Skip to main content

Marockos kungliga städer ✈

FLYGRESA - Afrika - 8 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Marockos kungliga städer -
Rabat, Meknes, Fez & Marrakech

En inspirerande rundresa som hämtad direkt ur Tusen och en natt. Hänförs av dofterna, färgerna och folkmyllret. Imponeras av Unescos många världsarv, de majestätiska Atlasbergen och filmiska Casablanca. Att utforska Marrakech är en självklarhet men även de tre andra kungliga städerna, Rabat, Meknes och Fez, står på vårt program. Sultaner och kungar har präglat landet med en unik islamsk och arabisk tradition, uppblandat med europeiskt tänkande och orientaliska inslag. Mångskiftande och sagolikt vackert. Följ med till magiska Marocko!
 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Casablanca
Dag 2:  Casablanca - Rabat - Meknes
Dag 3:
  Meknes - Volubilis - Fez
Dag 4:  Fez
Dag 5:  Fez - Beni Mellal - Marrakech
Dag 6-7Marrakech
Dag 8:  Marrakech - flyg från Casablanca


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 18/3, 25/3, 1/4 samt 15/4.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Huvudstaden Rabat
 • Världsarvet Meknes
 • Romerska ruinstaden Volubilis
 • Mäktiga Fez
 • Mytomspunna Marrakech
 • Totalt 4 kungliga städer under resan

Dagsprogram

Dag 1: Vi flyger till Afrika

Flyg till Casablanca: Vi går ombord på planet och efter några sköna timmar ombord landar vi i filmiska Casablanca. Vår Scandoramaguide möter oss och transferbussen tar oss till moderna Oum Palace Hotel som väntar med sköna sängar.

Dag 2: Filmiska Casablanca & huvudstaden Rabat

Casablanca - Meknes: Efter frukost ska vi upptäcka Casablanca, Marockos största stad och landets ekonomiska centrum. Namnet är välkänt tack vare den klassiska filmen med samma namn och skådespelarna Ingrid Bergman och Humphrey Bogart. Stadens arkitektur bjuder på en härlig blandning av europeiskt och arabiskt. Vi ser bland annat Mohammed V:s torg, Anfaområdet, strandpromenaden Ain Diab och den imponerande kung Hassan II:s bländvita moské, en av världens största. Vi lämnar sedan världsmetropolen Casablanca och styr mot Rabat, Marockos politiska centrum och landets officiella huvudstad, en luftig och elegant stad med breda boulevarder. Rabat är en av de fyra kungliga städerna och vi ser Hassantornet med sina förstörda pelare, Mohammed V:s mausoleum, Kasbah Oudaya och flera andra intressanta och historiska platser. Resan går sedan vidare mot nästa kungliga stad, Meknes, ca 24 mil. Vi checkar in på genuina Hotel Transatlantique och samlas för gemensam middag.

Dag 3: Meknes & romerska Volubilis

Meknes - Fez: På morgonen lär vi känna Meknes hjärta. Vi gör en rundtur och ser bland annat den berömda stadsporten Bab-al-Mansour som många anser vara den vackraste i landet. Staden grundades på 700-talet som en kasbah, befästning. Staden upplevde sin guldålder under sultanen Moulay Ismail på 1600-talet då den även var huvudstad. Här finns många vackra byggnader i den särpräglade morisk-spanska stilen och vi får uppleva stadens absoluta höjdpunkter. Meknes finns i dag upptaget som ett av Unescos världsarv.

Resan går sedan vidare till en av romarrikets stolta städer i Nordafrika, ruinstaden Volubilis. Belägen strax utanför Meknes och en av norra Afrikas viktigaste arkeologiska platser. Vi får uppleva utgrävningarna av staden och vår guide levandegör dess intressanta historia innan vi sätter kurs mot nästa kungliga stad och Marockos religiösa, kulturella och andliga centrum - Fez, ca 10 mil. Vi checkar in på bekväma Menzeh Zalagh Hotel, smälter dagens intryck och äter en god middag.

Dag 4: Mäktiga Fez

Fez: Staden är den äldsta av de fyra kungliga städerna, grundad i slutet av 700-talet och delad av floden med samma namn. Den gamla staden ligger norr om floden och den nyare på den södra stranden. De muromgärdade stadsdelarna genomsyras båda två av smala vindlande gator. I den gamla staden ligger de viktigaste handelskvarteren, den heliga Mulaj Idrismoskén och den stora Qarawiyinmoskén med sina 14 portar. I anknytning till denna ligger också det berömda universitetet, av många ansett som världens äldsta, med samma namn. Hela Gamla stan i Fez är diplomerad som världskulturarv av Unesco. I den nyare staden, anlagd på 1200-talet, ligger bland annat sultanens palats. Vi gör en heltäckande rundtur och det är som att flyttas tillbaka till medeltiden men med en helt annan atmosfär. Det myllrande folklivet pulserar och kryddofterna kring basargatorna är påtagliga. Hantverkarna är många och det säljs skinnvaror i varje hörn. Kanske är det läge att köpa en marockansk huvudbonad - en fez?

Dag 5: Imponerande Atlasbergen & Beni Mellal

Fez - Marrakech: Efter frukost lämnar vi Fez och ger oss ut på en resa via de magnifika Atlasbergen. Dagen kommer att erbjuda vykortsvackra stopp och ett kargt landskap som då och då bjuder på oaser och mindre städer. Vi gör ett första stopp i Ifrane, belägen 1 650 m ö h och ett populärt besöksmål sommar såväl som vinter, innan vi fortsätter till Beni Mellal som ligger vackert på slätten med samma namn. Området benämns ibland som Marockos fruktkorg då här odlas oliver, fikon, apelsiner och mycket annan frukt. Efter dagens mäktiga naturupplevelser ankommer vi färgstarka Marrakech, en verklig kontrast mot städerna vi hittills upplevt, ca 51 mil. Vi checkar in på trevliga Hotel Labranda Rose Aqua Parc för tre nätter i denna den fjärde kungliga staden som vi besöker under rundresan. Vi laddar med en god middag inför mötet med mäktiga Marrakech.

Dag 6-7: Mytomspunna Marrakech & Ourikadalen

Marrakech: Första dagen ägnar vi helt och hållet åt Marockos mest kända stad som också har gett landet sitt namn. Den labyrintlika staden bjuder på ett myllrande folkliv bland rödrosa hus och lummiga palmlundar blandat med kaktusar och bambubuskar. Bland valv, murar och bågar finns en orientalisk atmosfär med väldoftande kryddor och färgrika klädedräkter som skapar en magisk Tusen och en natt-känsla. Vi insuper atmosfären och upplever stadens stora sevärdheter. Jardin Majorelle, trädgården som ägts av modeskaparen Yves Saint-Laurent, är en riktig oas. Koutoubiamoskéns minaret höjer sig över den myllrande staden. Bahiapalatset och Ménaraparken påminner om Marockos välstånd under de olika dynastierna. Soukerna, marknadskvarteren, i den labyrintiska Medinan är färgsprakande och väldoftande. Det blir även tid att på egen hand upptäcka den myllrande Medinans folkliv med musikanter, gycklare och akrobater.

Andra dagen beger vi oss  till Ourikadalen, en lummig oas vid foten av de imponerande Atlasbergen och en populär plats när man vill komma ifrån stressen och hetsen i staden för en dag. Blicka ut över de vackra landskapen med sina gröna ängar och de autentiska berberbyarna från 1500- och 1600-talet. Imponeras av frukt- och grönsaksodlingarna och byarna som klamrar sig fast på bergskanterna. Förundras över hur berberna byggde de små husen på sidorna av berget. En härligt avkopplande halvdag! På kvällen är det dags för en marockansk avslutningsfest. Vi får möjlighet att i klassisk marockansk miljö uppleva lokala kulinariska specialiteter, musik, dans och kultur i en härlig blandning. Färger, dofter, smaker och intryck i en sällsynt härlig symbios. En perfekt avslutning på resan!

Dag 8: Farväl Marocko

Marrakech - flyg från Casablanca: Vi vinkar adjö till Marrakech och bussen tar oss till flygplatsen utanför Casablanca, ca 23 mil. Vi tar farväl av magiska Marocko och flyger tillbaka över den Europeiska kontinenten. Med oss har vi otaliga intryck och fantastiska minnen från en resa som vi kommer att minnas länge!

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Språk: Arabiska och berberspråk.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: - 3 timmar vid sommartid i Sverige och -1 timme om vintertid i Sverige.
Valuta: Marockanska dirham (MAD).
Kreditkort: Kreditkort accepteras i allt större utsträckning och det finns uttagsautomater i alla större städer. Bra att ha med sig lite kontanter i antingen USD eller EUR.
Elektricitet: 220 volt (även 170 volt kan förekomma), olika uttag så adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Casablanca t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 7 övernattningar i dubbelrum
 • 7 frukostar (dag 2 - 8)
 • 6 middagar (dag 2 - 7)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 1 995:-

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö