Skip to main content

Korsika - Medelhavets drake med LAND ✈

Avresa: 2/5-9/5  från Arlanda och Köpenhamn

 

Korsika - Medelhavets drake

Omringat av Franska Rivieran, Italienska Rivieran, Tyrrenska Rivieran och Sardinien ligger denna drömmarnas ö som så många har hört superlativ om dess skönhet men inte så många har varit där. Med en yta drygt två gånger så stor som Gotland har ön 35 bergstoppar högre än Kebnekajse och sett från håll får man nästan bilden av en drake som sticker upp ur Medelhavet. Mellan topparna breder Maquis-snårskogarna ut sig och avger härliga dofter från rosmarin, klibbdittrichia, lavendel, nejlikor, granatäpple, myrten, salvia och enbuskar för att nämna några. I dessa skogar höll de ökända banditerna till, omöjliga att få tag i, vilket bidragit till en liten del av öns historia. Kusterna täcks av enastående panoramavägar att följa och njuta av, här finns såväl dramatiska klippstränder som finkornig sandstrand som bildar en så skön kontrast till det där turkosblå, klara vattnet som lockar så inbjudande. Detta är en rundresa fylld med natur, kultur, historia, tradition och den Korsikanska maten, de ljuvliga dofterna som ingredienser till att få en enastående upplevelse!


LANDs läsarrabatt på denna resa är 1000:- per person.
Ange kampanjkod LAKOR när du bokar resan.

Dagsprogram

Dag 1: Flyg till Bastia

Morgonflygning innebär möjligheter, möjligheter att hinna uppleva det där lilla extra. Vi landar innan lunch och möts av vår guide och väntande buss i Bastia. Med lastat bagage beger vi oss från Bastia och västerut och under resan kommer vi att göra flera stopp för möjligheter att insupa atmosfären och att föreviga det enastående landskapet, så vackert och så skönt att det finns omnämnt i väldigt mycket litteratur. Det vi passerar kallas Dèsert des Agriates, av namnet kan man tro det är sandöken men snarare en grön frodig oas med bergstoppar som sticker upp som även sommartid är snöklädda. Regionen heter Balagne och är vida känd för sin naturskönhet. På eftermiddagen når vi vårt hotell vid västra kusten som blir vår bas de första två nätterna för att utforska denna spektakulära region. Möjlighet till avkoppling ges innan en god gemensam middag serveras på kvällen.

Dag 2: Balagne & Calvi

Vi befinner oss i regionen Balagne, känt för sin naturliga skönhet, de små bergsbyarna som stolt visar upp sina hantverkstraditioner, de mäktiga bergen i kontrast med de vidsträckta sandstränderna vid kusten. Dagen viger vi åt att uppleva det bästa i denna nordvästra region av Korsika. Vår resa startar genom bergen och med stopp i de små pittoreska bergsbyarna som gärna visar upp sina klassiska och traditionella hantverk.

Vårt första huvuddelmål är ”Örnens näste”. Byn heter Sant’ Antonio och vid sista folkräkningen fanns det 92 invånare. Byn är byggd som att symbolisera ett örnnäste på en topp på 500 meter över havet. 75 medeltida hus byggdes tätt, mycket tätt tillsammans så känslan är nästan att det är en enda stor byggnad. Dock finns små extremt smala gränder som med överbyggda valv, blindgångar som slutar vid en kant med fritt fall ner i en ravin, svängar till höger och vänster men till sist leder oss upp till toppen och en magnefik utsikt över Balagne öppnar upp sig!

Efter detta möte tar vi fart mot kusten och till den bildsköna staden Calvi. I Calvi påstås Christofer Columbus vara född, där om tvistar många, vilket självklart lockar besökare. Stadens citadell tillhör kanske det mest intressanta. Ett ståtligt välbevarat citadell från medeltiden som vi får en guidad tur i. Mot eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell med skön avkoppling, kanske en liten promenad i de vackra omgivningarna, innan en god middag serveras på kvällen.

Dag 3: Längs västkusten mot Ajaccio

Det finns vägar och så finns det vägar. Vägen vi ska färdas idag tillhör kanske något av Europas med sceniska och vackra vägar. Vi ska färdas längs Korsikas västkust med små besök i de pittoreska fiskebyar som ligger där med jämna mellanrum. Första etappen går till Palmarellabergen ovan kustlinjen och dess utsiktspass. Vyerna vi får se är över Scandola Naturreservat, av Unesco skyddat som världsnaturarv sedan 1983. Vad vi får uppleva är översikten av havet som möter de mäktiga klipporna, vissa över 900 meter över havet. Inklämt finns otaliga vikar med orörda sandstränder, bara tillgängliga från vattnet. Vyn över detta landskap mellan berg och hav är unikt och så vackert. Efter ett njutningsfullt förmiddagsstopp, få kommer att glömma, gör vi resan längs den spektakulära västkusten av Korsika mot Ajaccio.

Lagom till lunch når vi lilla kustorten Porto som även denna är upptagen som världsnaturarv av Unesco. Här finns härliga restauranger att kunna avnjuta sin lunch på men också för de som önskar att se hela skönheten ute ifrån havet finns möjlighet att boka en båtfärd längs havskust, grottor och natur av sällan skådat slag (Extra utflykt, bokas separat). Från Porto lämnar vi havet för ytterligare en liten stigning mot ”E Calanches di Piana” och dess höga bergspass som ståtar med över 350 meter höga formationer ovanför själva passet samtidigt som vi har havet bakom ryggen med utsikt. Detta blir ytterligare en vy över denna mäktiga kust och självklart skyddad av Unesco. Vyerna kommer att bli många, storslagna och oförglömliga denna dag, glöm inte att ha stort minne i kameran med er denna dag!

På eftermiddagen glider vi ner mot huvudstaden på ön Ajaccio för att möta dess charm, Napoleon Bonaparte och så mycket mer under morgondagen. Men först lite avkoppling, eftertänksamhet om upplevelserna denna västkustens dag på Korsika och en stärkande god middag inför kommande äventyr.

Dag 4: Ajaccio och Propriano med en "touch" av Napoleon Bonaparte

Ajaccio är öns huvudstad och självklart ska vi ägna denna dag med att uppleva stadens alla höjdpunkter. Först en stärkande frukost sen ger vi oss ut i det myllrande folklivet. Nu är inte Ajaccio den största franska staden, cirka 70.000 invånare kan räknas in vilket innebär att staden blir personligare, närmare och med härlig småstadsatmosfär. Vårt första mål på vår guide stadsrundtur blir att göra en guidad panoramatur genom staden mot La Parata, utsiktsplatsen över stad och inte minst ”Iles des Sanguinaires” som bildar den unika skärgårdsöar utanför Ajaccio.

Nästa mål blir kanske öns mest kända namn, Napoleon Bonaparte, född här på Korsika, och från denna utgångspunkt vandrade mot Paris två gånger om för att inta presidentpalatset och som det kom att bli, kejserliga palatset. Vi får höra denna märkliga historia, valfritt att gå in eller njuta av platsen och den jättelika statyn av Napoleon med utsikt över bukten och Ajaccio. Huvudstaden i all ära men ön innehåller så mycket mer, vi lämnar Ajaccio efter lunchpaus och kör över och igenom det underbara landskapet och runt Gulf of Valinco mot vårt slutmål för dagen Propriano med självklart små stopp längs den sceniska sträckan. Incheckning, avkoppling och middag på kvällen väntar.

Dag 5: Sartené, Bonifacio och Porto Vecchio

Det är dags att svepa över den vackra sydkusten av Korsika. Efter frukost startar vår färd mot dagens första mål Sartené. Sartené nämns ofta som den mest typiska korsikanska staden på ön. Denna medeltida stad ligger spektakulärt inklämd mellan höga bergstoppar och har underbar utsikt över dalgångarna ner mot vingårdarna och vinodlingarna där det uppskattade korsikanska vinet framställs. Dess historia är rik och den kanske mest mörkaste minne härrör sig från 1583 då algeriska pirater stormade staden och tog med sig 400 invånare som byte. Dessa piratattacker fortsatte fram till slutet av 1700-talet. Vi får en stadsvandring genom staden och möjlighet att på egen hand utforska stadens hemligheter och uppleva de lokala hantverken. Resan fortsätter sedan och vi når längst ner på Korsikas sydspets och Bonifacio.

För den som fått uppleva Bonifacio tidigare får nästan något drömlikt i blicken när man nämner denna stads namn. Längst inne i en fjord, högt uppe på kalkstensklipporna tronar denna pärla med sina läcker pastellfärgade hus som nästan ser ut att vara på väg att trilla ner i havet. Det gamla kastellet har skyddat sina invånare mot alla de inkräktare som velat invadera Bonifacio och Korsika. Romarna, bysantinerna, britterna, pisanerna, genoveserna, araberna är bar några av alla de folkslag som velat inta Bonifacio. De Italienska influenserna är här starka för spanar man ut över havet i sydlig riktning ser man hela vägen till Sardinien och mellan Bonifacio och Sardinien går båtarna i skytteltrafik. Väl framme tar vi ett specialgjort tåg högst upp till staden. Vi får en guidad stadsrundtur genom dess många vindlande och trånga gränder och får ta del av hela dess historia. Vill man uppleva vyn av Bonifacio från havet finns möjlighet att boka en båtresa (frivillig utflykt, bokas från Sverige) som tar oss runt Bonifacio, genom fjorden och man får uppleva den vackra ingången till staden från havet.

Vi vet att man inte riktigt vill slita sig från denna pärla men resan går vidare genom vackert landskap en kort sträcka norrut till staden Porto Vecchio. Porto Vecchio kallas också ”saltstaden” och var förr rikt på Malariaträsk. Dessa träsk har idag dikats ut och området är nu en av de populäraste semesterorterna omgiven av sandstränder i djup kontrast till öns bergiga inre. En av öns vackraste stränder, Palombaggia, hittar vi strax söder om Porto Vecchio. Synen är verkligen sagolik med den glittrande vita sanden, det kristallklara blå vattnet och omfamnad av de gröna pinjeträden. Vi checkar in på vårt hotell och efter en stunds avkoppling med möjlighet att smälta dagen stora intryck njuter vi av en god middag.

Dag 6: Aléria och Corte

Dagens resa går nu norrut längs östra kustvägen. Vi passar på att njuta av de många vackra stränderna och det klarblåa vattnet på vår väg. När vi når Aléria är det dags att svänga av mot öns bergiga inre igen. Vi passar på att göra ett stopp i Aléria och får ta del av dess mäktiga historia trotts sin ringa storlek, här bor bara drygt 2000 invånare. Staden grundades så tidigt som 500-talet f.Kr. som en grekisk koloni. Romarna tog därefter över så småningom. Under medeltiden var det hårda tider på grund av de många malariaträsken och staden tog egentligen inte riktigt fart av vad vi kan se idag förrän in på 1800-talet. Efter detta stopp styr vår resa in i dalgång Tavignano som slingrar sig mellan de höga mäktiga bergen och längs floden med samma namn. Nu färdas vi genom vindruvsfält och en mängd klassiska vingårdar.

Vårt mål nu är staden Corte, ”den hemliga huvudstaden” på Korsika. Staden var tidigare Korsikas huvudstad innan Ajaccio tog över denna roll. Idag är det en universitetsstad där man bland annat föreläser i korsikanska språket. Staden som ligger högt upp i bergen ger verkligen ett kontrastrikt utseende med sina robusta gråtonade hus om man jämför med öns mer pastellrika kuststäder men väldigt mysigt med sina små smala gränder med insprängda barer, restaurang och butiker i en salig blandning. Här tar vi återigen ett specialgjort tåg på guidad tur hela vägen upp till stadens topp. Vi får sedan tid att på egen hand utforska staden. Här finns ett stort utbud av vinkantiner som erbjuder det goda lokala vinet här produceras.

Vi beger oss sedan in i nästa dalgång, Golo. Vi färdas genom nationalparker och passar på att göra fotostopp på sceniska platser innan vi når havet igen och så småningom Bastia där vi checkar in för de sista två nätterna på denna resa. Middag serveras på kvällen.

Dag 7: Cape Corse och Bastia

Vi har varit längst väster-, söder- och österut på Korsika och självklart ska vi även uppleva Korsika längs norrut. Längst upp i norr sticker en halvö ut med namnet Cape Corse. Många benämner halvön som hela Korsika i miniatyr. Vår resa går först till östra sidan av halvön och den lilla charmiga och pittoreska fiskebyn Erbalunga. Vi får en kort guidad promenad och kan sen njuta av lugnet och det dagliga livet i en liten fiskeby på Korsika. Här finns garanterat många fotograferingsobjekt man vill föreviga och ta med sig hem. Vi lämnar östra sidan och beger oss till den västra.

Vi kommer till Nonza och man kan inte anklaga byn för att vara en storstad, invånarantalet under stiger 100 personer. Dock är dess läge på klippans kan ut mot havet extremt spektakulärt. Här finns självklart en kyrka centralt i byn och här hittar vi antika hus och försvarstorn av stort intresse. Vi får njuta av omgivningarna och dess charm. Dagen fortsätter och nästa mål ligger djupt inne i en bukt som heter Saint Florent och staden har fått samma namn. Kontrasterna mellan Erbalunga och Nonza mot Saint Florent kunde inte vara större. Vi har nu kommit till det som kallas Korsikas Saint Tropez. Här flödar rikedomen med lyxkryssare i hamnen, affärer representerade världens flesta kändare modehus, lyxhotell och restauranger. Om än rikedomens syns idag finns här en lång historia som militärbas och senare enkel fiskeby. Staden grundlades av Genoveserna på 1500-talet och blev bas i kampen mot de korsikanska separatisterna. När militär påverkan lämnade blev fisket den största näringskällan. Med dess attraktiva läge, naturliga hamn blev det ett hett byte för många att skapa syna villor vid havet eller längs sluttningarna. Det är främsta kring hamnen det spektakulära livet sjuder med gamla stan och citadellet men utanför staden finns de så exklusiva stränderna i mängder. Vandra genom gamla stan, känn havets bris komma emot ner vid hamnen, njut av en gelato, Italieninspirerad hemlagad glass, på en skön parkbänk på strandpromenaden.

Efter dessa kontraster beger vi oss ner till Bastia igen. Bastia, med korsikanska mått mätt en storstad, där det bor cirka 45000 invånare vilket gör staden till den andra största efter Ajaccio. Mycket av stadens inkomstkällor finns kring hamnen med handel, transporter och turism. Än en gång har den gamla republiken Genova ett finger med i spelet och dess historia med de fem genovesiska ”gentlemen” som gick samman och skapade grunden för staden kommer vi att få höra mer om på vår guidade stadsvandring. Vi får tid att utforska Bastia på egen hand innan vi återvänder till hotellet. Kanske en promenad lockar denna sista eftermiddag och kväll innan en välförtjänt middag väntar.

Dag 8: Hemresa

En vecka har gått och vi har verkligen fått se Korsikas alla hörn! Efter frukost väntar bussen för att ta oss mot Sverige igen till de nära och kära och berätta ”Historian om Korsikaresan”. Kanske dem nu kommer att förstå hur vackert och speciellt Korsika verkligen är.

Hotell under rundresan

Hotell

Vi återkommer inom kort med information under denna flik.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
2/5ArlandaKorsika RundresaMer än 816 995:-Boka
2/5KastrupKorsika RundresaMer än 816 995:-Boka

Information

I priset ingår

 • Flygresa Skandinavien - Bastia t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • Rundresa i helturistbuss
 • 7 övernattningar i dubbelrum av god mellanklass
 • 7 frukostar (dag 2 - 8)
 • 7 middagar (dag 1 - 7)
 • Scandoramaguide
 • Samtliga utflykter, arrangemang och inträden under rundresan enligt dagsprogram
   

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö samt vid Arlanda.

Enkelrumstillägg 2 695:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Sista minuten
20/1Kuba med Cayo Santa Maria från Arlandafrån 21 985:-
20/1Kuba med Cayo Santa Maria från Kastrupfrån 19 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö