton, en seglats på ca tre och en halv timme. Vi inleder med en vinprovning innan vi färdas längs den natursköna Queen Charlotte Drive till den gamla guldgrävarstaden Havelock, numera främst förknippad med Greenshellmusslor. Härifrån fortsätter vi till trivsamma Nelson, den stad i Nya Zeeland som anses ha flest soltimmar, ca 21 mil. Uppkallad efter den berömde amiralen har staden länge lockat kreativa personer och här finns många gallerier och ateljéer samt konsthantverk av hög kvalitet. Vi checkar in på The Beachcomber Hotel beläget nära Tahunanuistranden i stadens södra delar.

Dag 11: Kryssning & Abel Tasman

Nelson: Staden Nelson är belägen vid viken Tasman Bay med höga berg i bakgrunden och i dag väntar nya natursköna vyer! Vi ger oss ut på en kryssning längs gyllene stränder och bukter med granitklippor och turkosblått vatten. Nationalparken Abel Tasman, populär bland både äventyrare och livsnjutare, är ett skyddat naturområde som lockar med några av Nya Zeelands främsta vandringsleder. Vi ger oss ut på en vandring i regnskogen och får även möjlighet till ett dopp i detta underbart vackra naturområde. 

Dag 12: Glaciärerna Fox & Franz Josef

Nelson - Fox Glacier: Vi reser vidare söderut via Murchison och vid passet Buller Gorge märker vi hur landskapet förändras. Vi styr mot västkusten och Punakaiki och Pancake Rocks, ett märkligt kalkstenslandskap där väder och vind pressat och skiktat stenformationerna så de påminner om pannkakshögar. Vårt mål för dagen är den lilla byn Fox Glacier, belägen i nationalparken Westland, ca 51 mil. Byn är utgångspunkt för att upptäcka glaciärerna Fox och Franz Josef. Vi checkar in på trevliga Heartland Hotel.

Dag 13: Regnskog & alplandskap

Fox Glacier - Queenstown: Resan fortsätter genom Westland National Parks täta regnskog. Nationalparken anses vara en av landets mest fascinerande och mångfacetterade. Vi fortsätter söderut genom ett alplandskap via Haastpasset till nationalparken Mount Aspiring och så småningom förbi Haweasjön och Lake Wanaka till Lake Wakatipus norra strand och Queenstown, ca 33 mil. Staden är vackert belägen, omgiven av de dramatiska bergen the Remarkables, och lockar många äventyrslystna besökare med aktiviteter som bungy jump, vattenskidåkning och cykelturer i bergen. Vintertid bjuder the Remarkables på utmärkta utförsbackar. Insup den härliga atmosfären innan vi framåt kvällen bordar TSS Earnshaw, en koleldad ångbåt från 1912, och ger oss ut på en timslång kryssning på sjön Wakatipu. Vi går i land på andra sidan sjön och här väntar Walter Peak Station, en vackert belägen fårfarm. Vi serveras en grillmiddag i härligt avslappnad miljö innan vi får möjlighet att titta närmare på gården och dess djur. Natten spenderar vi på utmärkta The Rees Hotel strax utanför Queenstown.

Dag 14: Magiska Queenstown

Queenstown: Dagen är fri att på egen hand utforska undersköna Queenstown. Kombinationen naturskönt läge, avslappnad stämning och äventyrlig inriktning skapar en tämligen unik atmosfär. Kanske lockar en tur med linbanan till Bob's Peak och storslagna vyer?

Dag 15: Storslagna Milford Sound

Queenstown - Te Anau: I dag väntar en av resans absoluta höjdpunkter! Vi färdas på den spektakulära Milford Road genom ett majestätiskt bergslandskap. Vid Homertunneln stöter vi kanske på de speciella bergspapegojorna, som bara finns här, innan vi kommer fram till nationalparken Fiordland och höjdpunkten Milford Sound. Fjorden, som med vackra alpklippor, glaciärtäckta berg och spegelblankt vatten, banar väg för häpnadsväckande naturupplevelser. Fjorden ringlar sig från Tasmanska havet 14 km in i landet och omsluts av 1 000 meter höga regnskogsklädda klippväggar som dramatiskt reser sig ur vattnet. Storslaget och spektakulärt vilket vi kommer att förstå under vår båttur! Har vi turen med oss kanske vi ser sälar, delfiner och pingviner. Efter båtturen fortsätter vi genom det natursköna landskapet till sjön Te Anau och orten med samma namn där Kingsgate Hotel väntar, ca 41 mil.

Dag 16: Dunedin - den skotska staden

Te Anau - Dunedin: Vi färdas genom regionen Southland, omtalad för sina hjortfarmar och öppna landskap med betande boskap. Dagens slutdestination är universitetsstaden Dunedin, ofta kallad Nya Zeelands Edinburgh då namnet har sitt ursprung i den skotska huvudstadens gäliska namn. Vi inleder med en rundtur där vi bland annat ser den ståtliga järnvägsstationen, ett av stadens landmärken. I Dunedin sägs världens brantaste gata stå att finna men också frodiga trädgårdar med rhododendron. Efter rundturen ger vi oss ut med båt till Taiaroa Head längst ut på halvön Otago där världens enda fastlandskoloni av kungsalbatross lever. Vi imponeras av de majestätiska fåglarna innan vi återvänder till Dunedin och bekväma Victoria Hotel, ca 30 mil.

Dag 17: Via sjöarna till Fairlie

Dunedin - Fairlie: Nu vänder vi norrut mot jordbruksområdet Waitaki och Mackenzie country som är vårt mål för dagen. Vi stannar i kustorten Moeraki och tittar till Moeraki Boulders, stora sfäriska stenar som ligger uppradade i vattenbrynet. Vidare norrut passerar vi Oamaru i provinsen South Canterbury och Omarama i regionen Waitakis alplandskap. Två vackra sjöar passeras, Pukaki och Takapo. Den förstnämnda en vackert blå glaciärsjö som breder ut sig vid berget Cook och den andra dramatiskt placerad vid Sydalperna med turkost vatten. Vårt mål är Fairlie, ca 36 mil. Här väntar genuina gårdar och vi får lära oss hur livet ter sig på landet. Vi avslutar med middag tillsammans med familjen och övernattar sedan på gården.

Dag 18: Christchurch nästa

Fairlie - Christchurch: Vi fortsätter genom det bördiga jordbrukslandskapet, ett av Nya Zeelands mest uppodlade områden till resans sista mål; Christchurch, ca 19 mil. Även om staden drabbades av jordbävningar både 2010 och 2011 röstas den ständigt fram som ett måste bland städer att besöka. Gemenskap, kreativitet och kämpaglöd är ord som bra beskriver stadens invånare. Kanske vill du besöka den botaniska trädgården eller strosa på ikoniska New Regent Street? Övernattar gör vi på eleganta Rendezvous Hotel med utmärkt läge i centrum.

Dag 19: Farväl Nya Zeeland

Flyg från Christchurch: Då vårt flyg inte lyfter förrän framåt kvällen har vi ytterligare några timmar på oss att utforska Christchurch. På eftermiddagen tar vi transferbussen mot flygplatsen och startar vår hemresa mot Europa.

Dag 20: Med starka minnen i bagaget

Landar i Skandinavien: Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi åter i Skandinavien med mängder av färgstarka upplevelser och minnen från en storartad rundresa!

Bra att veta

Visum
För att besöka Nya Zeeland krävs ett inresetillstånd (NZeTA). Detta ansöker man om på egen hand på https://nzeta.immigration.govt.nz/ senast 10 dagar innan avresa. Inresetillståndet kostar ca 12 NZD. Observera att det även tas ut en avgift på ca 35 NZD för IVL (International Visitor Conservation and Tourism Levy) i samband med din ansökan som går till att bevara och skydda naturen i landet.

Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.

För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Tullregler
Nya Zeeland tillämpar ett strikt förbud mot införsel av frukt, grönsaker, frön, nötter, färsk mat med mera. Inför ankomsten fyller du i ett formulär gällande produkter av detta slag. I samband med passerandet av tullgräns sker en rigorös kontroll.

Fysisk form & hälsokrav
Du måste kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till och från sevärdheter, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Engelska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Årstiderna på Nya Zeeland är de motsatta jämfört med det norra halvklotet.
Tid: Nyzeeländsk sommartid (oktober–mars) +12 timmar, svensk sommartid (mars–oktober) +10 timmar
Valuta: Nyzeeländska dollar (NZD). Du kan växla pengar hemma eller ta ut i bankomater på plats.
Kreditkort: Kreditkort kan användas som betalningsmedel i de flesta större butiker och på restauranger. Uttagsautomater för internationella kreditkort finns i städerna i ungefär samma utsträckning som hemma.
Elektricitet: 220V/240V, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Auckland samt hem från Christchurch
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 17 övernattningar i dubbelrum
 • 17 frukostar (dag 3 - 19)
 • 2 luncher (dag 10 och 15)
 • 4 middagar (dag 5 - 6, 13 och 17)
 • Arrangemang enligt program

 


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg 10 995:-

Sista minuten
5/8Bordershopfrån 795:-
5/8Göta Kanal & Östergötland Weekendfrån 3 995:-
8/8Dalarnafrån 3 995:-
8/8Jylland med Skagenfrån 5 695:-
14/8Inlandsbanan med Dalarna & Jämtlandfrån 7 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö