Skip to main content

Nordtysk Weekend

BUSSRESA - Tyskland - Weekend, 4 dagar

Nordtysk Weekend
- Marin sommaridyll i Husum - Nyhet!

Det natursköna kustlandskapet Schleswig-Holstein, mittemellan Nordsjön och Östersjön, är en underbar del av Tyskland, på nära håll och med släktskap med oss från norr. Semestervänliga Husum är som formgjuten för ett veckoslut med en härlig blandning av skön avkoppling och världsarvslistade upplevelser. Tysklands största nationalpark och spåren efter vikingarna är kronorna på verket. Danmarks äldsta städer kommer som en överraskande bonus!


Snabba fakta!
  • Alla utflykter ingår!
  • Upplevelser i gränslandet mellan Tyskland och Danmark.
  • Vi bor i den charmiga kustorten Husum vid Nordsjön.

Dagsprogram

Dag 1, torsdag: Besök i Ribe

Malmö - Husum: Vår resa börjar på morgonen i Malmö och här möter både vår guide och den komfortabla bussen upp. Via Stora Bältbron tar vi oss över till Jylland och hälsar på i Skandinaviens äldsta stad, Ribe, innan vi fortsätter mot den tyska gränsen och prisvärd gränshandel. Under eftermiddagen anländer vi till idylliska Husum och tar in på Hotel Hinrichsen för ett avkopplande veckoslut, ca 44 mil.

Dag 2-3, fredag - lördag: Schleswig-Holstein

Husum: Vackert belägen där ett stilla vattendrag med samma namn som staden rinner ut i Nordsjön finner vi Husum. Förr en betydelsefull fiskehamn, numera handelscentrum och populär semesterort. Inte undra på det. De välbevarade byggnaderna, den avslappnade stämningen och närheten till både kultur- och naturupplevelser av förnämsta kaliber bäddar för detta. I området finns nämligen två av Tysklands Unescolistade världsarv som vi ska titta närmare på. Under vikingatiden uppfördes en befästningslinje kallad Danevirke till skydd för det danska riket. I anslutning till Danevirke växte en av Nordens första stadsbebyggelser fram, sägenomspunna Hedeby. Händelser som sträcker sig mer än tusen år tillbaka i tiden blir synliga för oss när vi vandrar i våra fäders fotspår. Tysklands största nationalpark, Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer, breder ut sig i gränsområdena mellan land och hav utanför Husums knutar och visar upp en flora och fauna som inte står att finna någon annanstans. Tidvattenskillnaderna i Nordsjön skapar en unik miljö som sedan 2009 står under Unescos beskydd. Låt oss berika våra sinnen med enastående upplevelser i naturens och kulturens tecken!

Dag 4, söndag: Via Stockseehof & Eutin

Husum - Malmö: Vi tar farväl av Husum men fortsätter utforska Schleswig-Holsteins gömda skatter och inleder med besök på det kulturminnesmärkta godset Stockseehof. Välskötta och inspirerande trädgårdsrum möter oss på vandringen genom parken. Sjölandskapet kring småstaden Plön står näst på tur och lagom till lunch anländer vi till Eutin, uppskattad av konstnärer och författare för sin skönhet. På eftermiddagen väntar färjan från Puttgarden till danska Rödby och vid 20-tiden når vi åter Öresundsterminalen i Malmö fyllda av resminnen, ca 43 mil. Tack för denna gång och på återseende!

 

Utflykter

Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Historiska Ribe

Ribes betydelse för utvecklingen i Norden kan knappast överskattas och det var härifrån som Ansgar, Nordens Apostel, påbörjade införandet av kristendomen i norr. Stadens domkyrka är än i dag en imponerande byggnad och det är lätt att känna historiens vingslag när vi kryssar fram bland skeva korsvirkeshus och kullerstenslabyrinter till gator.
Ingår i resans pris.

Charmiga Husum

Vår guide tar oss med på en orienterande promenad genom Husums gator och gränder. Stadens stiliga slott omges av en grönskande park och det gamla rådhuset finner vi endast en kort promenad från vårt centrala hotell. I hamnen ligger krogarna och restaurangerna vägg i vägg och vid eleganta Marienkirche kanske vi träffar på Tine?
Ingår i resans pris.

Danevirke, Hedeby & Schleswig

Den strategiska befästningslinjen Danevirke har spelat stor roll för skyddandet av Danmarks sydgräns ända fram till mitten av 1800-talet. I denna världsarvlistade miljö följer vi i vikingarnas spår och undersöker platsen där Nordens första stad, Hedeby, växte fram. Hedebys moderna arvtagare, staden Schleswig, ståtar bland annat med stamslottet för fursteätten Holstein-Gottorp, en gång i tiden även innehavare av den svenska kungakronan. Vi får möjlighet att titta runt i staden och kanske även undersöka shoppingutbudet?
Ingår i resans pris.

Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer

När den senaste inlandsisen smälte bort för drygt tiotusen år sedan skapades sandbankar utmed dagens Nordsjökust som översvämmas med tidvatten ett par gånger per dygn. Våtmarker och marskland bildar unika miljöer för både växt- och djurarter. Under dagen får vi inblick i en värld som för många av oss kanske var helt okänd tidigare, fascinerande och verkligen annorlunda!
Ingår i resans pris.

Välbevarade Eutin

Ibland kallas Eutin för ”ett Weimar i norr” och det är en stad väl värd ett besök, full med välbevarad bebyggelse. Det gamla tegelslottet var ursprungligen residens för Lübecks ärkebiskopar och uppfördes under medeltiden. Omfattande ombyggnationer ägde rum i början av 1700-talet och i dag lockar staden till trevliga promenader.
Ingår i resans pris.

 

 

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
23/9BussHotel Hinrichsen, HusumInga tillgängliga platser4 295:-Inga tillgängliga platser

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 3 övernattningar i dubbelrum
  • 3 frukostar (dag 2 - 4)
  • Utflykterna Historiska Ribe, Charmiga Husum, Danevirke, Hedeby & Schleswig, Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer och Välbevarade Eutin


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Enkelrumstillägg från 895:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)
Danska kronor (DKK)

 

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Hotel Hinrichsen, Husum
Hotel Hinrichsen, Husum
Trevligt och välskött litet hotell med modern komfort och familjär stämning. Hotellet är inhyst i ett gatuhus med en modern tillbyggnad som invändigt har en ljus och fräsch atmosfär samt en trivsamt i...
Sista minuten
18/9Budapest, Star Inn Hotelfrån 5 795:-
18/9Budapest, Marmara Hotelfrån 5 995:-
18/9Rhen-Mosel Gästehaus Vis-a-Visfrån 5 995:-
18/9Tysk vin- & ölresafrån 5 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö