Skip to main content

Marche med Bo Hagström ✈

.

Avresa: 18-24/9 från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

Marche med Bo Hagström

Följ med vår ciceron Bo Hagström, känd från de så uppskattade TV-programmen ”Solens Mat”.
Han tar oss med på en oförglömlig resa till sitt Italien. Han berättar såhär inbjudande om det vi kommer att uppleva: ”Vi rör oss längs den Adriatiska kusten där Goethe en gång såg den vackraste solnedgången på jorden. Kuststräckan här kallas för ”Sammetskusten”.

Vi kommer att göra avstickare till det böljande vackra inlandet och avslutar resan i Italiens mathuvudstad Bologna. Fisk och skaldjur från ett fortfarande småskaligt fiske hör naturligtvis till de stora matupplevelserna. Vi besöker också den lilla viken Portonovo som förförde så många tittare i tv-programmet Solens mat. Mina vänner fiskarna möter oss på stranden och bjuder på nyfångade vilda musslor. Marche är det lilla landskapet med de stora upplevelserna. Det är ett Italien i miniatyr med utsökta råvaror från både land och hav. Hos familjen Beltrami i den lilla byn Cartoceto får vi smaka på Italiens godaste fårostar och vi gör en spännande utflykt till tryffeldalen Acqualagna.

"Det här är en resa för livsnjutare och för alla som älskar det genuina Italien.”, välkomnar Bo Hagström.
 

Se även: Höstresa till Lazio med Bo Hagström ✈

2022 - Dagsprogram 18-24 september 2022

Dag 1, söndag: Ankomst Bologna

Ankomst till Bologna och transfer till Fano. Vi gör ett kort uppehåll efter ungefär halva sträckan. I Fano checkar vi in på Hotel Cristallo, ett trivsamt familjehotell precis vid stranden.

Dag 2, måndag: Portonovo och Conero

Efter frukost reser vi söderut mot Ancona. På små vägar genom naturparken Monte Conero söker vi oss till en liten familjeägd vinfirma där vi får prova vitt, rosé och rött vin från trakten. Möjlighet till inköp och även spedition till Sverige. Därifrån åker vi ner till den lilla viken Portonovo. Här fångas de enda vilda musslorna i Medelhavet på traditionellt sätt genom dykning. Vi samlas på stranden och får vara med när de nyfångade musslorna kokas och vi smakar dem tillsammans med ett gott glas lokalt vin. Efter avsmakningen äter vi gemensam lunch i en restaurang vid stranden. Efter lunchen återvänder vi till Fano. Vi samlas för en drink på hotellet och äter gemensam middag på en fiskrestaurang vid havet.

Dag 3, tisdag: Vinprovning och helstekt gris

Vi följer kusten och åker till den lilla staden Osimo. Här finns Marches internationellt mest kända vinproducent Umani Ronchi. Deras rödvin Pelago utsågs för några år sedan till världens bästa rödvin av prestigefyllda International Wine Challenge. Efter ett besök i deras imponerande vinkällare provar vi deras viner på druvorna Montepulciano, Verdicchio och Pecorino. Vi fortsätter till den lilla medeltida staden Offagna. Här gör vi ett lunchbesök hos slaktaren Valentino Possanzini, känd för sin porchetta, helstekt gris, bakad i vedeldad ugn. Det blir provsmakning och ett glas vin och en promenad i den gamla stadsdelen. Vi avslutar dagen med gemensam middag på fiskrestaurangen La Perla i Fano.

Dag 4, onsdag: Grottlagrade ostar och tryffelfrossa

I dag lämnar vi kusten och åker in i landet till Marches böljande olivklädda kullar och charmiga små byar. I Cartoceto träffar vi familjen Beltrami som är känd för sina unika ”grottostar”. Vi tittar in i deras delikatessaffär där allt är egen produktion. Provsmakning av ostar och möjlighet till inköp av andra specialiteter från trakten. Efter besöket åker vi vidare till Italiens tryffelcentrum Acqualagna. Här besöker vi en av stadens många tryffelaffärer där det blir provsmakning och möjlighet till inköp. Vår gemensamma lunch äter vi på en klassisk Osteria där naturligtvis tryffel har huvudrollen i alla rätter. Vi avslutar dagen med ett stopp vid Furlopasset och en drink vid Mussolinis kärleksnäste.

Dag 5, torsdag: Italiensk lunch och Bologna

Efter en lugn morgon lämnar vi Fano för att resa mot Bologna. I Forli tar vi den gamla landsvägen mot Florens upp till den lilla bergsbyn Rocca San Casciano på Apenninernas sluttning. Här äter vi en traditionell italiensk lunch på värdshuset La Pace, känt från ett av programmen i Solens mat. Värden Gino låter oss smaka på hans egna charkuterier och hans fru står mitt i restaurangen och kavlar pastan som vi serveras till lunchen. Efter lunch åker vi vidare till Bologna och checkar in på hotell i centrum.

Dag 6, fredag: Heldag i Bologna

På förmiddagen besöker vi de berömda matgatorna vid Piazza Maggiore. Årstidens frukt och grönsaker blir till rena konstverk när de exponeras i perfekt ljussättning. Flera av Bolognas mest kända delikatessaffärer med hundraårig historia ligger också här. Vi rundar av med ett besök hos Italiens äldsta värdshus Osteria del Sol med ett glas Pignoletto, Bolognas svar på Prosecco. Efter lunch på egen hand finns möjlighet till shopping. I Bolognas 35 kilometer långa arkader hittar man allt från exklusiva affärer till enkla barer. På kvällen äter vi gemensam avskedsmiddag på en av Bolognas mest kända restauranger

Dag 7, lördag: Hemresa

Efter en fantastisk vecka är vi upprymda av Bo Hagströms anekdoter och minnena är starka från denna storslagna och säreget annorlunda resa bland den adriatiska kustens pärlor. Avresa från Bolognas flygplats.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
18/9ArlandaHotel Cristallo, Fano318 695:-Boka
18/9KastrupHotel Cristallo, Fano118 695:-Boka
18/9LandvetterHotel Cristallo, FanoInga tillgängliga platser18 695:-Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår

  • Flyg Arlanda/Landvetter/Kastrup - Bologna t/r
  • Flygskatter och säkerhetsavgifter
  • Transfer flygplatsen – hotellet t/r
  • 6 nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard
  • 6 frukostar
  • 4 luncher inkl. vin
  • 3 middagar inkl. vin
  • Välkomstdrink
  • Alla utflykter och besök enligt program
  • Ciceron Bo Hagström

Bra att veta

Enkelrumstillägg: 2 575:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa: Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 1 - 5

Hotel Cristallo, Fano
Hotel Cristallo, Fano
Charmigt hotell med strandläge Hotellet: På hotellet finns frukostmatsal och en trevlig bar. Hotellet erbjuder gratis WiFi. Våningar: 4 Hiss: Ja Läge: Gästvänligt hotell bara några steg från stranden...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 5 - 7

Hotel Millenn Bologna
Hotel Millenn Bologna
Hotel Millenn ligger i en elegant byggnad 15 minuters promenad från Bolognas historiska stadskärna och 5 minuter från dess centralstation. Hotellet: Hotell med familjevänlig miljö. Här finns frukostma...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö