Skip to main content

Lyon med Beaujolais

BUSSRESA - Frankrike - Rundresa, 9 dagar

Lyon med Beaujolais - Franska höjdpunkter

Frankrikes mathuvudstad välkomnar oss på ett innehållsrikt besök. Med välkända vindistrikt inpå knutarna, antikens vingslag ständigt närvarande och storstadskänslan pulserande under ytan lär vi känna både bouchon och traboules. Under resdagarna plockar vi guldkornen ur den franska kulturtraditionen och njuter av landsbygdens välfyllda skafferi. En resa för livsnjutare!
 

Snabba fakta

  • En underbar resa där du får allt i ett – rundresa, storstad och vinresa.
  • Upplev ljuvliga Lyon – Frankrikes mathuvudstad!
  • Utflykterna Historiska Metz, Mainz i Rheinland-Pfalz och Vingård i Beaujolais ingår i priset.

2021 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Äntligen på väg

Malmö - Stadtallendorf: På Öresundsterminalen i Malmö träffar vi vår guide och tar plats i bussen. Efter ett par timmars färd genom Danmark når vi Rödby och färjan till Puttgarden. I norra Tyskland stannar vi till för att äta lunch och sedan bär det av vidare söderut. Lagom till kvällen anländer vi till trakterna av Stadtallendorf och Parkhotel för middag och skön nattvila, ca 72 mil.

Dag 2, söndag: Besök i Metz

Stadtallendorf - Besançon: Den goda hotellfrukosten blir en utmärkt start på dagen. Vi passerar finansstaden Frankfurt am Main och korsar Rhen under förmiddagen på väg mot Lorraine i Frankrike. Vid lunchtid hälsar vi på i Metz och vår guide tar oss med på en liten rundtur. Senare framåt eftermiddagen anländer vi till Franche-Comté och dess historiska huvudort, Besançon, ca 63 mil. Vi tar in på Ibis Hotel La City och redan på kvällen får vi möjlighet att utforska staden tillsammans med vår guide.

Dag 3, måndag: Franche-Comté & Besançon

Besançon: Det historiska fria grevskapet Franche-Comté och dess gamla huvudstad Besançon har i likhet med övriga områden i dagens östra Frankrike ömsom lytt under främmande makter, ömsom varit sina egna herrar. Mjuka böljande åkerfält varvade med högalpina skogsområden och frodiga betesmarker bidrar till de natursköna scenerierna. Vi får möjlighet att ta oss ut på landsbygden och stifta bekantskap med några av områdets kulinariska hemligheter såsom osten Comté, det gula vinet från Jura och det kungliga saltet. Höjdpunkter för alla sinnen!

Dag 4, tisdag: Cluny & Beaujolais

Besançon - Lyon: Vi tar farväl av Besançon och nu väntar ännu fler upplevelser i kulturens och vinets tecken. Dagens första besök ägnar vi åt Cluny där en av Frankrikes främsta klosteranläggningar ligger, grundat redan på 900-talet. Dess romanska kyrkobyggnad var den största fram till 1500-talet och den religiösa och arkitektoniska betydelsen Cluny kom att spela kan knappast överdrivas. Nu befinner vi oss i södra Bourgogne i distriktet Beaujolais och givetvis passar vi på att hälsa på en av traktens vinbönder! Under eftermiddagen når vi storstaden Lyon och tar in på Ibis Styles Hotel Confluence, ca 28 mil. Nya upptäckter står på tur!

Dag 5-6, onsdag - torsdag: Lyon - Frankrikes mathuvudstad

Lyon: Staden tampas med Marseille om att räknas som Frankrikes största efter Paris. Oavsett hur gränsdragningarna görs är Lyon en färgstark och fascinerande plats som dessutom brukar benämnas som landets okrönta mathuvudstad. Närheten till goda råvaror, förstklassiga vinodlingsområden och en genuin gourmettradition är några av anledningarna till detta stolta epitet. Men Lyon är också en gammal stad och dess historia går tillbaka till romartiden då Julius Caesar erövrade området där floderna Rhône och Saône flyter samman och grundade en kommersiell och militär stödjepunkt under namnet Lugdunum. Fortfarande syns tydliga lämningar från den här tiden. Stadsbilden kryddas dessutom av storslagna kyrkor från olika epoker och eleganta renässanspalats. I Lyon Vieux, den gamla stadsdelen, stöter vi på vindlande kullerstensgator och klassiska ”bouchon”, restauranger som serverar det lokala köket. Även de för staden så kännetecknande täckta passagerna ”traboules”, som har sitt ursprung i Lyons långvariga tradition inom silkestillverkning, finner vi här. Under ett par dagar bekantar vi oss närmare med denna innehållsrika och i alla hänseenden smakfulla stad och dess intressanta omgivningar!

Dag 7, fredag: Via Ronchamp till Strasbourg

Lyon - Strasbourg: Efter frukost tar vi plats i bussen och färdas norrut. I Ronchamp tittar vi till Le Corbusiers välkända skapelse, Chapelle Notre-Dame-du-Haut, som verkligen står i kontrast till klosteranläggningen i Cluny. Dagens slutmål är Strasbourg, en av den europeiska unionens huvudstäder och den största staden i den historiska provinsen Alsace, ca 52 mil. Vi checkar in på Appart'City Hotel Centre och får möjlighet att lära känna ytterligare en fransk stad.

Dag 8, lördag: Mainz i Rheinland-Pfalz

Strasbourg - Göttingen: Vi lämnar Strasbourg bakom oss och så småningom även Frankrike. Nu ska vi ägna oss åt Tyskland och förbundslandet Rheinland-Pfalz. Vid lunchtid besöker vi Mainz, vackert belägen där floderna Rhen och Main flyter samman. Denna urgamla stad och tillika före detta kurfurstendöme förknippas bland annat med boktryckarkonstens utveckling och en förnämlig domkyrka. Vår guide tar oss med på en kortare rundtur innan vi får tillfälle att äta lunch. Framåt kvällen når vi Göttingen och Hotel Astoria som dukar för middag, ca 46 mil.

Dag 9, söndag: Hemåt efter smakrik resa

Göttingen - Malmö: Vi färdas förbi storstäderna Hannover och Hamburg på vår väg upp mot färjeläget i Puttgarden. Längs vägen stannar vi för både fika och lunch. Efter en kort färd över Fehmarn bält befinner vi oss åter på dansk mark. Bussen far genom det örika landskapet och via Öresundsbron beräknas vi nå Öresundsterminalen i Malmö vid 20-tiden, ca 61 mil.

2021 - Utflykter

     
 


UTFLYKTSPAKET
Pris 2 390:-
(ordinarie pris 2 655:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

 
     

Historiska Metz

Metz, huvudstad i Lorraine och en historisk bricka i gränsstriderna mellan Frankrike och Tyskland, har romerska anor och ett strategiskt läge där floderna Mosel och Seille flyter samman. Stadsbilden domineras av de många broarna som korsar vattendragen samt den imponerande domkyrkan, tillägnad den helige Stefan och omtalad för sina höga valv.
Ingår i resans pris.

Upptäck Besançon

Vår guide tar oss med på en rundtur genom vackra Besançon. Naturskönt beläget ute på ett näs i floden Doubs lopp vaktas Besançon av ett bastant citadell, ritat av Ludvig XIV:s fästningsbyggare Vauban. Klocktillverkning har varit en av stadens främsta inkomstkällor och i ett elegant renässanspalats finns numera ett museum som skildrar detta. Författaren Victor Hugo och den moderna filmteknikens skapare, bröderna Lumières, föddes i Besançon och deras barndomshem tillhör också sevärdheterna, liksom klockspelet i domkyrkan. Vi avslutar rundturen på en klassisk restaurang.
Pris inkl middag ca 445:-

Smakupplevelser i Franche-Comté & Jura

I dag beger vi oss ut på landsbygden söder om Besançon för att njuta av områdets delikatesser. Vi börjar med att hälsa på ett gårdsmejeri som visar hur den klassiska Comtéosten tillverkas. Arbois, huvudort i vindistriktet Jura, förknippas med vin jaune, det gula vinet, som påminner om sherry och som växer på sluttningarna vid floden Cuisance. Vi besöker en vingård för rundvandring och provsmakning. Unescoskyddade Arc-et-Sens ståtar med ett kungligt saltverk från 1700-talet inrymt i särdeles vackra omgivningar.
Pris ca 465:-

Vingård i Beaujolais

Vindistriktet i södra delen av Bourgogne bär namnet Beaujolais och vinerna härifrån är ofta lätta och fruktiga. På vinstockarna växer druvan gamay och mellan vinfälten ute på den vackra landsbygden ligger vinbyarna utspridda. De tio främsta odlingsområdena bär kvalitetsbeteckningen cru och vad det innebär ska vi undersöka lite närmare.
Ingår i resans pris.

Glittrande Lyon

Vi inleder vårt besök i Lyon med att utforska Vieux Lyon, den gamla stadsdelen. Med hjälp av bergbanan tar vi oss upp till Place Fourvière där den storslagna 1800-talskyrkobyggnaden låter sina spiror sträva mot skyn. Utsikten är bedårande och de romerska amfiteatrarna ger oss ett omtumlande tidsperspektiv. Vi fortsätter till en klassisk bouchon lyonnaise för att bekanta oss med det omskrivna lokala köket!
Pris inkl middag ca 445:-

Stadsrundtur i Lyon

Storstaden Lyon bjuder på särskilt intressanta upplevelser inom arkitektur, kultur, gastronomi och konst även jämfört med andra europeiska metropoler. Mellan floderna Rhône och Saône sticker en smal halvö likt Manhattan ut och i dess norra del finner vi Musée des Beaux Arts, Lyons främsta konstmuseum och ståtliga Hôtel de Ville. I området La Croix-Rousse rymdes mycket av den legendariska silkesindustrin och saluhallarna Paul Bocuse är ju som gjorda för ett lunchstopp. Vår nya franska favorit har presenterat sig!
Pris ca 245:-

Floderna Rhône & Saône

Den antika föregångaren till dagens Lyon växte fram där floderna Rhône och Saône flyter samman och nu är det vår tur att lära känna staden från vattenperspektivet. På en bekväm utflyktsbåt njuter vi av vackra vyer och känner in atmosfären på en av Västeuropas viktigaste vattenvägar. Väl iland igen beger vi oss till en trivsam bistro och fortsätter bekanta oss med den lokala kokkonsten.
Pris inkl middag ca 495:-

Vingårdsbesök i Côtes du Rhône

De allra främsta Côtes du Rhône-vinerna kommer från norra Rhônedalens branta sluttningar, strax söder om Lyon. Hit beger vi oss för att hälsa på en av traktens vinbönder. Vi får reda på hur tillverkningen går till och möjlighet att smaka av de mustiga, fylliga och kraftfulla vinerna. Givetvis finns tillfälle till prisvärda inköp. I närheten ligger även Vienne, en viktig romersk stad för två tusen år sedan som visar upp en rad intressanta lämningar.
Pris ca 295:-

Kontrasternas Strasbourg

I Strasbourg, där hela Europa sammanträder i olika konstellationer, flyter romartid, medeltid och nutid samman. Kontrasterna möter vi då vi jämför de moderna kvarteren, präglade av internationell verksamhet, med korsvirkeshusen i "Petite France" som vi glider förbi under turen på floden Ill.
Pris ca 265:-

Mainz i Rheinland-Pfalz

Huvudstaden i förbundslandet Rheinland-Pfalz är en av Tysklands äldsta städer och utsågs tidigt till ärkebiskopssäte och utgjorde också ett av de sju kurfurstendömen som utsåg den tysk-romerske kejsaren. Bland stadens sevärdheter utmärker sig just kurfurstepalatset och domkyrkan. Det var också här som Johann Gutenberg utvecklade en metod att trycka böcker och i museet som bär hans namn skildras detta.
Ingår i resans pris.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
28/8BussIbis Styles Hotel Confluence, LyonInga tillgängliga platser8 295:-Inga tillgängliga platser
11/9BussIbis Styles Hotel Confluence, LyonInga tillgängliga platser8 395:-Inga tillgängliga platser

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 8 övernattningar i dubbelrum
  • 8 frukostar (dag 2 - 9)
  • 2 middagar (dag 1 och 8)
  • Utflykterna Historiska Metz,Vingård i Beaujolais och Mainz i Rheinland-Pfalz


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Enkelrumstillägg från 2 795:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 4 - 7

Ibis Styles Hotel Confluence, Lyon
Ibis Styles Hotel Confluence, Lyon
Modernt och fräscht hotell som har en ung och färgglad stil och som trots sin enkla standard är uppskattat av sina gäster. Beläget på halvön som omringas av floderna Rhône och Saône i Lyon...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Parkhotel, Stadtallendorf
Parkhotel, Stadtallendorf
Familjärt och trevligt men något till åren kommet hotell i tysk stil omgivet av en stor romantisk trädgård. Hotellet: Ett lite mindre hotell med ombonad atmosfär som har restaurang, bar, café och en h...

Övernattning Dag 2 - 4

Ibis Hotel La City, Besançon
Ibis Hotel La City, Besançon
Bekvämt mellanklasshotell med en funktionell och enkel stil som är inhyst i en annorlunda halvsfäriskt och modern stålbyggnad som sticker ut. Hotellet har renoverade allmänna utrymmen med restaurang m...

Övernattning Dag 7 - 8

Appart'City Hotel Centre, Strasbourg
Appart'City Hotel Centre, Strasbourg
Funktionellt lägenhetshotell inhyst i en pompös byggnad där du vid ankomst möts av en liten lobby i retrostil. Hotellet har ett bra centralt läge nära konstmuseet Mamcs och floden Ill. Härifrån är det...

Övernattning Dag 8 - 9

Hotel Astoria, Göttingen
Hotel Astoria, Göttingen
Bekvämt mellanklasshotell beläget i utkanten av universitetsstaden Göttingen. Hotellet: Trevligt mellanklasshotell med ljus restaurang med vinterträdgård och sommarterrass, lobbybar samt bastu. Våning...
Sista minuten
5/8Bordershopfrån 795:-
5/8Göta Kanal & Östergötland Weekendfrån 3 995:-
8/8Dalarnafrån 3 995:-
8/8Jylland med Skagenfrån 5 695:-
14/8Inlandsbanan med Dalarna & Jämtlandfrån 7 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö