Skip to main content

Nordkap med Lofoten

BUSSRESA - Sverige, Norge, Finland - Rundresa - 13 dagar

Nordkap med Lofoten
- Magiskt så in i Norden

En storslagen bussresa med vidunderliga naturscenerier. Vi reser genom hela vårt vackra avlånga land. Sverige är fantastiskt! Resan går utmed Höga kusten, över Polcirkeln, via Kiruna och in i arktiska Norge. Vi får uppleva fjordarna, Lofoten och Nordkap. Spännande traditioner och historia bland samer och renar.

 

3 gäster ger medelbetyg 5 av 5

★ ★ ★ ★ ★

Snabba fakta!
  • En oförglömlig rundresa!
  • Lofoten, samernas huvudsäte Karasjok, Icehotel i Jukkasjärvi, Tromsö och Rovaniemi mm.
  • 3 nätter i Sverige, 6 nätter i Norge, 2 nätter i Finland och avslutningsvis nattfärja Helsingfors-Stockholm.

2022 - Dagsprogram & Utflykter

Dagsprogram

Dag 1, söndag: Uppåt & förväntansfulla

Malmö - Stockholm: På söndagsmorgonen samlas vi på Öresundsterminalen, guiden välkomnar och vi börjar resan norrut. Via Skåne och Småland passerar vi under eftermiddagen Norrköping innan vi tar sikte på huvudstaden Stockholm. Strax norr om Solna tar vi in på Scandic Hotel Järva Krog för middag och övernattning, ca 62 mil.

Dag 2, måndag: Längs höga kusten

Stockholm - Umeå: Efter en god frukost lämnar vi huvudstaden och får njuta av den formidabla utsikten vid Höga kusten, ett av Sveriges 15 bidrag på Unescos världsarvslista. Vi tar del av guidens intressanta framförande längs den vackra resvägen via glada Hudik och Sundsvall. Framåt kvällen nalkas vi björkarnas stad Umeå och checkar in på Scandic Plaza Hotel där det dukas för middag, ca 63 mil.

Dag 3, tisdag: Kyrkstaden & malmstaden

Umeå - Kiruna: Vi lämnar Umeå i arla morgonstund och fortsätter att njuta av vidunderlig natur längs vägen norrut. Vi passerar Skellefteå och Piteå för att sedan göra ett besök i Gammelstads kyrkstad, ytterligare ett av Sveriges världsarv. På eftermiddagen korsas polcirkeln och framåt kvällen checkar vi in på Scandic Hotel i Kiruna, ca 60 mil. Därefter kan vi följa med på en intressant kvällstur i vad som en gång räknades som världens till ytan näst största stad. Det vankas också ett restaurangbesök där vi njuter av lokalproducerade råvaror i den stora malmstaden.

Dag 4, onsdag: Icehotel

Kiruna - Harstad: På förmiddagen kan vi följa med till Jukkasjärvi, där man redan förbereder vinterns Icehotel, och ta del av den fantastiska historien om det världsberömda hotellet. Efter lunch lämnar vi Lappland, via Abiskos nationalpark och Torneträsk, för färd mot Hurtigrutsstaden Harstad i Norge, ca 26 mil. Här tar vi in på Scandic Hotel där vi ska bo de kommande två nätterna.

Dag 5, torsdag: Svindlande naturscenerier

Harstad: Staden med anor från stenåldern ligger 25 mil norr om Polcirkeln. På morgnarna kan man se fartygen i hamnen som trafikerar den traditionsrika Hurtigruten. I dag anordnar vi en mycket trevlig utflykt till den sagolika ögruppen Lofoten där vi upplever underbara naturvyer längs fjordvägarna och besöker huvudorten Svolvær och pittoreska Henningsvær.

Dag 6, fredag: Mot Nordens Paris

Harstad - Tromsö: Efter frukost beger vi oss ut på en av de finaste vägarna i Norden. Vi förundras över det natursköna landskapet och kommer på eftermiddagen fram till ishavsstaden Tromsö, ca 30 mil. Staden är känd som Nordens Paris och härifrån utgick flera nordpolsexpeditioner ledda av bland annat Nansen och Amundsen. Missa inte eftermiddagens rundtur då vi bekantar oss med staden och besöker den största sevärdheten, nämligen Ishavskatedralen. Övernattar gör vi på Thon Hotel i centrum.

Dag 7, lördag: Unescodekorerade Alta

Tromsö - Alta: Vi fortsätter resan, ja just det, norrut! Återigen hänförande naturupplevelser i konungariket Norge, där vi färdas längs de laxrika, vackra fjordarna. Dagens mål är den Unescodekorerade staden Alta berömd för sina världsarvslistade hällristningar, ca 40 mil. Vi välkomnas till Scandic Hotel som serverar kvällens middag.

Dag 8, söndag: Världens ände

Alta - Honningsvåg: I dag är det dags för två av resans stora höjdpunkter. Vi åker genom en nästan sju km lång tunnel till ön Mageröya och Honningsvåg där vi tar in på ett av världens nordligast belägna hotell, ca 21 mil. Under eftermiddagen kan vi följa med på en fantastisk upplevelse, fågelsafari. På kvällen serveras det middag på hotellet och därefter beger vi oss till Nordkapsklippan, Europas nordligaste utsiktsplats, belägen 300 meter över havet. Under flera sekler har Nordkap lockat till sig nyfikna människor från hela världen och i kväll är det alltså vår tur. Rika på upplevelser beger vi oss tillbaka till naturskönt belägna Scandic Hotel Nordkapp för en god natts sömn.

Dag 9, måndag: Mot Finnmark

Honningsvåg - Karasjok: Efter den goda frukosten gör vi en liten rundtur på Mageröya och njuter av det arktiska landskapet. Vi passar på att besöka det lilla fiskarsamhället Skarsvåg innan vi beger oss mot fastlandet igen. Vi gör ett lunchstopp längs den avlånga Porsangerfjorden och tar sedan sikte på samernas huvudsäte, Karasjok, Norges kallaste plats med under -51 grader som rekord, ca 27 mil. Här kan du följa med till Sápmiparken och på nära håll uppleva den samiska kulturen som avslutas med middag på en samiskinspirerad restaurang. Övernattar gör vi på Scandic Hotel.

Dag 10, tisdag: Ho ho ho

Karasjok - Rovaniemi: Då vi avnjutit den sista norska frukosten åker vi vidare mot finska gränsen. I Finland passerar vi snart stora Enare Träsk, istäckt ända in i juni och rik på sik. Detta naturreservat med karga marker och lappländska skogar gränsar till Ryssland. Vi njuter av spännande guidning och imponeras av det ödsliga landskapet. Strax före Rovaniemi når vi åter polcirkeln och nalkas tomtens hemvist. Vi besöker såklart tomtebyn innan vi tar in på Scandic Hotel, ca 44 mil. På kvällen kan vi följa med till en renfarm för middag och spännande fakta om renar.

Dag 11, onsdag: Söderut i Finland

Rovaniemi - Vasa: Efter frukost åker vi vidare söderut i Finland. Vi passerar Kemi innan vi gör lunchstopp i Brahestad, en av Finlands bäst bevarade trästäder. Framåt kvällen kommer vi fram till tvåspråkiga Vasa där vi tar in på Scandic Hotel Waskia och ser fram emot aftonens middag, ca 56 mil.

Dag 12, torsdag: Två nordiska huvudstäder

Vasa - ombordstigning i Helsingfors: Efter frukosten fortsätter färden förbi Tammerfors, mot Helsingfors, ca 42 mil. Under eftermiddagen når vi den finska huvudstaden och här stiger vi ombord på Tallink/Silja Lines färja som tar oss över till den svenska huvudstaden. På fartyget checkar vi in i våra hytter och får tillfälle till lite shopping och middag på egen hand ombord.

Dag 13, fredag: Många upplevelser rikare

Landstigning i Stockholm - Malmö: Vi anländer till Stockholm på morgonen och åker ner mot Malmö med många fina minnen och nyfunna vänner. Ca kl 20.00 är vi tillbaka på Öresundsterminalen, ca 62 mil.

Utflykter 2022

 

UTFLYKTSPAKET
Pris 4 200:-
(ordinarie pris 4 670:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

Kiruna & middag

I Kiruna tar vi en promenad och tittar närmare på stadens centrala delar. Vi avslutar med middag på en restaurang omtalad för sin lokala prägel och fina råvaror.
Pris inkl middag med dryck ca 495:-

Jukkasjärvi & Icehotel

Förmiddagen ägnar vi åt Jukkasjärvi där vi ser kyrkan och besöker Icehotel där nästa vinters hotell lurar i form av tusentals block av kristallklar is. Vi bjuds med på en fascinerande resa i berättelsen om det unika och världsberömda ishotellet!
Pris ca 395:-

Historiska Røkenes Gård

Vi tar oss till vackert belägna och historiskt intressanta Røkenes Gård där middag väntar, tillagad av bästa råvaror. Gården drivs i tionde generationen och vi får höra lite om dess historia. En minnesvärd kväll!
Pris inkl middag med dryck ca 795:-

Upplev Lofoten

En naturupplevelse utöver det vanliga. Vi tar oss ut till exotiska ögruppen Lofoten. Längs ljuvliga fjordvägar med orörda, vackra och varierande landskap gör vi nedslag i huvudorten Svolvær och Lofotens Venedig - Henningsvær. En fantastisk dag med härlig natur. Glöm inte kameran!
Pris ca 445:-

Tromsö - Nordens Paris

Tromsö är världens nordligaste metropol, en liten storstad vid Norra ishavets strand, och känd som Nordens Paris. Gatorna kantas av charmiga gamla trähus som varvas med modern bebyggelse. Vi ger oss ut på en rundtur och passar även på att besöka den berömda Ishavskatedralen med sin speciella arkitektur och fantastiska läge med utsikt över staden. 
Pris ca 285:-

Fågelsafari vid Nordkap

Från det lilla fiskeläget Gjesvær stiger vi ombord på fartyget för en tur till ett av Skandinaviens mest spännande naturreservat Gjesværstappan. Man får inte gå i land, men från båten ser vi Norges största koloni av lunnefåglar som häckar i sina hål i gräsbevuxna kullar samtidigt som stora havsörnar seglar högt upp i skyn på jakt efter byte. Luften fylls av en obeskrivlig kakafoni från mängder av fåglar, bland annat sillgrissla, alkfåglar, storskarv och den stora havssulan. En fantastisk upplevelse.
(Utflykten genomförs ej vid extremt dåligt väder.)
Pris ca 895:-

Nordkap

Den katolske prästen Francesco Negri från Italien anses vara den förste kände turisten på Nordkap. Redan på 1600-talet var han här och frapperades av skönheten kring Nordkapsklippan. Kungen av Siam, nuvarande Thailand, och Kung Oscar II av Sverige är några av efterföljarna. I våra dagar kommer det tusentals besökare hit varje dag och njuter av prakten. Här finns monumentet Jordens barn, som står som värd i juni varje år då priset Barn på Jorden delas ut under högtidliga former. Vi besöker Nordkapshallen med filmvisningar, souvenirbutiker, bar mm. Innan vi åker tillbaka mot vårt hotell får vi alla ett Nordkapscertifikat som bevisar att vi har varit här.
Ingår i resans pris.

Samisk kultur

Vi beger oss till Sápmiparken för att med hjälp av vår lokalguide ta del av samernas kultur, mytologi och traditioner. Det blir en minnesvärd multimedia-föreställning i Den Magiska Teatern. Aftonen avslutas med middag på en samiskinspirerad restaurang.
Pris inkl middag med dryck ca 765:-

Renfarm med middag

Vi besöker en familj på sin renfarm. Medan vi njuter av en god middag lyssnar vi på deras berättelser om livet i Lappland och om deras renar. Givetvis hälsar vi också på renarna och kanske får du tillfälle att mata dem? En trevlig avslutning på vår tid i Lappland.
Pris inkl middag med dryck ca 595:-

Övrig information 2022

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 11 övernattningar i dubbelrum
  • 1 övernattning i dubbelhytt
  • 11 frukostar (dag 2 - 12)
  • 5 middagar (dag 1 - 2, 7 - 8 och 11)
  • Utflykten Nordkap

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg  5 995:-

Tillägg för utsideshytt på Helsingfors - Stockholm 250:- per person.

Avresa 26/6 och 3/7 bor vi på Scandic Hotel Syd i Umeå dag 2-3.

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.30
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05
Ödeshög, Östgötaporten Dinners kl 13.35
Mjölby, McDonald's E4:an kl 14.10
Linköping, Circle K Tornby Nygårdsrondellen kl 14.30
Norrköping, Max Norra Promenaden kl 15.10
Nyköping, McDonald's E4:an Syd kl 15.50
Sillekrog, OKQ8 E4:an kl 16.10
Stockholm/Scandic Hotel Järva krog (Värtahamnen på hemresan) kl 17.45

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)
Norsk Krona (NOK)

Resenärsbetyg

Betyg och recensioner

3 personer ger den här resan medelbetyget 5 av 5

★ ★ ★ ★ ★

av

★ ★ ★ ★ ★

Det var en annorlunda bussresa i ett område som sällan förekommer bland alternativen.

av

★ ★ ★ ★ ★

En fantastisk trevlig bussresa, fint väder 20-23 grader, kunde gå sommarkläder nästan hela resan. Guiden var den bästa vi någonsin haft Nikolaus von David och alla resenärer trevliga!

av

★ ★ ★ ★ ★

Mer än 20e resan vi gjort med Scandorama, nu mot norr. Som vanligt ,yppersta uppläggning. Ett extra plus, vi fick bo i Svolvaer på Lofoten ist.f Harstad pga Cykellopp. Vi fick se mer av Lofoten bl.a. Vikingamuseet i Borg

 

Klicka här för att lämna omdöme på din resa »

 

Information

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 8 - 9

Hotel Scandic Nordkapp, Honningsvåg
Hotel Scandic Nordkapp, Honningsvåg
Säsongsöppet och opretatioöst sommarhotell med bedårande vackert läge vid Skipsfjorden som bjuder på makalös natur så långt ögat når. Med lite tur finns det möjlighet att se renar på nära håll. Hotell...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Scandic Hotel Järva Krog, Solna
Scandic Hotel Järva Krog, Solna
Anrikt vägkrogshotell, byggt 1971, som renoverats i omgångar och erbjuder god komfort samt en uppskattad Scandic-frukost. Här finns en ombonad och hemtrevlig restaurang samt en trivsam lobby bar. Kans...

Övernattning Dag 2 - 3

Scandic Plaza Hotel, Umeå
Scandic Plaza Hotel, Umeå
Modernt, tilltalande och komfortabelt hotell som byggdes 1992 men som har renoverade allmänna utrymmen. Vid ankomst till hotellet möts man av den imponerande lobbyn med en grandios trappa. Här finns e...

Övernattning Dag 3 - 4

Scandic Hotel, Kiruna
Scandic Hotel, Kiruna
Ett alldeles nyöppnat och fräscht hotell med hög standard vars ståtliga exteriör sträcker sig upp mot himlen är ett landmärke som inte går någon förbi i hjärtat av Kirunas nya centrum som håller på at...

Övernattning Dag 4 - 6

Scandic Hotel, Harstad
Scandic Hotel, Harstad
Bekvämt hotell i centrala Harstad med promenadavstånd till hamnen. Hotellet: Trevligt hotell, byggt 1972, med renoverad restaurang, bar och lobby samt minigym. Våningar: 6 Hiss: Ja Läge: Beläget i cen...

Övernattning Dag 6 - 7

Thon Hotel, Tromsö
Thon Hotel, Tromsö
Nytt och fräscht hotell med komfortabla och trendigt designade rum samt ett utmärkt läge i centrum. Hotellet: Modernt och trivsamt hotell med en avskalad och skandinavisk stil. Här finns frukostmatsal...

Övernattning Dag 7 - 8

Scandic Hotel, Alta
Scandic Hotel, Alta
Modernt och bra hotell mitt i centrala Alta - porten till Finnmark. Hotellet: Komfortabelt hotell som har moderna och fräscha allmänna utrymmen med restaurang, baren Nordlys och lobby med en liten sho...

Övernattning Dag 9 - 10

Scandic Hotel, Karasjok
Scandic Hotel, Karasjok
Ett lite mindre och genuint hotell med samiska influenser. Hotellet: Gästvänligt hotell, byggt 1983 i trä och torv med loftgångar. Här finns två restauranger, bar med öppen spis, lobby, minigym och en...

Övernattning Dag 10 - 11

Scandic Hotel City, Rovaniemi
Scandic Hotel City, Rovaniemi
Komfortabelt hotell med lappländsk atmosfär och sedvanlig hög Scandickomfort med ett utmärkt centralt läge i Rovaniemi. Hotellet: Renoverat och bra hotell som har en atriumgård med restaurang, bar, lo...

Övernattning Dag 11 - 12

Scandic Hotel Waskia, Vasa
Scandic Hotel Waskia, Vasa
Bekvämt hotell med vackert läge på en udde med utsikt över vattnet. Hotellet: Bra och välanpassat hotell, byggt 1972 och totalrenoverat senast 1999. Hotellet har restaurang och bar med underhållning v...

Övernattning Dag 12 - 13

Tallink / Silja Line: Helsingfors-Stockholm
Tallink / Silja Line: Helsingfors-Stockholm
Moderna och bekväma kryssningsfartyg med populära barer och underhållning där det bjuds på shower och liveband. På däck 7 finns fartygens pampiga paradgata kantad av restauranger och butiker. Hotellet...
Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö