Skip to main content

Marche med Bo Hagström ✈

.

Avresa: 26/5-1/6 från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Marche med Bo Hagström

Följ med vår ciceron Bo Hagström, känd från de så uppskattade TV-programmen ”Solens Mat”.
Han tar oss med på en oförglömlig resa till sitt Italien. Han berättar såhär inbjudande om det vi kommer att uppleva: ”Vi rör oss längs den Adriatiska kusten där Goethe en gång såg den vackraste solnedgången på jorden. Kuststräckan här kallas för ”Sammetskusten”.

Vi kommer att göra avstickare till det böljande vackra inlandet och avslutar resan i Italiens mathuvudstad Bologna. Fisk och skaldjur från ett fortfarande småskaligt fiske hör naturligtvis till de stora matupplevelserna. Vi besöker också den lilla viken Portonovo som förförde så många tittare i tv-programmet Solens mat. Mina vänner fiskarna möter oss på stranden och bjuder på nyfångade vilda musslor. Marche är det lilla landskapet med de stora upplevelserna. Det är ett Italien i miniatyr med utsökta råvaror från både land och hav. Hos familjen Beltrami i den lilla byn Cartoceto får vi smaka på Italiens godaste fårostar och vi gör en spännande utflykt till tryffeldalen Acqualagna.

"Det här är en resa för livsnjutare och för alla som älskar det genuina Italien.”, välkomnar Bo Hagström.
 

 

2023 - Dagsprogram 26 maj - 1 juni

Dag 1, fredag: Ankomst Bologna

Ankomst till Bologna och transfer till Fano. Vi gör ett kort uppehåll efter ungefär halva sträckan. I Fano checkar vi in på Hotel Cristallo, ett trivsamt familjehotell precis vid stranden, Välkomstdrink på hotellet och gemensam middag.

Dag 2, lördag; Vinprovning och helstekt gris

Vi följer kusten och åker till den lilla staden Osimo. Här finns Marches internationellt mest kända vinprodusöndag;cent Umani Ronchi. Deras rödvin Pelago utsågs för några år sedan till världens bästa rödvin av prestigefyllda International Wine Challenge. Efter ett besök i deras imponerande vinkällare provar vi deras viner på druvorna Montepulciano, Verdicchio och Pecorino. Vi fortsätter till den lilla medeltida staden Offagna. Här gör vi ett lunchbesök hos slaktaren Valentino Possanzini, känd för sin porchetta, helstekt gris, bakad i vedeldad ugn. Det blir provsmakning och ett glas vin och en promenad i den gamla stadsdelen. Vi avslutar dagen med gemensam middag på en fiskrestaurang.

Dag 3, söndag; Grottlagrade ostar och tryffelfrossa

I dag lämnar vi kusten och åker in i landet till Marches böljande olivklädda kullar och charmiga små byar. I Cartoceto träffar vi familjen Beltrami som är känd för sina unika ”grottostar”. Vi tittar in i deras delikatessaffär där allt är egen produktion. Provsmakning av ostar och möjlighet till inköp av andra specialiteter från trakten. Efter besöket åker vi vidare till Italiens tryffelcentrum Acqualagna. Här besöker vi en av stadens många tryffelaffärer där det blir provsmakning och möjlighet till inköp. Vår gemensamma lunch äter vi på en klassisk Osteria där naturligtvis tryffel har huvudrollen i alla rätter. Vi avslutar dagen med ett stopp vid Furlopasset och en drink vid Mussolinis kärleksnäste.

Dag 4, måndag; Portonovo och Conero

Efter frukost reser vi söderut mot Ancona. På små vägar genom naturparken Monte Conero söker vi oss till en liten familjeägd vinfirma där vi får prova vitt, rosé och rött vin från trakten. Möjlighet till inköp och även spedition till Sverige. Därifrån åker vi ner till den lilla viken Portonovo. Här fångas de enda vilda musslorna i Medelhavet på traditionellt sätt genom dykning. Vi samlas på stranden  med ett gott glas lokalt vin. Och får sedan smaka musslor med olika tillagningar.

Dag 5, tisdag; Italiensk lunch och Bologna

Efter en lugn morgon lämnar vi Fano för att resa mot Bologna. I Forli tar vi den gamla landsvägen mot Florens upp till den lilla bergsbyn Rocca San Casciano på Apenninernas sluttning. Här äter vi en traditionell italiensk lunch på värdshuset La Pace, känt från ett av programmen i Solens mat. Värden Gino låter oss smaka på hans egna charkuterier och hans fru står mitt i restaurangen och kavlar pastan som vi serveras till lunchen. Efter lunch åker vi vidare till Bologna och checkar in på hotell i centrum.

Dag 6, onsdag; Heldag i Bologna

På förmiddagen besöker vi de berömda matgatorna vid Piazza Maggiore. Årstidens frukt och grönsaker blir till rena konstverk när de exponeras i perfekt ljussättning. Flera av Bolognas mest kända delikatessaffärer med hundraårig historia ligger också här. Vi rundar av med ett besök hos Italiens äldsta värdshus Osteria del Sol med ett glas Pignoletto, Bolognas svar på Prosecco. Efter lunch på egen hand finns möjlighet till shopping. I Bolognas 35 kilometer långa arkader hittar man allt från exklusiva affärer till enkla barer. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag på en av Bolognas mest kända restauranger.

Dag 7, torsdag; Hemresa

Efter en fantastisk vecka är vi upprymda av Bo Hagströms anekdoter och minnena är starka från denna storslagna och säreget annorlunda resa bland den adriatiska kustens pärlor. Avresa från Bolognas flygplats.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
26/5ArlandaHotel Cristallo, FanoInga tillgängliga platser21 995:-Inga tillgängliga platser
26/5KastrupHotel Cristallo, FanoInga tillgängliga platser21 995:-Inga tillgängliga platser
26/5LandvetterHotel Cristallo, FanoInga tillgängliga platser21 995:-Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår

  • Flyg Arlanda/Landvetter/Kastrup - Bologna t/r
  • Flygskatter och säkerhetsavgifter
  • Transfer flygplatsen – hotellet t/r
  • 6 nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard
  • 6 frukostar
  • 4 luncher inkl. vin och vatten
  • 3 middagar inkl. vin och vatten
  • Välkomstdrink
  • Alla utflykter och besök enligt program
  • Ciceron Bo Hagström

Bra att veta

Enkelrumstillägg: 2 575:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa: Euro (EUR)

Bo hälsar:
”För att fullt ut kunna njuta av resan bör man kunna gå obehindrat en dryg kilometer med stående pauser i Bologna."

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 1 - 5

Hotel Cristallo, Fano
Hotel Cristallo, Fano
Charmigt och gästvänligt hotell med strandläge som bland annat är uppskattat för sin välkomnande och hjälpsamma personal. Hotellet: Frukostmatsal och bar samt Wi-Fi. Våningar: 4 Hiss: Ja Läge: Utmärkt...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 5 - 7

Smy Bologna Centrale
Detta designhotell ligger bredvid Parco della Montagnola, bara 150 meter från Bolognas järnvägsstation. Hotellet erbjuder en restaurang och toppmoderna rum med gratis WiFi. Hotellet: Smy Centrale Bol...
Sista minuten
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Arlandafrån 10 995:-
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Kastrupfrån 10 995:-
3/2Jokkmokks Marknad från Arlandafrån 9 295:-
18/2Andalusien 22 dgr reseledare från Kastrup
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö