Skip to main content

Mälarens pärlor

BUSSRESA - Sverige - Rundresa - 5 dagar

Mälarens pärlor - Guldkorn längs Mälarens stränder

Mälarstaden Västerås överraskar sina sommarbesökare med kontinental atmosfär och maritima inslag. Praktfulla slott, unika medeltidsmiljöer och seglats på Mälarens blanka vågor är några av höjdpunkterna som väntar oss på denna resa. Det bästa av Sommarsverige, helt enkelt!

 

Snabba fakta!

  • Alla utflykter ingår!
  • Mälaren, Gripsholm, Skokloster och Sigtuna.
  • Vi bor mitt i centrala Västerås.

2022 - Dagsprogram

Dag 1, torsdag: Norrut via Vättern

Malmö - Västerås: På Öresundsterminalen i Malmö tar vi plats i bussen och sätter kurs norrut. Under förmiddagen unnar vi oss en kaffepaus och framåt lunchtid närmar vi oss Vätterns natursköna omgivningar. Framme i Västerås tar vi in på Clarion Collection Hotel Etage som väntar oss med middag och sköna sängar, ca 60 mil.

Dag 2-4, fredag - söndag: Mälardalen

Västerås: En av Mälarens främsta städer blir hemmaort för vår vistelse de kommande dagarna. Västerås förknippas framförallt med gurkor, ABB och kanske Gustav Vasas reformationsriksdag 1527 som blev början på Sveriges övergång till protestantismen. Men det är också en modern svensk storstad med en härlig sommarpuls som möter oss. Närheten till Mälaren sätter en maritim prägel på Västerås och under de varma månaderna flyttar serveringar och restauranger ut på stadens gator och torg. Både domkyrkan och slottet nämns med rätta bland stadens främsta historiska sevärdheter. Området Kyrkbacken, med medeltida gatunät, snirkliga gränder och låga trähus, är som gjort för sällskapliga promenader och saluhallen Slakteriet erbjuder det mesta i mat- och dryckesväg med tyngdpunkt på lokala råvaror. Längs Mälarens stränder finner vi också några av våra främsta slott och äldsta städer och till våra utflykter har vi plockat ut de verkliga guldkornen. Skokloster är det största privatpalats som har uppförts i Sverige och en värdig representant för den svunna stormaktstiden. På en holme i södra delen av Mälaren ligger Gripsholm vars skönhet eller historiska och arkitektoniska betydelse knappast kan överskattas. Sigtuna brukar räknas som Sveriges första stad och i dess unika miljö tas vi med till flydda tider. En resa med upplevelser för alla våra sinnen!

Dag 5, måndag: Karlsborg vid Göta kanal

Västerås - Malmö: Efter frukost tar vi farväl av Västerås och påbörjar färden söderut. Vid lunchtid når vi Karlsborg, där Göta kanal flyter förbi, passar på att ta något gott att äta och få en skymt av fästningen. Under eftermiddagen slår vi sedan följe med Vätterns västra strand och framåt 20-tiden siktar vi åter Malmö, ca 59 mil. På återseende!

2022 - Utflykter

Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

 

Västerås & Skultuna Messingsbruk

Scandoramaguiden visar upp Västerås sevärdheter från både förr och nu. Domkyrkan och slottet har medeltida rötter medan stadshuset och Skrapan är av betydligt senare datum. Stadsdelen Kyrkbacken domineras av idylliska trähus och oregelbundna gränder. Skultuna Messingsbruk ligger sedan över fyra sekler på samma ställe i en förtrollande dalgång längs Svartån där Västmanland är som vackrast, strax norr om centrala Västerås. Här finns en rad intressanta historiska byggnader som rymmer museum, butiker och serveringar. Vi får både inblick i en av Sveriges äldsta ännu existerande industrier och möjlighet till prisvärda inköp.
Ingår i resans pris.

Mälaren & Gripsholm

Från Västerås seglar vi ut över Mälaren och låter blicken följa horisonten. Frihetskänslan ute på rikets tredje största sjö griper verkligen tag i oss. Det gör också besöket på slottet som väntar oss, den välbevarade vasaborgen i Mariefred. Bland höjdpunkterna på Gripsholm märks framförallt den omfattande porträttsamlingen samt Hertig Karls kammare. Kanske både Galten och Suggan är på plats? Lunch på öppet vatten smakar extra bra!
Ingår i resans pris, inkl lunch med dryck.

Skokloster & Sigtuna

Skokloster uppfördes av greve Carl-Gustaf Wrangel, som gjorde karriär under trettioåriga kriget, och vittnar om Sverige under 1600-talets stormaktstid. Arkitekturen, de orörda interiörerna och de förnämliga samlingarna gör detta till ett av Europas främsta barockslott. I Sigtuna vandrar vi rakt in i historien. Staden grundades på 900-talet och här präglades det första svenska myntet av Olof Skötkonung. I dag är Sigtuna en småstadsidyll med inbjudande smala gator och låga hus. Under vår rundvandring beundrar vi bland annat den medeltida kyrkoruinen St Olof och landets minsta rådhus.
Ingår i resans pris.

 

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 4 övernattningar i dubbelrum
  • 4 frukostar (dag 2 - 5)
  • 1 middag (dag 1)
  • Utflykterna Västerås & Skultuna Messingsbruk, Mälaren & Gripsholm och Skokloster & Sigtuna

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

Enkelrumstillägg 1 595:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E4:an. Se hållplatser nedan.

Helsingborg, Hamntorget kl 08.50
Ljungby, Ljungbystopp INGO kl 10.40
Värnamo, McDonald's E4:an syd kl 11.15
Jönköping, M2 Center (f.d. Eurostop) kl 12.05

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Clarion Collection Hotel Etage, Västerås
Clarion Collection Hotel Etage, Västerås
Komfortabelt och välskött hotell på bästa läge mitt i hjärtat av Västerås med butiker, restauranger och sevärdheter runt hörnet. Mer centralt går knappast att komma! Hotellet är inhyst i ett av Väster...
Sista minuten
29/10Alsace med Colmar, Hotel Primo Colmar Centrefrån 5 495:-
29/10Paris, Hotel Victoriafrån 6 595:-
29/10Alsace med Colmar, Paul & Pia Welcome Home Hotelfrån 6 595:-
29/10Wienfrån 6 795:-
29/10Londonfrån 7 495:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö