Skip to main content

Jul i Dalarna 2020

Jul i Dalarna - Traditionsenligt firande

I Dalarna håller man på traditionerna – speciellt till jul! Upplev ett riktigt julfirande på Villa Långbers. Hotellet ligger på toppen i Tällberg med härlig utsikt över Siljan och Tällbergs bygd. Vi firar med resa i dagarna fyra med god mat och dryck, stort julbord, trevligt sällskap, sång, musik och tomte! Här känner du dig hemma, men slipper julstressen. Du kan ta en promenad på de förhoppningsvis snövita vägarna, dricka varm glögg framför brasan, slå dig ned i något av sällskapsrummen och bara känna hur bra du mår av att göra ingenting! På julafton är det midnattsgudstjänst i Tällbergs bystuga och juldagens morgon åker vi på julotta i Leksands kyrka.

Dagsprogram

Dag 1, onsdag 23/12: Dan före Dopparedan

Första dagen mot vårt härliga julfirande. Från södra Sverige och med påstigning även efter vägen, åker vi tåg och blir hämtade på Tällbergs station, tillsammans med er som kommer från Stockholms-hållet med vår komfortbuss.

Vi checkar in på First Hotel Villa Långbers och gör oss hemmastadda i våra rum. Därefter väntar julkaffe med kaffebröd, för att riktigt insupa stämningen.

Vår reseledare passar på tillfället att berätta mer om våra dagar här i Dalarna, om Villa Långbers historia och om Tällberg.

Till kvällen serveras en tvårätters middag på hotellet.

Dag 2, torsdag 24/12: Julafton 

Frukostbuffé står uppdukad från klockan 08:00. Frampå förmiddagen tar vår reseledare med oss på en guidad promenad i Tällberg. Mitt på dagen äter vi det stora julbordet, med allt som där tillhör. Skönt mätta slår vi oss ned till Kalle Anka och hans vänner, för en glad och igenkännande stund. På sin väg i världen hälsar sedan Tomten på. De som vill förbereder sig med en liten julklapp, som delas ut under eftermiddagen.

Efter sång, musik och mys inne eller frisk luft ute, är det gott att smaka på kvällsbuffén med gröt och julskinka.

Vid midnatt åker vi till Tällbergs bystuga för midnattsgudstjänst.

Dag 3, fredag 25/12: Juldagen 

Tidig morgon åker vi till traditionell Julotta i Leksands kyrka. Åter på hotellet äter vi frukost i lugn och ro. Det lilla julbordet står mitt på dagen framdukat för oss, åter att njuta av.

Under eftermiddagen kan man stanna i gemytet på Villa Långbers och Tällberg eller välja att följa med på vår tur ett stycke utmed Siljan. Vi hälsar på hos tomten i Sagolandet Tomteland. Här får vi se Nissebyn, Trollrike, Tomten & Tomtemors hus med mycket mera. Åter till Tällberg för avkoppling på vårt hotell.

Denna sista julkväll för denna gången i Tällberg, avslutar vi tillsammans med en trerätters middag.

Dag 4, lördag 26/12: Annandag Jul

Frukostbuffé på hotellet och sedan är det så smått dags att ta farväl av Tällberg. Utcheckning och avresa mitt på dagen. Vi är åter hemma under eftermiddagen i Stockholm och i Malmö till kvällen.

 

Utflykter

Midnattsgudstjänst, ca 1,5 tim

Vi åker till Tällbergs bystuga för Midnattsmässa. Midnattsmässan kallas också för änglarnas mässa, eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesu födelse.
Ingår i resans pris

Julotta, ca 2,5 tim

Julotta tidigt på morgonen i Leksands kyrka. Brasan på vallarna tänds, julmusik på orgeln, kyrkokören sjunger och spelemän spelar, julotta.
Ingår i resans pris

Siljan med Tomteland, halvdag 

Vår reseledare tar oss med på en tur utmed Siljan, där vi besöker Sagolandet Tomteland med Nissebyn, Trollrike, Tomten & Tomtemors hus med mycket mera. Vi åker vidare utmed Siljan till Mora, där vi naturligtvis tittar på Vasaloppsmålet. Färden går genom underbara vyer.
Pris ca 425:-

 

Kuriosa

Systrarna Elsa och Wilma Långbers kom efter en tid i Amerika tillbaka till hembygden. I den gamla doktorsbostaden, högst uppe i Tällberg på Vår Herres Gattu, fann de ”den vackraste platsen på jorden” och startade där ett hälsohem/pensionat 1936.

Långbersgården blev känd som ett fashionabelt ställe som haft mång berömda konstnärer, författare och kungligheter som gäster; t ex Erik Axel Karlfeldt, Wilhelm Moberg och Hugo Alfvén. Till den tidens yngsta gäster hör Lillprinsen, vår kung, som 1950 var här med sin mor och syster. Dessutom skrev Astrid Lindgren sin omtalade politiska saga ”Pomperipossa” här på Långbers.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
23/12BussFirst Hotel Villa Långbers, TällbergMer än 88 900:-Boka

Information

I priset ingår

 • Resa i Scandoramas komfortbuss
 • 3 övernattningar i dubbelrum 
 • 1 julkaffe/-te med kaffebröd
 • 3 frukostar (dag 2 – 4)
 • 1 tvårätters middag (dag 1)
 • 1 Stora Julbordet (dag 2)
 • 1 buffé med gröt och julskinka (dag 2)
 • 1 Lilla Julbordet (dag 3)
 • 1 trerätters middag (dag 3)
 • Scandoramaguide
 • Arrangemang enligt program inklusive midnattsgudstjänst i Tällbergs bystuga, julotta i Leksands kyrkan samt guidad promenad i Tällberg

 

Bra att veta

Julklapp - Om man vill vara med vid julklappsutdelningen, köper man en liten julklapp för max 50,-. Denna lämnas inslagen till vår reseledare. Utdelning sker under julafton. Vem som får just din julklapp, det är spännande att se.

Enkelrumstillägg 395:-

 

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

First Hotel Villa Långbers, Tällberg
First Hotel Villa Långbers, Tällberg
Villa Långbers ligger på toppen i Tällberg med milsvid utsikt över Siljan. Lugn atmosfär i hotell med anor från 1936 så här startades ett pensionat och hälsohem. Idag ett modernt hotell med gemytlig a...
Sista minuten
3/10Italien Runt med Caprifrån 14 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö