Skip to main content

Jokkmokks marknad med LAND 2023 ✈

Flyg - Sverige - Rundresa - 5 dagar

Jokkmokks marknad med LAND - Upplev det unika norr

I början av februari bjuder lilla Jokkmokk in till en sprudlande folkfest! Den samiska kulturen visar stolt upp ett makalöst vintervackert landskap. Vi flyger från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg till Luleå och tillbringar en heldag på Jokkmokks marknad. Vi ser också världsberömda Treehotel med hotellrum uppe i träden, Luleå, går på lyktvandring i Gammelstad och sist men inte minst väntar en tur på isen. Kanske får vi även uppleva det magiska norrskenet!

Dagsprogram

Dag 1: Mot Norrbotten

Flyg till Luleå, där vi landar innan lunch på Kallax, Luleås egen flygplats. Här möter vår guide upp och vi åker den korta sträckan in till Luleå. Här lämnar vi in våra resväskor på Quality Hotel - vår hemvist under  denna resan. Incheckning sker senare under eftermiddagen.Vi har sedan några timmars fri tid i Luleå. När det börjar mörkna under eftermiddagen, åker vi  till Gammelstads Kyrkstad, där vi går på lyktvandring. Hög mysfaktor utlovas! Innan kvällens middag hälsas vi välkomna med en norrländsk drink. Nu kan vårt norrländska äventyr börja på riktigt!

Dag 2-4: Luleå & Jokkmokks marknad

Luleå: Staden räknar sitt ursprung från 1600-talet och stoltserar med att vara både residensstad i Norrbottens län och stiftsstad i Luleå stift. Stadens rutmönstrade gatunät gör det lätt att orientera sig och det omgivande vattendraget bidrar till Luleås skönhet. Givetvis kommer vi att tillbringa en dag på Jokkmokks marknad, denna stora vinterfolkfest som är årets höjdpunkt för samer och tillresta från när och fjärran. Renar, färggranna dräkter, matspecialiteter, hantverk, konst, jojk och hög stämning utlovas! Inte långt från Luleå ligger fästningsstaden Boden, en av Sverige mest påkostade försvarsanläggningar. Här får vi reda på hur Norrland skulle försvaras under 1900-talet om kriget drabbade oss. Vi besöker också det helt unika Treehotel som en härlig kontrast och uppe bland trädtopparna förundras vi över kreativiteten när det gäller att skapa boendemöjligheter. En av dagarna tar vi också en promenad på Lule älvs tjocka is med hjälp av de snötrottoarer som skottas upp varje år. Våra norrländska dagar kommer att fyllas med upplevelser utöver det vanliga. Sista kvällen avslutar vi med gemensam middag.

Dag 5: Hemåt efter härliga upplevelser

Flyg från Luleå: Vi äter frukost på hotellet och sedan dagen för egna besök i Luleå. Sen eftermiddag åker vi sedan ut med transferbussen till Kallax flygplats där flyget avgår kl 18:20. Med snörika minnen i bagaget landar vi sedan på våra flygplatser och tackar för den här gången. På återseende!

Resenärsbetyg

Betyg och recensioner

2 recensioner medelbetyg 5 av 5

★ ★ ★ ★ ★

av

★ ★ ★ ★ ★

Helt fantastiskt, Hotel, utflykter o Jokkmokks marknad, buss chaufför o guide så roligt o trevligt.

av

★ ★ ★ ★ ★

Helt underbart, som att besöka ett vintersagoland!

 

Klicka här för att lämna omdöme på din resa »

 

Utflykter


Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Gammelstads kyrkstad – onsdag 1/2

Vi besöker ett av våra världsarv, Gammelstads kyrkstad, och går på guidad lyktvandring bland kyrkstadens snötäckta gränder till skenet av stämningsfulla stallyktor. En kyrkstad är en samling stugor vid en sockenkyrka där långväga sockenbor kunde uppehålla sig vid kyrkobesöken och Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien.

Promenad på isbanan – torsdag 2/2

Hur ofta kan vi söderbor vandra på isen, på tjock is och till det på fint uppskottade leder? Kanske inte så ofta så nu ska vi verkligen passa på. Varje år prepareras en isbana på Lule älv, i anslutning till Luleå centrum. På isbanan kan man åka skridskor och spark och man kan också promenera på en snötrottoar utefter hela sträckan. På isen finns flera vindskydd med grillplatser uppställda och man kan i mån av tillgång låna spark vid parkeringarna runt isbanan. Vi promenerar i sakta mak från hotellet och ut på isen. Hur länge vi är ute och hur långt vi går beror på väder och önskemål. Kanske blir det en tur ut till ön Gråsjälaören? Under turen stannar vi också till för en varm dryck med tilltugg.

Jokkmokks marknad – fredag 3/2

Vintermarknaden i Jokkmokk hålls under tre dagar varje år i början februari, ända sedan tidigt 1600-tal. Den grundades av kung Karl IX med syfte att stärka statens position i norr. Den kom att bli en samlingspunkt för samer från hela Sameland och i dag är det en folkfest med flertalet kulturaktiviteter blandade med de många marknadsknallarna. Vi får en ordentlig inblick i den samiska kulturen under denna glädjefyllda marknadsdag.

Rödbergsfortet & Treehotel – lördag 4/2

I dag åker vi till närliggande Boden. Vi börjar med ett besök i Rödbergsfortet vid Luleå älv. Detta är ett av stadens fem fort och det sista som togs ur bruk så sent som år 2000. All utrustning bevarades intakt. Efter den guidade turen äter vi lunch i fortet. Näst på tur står Harads och en mycket spännande hotellösning. Detta unika hotell är beläget uppe bland träden och hit kommer folk från när och fjärran. Vi får följa processen genom bilder och höra berättelser om hur Treehotel blev verklighet.
Ingår i resans pris, inkl lunch.

 


Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
1/2ArlandaQuality Hotel, Luleå410 995:-Ring oss för att boka
1/2KastrupQuality Hotel, Luleå210 995:-Ring oss för att boka
1/2LandvetterQuality Hotel, LuleåInga tillgängliga platser10 995:-Ring oss för att boka

Information

Allt detta ingår

  • Flygresa till Luleå t/r
  • Flygskatter och flygplatsavgifter
  • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
  • Bussrundresa med Scandoramaguide
  • 4 övernattningar i dubbelrum
  • 1 norrländsk välkomstdrink
  • 4 frukostar (dag 2 - 5)
  • 2 luncher (dag 2 + 4
  • 2 middagar (dag 1+4)
  • Utflykterna Gammelstads kyrkstad, Jokkmokks marknad, Rödbergsfortet & Treehotel och Promenad på isbanan


Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Enkelrumstillägg 1095:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Svenska kronor (SEK)
 

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Quality Hotel, Luleå
Quality Hotel, Luleå
Uppskattat och modernt konferenshotell med trevlig atmosfär. I den rymliga och nyrenoverade restaurangen Q serveras det frukostbuffé, konferensluncher och gruppmiddagar och vissa fredagar dukas det oc...
Sista minuten
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Arlandafrån 10 995:-
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Kastrupfrån 10 995:-
3/2Jokkmokks Marknad från Arlandafrån 9 295:-
18/2Andalusien 22 dgr reseledare från Kastrup
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö