Skip to main content

Mexiko - En resa från azteker till maya ✈

FLYGRESA - Centralamerika - flyg & rundresa - 14 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Mexiko
- En resa från azteker till maya

I de forna indiankulturernas fotspår från huvudstaden till Cancún på Yucatánhalvöns spets. Från metropolen Mexico City, sol- och månpyramiderna i Gudarnas stad Teotihuacán, via aztekernas högborg till mayakulturens fascinerande djungelstäder och ruinstaden Chichén Itzá. En magnifik blandning av intressant historia, spännande kultur, magiska sevärdheter och imponerande natur. Vår rundresa avslutas i Cancún där de karibiska stränderna tar vid och vi njuter av sol och bad.
 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Mexico City
Dag 2:  Mexico City
Dag 3:  Mexico City - Oaxaca
Dag 4:  Oaxaca
Dag 5:  Oaxaca - Tehuantepec
Dag 6:  Tehuantepec - San Cristobál de las Casas
Dag 7:  San Cristobál de las Casas
Dag 8:  San Cristobál de las Casas - Palenque
Dag 9:  Palenque - Campeche
Dag 10:  Campeche - Yucatánhalvön - Mérida
Dag 11:  Mérida - Chichén Itzá - Cancún
Dag 12:  Cancún
Dag 13:  Flyg från Cancún
Dag 14:  Landar i Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 1/2, 15/2, 1/3 samt 15/3.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Antropologiska museet i Mexico City
 • Gudarnas stad Teotihuacán
 • Kolonialstaden Oaxaca & tempelberget Monte Albán
 • Båttur i Sumideroravinen
 • Kulturella huvudstaden San Cristobál de las Casas
 • Yucatánhalvön med Chichén Itzá
   

Dagsprogram

Dag 1: Äventyret börjar - Viva Mexico

Flyg till Mexico City: Flygen lyfter från Skandinavien, vi mellanlandar, byter flyg och fortsätter över Atlanten till den myllrande och livfulla huvudstaden Mexico City. Scandoramaguiden möter upp och transferbussen tar oss till centrum och anrika Best Western Hotel Majestic med perfekt läge i stadens hjärta. Här kommer vi att bo de inledande två nätterna.

Dag 2: Mexico City & Gudarnas stad Teotihuacán

Mexico City: Efter frukost inleder vi med en rundtur i Mexico City, en av världens högst belägna storstäder ca 2 240 m ö h. Vi får uppleva sevärdheter som Metropolitankatedralen, Nationalpalatset, tempelruiner och det väldiga torget Zócalo innan vi når den kända Guadalupebasilikan, Amerikas viktigaste pilgrimsplats och dessutom en av världens mest besökta kyrkor. Kyrkans gamla del i barockstil är från 1700-talet och den nya härrör från 1970-talet. Här får vi höra legenden om jungfrun av Guadalupe och förstår dess betydelse inte bara för det mexikanska folket utan för hela Centralamerika.

Under den andra halvan av dagen tar vi oss utanför Mexico City och gör ett första pyramidbesök på den arkeologiska platsen Teotihuacán, även kallad Gudarnas stad. Denna indianstad började byggas redan ett par århundraden f.Kr. och var den största kända panamerikanska staden innan Columbus upptäckte den amerikanska kontinenten. Här finns i dag två pyramider kvar, den lite mindre månpyramiden och den 70 meter höga solpyramiden. Huvudvägen som gick genom staden fick namnet Dödens aveny under aztekernas tid och vår guide berättar målande om stadens historia. Efter en upplevelserik och lärorik dag vänder vi tillbaka till vårt hotell. Alldeles i hotellets närhet finns ett stort antal restauranger att välja bland för kvällens middag.

Dag 3: Mot kolonialstaden Oaxaca

Mexico City - Oaxaca: Det har blivit dags att lämna Mexico City men först beger vi oss till det världsberömda antropologiska museet, ansett som ett av världens främsta inom sitt område. Här får vi en guidad tur bland en unik samling av mer eller mindre ovärderliga föremål. Tolv stora rum berättar om de olika tidsperioderna och kulturerna i landet. Samlingen är arrangerad på ett mycket överskådligt sätt och aztekerna och mayaindianernas salar räknas som de främsta. Det ges en bra överblick av den förkoloniala tiden med bland annat olmeker, mayaindianer och azteker, indiankulturer som vi kommer att höra mycket om och möta många gånger under vår rundresa. En givande inblick i Mexikos historia och framför allt den indianska kulturen. 

Vi lämnar sedan Mexico City bakom oss och tar sikte på Oaxaca. I utkanten av Mexico City passerar vi bergen Popocatépetl och Iztaccihuatl, den förstnämnda en aktiv vulkan. Vi häpnar över alla spektakulära vyer vi möter på vår färd genom det vackra och skiftande landskapet, ett landskap som en gång i tiden utgjorde de gamla aztekernas högborg. Framåt kvällen når vi vårt mål, kolonialstaden Oaxaca som var zapotekernas fäste, ca 46 mil. Vi checkar in på genuina Oaxaca Real Hotel för de kommande två nätterna.

Dag 4: Tempelberget Monte Albán & zapotekernas Oaxaca

Oaxaca: I dag skall vi självklart uppleva staden Oaxaca men först beger vi oss till ett av Unesco skyddat kulturarv, Monte Albán. Ett tempelberg som ligger på en artificiell platå på ett berg som sticker upp i ett annars platt landskap. Platån är belägen ca 1 970 m ö h och detta var zapotekcivilisationens högsäte. Staden byggdes redan på 500-talet f.Kr och stenplattor med hieroglyfer och snarlika tecken som användes under eran kring mayakulturen har hittats här. Utgrävningar av detta jättelika område visar både tempel, bostäder, gravar och mycket mer. Vår guide berättar om områdets märkliga och lite mystiska historia och vi får möjlighet att själva vandra runt och känna av stämningen.

Efter detta beger vi oss åter till Oaxaca och får möjlighet att uppleva en av de kanske vackraste koloniala städerna i landet. Arkitekturen är underbar och staden formligen exploderar i färger från de pastellmålade husen vid sidan om kyrkan Santo Domingo, Mexikos kanske främsta barockkyrka. Under eftermiddagen kan vi strosa runt bland stadens charmiga gator i lugn och ro. Runt mer eller mindre varje hörn väntar något nytt, annorlunda och spännande!

Dag 5: Tuleträdet & Mezcal

Oaxaca - Tehuantepec: Efter frukost väntar en naturkraft utan motsvarighet, Tuleträdet, en av jordens största levande biologiska organismer. Trädet är 43 meter högt och har en omkrets på nästan 36 meter! Åldern har inte kunnat fastställas men gissningsvis är det mellan 1 200 och 3 000 år gammalt. Zapotekernas sägner berättar att trädet planterades av en präst för 1 400 år sedan. Under förmiddagen lär vi oss mer om Mexikos nationaldryck vid en demonstration i framställningen av Mezcal, vilket är samlingsnamnet för spritdrycker som utvinns av agavekaktusen och som finns i en mängd olika smaker. Självklart får vi provsmaka denna ädla dryck.

Stärkta av nationaldrycken fortsätter vi mot Mitla, en av Mexikos viktigaste arkeologiska utgrävningsplatser. Namnet betyder De dödas plats och utgrävningarna visar bland annat extraordinära väggdekorationer. Mitla är en av de fem magiska städerna i Oaxacaregionen.

Dagens sista etapp för oss närmare den kulturella regionen Chiapas, men vi stannar till för övernattning i Tehuantepec. Stadens fullständiga namn är Santo Domingo Tehuantepec och den var ett starkt fäste för zapotekerna fram till den spanska invasionen under 1500-talet. Här checkar vi in på Hotel Calli och samlar dagens intryck i lugn och ro inför morgondagens upplevelser, ca 25 mil.

Dag 6: Djungellandskap & höglandets hjärta

Tehuantepec - San Cristobál da las Casas: Efter frukost sätter vi kurs mot regionen Chiapas. Vi kommer nu in i ett höglänt djungellandskap och stannar till i närheten av floden Grijalva. Efter en promenad ner till floden stiger vi ombord på en båt som tar oss ut på Grijalva och vidare in i ravinen Sumidero. Här lever bland annat sex olika krokodilarter som soliga dagar kan ses vila på strandbankarna. Lite längre in i ravinen når vi fram till den mest spektakulära platsen där klipporna reser sig 1 000 meter rakt upp från flodkanten! Efter denna mäktiga naturupplevelse tar vi oss vidare in i höglandets hjärta. Under eftermiddagen kommer vi fram till dagens slutmål, San Cristobál de las Casas, ytterligare en av landets vackra kolonialstäder. Vår hemvist de kommande två nätterna blir bekväma Hotel Arrecife del Coral, ca 36 mil.

Dag 7: Mexikos kulturella huvudstad

San Cristobál de las Casas: I Chiapas kulturella huvudstad, och i omgivande små byar, lever indiankulturen vidare i allra högsta grad. Vi besöker de två indianbyarna San Juan Chamula och Zinacantan och får ta del av hundraåriga traditioner och ritualer som fortfarande utövas. Mayaindianerna är mycket strikta när det kommer till traditioner och de har egna lagar och regler, till exempel får det inte synas några kameror i helgedomarna. Utanför och runt om i byarna är det accepterat att fotografera. Efter besöket i indianbyarna beger vi oss tillbaka till San Cristobál de las Casas och får en guidad vandring genom de smala gatorna i denna charmerande stad. Eftermiddagen och kvällen står till eget förfogande.

Dag 8: Regnskog & vattenfall

San Cristobál de las Casas - Palenque: Efter frukost påbörjar vi resan över bergen. Vi åker genom ett landskap med underbar natur och når som högst nästan 3 000 m ö h. Från den högsta punkten färdas vi vidare ned mot Palenque och rakt in i ett spännande regnskogsområde. Vi besöker ett av de många vattenfall som man kan hitta här i djungeln, Agua Azul. Detta vattenfall är berömt för sin blå färg som skapas av det mineralrika vattnet i kombination med kalkstenen. Hit vallfärdar mexikanerna själva för att njuta av vyerna och samtidigt ta ett dopp i det svalkande vattnet. Glöm inte badkläderna! Vi fortsätter till förtrollande Palenque och checkar in på vackert belägna Nututun Hotel, ca 23 mil. Här laddar vi upp för att möta de av Unesco skyddade mayaruinerna strax utanför staden.

Dag 9: Två av Unescos världskulturarv

Palenque - Campeche: Efter frukost besöker vi strax utanför Palenque en av de mest spektakulära mayastäderna, framgrävd mitt inne i regnskogsdjungeln. Staden är skyddad av Unesco som världskulturarv. Vi får en guidad vandring i denna förunderliga ruinstad och därefter tid att själva strosa runt bland stadens byggnadsverk. Efter mötet med denna mayastad lämnar vi landskapet Chiapas och kommer in i Campeche där vi avslutar dagen med en stadspromenad i huvudorten med samma namn som regionen. Campeche är känd som Mexikos enda muromgärdade stad och innanför murarna väntar en välbevarad kolonialstad med pastellfärgade byggnader och kullerstensgator upptagna på Unescos världsarvslista. Här checkar vi in på trivsamma Hotel Plaza Colonial i centrum, ca 36 mil.

Dag 10: Yucatánhalvön

Campeche - Mérida: Efter frukost åker vi österut igen mot staden Mérida. Vi lämnar landskapet Campeche bakom oss och beger oss istället in i Yucatán, mayafolkets högborg och ett låglänt djungellandskap där vi hittar ett stort antal spektakulära ruinstäder från mayakulturen. Vi besöker en av dessa städer, Uxmal, där vi får en guidad vandring. Vi styr sedan mot Mérida för rundresans sista övernattning på trevliga Hotel Residencial, ca 24 mil. Vi hinner med en stadspromenad i den mysiga stadskärnan med sina många vitputsade hus. Dessa har gett den smeknamnet Den vita staden men den kallas också Mexikos Paris då den anses vara den mest europeiska staden på Yucatánhalvön.

Dag 11: Mäktiga Chichén Itzá

Mérida - Cancún: Under en resa till Mexiko missar man inte den storslagna ruinstaden Chichén Itzá, ett av världens sju nya underverk! Hela världen fick vara med och rösta fram de nya underverken 2007. Den historiska staden byggdes troligtvis redan för tvåtusen år sedan och var mycket betydande under den klassiska mayaperioden på 500- till 900-talet. Den kanske mest berömda byggnaden är pyramiden El Castillo. Vi får en guidad vandring i den magiska staden och självklart ges det även tid att på egen hand utforska denna historiska plats. Därefter tar vi oss till Cancún för avkoppling på strandnära Beachscape Kin Ha Villas & Suites Hotel, ca 32 mil.

Dag 12: Cancún

Cancún: En spännande rundresa från Mexikos huvudstad Mexico City till paradisstränderna i Cancún på Yucatánhalvöns spets är till ända. Nu är det dags att reflektera, koppla av, smälta alla intryck och njuta av Mexikos stränder.

Dag 13: Farväl Mexiko

Flyg från Cancún: Då vårt flyg inte lyfter förrän framåt kvällen har vi ytterligare några timmar på oss att njuta av stranden i Cancún. På eftermiddagen tar vi transferbussen mot flygplatsen och startar vår hemresa mot Europa.

Dag 14: Med starka minnen i bagaget

Landar i Skandinavien: Efter en europeisk mellanlandning med byte av flyg landar vi åter i Skandinavien med mängder av färgstarka upplevelser och minnen från en storartad rundresa i Mexiko.

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Före avresa måste vi samla in dina passuppgifter. API (Advance Passenger Information) är information som krävs av myndigheter om samtliga personer som reser till och från landet. Flygbolagen är bundna att enligt lag överföra API/APIS information innan avresa. Denna information skickar du till oss snarast möjligast efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation Inreseinformation för Mexiko Blanketten kan fyllas i online eller skrivas ut och skickas med post till:
Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form & höjdsjuka
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Vid vistelser på mer än 2 500 meters höjd finns det risk för att drabbas av höjdsjuka. Har du hjärt- eller lungproblem bör du först rådfråga läkare före avresa. Resan går genom flera höjdområden - närmare 3 000 m ö h.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Spanska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid -7 timmar.
Valuta: Mexikansk peso (MXN) är huvudvalutan. Kompletterda eventuellt med dollar (USD) men det har införts restriktioner på hur mycket man får växla.
Kreditkort: MasterCard, Visa, Diners och American Express kan användas för betalning på de flesta hotell och i vissa butiker. Med MasterCard och Visa kan man ta ut pengar i uttagsautomater i de flesta större städer.
Elektricitet: 110V, adapter behövs ofta.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Mexico City samt hem från Cancún
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 2 - 13)
 • Arrangemang enligt program

 

Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 3 495:-

Kända hotelländringar

Avresa 16/11 bor vi på Hotel Regente City i Mexico City dag 1-3 och Hotel Nacional i Mérida dag 10-11.
Avresa 18/1 och 15/3 bor vi på Hotel CasAntica i Oaxaca dag 3-5.

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö