Skip to main content

Stora Norgeresan med Läsarresor 2022

BUSSRESA - Norge - Rundresa - 14 dagar

Stora Norgeresan med Läsarresor
- Det bästa av vårt vackra grannland 

Brusande forsar, vidsträckta högfjällsområden och lodräta bergväggar som stupar rakt ner i bråddjupa fjordar med spegelblanka vatten. Den norska naturen är svårslagen, det vet vi ju alla, men lika imponerande är ingenjörskonsten som delvis har tämjt den, städerna som har växt fram på otillgängliga platser och människorna som ser till att vi kommer att trivas. Reseminnet kommer att fyllas till bredden!

Snabba fakta!
  • Oslo, Bergen, Trondheim, Mo i Rana, Harstad & Hamar.
  • Mäktiga städer och svindlande naturscenerier.
  • Kiruna, Arvidsjaur & Åre.

Dagsprogram

Dag 1, lördag: Via Gunnebo slottsträdgård

Malmö - Oslo: På Öresundsterminalen hälsas vi välkomna och vårt stora norska äventyr tar sin början. Längs västkusten färdas vi norrut och lagom till lunch bekantar vi oss med Gunnebos välskötta slottsträdgård. Vidare genom Bohuslän korsar vi snart landsgränsen och tar sikte på Oslo. Väl framme installerar vi oss på Thon Hotel Europa och Norges vackra huvudstad är nu vår att utforska, ca 57 mil.

Dag 2, söndag: Norges huvudstad

Oslo: Den norska huvudstaden ligger längst in i Oslofjorden och ramas in av skogrika åsar och vattendrag. Stadens ursprung går mer än tusen år tillbaka i tiden men omkring år 1300 utsågs Oslo till huvudstad under namnet Christiania. Efter en storbrand 1624 återuppbyggdes staden men denna gång i sten och inte i trä. Kungliga slottet, praktavenyn Karl-Johan och de livliga kvarteren kring Aker Brygge hör till stadens stora sevärdheter. I västra delen av Oslo finner vi halvön Bygdöy, omtalad för sina museer där inte minst Thor Heyerdahls berömda flotte Kon-Tiki lockar besökare från när och fjärran!

Dag 3, måndag: Mäktiga Vöringsfossen

Oslo - Bergen: Efter frukost beger vi oss västerut och under förmiddagen passerar vi den välkända vintersportorten Geilo. Härnäst väntar Europas största högfjällsplatå, Hardangervidda, och senare även Vöringsfossen vars enorma vattenmassor och fallhöjd kommer att imponera på oss. Norges näst största stad Bergen är dagens slutmål och här tar vi in på Thon Hotel Orion för två nätter, ca 47 mil.

Dag 4, tisdag: Vackra Bergen

Bergen:  Staden är naturskönt inbäddad vid slutet av Byfjorden, skyddad av höga kullar, bergstoppar och den välbevarade fästningen Bergenhus. Fram till början av 1300-talet utgjorde staden den främsta residensorten för de norska kungarna och Bergens framgångsrika handel med framförallt fisk ledde till handelsavtal med Hansan. Nutida besökare påminns om detta genom den Unescoskyddade trähusarkitekturen längs det som en gång kallades Tyskebryggen. Promenadstråken utmed vattnet bjuder på medeltida atmosfär såväl som modern stadspuls med butiker, serveringar och restauranger som avlöser varandra i strid ström. Vyerna från någon av stadens utsiktshöjder är lika häpnadsväckande som det omgivande fjordlandskapet. Givetvis tar vi chansen att njuta av allt det vackra!

Dag 5, onsdag: Jotunheimen & Galdöpiggen

Bergen - Trondheim: Vi beger oss norrut genom förtrollade landskap. Högfjällsområdet Jotunheimen bebos enligt fornnordisk mytologi av jättarna och Nordeuropas högsta berg Galdöpiggen kantar vår väg. Ännu en av Norges intressanta städer väntar på oss och framåt kvällen checkar vi in på Thon Hotel Nidaros i staden som numera bär namnet Trondheim, ca 63 mil.

Dag 6, torsdag: Forna huvudstaden

Trondheim: En hel dag i Norges gamla huvudstad ligger nu framför oss och ett av Nordens absolut främsta byggnadsverk, Nidarosdomen, utgör självklart Trondheims mest omtalade sevärdhet. På andra sidan Nidelva, vattendraget som snirklar sig genom staden, finner vi Bakklandet vars prydliga träbyggnader från 1600- och 1700-talen bjuder in till trevliga promenader. Bland Trondheims modernare attraktioner sticker Rockheim ut, en spektakulär byggnad som nattetid lyses upp med spännande mönster och färger. Insidan ägnas åt populärmusikens historia, som kanske namnet också avslöjar. Shopping- och nöjesutbudet är rikligt och restauranger av alla olika slag finns att välja bland. En innehållsrik vistelse väntar oss!

Dag 7, fredag: Historiska Stiklestad

Trondheim - Mo i Rana: Längs Trondheimsfjorden styr vi norrut förbi Stiklestad där den blivande Olof den helige i slutet av juli 1030 mötte sina banemän. Vi stannar till och känner historiens vingslag. Under förmiddagen blickar vi ut över Snåsavatnet och fortsätter mellan fjäll och vattendrag. Längst in i Ranfjorden ligger Mo i Rana och även om vi kanske tycker att Havmannen vänder oss ryggen så tar personalen på Scandic Hotel Meyersgården emot oss med öppna armar, ca 48 mil.

Dag 8, lördag: Polcirkeln passeras

Mo i Rana - Harstad: Ännu en dag med vidunderliga naturupplevelser väntar oss. Vi passerar polcirkeln och den norska ingenjörskonsten imponerar lika mycket på oss som naturens urkrafter. Fjällområdet Saltfjellet avlöses av ett fjordlandskap där världens starkaste tidvattenström, Saltströmmen, har sin hemvist. Ett eldorado för sportdykare. Vi lämnar fastlandet och tar oss ut på Hinnøya för att checka in på Scandic Hotel i Harstad, ca 44 mil.

Dag 9, söndag: Svindlande naturscenerier

Harstad: Staden har varit bebodd sedan vikingatiden och ligger 25 mil norr om polcirkeln, belägen på Norges största ö Hinnøya. På morgnarna kan man se fartygen i hamnen som trafikerar den klassiska Hurtigruten. I dag får vi möjlighet att besöka ögruppen Lofoten och uppleva underbara naturvyer längs fjordvägarna samt bekanta oss med huvudorten Svolvær och fiskeläget Henningsvær.

Dag 10, måndag: Mot Sverige & Kiruna

Harstad - Kiruna: Efter en god frukost styr vi mot malmutskeppningsstaden Narvik för att sedan tillfälligtvis ta paus från vår norska vistelse. Efter att ha passerat Riksgränsen slår vi följe med Torneträsk genom Abiskos nationalpark. Dagens mål Kiruna når vi vid lunchtid. Sveriges främsta gruvstad har mycket att bjuda på, både ovan och under jord. Under resten av dagen får vi möjlighet att utforska den medan Scandic Hotel Ferrum blir vårt hem för natten, ca 26 mil.

Dag 11, tisdag: Lappland & samekultur

Kiruna - Arvidsjaur: Genom den lappländska fjällvärlden tar vi oss söderut, genom Gällivare och Jokkmokk. På eftermiddagen anländer vi till Arvidsjaur och här väntar Hotell Laponia på oss, ca 37 mil. Arvidsjaur var ursprungligen en sameby som på 1600-talet utvecklades till ett samhälle. Redan under eftermiddagen får vi tillfälle att bekanta oss med samekulturen genom en utflykt till Båtsuoj samecenter där vi får uppleva samernas säregna kultur. En fängslande inblick i en för många av oss okänd värld!

Dag 12, onsdag: Jämtland nästa

Arvidsjaur - Åre: Vi fortsätter att njuta av den orörda vildmarken medan vi passerar drottningorterna Vilhelmina och Dorotea. Den jämtländska gränsen tar vi oss över och vid Storsjön viker vi västerut mot Sveriges främsta vintersportort, Åre. Här välkomnas vi till Hotell Fjällgården för trevliga upplevelser och en bekväm övernattning, ca 53 mil.

Dag 13, torsdag: Tillbaka till Norge

Åre - Hamar: Efter frukost återvänder vi till Norge och fortsätter söderut genom Tröndelagen och Rondane nationalpark. Har vi tur kan vi få syn på vildrenar. Olympiska Lillehammer far vi igenom och dagens slutmål är Hamar. Här tar vi in på på Hotel Victoria, ca 56 mil.

Dag 14, fredag: Många upplevelser rikare

Hamar - Malmö: Vi tar farväl av vårt kära grannland och väl över Idefjorden är vi åter i Bohuslän. Vid lunchtid siktar vi in oss på vackert belägna Stenungsbaden och därefter har vi inte långt till Malmö, ca 68 mil. Vid 20-tiden återser vi Öresundsterminalen. Tack för den här gången och på återseende!

Utflykter


Samtliga utflykter ingår i resans pris
 

Gunnebo slottsträdgård

En förmögen handelsman gav i slutet av 1770-talet den klassiskt skolade arkitekten Carl Wilhelm Carlberg i uppdrag att uppföra ett ståtligt lantställe i utkanten av Mölndal med tillhörande grönytor. Som nutida besökare kan vi njuta av såväl det eleganta slottets välbevarade exteriör som de välskötta trädgårdarna, butiken och serveringen.
 

Stadsrundtur i Oslo

Oslo ligger naturskönt längst in i Oslofjorden med skogar och berg inpå knutarna. Vi bekantar oss med en inbjudande storstad och ser bland annat den breda paradgatan Karl Johan och kungliga slottet, stadens rådhus där Nobels fredspris delas ut samt Aker Brygge med vatten, båtar och folkliv. I Frognerparken bekantar vi oss med Vigelands omtalade skulpturer och utsikten uppifrån Holmenkollen är svårslagen!
 

Kon-Tiki & vikingaskeppsmuseum

I Bygdöy strax utanför Oslos centrum finns museet över upptäcktsresanden Thor Heyerdahl. Heyerdahl blev världsberömd efter att ha korsat Stilla havet med balsaflotten Kon-Tiki 1947. På det intressanta museet finns Kon-Tiki utställd tillsammans med fynd från många upptäcktsresor. Vi besöker även Vikingaskeppshuset med världens bäst bevarade vikingaskepp.
 

Mäktiga Vöringsfossen

I ett av Norges mest storslagna vattenfall störtar vattenmassorna från Hardangervidda 182 meter ner med en häpnadsväckande urkraft. De nyanlagda gångvägarna och den spektakulära gångbron gör denna unika sevärdhet till en svårslagen upplevelse!
 

Stadsrundtur i Bergen med Flöybanan

Bergen grundades år 1070 och var under medeltiden Norges största och viktigaste stad. Till stadens stora attraktioner hör Bryggen som redan på medeltiden utgjorde stadens hamnkvarter. De gamla köpmanshusen av trä med höga fasader som reflekteras mot vattnet tillhör världskulturarvet. Vi tar en tur med kugghjulsbanan upp till utsiktsberget Flöyen och härifrån har vi en magnifik utsikt över både staden och fjordlandskapet!
 

Fjordkryssning

Ombord på en bekväm utflyktsbåt lämnar vi för några timmar Bergen bakom oss och njuter av att uppleva staden från sjösidan. Vi tar sikte på det omtalade sundet Mostraumen medan majestätiska berg reser sig lodrätt upp och i det kristallklara vattnet reflekteras naturens storhet. Här och var sipprar vatten ner längs bergväggarna. Jo, vi behöver nypa oss i armarna för att inse att detta är verklighet!
 

Stadsrundtur i Trondheim

Norges gamla medeltida huvudstad Trondheim har mycket att erbjuda besökaren, både av gammalt slag och av nyare datum. Den storslagna Nidarosdomen och Kristianstens fästning tillhör de historiska sevärdheterna, medan Lerkendal Stadion, hemvist för Norges framgångsrikaste fotbollsklubb Rosenborg, och Rockheim står för modernare inriktning. Efter denna orienterande rundtur känner vi oss hemtama och redo för egna upptäcktsfärder.
 

Spännande Munkholmen

Ett par kilometer ut i Trondheimsfjorden ligger Munkholmen. Ön har ett spännande förflutet och har tjänstgjort som både fängelse och försvarsanläggning. Som namnet påvisar räknar ön sitt ursprung som hemvist för en klosterrörelse som i samband med att Norge kristnades för ca tusen år sedan anlades här. Vi tar plats i en utflyktsbåt och via Nidälvens mynning ger vi oss ut på en spännande seglats i historiens kölvatten!
 

Historiska Stiklestad

I ett av medeltidens mest omskrivna nordiska fältslag försökte den norske kungen Olav återta sin förlorade kungakrona. Vi stannar till vid platsen för drabbning och historiens spännande händelseutveckling blir levande för oss.
 

Historiska Røkenes Gård

Vi tar oss till vackert belägna och historiskt intressanta Røkenes Gård där middag väntar, tillagad av bästa råvaror. Gården drivs i tionde generationen och vi får höra lite om dess historia. En minnesvärd kväll!
 

Upplev Lofoten

En naturupplevelse utöver det vanliga. Vi tar oss ut till exotiska ögruppen Lofoten. Längs ljuvliga fjordvägar med orörda, vackra och varierande landskap gör vi nedslag i huvudorten Svolvær och Lofotens Venedig - Henningsvær. En fantastisk dag med härlig natur. Glöm inte kameran!
 

Kiruna förr & nu

De rikliga malmfyndigheterna är anledningen till att tätorten Kiruna växte fram i början av 1900-talet under ledningen av Hjalmar Lundbohm, disponent vid gruvbolaget LKAB. Vi besöker världens största underjordiska järnmalmsgruva, tillika framröstad till en av Sveriges främsta sevärdheter. Gruvan är också anledningen till det unika projekt som just nu är på väg att genomföras, stadsomvandlingen, som innebär att staden och stora delar av bebyggelsen flyttas. Vi får inblick i detta enastående projekt och upplevelser ovan så väl som under jord.
 

Båtsuoj samecenter

Vi besöker Båtsuoj samecenter som skildrar samernas livsstil i autentisk miljö. Vi provar på samiska läckerheter som torkat renkött, dricker kaffe vid kåtans sprakande eld och strövar med renarna. En upplevelse för alla sinnen i storslagen lappländsk natur!
 

Tännforsen & karolinermonumentet i Duved

Vi inleder med att besöka Tännforsen, Sveriges största vattenfall och en del av Indalsälven. Härnäst väntar det mäktiga karolinermonumentet i Duved, rest till minne över de soldater som omkom under den strapatsrika återmarschen från Norge efter Karl XII:s misslyckade fälttåg. Utsikten härifrån är vidsträckt och stämmer till eftertanke. Vi avslutar kvällen på ett jämtländskt värdshus med en välsmakande middag tillagad på närodlade råvaror.
 

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
13/8BussScandic Hotel, HarstadMer än 821 995:-Boka

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 13 övernattningar i dubbelrum
  • 13 frukostar (dag 2 - 14)
  • 6 middagar (dag 7-9 och 11-13)
  • Samtliga utflykter i programmet
  • Fri inhägnad parkering på Öresundsterminalen under resan


Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö. Har du bokat anslutning observera att resan startar och slutar i Malmö. Det är även där du övernattar om du bokar anslutning med övernattning.

 

Enkelrumstillägg  4 995:-

Påstigning/Avstigning (kostnadsfritt)

Bussen utgår från Malmö. Du kan även stiga på/av vid ett antal platser längs E6:an. Se hållplatser nedan.

Löddeköpinge, Dahls Hotell Center Syd kl 08.30
Landskrona, Järnvägsstationen kl 08.45
Helsingborg, Knutpunkten (se monitor för gate) kl 09.05
Laholm, McDonalds Söderleden (Mellbystrand) kl 09.45
Halmstad Arena, Huvudentrén kl 10.05
Falkenberg, McDonalds (Vinbergsmotet E6:an) kl 10.30
Varberg, Björkäng Vägkrog kl 11:10
Göteborg, Nils Ericson Terminalen (se monitor för hållplats) kl 14.00
Oslo, Thon Hotel Europa kl 18.00

Se biljett för exakta tider.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Norsk Krona (NOK)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 8 - 10

Scandic Hotel, Harstad
Scandic Hotel, Harstad
Bekvämt hotell i centrala Harstad med promenadavstånd till hamnen. Hotellet: Trevligt hotell, byggt 1972, med renoverad restaurang, bar och lobby samt minigym. Våningar: 6 Hiss: Ja Läge: Beläget i cen...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 3

Thon Hotel Europa, Oslo
Thon Hotel Europa, Oslo
Flärdfullt och modernt hotell med hög komfort och trivsam atmosfär som designats i härliga och klara färger. Perfekt beläget i hjärtat av Oslo, nära Karl Johan och slottet. Komfortabla och moderna, me...

Övernattning Dag 3 - 5

Thon Hotel Orion, Bergen
Thon Hotel Orion, Bergen
Nyrenoverat och trivsamt hotell inrett med stormönstrade tapeter och färgglada möbler. Vackert läge direkt vid vattnet i gemytliga Bergen alldeles i närheten av välkända Bryggen. Ombonade och bekvämt...

Övernattning Dag 5 - 7

Thon Hotel Nidaros, Trondheim
Thon Hotel Nidaros, Trondheim
Trivsamt och välkomnande hotell inhyst i en imponerande stenbyggnad med perfekt läge i hjärtat av Trondheim. Komfortabelt inredda små till mellanstora rum som finns i flera olika kategorier med varier...

Övernattning Dag 7 - 8

Scandic Hotel Meyergården, Mo i Rana
Scandic Hotel Meyergården, Mo i Rana
Centralt beläget hotell som består av den anrika trävillan Meyersgården från 1898, som gett hotellet dess namn, samt flera nutida tillbyggnader där rummen och flera av hotellets fasciliteter är belägn...

Övernattning Dag 10 - 11

Scandic Hotel, Kiruna
Scandic Hotel, Kiruna
Ett alldeles nyöppnat och fräscht hotell med hög standard vars ståtliga exteriör sträcker sig upp mot himlen är ett landmärke som inte går någon förbi i hjärtat av Kirunas nya centrum som håller på at...

Övernattning Dag 11 - 12

Hotell Laponia, Arvidsjaur
Hotell Laponia, Arvidsjaur
Trevligt hotell bestående av flera delar som andas vildmarkskänsla men samtidigt ger sina gäster komfort och stil. Hotellet byggdes redan 1957 men har vid ett flertal tillfällen blivit omsorgsfullt re...

Övernattning Dag 12 - 13

Hotell Fjällgården, Åre
Hotell Fjällgården, Åre
Trivsamt, ombonat och välkomnande säsongsöppet fjällhotell med anor tillbaka till 1910. Fantastiskt naturskönt läge högt ovanför Åredalen med storslagen utsikt. Här är det bara att njuta av utsikten f...

Övernattning Dag 13 - 14

Thon Hotel Victoria, Hamar
Thon Hotel Victoria, Hamar
Komfortabelt hotell i klassisk stil som är Hamars äldsta hotell med anor tillbaka till 1852, vilket man inte kan tro av den moderna fasaden. Perfekt beläget i hjärtat av Hamar nära shopping, uteliv oc...
Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö