Lyxkryssning på Nilen ✈

Lyxkryssning på Nilen
- flåd och flärd i Faraonernas rike!

Följ med på en kryssning på en av världens mest omtalade och mytomspunna floder – Nilen! Den egyptiska civilisationen sträcker sig tillbaka över femtusen år och på denna resa ser vi det bästa av vad Egypten har att erbjuda, från dåtid som pyramider, sfinxen och templen i Konungarnas dal till nutid i Kairos myllrande gränder.


Snabba fakta!
 • Avkopplande resa med fantastiska upplevelser!
 • Modernt fartyg med helpension och många bekvämligheter!
 • En resa i de egyptiska faraonernas spår!

Dagsprogram

Dag 1: Till Kairo!

Vid lunchtid lyfter vårt flyg från Köpenhamn som tar oss direkt till Kairo, som vi ankommer under kvällen. På plats möts vi upp av vår Scandoramaguide och transferbuss som tar oss till femstjärniga hotell Steigenberger Pyramids Cairo, som blir vårt hem nästkommande två nätter. När vi kommit fram väntar en god välkomstmiddag i den egyptiska huvudstaden.

Dag 2: Pyramider, Sfinxen och Egyptiska Muséet

Staden Kairo är hem för ungefär tio miljoner människor och ligger precis i slutet av Nilen innan floden delar upp sig i ett gigantiskt bördigt delta som täcker området norrut. Dagens äventyr börjar med en stärkande frukost innan vi får uppleva det enda av de sju antika underverken som finns kvar ännu idag -  Chehopspyramiden. Efter en kort färd ankommer vi området där såväl pyramider som den mäktiga Sfinxen blickar ut över staden.  Sevärdheterna ligger i öknen men om vi vänder oss om finns stadsgränsen bara ett stenkast härifrån. Vår Scandoramaguide visar tillsammans med en lokalguide oss runt i området och efteråt ges det tid för att på egen hand fånga dessa mäktiga monument på bild.

Mätta på upplevelser är det nu dags att även mätta våra magar på en lokal restaurang innan turen fortsätter till Egyptiska Museet, som är en bra introduktion på vad som väntar oss den kommande veckan. På museet ser vi allt från mumier till Tutankhamons dödsmask i rent guld. Även ett besök i basaren Khan El-Khalili hinns med. Här får vi uppleva ett sällan skådat folkliv bland marknadsstånd, caféer och moskéer. Efter en kortare rundvandring ges det möjlighet att på egen hand botanisera i basaren, där vi kan hitta allt från väldoftande kryddor till vattenpipor, mattor och kläder. När den händelserika dagen går mot sitt slut avnjuter vi en god middag i trevligt sällskap.

Dag 3: Flyg till Luxor och ombordstigning på kryssningsfartyget Radamis II

Det har nu blivit dags att lämna tiomiljonersstaden Kairo. Efter en god frukost tar vi farväl av Steigenberger Pyramids Cairo för att en kortare flygning till den spännande staden Luxor. Här stiger vi ombord på vårt flytande palats, lyxkryssningsfartyget Radamis II. Ombord finns stora hytter som alla har fönster ut mot Nilen. Vi får möjlighet att bekanta oss med fartygets faciliteter, som bland annat innefattar swimmingpool, bibliotek och gym. Snart väntar en god lunch i den klassiska matsalen, där vi även kommer avnjuta frukost, lunch och middag de kommande dagarna.

Vår färd genom Egyptens fascinerande historia tar oss vidare till Karnak och Luxors tempel, som vi ägnar återstoden av dagen åt. Karnak var en gång en del av den antika huvudstaden Thebe. Här byggdes ett tempelkomplex som under många århundraden var landets religiösa centrum. Varje farao som regerade byggde ut området och byggde om templet, som tillägnades de egyptiska gudarna och gudinnorna. Redan under 300-talet började dock templen förfalla, när den romerska kejsaren Konstantin den store började tillåta kristendomen i Romarriket och de egyptiska gudarnas popularitet minskade. Under 1500-talet kom de första grupperna av europeiska resenärer hit och sedan dess har området lockat turister från alla världens hörn. Vår guide tar oss på en spännande vandring där vi kan föreställa oss hur området såg ut på faraonernas tid. Från Karnak fortsätter vi till Luxortemplet, tillägnat gudarna Amon, Mut och Khonsu. Templet började byggas redan 1300 år före vår tideräknings början men byggdes om av bland annat Tutankhamon och Ramses II. Med vy över de mäktiga byggnaderna berättar vår guide om de svunna tiderna innan vi beger oss tillbaka till vårt fartyg. Ombord väntar en härlig middag medan vi njuter av solnedgången över Nilen.

Dag 4: Konungarnas dal

Igår upptäckte vi den östra sidan av Nilen och idag ligger fokus på den västra sidan. När vi färdats med buss i bara några kilometer har landskapet markant förändrats - från bördigt och grönt till riktigt ökenlandskap! Snart möter våra blickar den spännande och välkända dalgången Konungarnas Dal. Den användes till de egyptiska faraonernas gravar mellan ungefär 1 500 och 1 000 år före vår tideräkning. I början av 1900-talet började området grävas ut av arkeologer men under flera år hittades inget av värde. Arkeologen Howard Carter fick år 1922 veta att han bara fick ekonomiskt stöd året ut och att pengarna sedan skulle dras in ifall inget hittades. Desperat fortsatte man gräva och den 4 november samma år kom slutligen upptäckten - Tutankhamons grav, fylld med tusentals ovärderliga skatter! Under utgrävningarna blev flera av de hårt utsatta arbetarna svårt sjuka och en del av dem dog. Snabbt spred sig händelsen till alla världens löpsedlar som ropade ut att ”Faraos förbannelse” vilade över de som stört Tutankhamon i sin grav. Under en rundtur i denna förunderliga dalgång berättar vår guide mer för oss om utgrävningen och om alla andra spännande byggnader från en svunnen tid. Besöket avslutas med templet Hatshepsut och de gigantiska kolosserna i Memnon. Kolosserna väger över 800 ton vardera, är 18 meter höga och har stått på samma plats i cirka 3 400 år. När vi är tillbaka på fartyget intar vi en god lunch och under måltiden lättar fartyget ankar och kryssar söderut. Under eftermiddagen möts vi av vackra vyer medan vi sakta seglar längs Nilen. Fartyget passerar bland annat genom slussen i Esna och ankommer under kvällen till staden Idfu, där vi lägger ankar för natten.

Dag 5: Idfu och Kom Ombo

Vi vaknar utvilade i våra bekväma sängar av morgonsolen som letar sig in i våra hytter. Ombord serveras även denna dag en god frukost. Under förmiddagen ligger fartyget stilla i Idfu och de som vill kan upptäcka staden på egen hand. Vid lunchtid kryssar vi vidare mot nästa destination - Kom Ombo, som är en typisk lantbruksstad med stora fält av vete och sockerrör. Vid stoppet här visar vår guide oss Kom Ombos tempel, som tyvärr delvis förstörts av Nilen, jordbävningar och byggare som behövt sten. Inne i templet fanns tidigare över trehundra mumifierade krokodiler och än idag kan vi se några av dem här på plats. Efter rundturen seglar vi vidare till vårt slutmål - den intressanta staden Assuan. 

Dag 6: Assuan

Det bördiga landskapet som vi sett runt Nilen tidigare har nu förändrats. Assuan är en av världens torraste platser - staden ser faktiskt så lite regn att vissa bostäder inte ens har tak över alla sina rum! Det regnar i snitt mindre än en millimeter per år och 1995-2001 såg staden inte regn en enda gång! Assuan är en stor marknadsplats och det är också här som många kryssningar på Nilen börjar och slutar. Vi stiger i land för en rundtur som bland annat innefattar den mäktiga Assuandammen som stod klar 1902. Sedan dess har dammen byggts ut två gånger och många antika lämningar har hamnat under vatten, bland annat Philaetemplet, som därför fick flyttas till en närliggande ö.

Under eftermiddagen lämnar vi vårt stora fartyg för en färd i de klassiska Feluckabåtarna som används flitigt på Nilen. Under båtturen rundas bland annat Elefantineön och besöker en by bebodd urinvånarna, nubierna. Vid besöket berättar vår kunniga guide om nubiernas liv i Egypten, både då som nu. På kvällen återvänder vi till vårt femstjärniga kryssningsfartyg för en sista middag ombord.  

Dag 7: Abu Simbel och Assuans folkliv

Idag kan vi välja mellan att antingen ta en sovmorgon och lugn förmiddag på fartyget, eller gå upp tidigt för en utflykt till det enastående templet Abu Simbel! För de av oss som vill se templet lämnar vi fartyget under tidig morgon för att färdas i buss cirka 24 mil till detta fantastiska komplex. De två templen, Abu Simbel och Hathortemplet, är från 1200-talet före vår tideräkning och är ursprungligen uthuggna ur klipporna. Vid Abu Simbel möts vi av en storslagen vy med fyra stycken 20 meter höga statyer föreställandes faraon Ramses II! Templets massiva storlek är för att visa faraonernas makt inför lokalbefolkningen och folkgrupper som kom invandrande söderifrån. Två gånger om året, den 22 februari och den 22 oktober faller solens strålar i gryningen direkt in i templets heligaste kammare, hela 60 meter in! Intill Abu Simbel hittar vi det lilla Hathortemplet, tillägnat kärleksgudinnan Hathor och drottning Nefertiti. Inget av templen ligger dock på sin urspringsplats, då båda har flyttats högre upp för att klara vattenhöjningen av Nassersjön. När dessa flyttades placerade man dem på samma avstånd från varandra och i exakt samma position som tidigare.

När vår tempelupplevelse gått mot sitt slut återvänder bussen till Assuan, där vi lämnar kryssningsfartyget som varit vårt hem de senaste 4 nätterna. Bussen färdas vidare till gemytliga hotell Basma som vi checkar in på under resans sista natt. Därefter tar vår guide oss på en tur inne i Assuan med sina marknader och sitt folkliv. På kvällen väntar en sista middag som ett trevligt slut på vår resa i faraonernas rike!

Dag 8: Tillbaka till Skandinavien

Allt gott har sitt slut - så även denna resa. Tidigt på morgonen går vårt flyg från Assuan till Kairo. Efter en mellanlandning stiger vi ombord på vårt internationella flyg som tar oss direkt tillbaka till Köpenhamn. Tack för en trevlig resa!

Utflykter

Abu Simbel

Vi stiger upp tidigt på morgonen för att färdas med buss till det enastående templet Abu Simbel. I templet från 1200-talet före vår tideräkning, som är uthugget ur klipporna hittar vi bland annat fyra statyer föreställandes den egyptiska faraon Ramses II, som är 20 meter höga! Templets massiva storlek är för att visa faraonernas makt inför den lokal befolkningen nubierna och folkgrupper som kom invandrande söderifrån. Två gånger om året, den 22 februari och den 22 oktober faller solens strålar i gryningen direkt in i templets heligaste kammare, hela 60 meter in! Intill Abu Simbel hittar vi det lilla Hathortemplet, tillägnat kärleksgudinnan Hathor och drottning Nefertiti. Båda templen har flyttats högre upp för att klara vattenhöjningen av Nassersjön, men är placerade på samma avstånd från varandra och i exakt samma position som tidigare. En utflykt man inte får missa!

Pris ca 1195:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
7/3KastrupHS RadamisInga tillgängliga platser18 985:-Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår

 • Flyg Köpenhamn-Kairo tur och retur
 • Inrikesflyg Kairo-Luxor samt Assuan-Kairo
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen-fartyget t/r
 • Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide vid alla utflykter
 • Alla utflykter i resans program förutom Abu Simbel
 • 2 övernattningar i Kairo
 • 4 övernattningar på kryssningsfartyget Radamis II
 • 1 övernattning i Assuan
 • 7 frukostar (dag 2-8)
 • 5 luncher (dag 2-6)
 • 7 middagar (dag 1-7)
 • Visum till Egypten för skandinaviska medborgare (fås vid ankomst)

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö.

Enkelrumstillägg: 2 995:-

Ändrat vattenstånd på Nilen eller andra anledningar utanför vår kontroll kan komma att innebära ändrad resrutt.

Skandinaviska medborgare behöver visum för Egypten. Detta fås vid ankomst och är inkluderat i resans pris.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Egyptiska Pund (EGP)
Amerikanska Dollar (USD)
 

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 3 - 7

HS Radamis
HS Radamis
Flodkryssningrederiet Radamis grundades 1990 och har två systerfartyg Radamis I och Radamis II som erbjuder kryssningar på Nilen. Fartygen håller likvärdig god standard med bekväma faciliteter och fun...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 3

Steigenberger Pyramids Hotel, Giza/Kairo
Steigenberger Pyramids Hotel, Giza/Kairo
Stilfullt hotell med mycket goda gästrecensioner som kan stoltsera med en femstjärnig hotellkategorisering. Hotellet har en elegant och fräsch interiör i ljusa vitbeiga toner med mörka trädekorationer...

Övernattning Dag 7 - 8

Basma Hotel, Assuan
Basma Hotel, Assuan
Bekvämt semesterhotell med en personlig stil och färgstarka lokala inslag som ger en genuin atmosfär. Hotellet har en säregen arkitektur och byggd som ett U med terrasserade flyglar och många valvbåga...