Skip to main content

Kazakstan & Kirgizistan ✈

FLYGRESA - Kazakstan - Kirgizistan - Rundresa - 13 dagar

Kazakstan & Kirgizistan
- Natur och kultur längs Sidenvägen - Nyhet!

 

Sällan har vi kunnat uppleva häpnandsväckande natur och nomadisk kultur på så nära håll som på denna unika resa! Vi bor både på hotell och i traditionella jurtor, nomadiska tält, under resan som tar oss till Centralasiens pärlor Kazakstan och Kirgizistan!

Snabba fakta!
 • Höga berg, vidsträckta stäpper och färgrika raviner!
 • En oupptäckt spännande region!
 • Upplev nomadlivet på jurtläger!

Dagsprogram

Dag 1-2, söndag-måndag: Mot Sidenvägens höjdpunkter!

Från vår skandinaviska flygplats går flyget till Lettlands huvudstad Riga. Efter ett smidigt flygplansbyte sätter vi oss till rätta på planet till Kazakstans största stad Almaty, tidigare benämnd Ala-Ata. Under morgonen landar vi i Kazakstan och redan under inflygningen kan vi se det varierande landskapet, med vida stäpper norrut och den mäktiga bergskedjan Tian Shan söderut.

När vi landat och hämtat ut våra väskor möts vi av vår Scandoramaguide och vår lokalguide som visar oss till den väntande bussen. Dagens etapp tar oss till Renion Park Hotel, beläget i Almatys centrala delar. Vi får tid att bekanta oss med hotellet och den kazakiska tidsskillnaden innan det har blivit dags att upptäcka stadens sevärdheter under en givande stadsrundtur. Vi får bland annat se presidentpalatset, Republikens torg och Panfilovparken. Dessutom åker vi med linbana till Kok-Tobe-kullen där vi får en fin utsikt över staden. På kvällen slår vi oss till bords på en lokal restaurang för en god måltid.

Dag 3, tisdag: Centralasiens Grand Canyon

Trots att vi ännu bara börjat vår bekantskap med Kazakstan lämnar vi idag tillfälligt landet för dess södra granne, Kirgizistan. Vi färdas österut från Almaty och sätter kurs mot Kirgizistans fjärde största stad, Karakol. Idag ser vi också hur glesbefolkat Kazakstan är – trots att landet är mer än sex gånger så stort som Sverige bor här bara drygt 18 miljoner invånare. Innan vi kommer fram till den kirgiziska gränsen gör vi ett stopp vid den vackra nationalparken Charyn canyon. Även om den är mindre än den amerikanska motsvarigheten Grand Canyon, anses den vara lika imponerande! Under stoppet passar vi också på att äta lunch, som på grund av det isolerade läget består av lunchboxar som tagits med från Almaty.

Vår färd fortsätter sedan till gränsen mellan Kazakstan och Kirgizistan, den enda gränsövergången i området öster om Almaty – nästa gränsövergång ligger över 20 mil bort!

Längs de små huvudvägarna, stundtals belagda med asfalt och stundtals med grus, fortsätter färden till staden Karakol, där vi tar in på hotell Kapriz Karakol som blir vårt hem de nästkommande två nätterna. Efter incheckning beger vi oss till en lokal familj för en traditionell middag i gott sällskap – välkomna till Kirgizistan!

Dag 4, onsdag: Karakol och Altyn Arashan

Kirgizistan är vildmarkens land – än idag lever en del av befolkningen som nomader och tar med sig sina traditionella tält, jurtor, när de förflyttar sig. Idag blir en riktigt kontrastrik dag – under morgonen får vi se Karakols sevärdheter, däribland  den ortodoxa kyrkan som byggts helt utan spik samt den Dunganska moskén, byggd åt den kinesisk-muslimska folkgruppen dunganerna. Vi åker sedan ut i riktigt otrampad mark. Vi byter ut bussen mot gamla ryska militärfordon och på tre timmar tar vi oss tre mil in i den vackra dalen Altyn Arashan, kantad av berg som på sina håll når över 5 000 meters höjd. Vi går en rundtur i den vackra dalen – tänk på att ha bra skor!

Dag 5, torsdag: Jurtläger, hantverk och jakt med örn längs Issyk-Kuls strandkant

Vi lämnar Karakol och sätter kurs västerut, längs sjön Issyk-Kuls södra kustlinje. Sjön är världens näst största alpina sjö, efter Titicacasjön, samt världens näst största saltvattensjö efter Kaspiska Havet. Sjön var också platsen där alla sovjetiska kosmonauter vilade upp sig efter sina rymdresor. Sedan Sovjetunionens fall har antalet besökare till södra delen av Issyk-Kul minskat och idag finns nästan inga hotell kvar.  Vi tar in på ett traditionellt  kirgiziskt jurtläger, strax utanför småstaden Bokonbayevo. Innan vi kommer till lägret gör vi stopp vid den vackra ravinen Skazka, eller sagoravinen som den också brukar kallas på grund av de fantasieggande klipporna. Här får vi möjlighet att ströva omkring innan vi fortsätter till den lilla staden Bokonbayevo, där vi äter lunch hos en lokal familj. Familjen visar oss sedan det traditionella kirgiziska livet, med uppvisning i jakt med örn. Vi får också en uppvisning i filtning och får se hur traditionella motiv skapas från grunden, på samma sätt som det gjorts under många generationer. På eftermiddagen checkar vi in i vårt jurtläger, Jurten Camp Almaluu, som blir vårt hem för natten. Vi tar plats i de traditionella och enkla jurtorna och upplever naturen från en ny sida.

Dag 6, fredag: Song-Kul - Kirgizistans vackraste sjö

Idag går färden mot vad som brukar sägas vara Kirgizistans vackraste sjö, Song-Kul. Vi åker i minibussar för att ta oss på de små vägarna. I den lilla staden Kochkor, som är det sista samhälle vi passerar innan vi ankommer sjön, stannar vi till hos en familj för en god måltid. När vi kommer fram till Song-Kul befinner vi oss på över 3 000 meters höjd, det vill säga nästan en kilometer över Sveriges högsta topp, Kebnekaise! Här bor vi över på ett lokalt jurtläger och har möjlighet att vandra i vacker natur, titta på hällristningar eller till och med prova på att rida häst! På kvällen väntar en typisk kirgizisk måltid.

Dag 7, lördag: Buranatornet och Bisjkek

Naturen har sin charm, men idag byter vi ut den mot centralasiatisk storstadskänsla. Vi färdas mot Kirgizistans huvudstad och största stad, Bisjkek, tidigare benämnd Frunze, som är hem åt cirka en miljon invånare. På vägen gör vi ett stopp vid Kirgizistans kanske främsta kulturella landmärke – Buranatornet, en minaret byggd under 800-talet och kantad av gravar från samma tidsera. På eftermiddagen ankommer vi Bisjkek och checkar in på trevliga och centralt belägna hotell Ambassador, som blir vårt hem de nästkommande två nätterna.  

Dag 8, söndag: Ala-Archa och Kirgiziska huvudstaden

Eftersom kirgizerna fram till för drygt 100 år sedan till största del var nomader, är Bisjkek en relativt ny stad, som 1876 enbart hade lite under 200 invånare. Största invånarökningen skedde under mitten på 1900-talet och från andra världskrigets slut till Sovjetunionens fall sjudubblades stadens invånarantal. Vi upptäcker stadens sevärdheter som Manasmonumentet och Segertorget och besöker stadens stora köpcentrum, TSUM. Under dagen gör vi också en utflykt till den natursköna nationalparken Ala Archa, som trots sin närhet till huvudstaden stoltserar med flera berg, högre än Europas högsta punkter! Vi går en kortare rundtur i nationalparken och njuter av fantastiska vyer.

Under kvällen får vi en sista uppvisning av den Kirgiziska kulturen, då vi slår oss ner på en trevlig restaurang där vi bjuds på både mat och underhållning.

Dag 9, måndag: Jaktfågeluppvisning i Kazakstan

Vår vistelse i Kirgizistan närmar sig sitt slut och kort efter avfärden från Bisjkek når vi gränsen mellan Kirgizistan och Kazakstan. Här går vi av bussen för att med vårt bagage gå genom båda ländernas passkontroll. På andra sidan möter vår buss åter upp oss och efter några timmar återser vi Almaty och välbekanta Renion Park Hotel. Under eftermiddagen gör vi en utflykt till Sunkar Falcon Farm, en fågelfarm som grundades för att rädda den utrotningshotade Tatarfalken. Farmen föder även upp andra rovfåglar och tar hand om skadade fåglar med syfte att åter släppa ut dem i naturen. Vi får en uppvisning av flera av de olika fåglarna på nära håll och får lära oss om hur de jagar sina byten!

Dag 10, tisdag: Äventyr på egen hand

Fulla av upplevelser långt utöver det vanliga har vi denna dag helt för oss själva. Kanske passar vi på att botanisera i Almatys butiker, ta en tur med stadens vackra tunnelbana eller åka till den kända skridskobanan Medeo, där flera världsrekort slagits? Valmöjligheterna är många och vår Scandoramaguide är gärna behjälplig med tips!

Dag 11, onsdag: Kamelfarm och hällristningar

Idag ska vi besöka en farm för ett djur som kanske inte brukar associeras med mellanöstern – kameler. Faktum är dock att kamelerna har sitt ursprung just i Centralasien! På farmen får vi veta mer om kamelernas betydelse både i nutid och dåtid för regionen, besöka en kamelmjölksanläggning samt dricka den lokala specialiteten shubat – fermenterad kamelmjölk! Vi bjuds också på en god lunch innan vi tar oss vidare till de intressanta Tamgalyristningarna, hällristningar från bronsåldern som sedan tidigt 2000-tal är Unescomärkta.

Dag 12, torsdag: Kazakiskt nomadliv

Vår sista dag i Kazakstan ägnar vi åt den spännande etnobyn Huns, där vi får bekanta oss med den traditionella kazakiska kulturen och veta mer om den nomadiska livsstilen – bland annat vilken stor påverkan hästarna haft för kazakerna.

Dag 13, fredag: Tillbaka till Skandinavien

Allt gott har ett slut och så även denna resa. På morgonen åker vi till Almatys flygplats där vårt flyg till den lettiska huvudstaden Riga väntar. Efter några timmar landar vi i Riga och säger farväl till varandra medan vi går till våra respektive flyg till de skandinaviska flygplatserna. Tack för en trevlig resa!

Bra att veta

Visum
Visum behövs ej för Skandinaviska medborgare, varken till Kazakstan eller Kirgizistan. Viktigt är dock att passet är giltigt i minst 6 månader från hemkomst. För övriga nationaliteter rekommenderar vi er att ta kontakt med den kazakiska och kirgiziska ambassaden. 

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade och i synnerhet ej denna resa. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar och andra fordon. 

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 1-3 USD/EUR per dag till chaufför och 2-4 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
Att resa till Centralasien skiljer sig på många sätt från att resa i Europa. För att uppskatta länderna måste du vara inställd på att allt inte fungerar som hemma. Man välkomnar besökare med värme, men då ländernas ekonomi, framförallt Kirgizistans, är pressad är bland annat hotellstandarden generellt lägre. Den officiella hotellklassificeringen upplevs ofta som för hög av européer. Man får vara beredd på att skavanker kan förekomma och att brister i underhållet inte alltid åtgärdas omedelbart. Under resans gång kan hotell och programinslag komma att ändras med mycket kort varsel och ibland utan någon som helst information eller förklaring. Andra hotell, med varierande standard och läge, jämfört med dem som nämns i programmet kan förekomma. Strömavbrott och brister i vattentillförseln kan också förekomma. På jurtlägren finns ej toalett vid varje jurta utan det är gemensamma toaletter. 

Språk: Kazakiska, kirgiziska och ryska. Engelska talas av en del, men långt ifrån alla.  
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Fyra timmar före svensk tid under sommartid.  
Valuta: Kazakiska tenge (KZT) och kirgiziska som (KGS). Valutorna går inte att växla i Sverige. Vi rekommenderar att ni tar ut kontanter på plats alternativt tar med mindre belopp av Euro eller amerikanska Dollar för att växla på plats.  
Kreditkort: Kreditkort accepteras som betalningsmedel på de flesta större hotell och i vissa butiker. Uttagsautomater för Visa och MasterCard finns i de flesta större städer.
Elektricitet: 220 volt, adapter behövs ej.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa från Skandinavien till Almaty t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 11 övernattningar i dubbelrum
 • 11 frukostar (dag 3-13)
 • 10 luncher (dag 2-8, 10-12)
 • 10 middagar (dag 2-8, 10-12)
 • Alla utflykter, bland annat: 
 • Stadsrundtur i Almaty
 • Charyn Canyon
 • Naturreservatet Altyn Arashan
 • Sagoravinen Skazka
 • Uppvisning i jakt med örn
 • Traditionell kirgizisk filtning
 • Stadsrundtur i Bisjkek
 • Ala Archas nationalpark
 • Besök på kamelfarm
 • Besök i traditionell kazakisk nomadby

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlandas respektive Oslos flygplats.

Enkelrumstillägg 1 995:-

Sista minuten
26/9St Petersburgfrån 6 995:-
26/9Baltikum Runtfrån 7 295:-
26/9Paris, Hotel Victoriafrån 7 295:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö