Skip to main content

New York med Thanksgiving & Black Friday ✈

FLYGRESA - Nordamerika - 7 dagar

 
Selection

New York med Thanksgiving & Black Friday
- Staden som aldrig sover

Följ med över Atlanten och upplev när New York vaknar upp till en traditionsenlig Thanksgiving. Upplev Macy’s magiska parad på Manhattan, en aptitretande Thanksgivingmiddag och den hysteriska Black Friday, det årliga startskottet för julshoppingen! Med boende ett stenkast från Times Square på trendiga Row NYC Hotel kan läget inte bli mycket bättre. Upplevelser utöver det vanliga väntar!
 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - New York
Dag 2-5:  New York
Dag 6:  Flyg från New York
Dag 7:  Landar i Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Storstadspuls i New York
 • Traditionellt Thanksgivingfirande
 • Macy’s Thanksgiving Parade
 • Shoppingen på Black Friday
 • Alla ikoniska sevärdheter

Dagsprogram

Dag 1: Mot äventyret

Flyg till New York: Under förmiddagen lämnar vi Skandinavien och landar senare samma dag på Newark Airport. Vår transferbuss hämtar på flygplatsen och kör oss till moderna Row NYC Hotel nära pulserande Times Square. På promenadavstånd från hotellet når du bland annat Empire State Building, Macy's och shoppingen på 5th Avenue. Här kan du verkligen känna New Yorks storstadspuls och du har bästa möjliga utgångsläge för att utforska staden. Welcome to New York!

Dag 2–5: The Big Apple ligger för våra fötter

New York: Under de kommande dagarna skall vi upptäcka det bästa av denna världsmetropol. Vi koncentrerar oss på Manhattan med sitt fyrkantiga gatunät. De nord-sydliga gatorna kallas avenues och de öst-västliga kallas streets. Från södra till norra Manhattan går gatan Broadway, som inte följer det övriga gatunätet utan går på diagonalen. Manhattan är den äldsta av New Yorks fem stadsdelar. 1626 gjorde holländaren Peter Minuit en riktigt bra affär. Han köpte ön Manhattan av indianer för glaspärlor och andra varor till ett totalt värde av idag 1 000 dollar. På Manhattans södra udde, Downtown, föddes New York. Hjärtat i stadens finansdistrikt Wall Street och börsen finns här och det var också här World Trade Center stod.

Under våra dagar här har du möjlighet att följa med din Scandoramaguide för att upptäcka en del av de måsten som finns i denna enorma världsmetropol, ibland med buss och ibland med tunnelbana. Det blir även ett klassiskt Thanksgivingfirande, en av de viktigaste familjehögtiderna i USA. Kalkon, sötpotatis och pumpapaj är bara några av klassikerna på amerikanernas matbord den fjärde torsdagen i november varje år.

En av de mest populära årliga attraktionerna i New York är varuhuset Macy’s Thanksgiving Parade, en tradition sedan 1924. Den drygt 4 km långa paraden, som startar vid 77:e gatan uppe vid Central Park och avslutas vid Macy’s nere på 34:e gatan, lockar ut mer än 3,5 miljoner människor på Manhattans gator varje år. Ekipage bestående av tusentals artister, musiker, orkestrar, dansare, clowner och gycklare deltar i detta fyrverkeri av heliumballonger som svävar utmed husväggarna. Paraden äger rum den 26 november mellan kl 09.00 och 12.00. Tidig uppstigning rekommenderas för att få bra platser utmed kortegevägen. På kvällen avnjuter vi en traditionell Thanksgivingmiddag med alla de klassiska tillbehören.

Julen i New York börjar när tomten från Thanksgivingparaden promenerar in på det stora varuhuset Macy’s och intar sin plats. Runt om i staden tänds julbelysningen och affärerna avtäcker högtidligt sina skyltfönster. De mest kända och klassiska fönstren vid sidan om Macy’s hittar man i Midtown på Tiffany’s, Bloomingdale’s och Saks Fifth Avenue.

Fredagen efter Thanksgiving kallas för Black Friday. Många varuhus och klädesaffärer öppnar redan i gryningen och folk köar utmed husväggarna i timmar innan öppning. Detta är början på shoppingen inför jul! Generösa rabatter, morgonpigga shoppingsugna och vassa armbågar kännetecknar Black Friday.

Missa inte sightseeingturen på Manhattan där du får se mycket av det som gjort New York så välkänt, bland annat Empire State Building, Times Square, Rockefeller Center, Wall Street, Chinatown, SoHo och Greenwich Village. Du kan även följa med på en kvällskryssning och se Manhattans berömda skyline upplyst. Världens huvudstad bjuder på allt du kan önska dig och lite till!

Dag 6: Shopping & dags för hemresa

Flyg från New York: På morgonen är det dags att checka ut från vårt hotell men du har förmiddagen kvar att njuta av New York, kanske med shopping. Efter lunch bär det av till flygplatsen och under seneftermiddagen lyfter vi för färden tillbaka över Atlanten.

Dag 7: Tillbaka till verkligheten

Landar i Skandinavien: Flyget från New York landar tidig morgon lokal tid och med Manhattans silhuett färsk på näthinnan minns vi våra spännande upplevelser i ”The Big Apple”.

Extra arrangemang


UTFLYKTER

Upplev mer! Beställ utflykterna senast 1 månad före avresa. Observera att de ej kan bokas på på plats.

Stadsrundtur på Manhattan

Vår svensktalande lokalguide tar oss med på en hela sex timmar lång bussrundtur, en odyssé i staden som aldrig sover. Här får vi se både högt och lågt, kända och mindre kända platser, byggnader, monument och områden från norr till söder. Vi lär oss mer om hur det är att leva på Manhattan och hur de olika delarna av ön skiljer sig från varandra; från finanskvarteren med Wall Street i söder, via de fashionabla delarna öster om Central Park upp till Harlem i norr. Även om det är första gången du är här kommer du känna igen mycket från filmens värld och nu får du ta del av allt i verkligheten. 
Pris ca 595:-

Traditionell amerikansk Thanksgivingmiddag

Thanksgiving infaller den fjärde torsdagen i november och är en viktig familjehögtid med religiösa förtecken. Firandets höjdpunkt är kalkonmiddagen! Vi samlas på trivsamma Carmine's och tar del av en härlig traditionell måltid med kalkon med fyllning, tranbärssås och pumpapaj.
Ingår i resans pris, inkl dryck.

Central Park till fots

Vi promenerar från hotellet en dryg kilometer till Central Park, Manhattans gröna lunga. I Central Park är det lätt att glömma att vi faktiskt befinner oss i en av världens största städer. Parken är en oas i storstaden och har erbjudit ett lugn och möjlighet till rekreation sedan öppnandet 1876. Här finns lummiga skogspartier, gröna ängar, sjöar, underbara promendadstigar och även ett zoo. På sommaren kan man njuta av utomhuskonserter och på vintern kan man åka skridskor på Vollmar Rink. I den enorma parken kan du till exempel besöka John Lennons minneslund, Strawberry Fields, eller någon av de platser i parken som agerat kuliss för diverse biofilmer. Här finns också The Swedish Cottage, en svensk skola som skänktes till USA inför världsutställningen 1876, och miniatyrslottet Belvedere. Vår Scandoramaguide tar oss med på en inspirerande promenad där vi imponeras av några av parkens främsta sevärdheter.
Ingår i resans pris.

Kvällskryssning runt Manhattan

Få upplevelser kan jämföras med en kryssning runt Manhattan i kvällningen. Med New Yorks neonljus glittrande likt diamanter på det mörka vattnet visar silhuetterna från Manhattans skyline upp sig från sin bästa sida under ca två timmar! Avkopplande och upplevelsefyllt!
Vi promenerar mellan hotellet och kajen t/r, ca 1,2 km enkel väg.
Pris ca 395:-

Södra Manhattan & 9/11 Memorial

Tillsammans tar vi tunnelbanan till södra Manhattan. Wall Street med börsen, Battery Park och Ground Zero där vi besöker museet till minne av de fasansfulla händelserna 2001. Att ta en rundvandring genom 9/11 Memorial är en tankeväckande upplevelse. Inte enbart för att du får ta del av historia om 11 september, världens största terroristattack genom tiderna, utan även om uppbyggnaden efteråt samt New Yorks historia, finansdistriktet och hur händelsen präglade New York som stad och USA som land. Vid 9/11 Memorial minns vi med fasa de hemska attackerna som kostade nästan 3 000 människor livet.
Pris ca 395:-

Bra att veta

Visum
Svenska och norska medborgare kan resa till USA som turister under högst 90 dagar med ett förenklat visum, ESTA (Electronic System for Travel Authorization) enligt det så kallade Visa Waiver Programme (VWP). Samtliga resenärer ansöker själva om ESTA - inresetillstånd.

Ansökan görs genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär. För detta betalas en avgift på 14 USD. Du ansöker på internet genom ESTA på adress: https://esta.cbp.dhs.gov. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresan till USA. I de flesta fall får man svar inom ett par minuter. Ansökan på ESTA:s webbplats kan göras på svenska. Om du saknar ansökan/tillstånd genom ESTA kan du bli vägrad inresa till USA.

OBS! Amerikanska myndigheter har beslutat att införa speciella regler för dem som besökt Iran, Irak, Syrien, Sudan, Somalia, Jemen och Libyen efter 1 mars 2011 liksom för den som är medborgare i något av dessa länder. Reglerna innebär att man inte längre omfattas av Visa Waiver Programme (VWP) och måste därför ansöka om visum på den amerikanska ambassaden.

Vid oklarheter eller frågor om inresetillstånd eller visum, vänligen kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet. USA:s ambassad har telefonnummer 08-783 53 00. Information kan också hämtas på www.usemb.se.

Passet måste vara maskinläsbart och giltigt under hela resans vistelse. Är passet inte maskinläsbart måste ett amerikanskt visum införskaffas före avresa. Resenärer av annan nationalitet än svensk bör kontrollera vad som gäller med amerikanska ambassaden alternativt sin egen myndighet. Vid inresa fotograferas alla och fingeravtryck registreras av immigrationsmyndigheten.

Före avresa måste vi samla in olika delar av dina personuppgifter. API (Advance Passenger Information) är information som krävs av amerikanska myndigheter om samtliga personer som reser till och från landet. Flygbolagen är bundna att enligt lag överföra API/APIS information innan avresa. Denna information skickar du till oss snarast möjligt genom att fylla i online-formuläret scandorama.se/inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information annars kan ombordstigning på planet nekas och det är viktigt att uppgifterna överensstämmer exakt med uppgifterna i passet.

Det är viktigt att man kommer i god tid till flygplatsen men även till avgångsgaten. Passagerare kan bli ombedda att sätta på medtagen elektronisk utrustning vid gaten för att visa att den fungerar normalt. Därför ska surfplattor, datorer och telefoner som ska tas med ha tillräckligt med batteri.

För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Tips för ESTA-ansökan:
Namn:
Har du flera efternamn ska dessa fyllas i, eftersom flygbokningen är bokad så. Alla efternamn måste stå med i flygbokningen.

Specialtecken: Skriv aldrig in några Å, Ä, Ö i varken namn eller i adress utan ersätt dessa med A eller O.

Flygnummer: Hittar du på din biljett från Scandorama, mellanlandar du räcker det med flygnumret för den sista sträckan som landar i USA.

Adress i USA: Detta gäller endast det första boendet i USA. Adressen till hotellet hittar du på Scandoramas hemsida under beskrivningen av resan.

Om det är någon fråga du inte förstår, tryck på det lilla frågetecknet på höger sida ovanför rutan för närmare förklaring. På vissa frågor räcker det att skriva UNKNOWN.

Betalning: ESTA ska kosta $14, ca 130 SEK. Om det kostar mer har du gått in på en samlingssida. Det finns flera företag på nätet som tar betalt för att lägga in exakt den informationen som står i ESTA ansökan.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Tid: Sverige – 6-7 timmar
Valuta: US-Dollar
Kreditkort: Kort accepteras i stor utsträckning
Elektricitet: 110 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till New York t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • Scandoramaguide
 • 5 övernattningar i dubbelrum
 • Traditionell amerikansk Thanksgivingmiddag inkl dryck
 • Utflykten Central Park till fots


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Enkelrumstillägg 5 495:-

Tillägg för dubbelrum med två separata double-/fullbed sängar 1 000:- per person

Frukost ingår inte i resans pris i New York. Hotellen erbjuder som regel inte detta.

 

 

Sista minuten
27/9Kroatien Runt med Dubrovnikfrån 15 995:-
3/10Italien Runt med Caprifrån 14 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö