Skip to main content

Jordanien ✈

FLYGRESA - Asien - 9 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Jordanien - I kungadömets skattkista

Vi reser från norr till söder, från gränsstaden Umm Qais och Jerash i norr till den magiska öknen Wadi Rum och Röda havet i söder. Däremellan blir det flytande avkoppling vid Döda havet, historiska Madaba och berget Nebo. En upplevelseresa längs Kungsvägen och givetvis den förtrollande rosa klippstaden Petra. Fascinerande historiska platser, mäktig natur och sagolika kulturskatter!
 

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - Amman
Dag 2:  Amman
Dag 3:  Amman - Döda havet
Dag 4:  Döda havet
Dag 5:  Döda havet - Wadi Rum
Dag 6:  Wadi Rum - Aqaba
Dag 7-8:  Aqaba
Dag 9:  Aqaba - flyg från Amman - Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras den 4/11, 11/11, 31/3, 14/4, 21/4 samt 28/4.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Norra Jordanien
 • Madaba & berget Nebo
 • Rosa klippstaden Petra
 • Ökenövernattning i Wadi Rum
 • Döda havet & Röda havet

   

Dag för dag

Dag 1: Vi tar flyget till Jordanien

Flyg till Amman: Vi går ombord på planet, mellandar för byte av flyg och efter några timmar ombord landar vi i Amman. Vår Scandoramaguide möter oss och transferbussen tar oss till bekväma Mena Tyche Hotel som väntar med sköna sängar.

Dag 2: Jerash, Ajloun & Umm Qais

Amman: Efter frukost styr vi norrut mot Jerash, en av tio städer i det historiska hellenistisk-romerska stadsförbundet Decapolis. Jerashs historia är en blandning av grekiskt och romerskt med orientaliska influenser från Arabien. Staden låg under flera århundraden begravd i sand innan den återupptäcktes och grävdes ut. Att vandra genom Jerash är som att färdas tillbaka i tiden och ett utmärkt exempel på romersk stadsplanering. Fortfarande i dag kan vi promenera genom triumfbågen som uppfördes år 129 e.Kr. till kejsar Hadrianus ära. Den var ämnad som den sydliga huvudporten in till staden men utbyggnadsplanerna fullföljdes aldrig. Vi promenerar längs den gamla kolonnkantade huvudvägen och ser också Zeustemplet samt det ovala torget.

Vi fortsätter ytterligare norrut, genom ett landskap med böljande kullar och pinjeträd, till Ajloun och lämningarna av det ståtliga arabiska fortet från slutet av 1100-talet. Det strategiska läget uppe på en höjd gav makthavarna kontroll över handel och kommunikationer. Det var härifrån som Saladins här drev tillbaka korsfararna som hotade norra Jordanien. Än i dag imponerar borgen med sina fem våningar och härliga utsikt över Jordandalen.

Längst norrut finner vi den antika gränsstaden Umm Qais, även denna en del av Decapolis och kanske den mest hellenistiska staden, omnämnd som Gadara. Ruinstaden domineras av kolonnkantade gator, kyrkor, tempel och amfiteatern. Vi bjuds på en magnifik utsikt över norra Jordanien, Golanhöjderna och Gennesaretsjön i Israel. Åter i Amman väntar en gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Huvudstaden Amman, Madaba & berget Nebo

Amman - Döda havet: Vi inleder med en stadsrundtur i Amman och upptäcker både den äldre och den nya delen av staden. Här står ny och modern arkitektur sida vid sida med antikens kultur. Benämnd som Rabbath-Ammon under förhistorisk tid och senare som Philadelphia var även Amman en av städerna i Decapolis. Jordaniens huvudstad är fylld av kontraster - historiska sevärdheter, moderna faciliteter och välkomnande invånare. Staden byggdes liksom Rom på sju kullar, så kallade jebels. I den äldre stadsdelen dominerar det gamla citadellet på höjden och här finner vi också lämningarna av Herkulestemplet och en bysantinsk kyrka. Utsikten över den gamla romerska teatern är magnifik!

Efter rundturen lämnar vi Amman och åker söderut. Första stoppet gör vi i mosaikstaden Madaba, omnämnd flera gånger i bibeln och omgivningarna andas verkligen historia. Här finns en av världens största samlingar av mosaik och i den grekisk-ortodoxa St. Georgekyrkan finner vi den mest berömda; kartan som föreställer det heliga landet och dess omgivningar.

Resan går vidare på det bibliska temat till berget Nebo, även omnämnt som Mosesberget. Det sägs att Moses ligger begravd här, dock har man inte funnit graven, och att det var härifrån han blickade ut över det förlovade landet. Vid klart väder kan vi se ända till Jerusalem och Betlehem. Här finns en mosaikprydd kristen kyrka, av många ansedd som den viktigaste i hela regionen, som även fungerar som minnesplats över Moses.

Dagens slutmål är Döda havet. Sen eftermiddag når vi denna märkliga insjö och vi siktar in oss på en magisk solnedgång och en gemensam middag. Övernattar gör vi på semesterresorten Dead Sea Spa Hotel, ca 8 mil.

Dag 4: Avkoppling vid Döda havet

Döda havet: Dagen är fri att njuta av denna enastående plats vid Döda havets strand. I Döda havet får vi möjlighet att prova på hur det känns att flyta som en kork och kanske läsa en bok samtidigt utan att den blir blöt! Sjön ligger i Jordandalen och är belägen mer än 400 meter under havsnivån. I Döda havets vatten har man en otrolig flytkraft tack vare den höga salthalten, fyra gånger högre än i vanligt havsvatten. Salthalten beror på den minimala nederbörden och den höga avdunstningen, särskilt under sommarmånaderna. Salterna ger vattnet terapeutiska egenskaper och sägs vara välgörande. Både Kleopatra och drottningen av Saba sägs ha dragit nytta av den mineralrika lerans egenskaper. Solen skiner i genomsnitt 330 dagar per år och det är ett behagligt medelhavsklimat med ca 20 grader på vintern. Passa på att njuta av den vackra solnedgången en andra gång, kanske i samband med ett dopp.

Dag 5: Via Kungsvägen till Kerak & Wadi Rum

Döda havet - Wadi Rum: Resan går nu vidare söderut och vi färdas längs Kungsvägen, en av de äldsta vägarna i Jordanien. Det blir en, för utsikten och vyerna, spektakulär färd längs Wadi Al Wala, en biflod till Mujib, och sedan vidare genom nedre delen av dalgången Wadi Al Heidan till Dhiban. Platsen uppmärksammades när Meshastelen, även kallad Moabitstenen, hittades år 1868. Stenen, en basaltsten med inhuggna inskriptioner, uppfördes av Mesha som var kung av Moab ca 850 f.Kr. och finns i dag på Louvren i Paris.

Vi fortsätter på Kungens väg till Kerak. Fästningen här har sannolikt fungerat som ett militärt fäste så långt tillbaka som järnåldern men dagens ursprung finns i 1100-talet när den fungerade som ett av korsfararnas starkaste fästen. Den enorma byggnaden imponerar med massiva träportar och underjordiska tunnlar.

Vidare söderut når vi ett fascinerande och dramatiskt ökenlandskap, beduinernas ökendal Wadi Rum, som ramas in av brunröda klippor och imponerande bergsformationer som skulpterats av väder och vind genom årtusenden. Bergen i detta månliknande landskap består av granit och sandsten och den högsta punkten Jebel Rum ligger 1 754 m ö h. Redan vid år 8 000 f.Kr. brukade de första bosättarna jorden runt bergskällorna i Wadi Rum. Än i dag lever här beduinstammar som försöker bevara sina uråldriga traditioner genom att under sommartid leva nomadliv. De bor under denna tid i tält vävda av gethår.

Vi får se den märkliga naturens skiftningar på närmare håll när beduinerna guidar oss under en två timmar lång jeepsafari. Öknen i Wadi Rum beskrevs som vidsträckt, ekande och gudalik av Thomas Edward Lawrence, mer känd som Lawrence av Arabien och här spelades filmen med samma namn in. Området är sedan 1998 naturskyddat och det är lokalbefolkningen som ansvarar för skötseln och bevarandet av den unika miljön. Vår safari avslutas med övernattning i beduinlägret Space Village Luxury Camp. Komforten är annorlunda men här finns bäddade sängar, rinnande vatten och alla faciliteter för en bekväm övernattning i öknen. Känslan att få äta middag under den bara stjärnhimlen och njuta av tystnaden innan läggdags är obeskrivbar och måste upplevas! Ca 35 mil.

Dag 6: Magiska Petra

Wadi Rum - Aqaba: Att vakna upp och uppleva soluppgången i beduinlägret blir ett minne för livet! Frukost serveras och sedan lämnar vi öknen för en av resans verkliga höjdpunkter, det av Unesco skyddade världsarvet, klippstaden Petra. Vi kommer fram i perfekt tid för att se det spektakulära ljuset i den smala ingången till staden. Klippstaden grundades av det arabiska nomadfolket nabatéerna för mer än 2 000 år sedan och imponerar med sin fantastiska arkitektur. Nabatéernas rike sträckte sig hela vägen från Syrien i norr till Arabien i söder. Man valde Petra som huvudstad med tanke på den naturliga befästningen och handelsvägarna lades om så att staden blev alla viktiga civilisationers centrum. Sidenvägen passerade här och Petra kom att bli en av de mest välmående och unika antika städerna. Tack vare de stora rikedomarna som tillföll folket genom handeln med lyxvaror som ädelstenar, rökelse, myrra, siden och kryddor gavs möjlighet att bygga de många monumenten, varav flera finns bevarade än i dag. Staden föll dock i glömska i takt med att nabatéernas inflytande avtog men den återupptäcktes 1812 av upptäcktsresanden J. L. Burckhardt.

Petra uppfattas som mystisk med sitt läge djupt inne i ett smalt bergspass mellan branta klippor. Genom en siq, en 1,2 km lång klyfta i berget med väggar som reser sig 200 meter upp, finns det möjlighet att rida på hästar den första biten in mot den gamla staden. Färgerna ändras dramatiskt längs vägen och plötsligt kommer vi fram till öppningen där det första som möter oss är vyn över en av världens mest fascinerande fasader. Arkeologer trodde till en början att detta var nabatéernas guldskatt och döpte den därför till skattkammaren. Senare har det konstaterats att detta var de 13 mest betydelsefulla nabatéekungarnas grav. Slutet i filmen Indiana Jones och det sista korståget utspelar sig här och detta är bara ett av de arkeologiska underverk som finns att upptäcka i Petra. Efter skattkammaren fortsätter vår guidade tur bland de största sevärdheterna och bakom nästan varje hörn väntar en överraskning.

Efter denna mäktiga upplevelse lämnar vi Petra under sen eftermiddag och bussen tar oss upp på berget Rajiff, 1 650 m ö h, varifrån vi får uppleva en unik solnedgång över detta vackra land. Vi färdas sedan vidare till sydligaste Jordanien, Aqaba vid Röda havets kust, ca 24 mil. Vi checkar in på bekväma City Tower Hotel och äter middag tillsammans.

Dag 7-8: Avkoppling vid Röda havet

Aqaba: Nu har vi två dagar på oss att upptäcka Aqaba på egen hand. Varför inte testa dina färdigheter i prutningens konst med ett besök på den lokala marknaden eller botanisera bland handvävda beduinmattor, vattenpipor, silversmycken, sjalar och souvenirer i de lokala affärerna? Eller ta en fika på ett av de enkla strandkaféerna vid hamnpromenaden och studera folklivet och lokalbefolkningen som avnjuter den klassiska vattenpipan argeelahn under ett parti backgammon. Njut av Aqabas härliga stränder med klart vatten, vackra korallrev och ett fantastiskt rikt undervattensliv. Missa inte en hänförande solnedgång över Röda havet med de violetta Jordanhöjdernas branta sluttningar och den röda öknen som bakgrund.

Dag 9: Dags att vända hemåt

Aqaba - flyg från Amman: Efter två dagars avkoppling är det dags att vända hemåt. Bussen tar oss till Ammans internationella flygplats och snart lyfter vi, fyllda med härliga minnen och upplevelser, ca 30 mil. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi åter i Skandinavien.

 

Bra att veta

Visum
Individuellt visum behövs ej för svenska medborgare. Gruppvisum ordnas genom researrangörens försorg. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst. För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Före avresa måste vi samla in dina passuppgifter för att ansöka om gruppvisum. Denna information skickar du till oss snarast möjligt efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation. Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information. Informationen ska vara oss tillhanda så fort som möjligt efter bokningstillfället.

Blanketten kan fyllas i online på adressen:
scandorama.se/inreseinformation eller skrivas ut här » och skickas med post till:

Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Språk: Arabiska (men det är obligatoriskt numera att även lära sig engelska).
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.  
Tid: + 1 timme.
Valuta: Jordansk dinar (JOD).
Kreditkort: Kreditkort accepteras i allt större utsträckning och det finns uttagsautomater i alla större städer. Bra att ha med sig lite kontanter i antingen USD eller EUR.
Elektricitet: 230 V (ingen adapter behövs).

 

 

Information


Allt detta ingår

 • Flygresa till Amman t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Visum till Jordanien
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 7 övernattningar i dubbelrum
 • 1 övernattning i beduinläger
 • 8 frukostar (dag 2 - 9)
 • 7 middagar (dag 2 - 8)
 • Arrangemang enligt program

 


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö eller vid Arlanda.

Enkelrumstillägg från 2 995:-

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö