Skip to main content

Möt Scandoramaguiden - Pernilla Colhag

 

 

Tillbaka

I veckans guideintervju möter vi Pernilla Colhag, Scandoramaguiden som älskar Island, Schnitzel och att träffa nya människor. Här ger hon bl.a. sina bästa resetips och berättar om de mest oförglömliga ögonblicken som Scandoramaguide.

Namn: Pernilla Colhag

Ålder: 47

Hur länge har du jobbat som Scandoramaguide? I år blir det 18 år!

Vad är det roligaste med att vara guide? Det är mycket som är roligt med detta jobb. Alla dagar är olika, när du ”går” till jobbet på morgonen vet du aldrig hur dagen kommer att se ut till 100%, vilket gör att du hela tiden måste vara alert och beredd på att improvisera. En annan rolig del av arbetet är att träffa människor! Att ha en grupp med intresserade gäster som precis som jag vill lära sig mer om landet de besöker är otroligt inspirerande.

Vilken är den största utmaningen? Det är faktiskt detsamma som är det roligaste. Att hela tiden hålla sig uppdaterad på vad som händer i länderna du besöker, vara beredd på att ändra planen när förutsättningar förändras och att arbeta med olika människor på varje resa. Roliga utmaningar!

Varför blev du guide? Det var faktiskt inte alls självklart. Jag arbetade med turism och fick rycka in och guida ett gäng militärer som var på besök i staden jag jobbade. Detta var det värsta jag gjort, de sov eller pratade och jag tänkte - aldrig mer! Men så fick en kollega som jobbade extra på teaterresor till Stockholm förhinder att åka iväg och hon övertalade mig att hoppa in istället. Denna gång var det riktigt kul och när Scandorama sen sökte nya guider kändes det rätt och jag gillar det fortfarande.

Vilken är din mest minnesvärda resa med Scandorama? Svår fråga, under alla år så har det blivit många härliga minnen. Som de två ensamresenärerna som blev ett par, paret som firade 60 år som gifta och han höll ett så vackert tal vid middagen att hela gruppen satt med tårar i ögonen. När snön har fallit mitt i sommaren på de Schweiziska alptopparna, när morgondimman lättar längs med Rhen. Det är de små momenten och minnena som gör en resa minnesvärd och som jag kommer ihåg.

På Island hittade Pernilla en killing som fick följa med in i bussen och hälsa på gästerna.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna att ha i ditt yrke? Att man är nyfiken och gillar att lära sig nya saker och att man är bred i sitt intresse. Mat, dryck, natur, historia, kultur och mycket annat är ämnen som alltid är aktuella. Sen är det aldrig fel att ha bra lokalsinne och ha förmågan att alltid ligga steget före.

Vart reser du helst själv i Europa? Jag upptäcker gärna nya platser på mina resor. Det kan vara ett land jag besökt förut men att jag lägger tid på att se nya saker. Men ett land som mitt hjärta klappar lite extra för är Island. Där har det till och med varit så att jag rest dit olika årstider för att uppleva landet på olika sätt.

Vilken europeisk maträtt kan du rekommendera? Hur många gånger jag än passerar Tyskland så finns det inget som slår en riktig Schnitzel.

Vad har du alltid med dig på resan? Öronproppar, polsk förkylningsmedicin, flera par skor och träningskläderna. Det viktigaste på en resa är att hålla sig frisk och pigg och dessa saker hjälper mig med detta.

Vilket är ditt bästa tips för den som ska resa? Läs på lite om landet och resans innehåll, då är det lättare att packa ”rätt” saker och man slipper släpa för mycket. När man väl har gett sig iväg så är mitt tips att njuta och ta dagen som den kommer och att inte bry sig om vädret. Inställningen gör halva upplevelsen.

Tillbaka

Sista minuten
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Arlandafrån 10 995:-
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Kastrupfrån 10 995:-
3/2Jokkmokks Marknad från Arlandafrån 9 295:-
18/2Andalusien 22 dgr reseledare från Kastrup
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö