Skip to main content

Nepal & Bhutan ✈

FLYGRESA - Asien - 10 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Nepal & Bhutan
- Himalayas höjdpunkter

Mitt i Himalaya, mellan Indien och Kina, ligger de två länderna Nepal och Bhutan. Här väntar några av världens mest spektakulära naturscenerier med kloster som klamrar sig fast på branta bergsväggar. Trots ländernas geografiska närhet är de kulturella skillnaderna betydande - Nepal är ett öppet och globaliserat land medan Bhutan var stängt för turister in på 1970-talet och fortfarande reglerar myndigheterna mängden besökare och vilka platser vi tillåts besöka. Följ med på en resa du aldrig kommer att glömma! 
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Katmandu
Dag 3:  Katmandu
Dag 4:  Katmandu - flyg till Paro - Thimphu
Dag 5:  Thimphu - Punakha
Dag 6:  Punakha - Paro
Dag 7-8:  Paro
Dag 9:  Paro - flyg till Katmandu
Dag 10:  Katmandu - Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 15/3.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Mytomspunna Himalaya
 • Nepals huvudstad Katmandu
 • Unika Bhutan
 • Tigernästet - ett av buddhismens heligaste kloster
 • Oändligt mäktiga naturscenerier

Dagsprogram

Dag 1-2: Äventyret börjar

Flyg till Katmandu: På vingar av stål lämnar vi vår Skandinaviska flygplats. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi efter midnatt i Nepals huvudstad Katmandu. Vid ankomst möts vi av Scandoramaguiden, den nepalesiska lokalguiden och transferbussen som tar oss till stilfulla Grand Hotel i Katmandu. Efter sovmorgon och en sen frukost är vi nu redo att ge oss ut på en rundtur i Nepals hjärta, Himalayas huvudstad Katmandu. Staden är belägen 1 300 m ö h och var länge isolerad, inte förrän i mitten av 1900-talet upprättades kontakter med omvärlden. Vi besöker det Unescoskyddade Durbartorget, Katmandus hjärta med en imponerande blandning av palats, tempel, innergårdar och helgedomar. Vi ser bland annat Kumarihuset och det forna kungliga residenset Hanuman Dhoka-palatset med statyn föreställande apguden Hanuman. Efter en tur med cykelriksha längs de smala gränderna i stadsdelen Thamel besöker vi stupan Swayambunath som sägs vara 2 000 år gammal och brukar omnämnas som aptemplet. En stupa är en buddhistisk byggnad, ofta rikt utsmyckad. På kvällen samlas vi för en god middag på en traditionell nepalesisk restaurang där vi hänförs av rytmerna från traditionell musik och tillhörande dans.

Dag 3: Bungamati, Khokana & Patan

Katmandu: I dag lämnar vi Katmandu och en dryg mil utanför staden väntar Bungamati, en buddhistisk bosättning på en bergssluttning omgiven av terrasserade risfält som är starkt förknippad med Nepals ursprungsbefolkning newari. Den främsta sevärdheten är templet tillägnat Rato Machhendranath. Byn är mindre kommersiell än många andra i området och har lyckats behålla sina hantverkstraditioner vilket vi kan se inom inte minst träsnideri. Inte långt härifrån ligger Khokana som är känd för sin senapsolja. Det var också den första staden i Nepal som fick elektricitet vilket ägde rum 1911. Avslutningsvis beger vi oss till Patan, beläget några kilometer utanför Katmandu, som också är känt som Lalitpur där fler helgedomar och stupor väntar. Efter en dag med nepalesiska byar återvänder vi till Katmandu.

Dag 4: Bhutan - Drakens land

Katmandu - Thimphu: Det har blivit dags att lämna Nepal för konungariket Bhutan och vi beger oss till flygplatsen för en flygtur till Paro. Vi befinner oss nu i östra delen av Himalaya i ett mytomspunnet land med ungefär 750 000 invånare. Bhutan var stängt för turister in på 1970-talet och fortfarande reglerar myndigheterna mängden besökare och vilka platser vi tillåts besöka. Här finns en enda flygplats, inga tåg och ett begränsat vägnät. Vi tar oss med buss via Chhuzom där floderna Thimphu och Paro möts, som ståtar med stupor i tibetansk, nepalesisk och bhutanesisk stil, till huvudstaden Thimphu, ca 47 mil. Efter lunch beger vi oss till utsiktsplatsen Sangaygang, ca 2 685 m ö h, och beundrar vyerna över Thimphudalen och promenerar bland hundratals färgglada böneflaggor. Vi fortsätter till ett naturreservat där Bhutans nationaldjur takinen lever. Vi avslutar med klostret Changangkha och stupan tillägnad kung Jigme Dorji Wangchuk. Vi återvänder till Thimphu och trevliga Himalayan Hotel Kisa för övernattning.

Avresa 23/9 2020: Detta avresedatum inträffar den årliga festivalen Thimphu Tsechu när vi besöker huvudstaden. Det är en av landets största festivaler med rituella ceremonier och danser med masker föreställande gudar, hjältar, demoner och djur. Bhutaneserna håller hårt på seder och traditioner och alla invånare kommer iklädda sina tjusigaste kläder. Det är en högtid för firande, välsignelse och bön. Vi får här möjlighet att vara med om en verklig folkfest!
Festivalen påverkar detta avresedatum programmet dag 5-8. Samtliga programpunkter kommer att genomföras men med 1 dags förskjutning, även städerna vi övernattar i besöks men vi bor istället 2 nätter i Thimphu (dag 4-6) och 2 nätter i Paro (dag 7-9).

Dag 5: Via Dochula-passet till Punakha

Thimphu - Punakha: Vi besöker nationalbiblioteket, som stoltserar med en ovärderlig samling buddhistiska manuskript, textilmuseet och en hantverksskola innan vi lämnar Thimphu för landets mer centrala delar. Längs slingrande vägar når vi Dochula-passet, 3 000 m ö h, som bjuder på panoramiska vyer över Himalayas berg. Majestätiskt minst sagt! Vårt mål för dagen är den forna huvudstaden Punakha, ca 9 mil, en rofylld stad som lockar med ett mycket vackert kloster - Punakha Dzong. Klostret uppfördes på 1600-talet där floderna Pho Chhu och Mo Chhu möts och det har överlevt bränder, jordbävningar och översvämningar. Vi imponeras av den pampiga byggnaden innan vi samlas för middag på genuina YT Hotel. 

Dag 6: Åter till Paro

Punakha - Paro: Efter frukost tar vi plats i bussen och vänder åter mot Paro. På vägen passar vi på att besöka Chimi Lhakhang, en helgedom tillägnad laman Drukpa Kuenly. Templet, som vi når efter ungefär en halvtimmes promenad genom risfält, är även en fruktbarhetssymbol. Vårt mål för dagen är högt belägna Paro, 2 200 m ö h, ca 14 mil. Förutom skönhet lockar området med en rik kultur och mängder av myter och legender. Här finns flera av Bhutans äldsta tempel och kloster. Vi checkar in på rustika The Village Lodge i Paro och avslutar dagen med att besöka det gamla vakttornet Ta Dzong som numera fungerar som landets nationalmuseum.

Dag 7-8: Tigernästet & Paro Tsechu

Paro: I dag väntar Bhutans kanske främsta sevärdhet, nämligen tigernästet, ett av buddhismens heligaste kloster placerat på en klippavsats 900 meter över Parodalen och 3 000 m ö h. Det sägs att namnet uppkom efter att gurun Rinpoche kom hit ridandes på en tiger. I dag besöks det ensligt belägna klostret av alla bhutaneser minst en gång under deras livstid. På återresan stannar vi till vid ruinerna av fästningen Drukgyel Dzong som förstördes i en stor brand på 1950-talet. Från denna befästning stod bhutaneserna emot flera invasioner från tibetanska arméer. Det blir också ett besök vid templet Kyichu Lhakhang. 
Observera att för att nå tigernästet krävs det att man vandrar totalt ca 6 timmar, stigningen är 1000 meter och det är en brant vandring.  

Avresa 15/3 2021: Vår andra dag väntar den årliga festivalen Paro Tsechu, stadens stora festival med rituella ceremonier och danser med masker föreställande gudar, hjältar, demoner och djur. Bhutaneserna håller hårt på seder och traditioner och alla invånare kommer iklädda sina tjusigaste kläder. Det sägs att den som närvarar vid denna festival renas från olycka och att ens önskningar uppfylls. Vi får här möjlighet att vara med om en verklig folkfest!

Dag 9: Katmandu nästa

Paro - Katmandu: Det har blivit dags att lämna Paro och Bhutan för att återse Katmandu och Nepal. Vi tar flyget tillbaka till den nepalesiska huvudstaden och besöker ett av de äldsta och största buddhistiska monumenten i landet, stupan Bodnath. Härefter väntar ett besök på en bambuskola, en av de många skolor som byggts för att fler barn ska få möjlighet till utbildning, även de som inte har råd med dyra privatskolor. Här undervisas barn från arbetarområden och det görs ingen skillnad utifrån barnens ursprung, kast eller religion. Namnet kommer av det billiga material som skolorna byggs av - bambu. Under eftermiddagen besöker vi staden Bhaktapur, omtalad för sin medeltida konst och arkitektur. Vi tittar på Durbartorget och Nytapolatemplet innan vi återvänder till Katmandu där vi återser Grand Hotel. På kvällen samlas vi för en avskedsmiddag på en välkänd restaurang.

Dag 10: Farväl Nepal & Bhutan

Flyg från Katmandu: En alldeles underbar reseupplevelse har nått sitt slut och vi beger oss till flygplatsen för att flyga hemåt. Efter en mellanlandning med byte av flyg når vi så småningom Skandinavien. På återseende!

Bra att veta

Visum
Svenska medborgare behöver ett turistvisum för att besöka Nepal. Detta behöver ej sökas i förväg utan söks vid ankomst och kostar ca 30 USD. Var och en erlägger denna summa på plats, vänligen ta med kontanter för betalning på flygplatsen. För visumet krävs ett nytaget passfoto i färg, taget hos en fotograf eller i en fotoautomat.
Visum till Bhutan krävs för alla nationaliteter (förutom medborgare från Indien, Bangladesh och Maldiverna) och ingår i resans pris. För att kunna ordna visum krävs att du i samband med bokning skickar in passkopia i färg till oss samt meddelar hemadress och yrke. Passkopian i färg måste vara oss tillhanda senast en månad före avresa. Passet måste vara giltigt minst 6 månader räknat från dagen man reser ut ur landet och ha minst 2 tomma sidor.

Vänligen skicka in din passkopia med kompletterande information om din hemadress och ditt yrke brevledes till oss på följande adress:

Scandorama
Att: David H/Victoria J
Box 4012
203 11 Malmö

Vaccinationer

Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form & höjdsjuka
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Om du lider av hjärt- eller lungproblem bör du ej delta. Vid vistelser på mer än 2 500 meters höjd finns det risk för att drabbas av höjdsjuka. Symptomen på höjdsjuka är huvudvärk, yrsel och andnöd. Det är viktigt att dricka mycket vatten varje dag. Det finns preventiva läkemedel, tala med din läkare om du tror dig vara i behov av detta.

Aktuella höjder under resan:

Katmandu 1 300 m ö h
Thimpu 2 300 m ö h
Dochula-passet 3 000 m ö h
Paro 2 200 m ö h
Tigernästet 3 000 m ö h

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch och/eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.
Cigaretter är förbjudna att säljas i Bhutan och rökning på allmäna platser är förbjudet.

Språk: Nepalesiska i Nepal och Dzonghka i Bhutan.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Nepal ligger +4 timmar och 45 minuter före Sverige under vintertid och +3 timmar och 45 minuter under sommartid. Bhutan ligger +5 timmar före Sverige under vintertid och +4 timmar före under sommartid. Ingen sommartid tillämpas i länderna.
Valuta: Nepalesiska Rupier (NPR) och Bhutanesiska Ngultrum (BTN). Ingen av dessa valutor kan växlas i Sverige. Vi rekommenderar att ni antingen tar med er Euro eller Amerikanska Dollar i kontanter alternativt tar med kort för att ta ut pengar på plats.
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de flesta större städer.
Elektricitet: 230 volt, adapter kan behövas då kontakterna ser olika ut även inom länderna.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Katmandu t/r samt Katmandu - Paro t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 9 övernattningar i dubbelrum
 • 9 frukostar (dag 2 - 10)
 • 5 luncher (dag 4 - 8)
 • 8 middagar (dag 2 - 9)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 3 295:-

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö